Levelek [Új]

Levelek - 21

Levelek - 20

Levelek - 19

Levelek - 18

Levelek - 17

Levelek - 16

Levelek - 15

Levelek - 14

Levelek - 13

Levelek - 12

Levelek - 11

Levelek - 10

Levelek - 9

Levelek - 8

Levelek - 7

Levelek - 6

Levelek - 5

Levelek - 4

Levelek - 3

Levelek - 2

Levelek - 1

 


Tisztelt Fogyasztóvédelem!

A szüleim 2004. 12. 20-án a Rákoskeresztúri TESCO áruházban a feleségem részére karácsonyi ajándéknak vásároltak egy elektromos varrógépet. Sajnos vagy talán szerencsére én is egy elektromos varrógépet vettem ajándékba a feleségemnek, amit szenteste át is adtam. Másnap a szüleimnél derült ki, hogy az ajándék duplikálva lett. Na sebaj gondoltuk, a számla megvan, és a TV is azt harsogta, hogy az ilyen ajándékokat vissza lehet vinni, és a névértékén le lehet vásárolni más hasznos ajándékra. A két ünnep között el is látogattunk a TESCO-ba, ahol Mészáros Csaba közölte velem, hogy nem veszik vissza a gépet. Ezek után én elkértem a panaszkönyvet, ahol is ezeket mind leírtam (2004. 12. 29.). Azóta a TESCO még csak válaszra sem méltatott, pedig ha jól tudom 30 napon belül válaszolni kell. Most itt állunk egy kibontatlan varrógéppel, egy panaszlevél másolattal, és a számlával. Ezek után nekem fogalmam sincs, hogy hová fordulhatok, de azt érzem, hogy ez így nem teljesen korrekt. Amennyiben ez lehetséges, kérném a segítségüket.
Tisztelettel: T. Attila


Tisztelt Fogyasztóvédők!

A hírekben lehetett hallani:
- Magyarországon forgalomban lévő bébiételek közül kettőbe a gyártási folyamat során kerülhetett olyan anyag, ami nagy mennyiségben rákkeltő lehet. (Németországi felmérések alapján)
- Azt mondták, hogy a gyártástól számított két évig őrzik meg a minőségüket ezek a termékek. - A 2004 nyara után gyártott termékek már más eljárással készültek.
- A Hipp márkanév hangzott el a hírekben.
A kérdéseim ezzel kapcsolatban:
- A Kecskeméti bébiételeket is a Hipp Kft. gyártja, de ezt nem említették a Híradóban. Ezeket nem ugyanazzal az eljárással készítik?
- Miért lehet a boltokban olyan szavatosságú termékek vásárolni, amelyek 2006 nyara előtt járnak le? (Ha lehet hinni a tv-ben hallottaknak, akkor ezek még az előző eljárással készültek, rákkeltők lehetnek.) Vannak olyan üzletek, ahol ezek a termékek le is vannak árazva.
Melyik bébiételt vehetjük meg?
Mennyi ideig őrzik meg a minőségüket ezek a bébiételek?
T. A. Krisztina


Tisztelt Alapítvány!

Kérdéssel fordulok Önökhöz (hangsúlyozom, hogy nem panaszként teszem, csak információszerzési jelleggel): Jogosan árusít-e Magyarországon egy barkács áruház olyan műszaki terméket (áramfejlesztőt), amire garanciaidő alatt csere /pénzvisszafizetési garanciát vállal, de annak lejárta után már nem tudja biztosítani az eszköz javítását meghibásodás esetén (mondván, hogy ez saját beszállítású import árú és ezért alacsonyabb az ára) ?
I. István Tisztelt


FOGYASZTÓVÉDŐ ÉS -ÉRDEKSZÖVETSÉG ALAPÍTVÁNY!

Az alábbi levelemre a T-Mobil nem reagál. Mit lehet tenni, annak érdekében, hogy ügyem rendezve legyen?

Tisztelt Ügyfélszolgálat!

A 30 / 6466856 Dominó csomagos készüléken aktiválva volt a Perc 60 kedvezmény. Ezt Önök kikapcsolták egyenleg hiány miatt. Erről SMS-ben értesítettek. Ebben az SMS-ben biztosították a nevezett kedvezmény lemondását a 1777-en. Számomra kifejezetten előnytelennek bizonyult a kedvezmény ezért a lemondás mellett döntöttem.
A 1777 számon a lemondás lehetőségét a bemondó szerkezet nem ajánlja fel. Ezután személyesen kértem az Europakban lévő ügyfél szolgálaton a lemondást, de segíteni ott sem tudtak. Azt a választ kaptam, hogy töltsem fel az egyenlegem, amiről Önök leveszik a Perc 60 kedvezmény díját és annak lejárta végén mondjam fel. Nos, ez számomra elfogadhatatlan, mert Önök nem kötelezhetnek engem egy olyan szolgáltatás megfizetésére, amire nincs szükségem, mivel az számomra hátránnyal jár!
Kérem tájékoztassanak a megoldásról! Megnyugtató válaszukig nem töltöm fel az egyenlegem, az indokolatlan veszteség elkerülése érdekében.
Ezért kérem mielőbb szíveskedjenek értesíteni!

Üdvözlettel: D. József


Tisztelt Fogyasztóvédelmi Alapítvány!

Új trükköt eszeltek ki a női lábbeliket forgalmazók, kereskedők. Műbőr cipők belső, a lábbal érintkező részét valódi bőrrel bélelik, majd kívül-belül bőr felirattal (!), „bőr áron” értékesítenek. Ezt sajnos nem egy helyen tapasztaltam. Például a Westendben található földszinti cipőüzletek közül jó néhányban, a Szent István körúton stb… Erre a tényre a cipőboltban terjengő jellegzetes „kínaipiacos” műanyagszag hívta fel a figyelmemet, majd amikor megszagoltam a cipőt, átható műanyagszag ütötte meg az orromat.(17 ezerért!) T. Alapítvány! 2005. január 03-án cult acélbetéses bakancsot vásárolt 14. születésnapjára kisfiam /hosszú ideje spórolt rá/ 19990,-Ft-ért. Február végére kezdett leválni a jobb talpa, majd nem sokkal később az acélbetét elcsúszott a helyéről. Márc.03-án visszavittük a boltba blokkal együtt. Az eladó készségesen kitöltötte a reklamációs nyomtatványt melyre ráírta "a vásárlónak felajánlotta a javítást". Én valójában cserét kértem volna de azt a választ kaptam, hogy itt még a papucsot is inkább javítják, mint cserélik.
Ez fura volt számomra, de úgy gondoltam, ha pár nap se baj. Márc.18-án érdeklődtem, választ nem tudtak még adni, és csak 15 nap után kérdeznek rá arra, ahová elküldték. Addig hogy miben járjon a gyerek nem tudta megmondani, másikat nem tudok neki venni. Jelenleg a kinőtt cipőjében várja a választ, de meddig?
Szeretném megtudni meddig lehet a vásárló türelmével, pénzével, és nem utolsó sorban a lábával játszadozni?
Azonnal kérnem kellett volna a cserét, vagy levásárlási lehetőséget, esetleg a cipő árát?
Tisztelettel: a szomorú anyuka


Tisztelt FVA!

Vásároltam egy kisker. Üzletben. Szerettem volna felszeleteltetni 3 db egy kilós kenyeret. Kérésemet az eladó megtagadta, hivatkozva arra, hogy az üzletben árusítanak előre felszeletelt kenyeret is. Jogosan tagadta-e meg kérésemet, és ha igen, milyen jogszabály, határozat alapján?
Egy mindennapos vásárló


T. Fogyasztóvédelmi Alapítvány!

Valahol olvastam, nem tudnak mit kezdeni a TV-ék telefonos játék átveréseivel!?
Példa: felhívom az ATV telefonos játékát, egy gépi-hang azt mondja: "oh mennyire sajnálom, nem ön a nyerő, nem kerülhet be a telefonos játékba". OK, de hol jelzik azt, hogy minden 6-ik vagy 10-ik kerül be?
Sehol!!! Ez a vevők (telefonálók) megkárosítása (240 Ft + ÁFA).
N. Lajos, Zalaegerszeg


Idős orvos ismerősöm, aki már nem akar nagy értékű beruházást elkövetni nyugdíjig, és a gépe a mostani szükségleteihez tökéletesen elég (Pentium I., MS-DOS 6.22, 2 GB Winchester, begyakorlott DOS-os programok stb.) szeretett Canon 240-ének kimúlása miatt beleszaladt egy Epson C43 SX-be. Azt mondták neki a boltban, hogy az DOS-ból is mindent ki tud nyomtatni ....
Rendben is ment a dolog, amíg észre nem vette, hogy az ékezetes karakterek helyére szóköz, vagy semmi nyomtatódik (pl. "hétszínvirág" helyett "htsz nvir g"). A boltban annyit mondtak neki, hogy tudja, nézze meg a könyvben (no comment). Abban egyetlen Esc/p kód nem szerepel, pedig a hivatalos fülszöveg szerint Esc/P emulációval működik benne. A CD-n nincs DOS vezérlőpult (mint a HP Deskjet-ek nagy részénél volt a "DJCP.EXE"), a "kéziönyv"-ben sincsenek vezérlőkódok, a mátrixnyomtatóknál (LX300, LQ560) bevált kódok nem működnek.
A www.epson.hu-n megadott "Internetes Termék-támogatás" elfelejt válaszolni, az ingyenes telefonszámról átküldenek egy fizetősre, ahol a telefonautomata és a kérdést sem értő kisasszonyok között "labdázódok" többperces zeneszünetekkel (Pécs-Bp csúcs-időben!) eredménytelenül. Nem akarom azt mondani az öregúrnak, költsön rá több mint 100000 Ft-ot a gépére (erősebb gép +Windows), hogy az USB-s nyomtatóknál használt DOSPRINT-szerű eljárásommal használhassa azt, amit a szak(nem)értő eladók ajánlottak neki és aztán benne hagyták a ...-ban (sajnos ez elég gyakori a mai világcégek itthoni ügyfélNEMszolgálatainál, otthon biztosan nem tehetik meg ugyanezt).
Elnézést a zavarásért, úgysem oldódik meg vele semmi.
I. Gyula


Tisztelt Cím!

Segítségüket szeretném kérni, mivel tanácstalan vagyok mitévő legyek. A Vodafone egy technológiai probléma miatt velem kíván kifizettetni egy bizonyos összeget, amit én nem tartok jogosnak, de ők is elismerik hogy az ő rendszerük volt hibás. Viszont ezért felelősséget nem vállalnak.
Idézet a válaszlevelükből melyet küldtek:
[...]Rendszerünk az adott SIM kártyáról kiinduló forgalmat rögzíti, melynek számlázása az ÁSZF szerint történik. A kifogásolt időszakban megállapítottunk, hogy a kifogásolt időszakban olyan műszaki hiba, mely a számlázás helyességét, illetve a díjtételek megállapítását befolyásolta volna, nem állt fenn. A számlázási adatok feldolgozása a hatályos jogszabályok szerint történt. [...]
Jómagam a számlákkal tudom igazolni, hogy össze vissza számláztak, hol több, hol kevesebb összeget számláztak, melyet mindig a következő hónapban kezeltek, és helyesbítettek. A kifogásolt szolgáltatás melyet nem szeretnék megfizetni, egy rendszerhiba miatt történt. A Vodafone egy Fizetős szolgáltatása, mely az előfizetők saját költségű önkontrolját szolgálja (számlainformáció, melynek egyszeri díja alkalmanként 43 Forint). Igénybevettem ezt a fizetős szolgáltatást, de az ő rendszerhibájuk miatt adatforgalmamról 0-s értéket kaptam.
Ezt a hibát ők elismerik, de úgy tartják jogosan követelnek 6000 Forintot, mert túlléptem a 0,5 GB-os internet szolgáltatás sávhatárát 42 Mb-al. Hozzáteszem ebben a számlában is gondok adódtak, amelyet utólag korrigáltak (és ezt az ő zárt rendszerben készült számlájukkal igazolni is tudom). Jómagam felajánlottam a 42 megabájt kifizetését, mivel nem az én hibámból történt meg a sávhatár átlépés, én a magam részéről minden rendelkezésre álló módon igyekeztem a sávhatárt nem átlépni, de az általam felhasznált szolgáltatást nem kívánom ingyen használni. A Vodafone a maga részéről 500 Ft-kedvezményt ajánlott ma fel telefonon keresztül, melyet nem kívánok elfogadni. A fenti összeget kénytelen vagyok kifizetni, de a telefonos ügyfélszolgálat megnyugtatott, hogy van lehetőség utólagos jogorvoslatra.
Önöktől azt szeretném megtudni hogy pontosan milyen címen, és hol tehetek panaszt.
Tisztelettel és köszönettel: G. Sándor


Tisztelt Képviselő!

Ezúton szeretném segítségét kérni a gyors és remélhetőleg eredményes ügyintézés érdekében! Röviden vázolnám a problémámat ill. az eddigi fejleményeket. Január 14-én hívtam először a Pannon központ 06-20/930-4000-es telefonszámát, ahol tájékoztattam az ügyintéző kollégát, hogy munkahelyemen (Hinn Kft. 2800 Tatabánya - Síkvölgy, Hrsz.:0778)nem tudjuk használni mobiltelefonjainkat, mert nincs térerő. Panaszomat állítólag rögzítették, pontos helymeghatározás céljából bemérték. Ígéretük szerint tájékoztatnak a fejleményekről. Január 26-án érdeklődtem újból (mivel tájékoztatást nem kaptam). Változás nem történt, ugyanis kollégája nem talált a rendszerben semmit. Panaszomat újra regisztrálták.
Azt ígérték tájékoztatnak telefonon a fejleményekről a 34/512-300-as telefonszámon (céges központi telefonszám), mivel a mobilt nem tudjuk használni. Február 1-én megint telefonáltam érdeklődés céljából. Az ügyintéző elmondta, nem terveznek a térségben fejlesztést, de saját költségre megvalósíthatjuk az antenna (vagy térerő erősítő berendezés?) telepítését. Ez ügyben 72 órán belül visszajeleznek nekem --> péntek délutánig bezárólag. Február 7-én (hétfőn, a határidő lejárta után!) ismét érdeklődtem.
Ez 08: 55-kor történt. 1 órán belül visszahívtak újabb panaszfelvétel következett, újabb beméréssel, valamint megadtam több kollégám telefonszámát ( természetesen a Pannon GSM szolgáltatását vesszük valamennyiben igénybe), akik közül néhányat az Ön kollégája fel is hívott, ellenőrizve, hogy nem az én telefonom rossz, hanem a probléma általános. Február 23-án ismét érdeklődtem, hol tartunk az ügyben. Az egyik kollégája ismét közölte: az évben nem terveznek a térségben fejlesztést, s mivel hosszú ideje próbálkozok a problémára megoldást találni és nem sikerült semmi eredményt felmutatnom (természetesen az én telefonszámlám költségére!) írjak az ügyfélszolgálatnak.
Az eredmény röviden összefoglalva: semmi. Kollégái természetesen maximálisan segítőkészek, illedelmesek voltak mind ahányszor telefonáltam, de úgy érzem, félrevezettek. Konkrét tájékoztatást senki nem adott, segítséget senkitől sem kaptam, ígéretüket nem tartották be, tehát az én vevői igényemet nem elégítették ki. Nem értem hogy illik ez a fajta elintézési mód a Pannon GSM minőségpolitikájához?
Most tehát Önnek írok és kérem problémám mielőbbi orvoslását, valamint kérem, ha panaszom nem az illetékesnek címeztem, továbbítsa azt a megfelelő helyre!


Tisztelt Hölgyem / Uram!

Kb. másfél éve vásároltam egy kanapét (ágynak nyithatót) [elég drága volt: 198.000,-Ft, de ez tetszett meg]. A kanapén most nemrégiben - a kihúzható részen - lyukak jelentek meg. Természetesen rögtön alá néztem. A lyukak attól keletkeztek, hogy az ülőfelület rugói kiugrottak (csak nem felfelé, hanem lefelé), és mikor a kihúzható részt a helyére betoljuk (az ülőfelület alá) a kilógó rugók kilukasztják annak felületét. Szerintem egy ilyen szintű bútornál ennyi használat után ez elég durva hiba. (egyébként a "felárasan" választott szövet rövid idő alatt kifakult színe megváltozott) Tudom a garancia egy év ezekre a termékekre, de valakitől azt hallottam, hogy a szavatosság 2 és.
Az az igazság, hogy még nem fordult velem elő ilyesmi, és nem is tudom igazán hová fordulhatnék.
Kérdéseim:
- tényleg két év a szavatosság?
- ez a hiba bele tartozik-e a szavatosság körébe?
- ha igen mi módon érvényesíthetem káromat?
- Hol, milyen formában jelentsem be a dolgot (hogy ne hajtsanak el azonnal) a forgalmazónál? levélben?
-milyen minimális tartalommal, hogy megfeleljen a követelményeknek?
Előre is köszönettel: P. Tamás


Tisztelt Fogyasztóvédelmi Alapítvány!

A mezőkovácsházi általános iskolának a büféjében egy kis nyomozás után megtaláltam, amit kerestem, egy darab 100 ml-es italban 22db E-betű van. S arról tudatosultam hogy ez rákot okozhat.
Úgy gondolom hogy önök tudnak ez ellen valamit tenni.


Tisztelt Alapítvány

2005. 03. 11-től a magyarországi Auchan áruházak meghirdettek akcióban 24.990 Ft-ért kerékpárokat. A kerékpárok felszereltsége miatt elrohantam a legközelebbi áruházba az akció első napján, ahol az eladó közölte velem, hogy a kerékpár még nem érkezett meg, de lesz 03. 17-re. Hasonló rossz tapasztalatok miatt minden nap bementem az áruházba nehogy azt tudják mondani, hogy elfogyott. Ám 03. 16-i látogatásom alkalmával már azt közölte az eladó, hogy a délelőtt folyamán elfogyott, mert csak 6 darab érkezett. Kérdésem a következő lenne: egy két hétig tartó akcióra, amit beharangoznak újságban és óriás plakátokon is, 6 darab kerékpárt rendelni nem a vásárlók megtévesztése? Nem találkoztam senkivel az eladón kívül, aki látta volna a kerékpárt!
Viszont rengeteg emberrel találkoztam, akik csak ezért jöttek be az áruházba és keresték minden nap, mert venni szerettek volna kerékpárt.


Igen Tisztelt Alapítvány!

F. év február 17 a meghirdetett akció keretén belül én is vásároltam egy benzines láncfűrészt 39990 Ft áron ,amit a 091-s kasszánál kártyával ki is fizetem.(2005.02.17.;18:59,nyugtaszám:20). Ez után derült csak ki, hogy a dobozban keresgélve a garancia levél után a gép egy agyon használt, kopott lánc, kopott láncvezető, tele fűrészporral, a meghirdetett plusz ajándék kenőolaj az igazán csak egy üres doboz. Szerencsémre hogy észre vettem e hiányosságokat távozásom előtt, így a gépet kicserélték a mintadarabbal mondván, hogy a másik az utolsó volt! Mellékelten elküldöm Önöknek a fotókat, amit csináltam az áruházban mivel továbbra sem szedték le polcról! A kérdésem az lenne, hogyan fordulhat elő ilyen egy ekkora áruházban! Lehetséges, hogy még mindig ott díszeleg a polcon!
Én a képeket felnyomtam a világhálóra!
 Tisztelettel, P-H. János


Tisztelt Fogyasztóvédelmi Alapítvány!

A minap tankoltam az OMV kúton, és a következőre figyeltem fel. Véletlenül pont 5000 Ft értékben tankoltam, és feltűnt, hogy az üzemanyag és a liter szorzata nagyon nem passzol hozzá! a tankolás dátuma: 2005.02.24. Szlasz: A432010249/0377/0064 238,9 Ft/liter * 20,92 = 4997,788. A számla viszont kerek 5000 Ft.
Megtaláltam egy régebbi tankolás számláját is, ott sem stimmel: 243,9 * 20,06 = 4892,634 , a számla 4894-ről szólt. Dátuma: 2004.06.25.
Szlasz.: A432010249/0132/0081 Nem a 2-3 Ft lóg a levegőben, hanem a pontatlanság, ami ugye akár a liter rovására is mehet. (a benzinkút: Komárom, Igmándi út ) Azért elég régóta károsíthatják a vevőket!
 K. Sándor


Tisztelt F. Alapítvány!

Magyarországra nem kötelezőek az élelmiszerminőségi előírások? Hogy lehet megengedni azt a CBA üzletláncnak (valószínű, hogy a többi üzletében is van), hogy lejárt vizet áruljon és én mint fogyasztó azt otthon veszem észre, hogy már a lejárt vizet is eladják. Álmomban sem gondolnám, hogy a víznek is a lejárati idejét kontrolálnom kell. Ezt a típusú Olasz vizet hazájában 1-2 éves lejárattal helyezik forgalomba. Típus: Acqua Vera /zöld üveges van belőle 2 fajta ez leggermente frizzante típusú 1,5L A VII.ker. Damjanich utca 23.sz alatti CBA-ban vásároltam 2005.02.27-én és a víz 1 hónapja nem eladható! Befejezésként még azon is csodálkozom, hogy néha az aznap, vagy 1-2 napja lejárt dolgokat leárazva árulják az élelmiszer áruházak amit normális országokban tiltanak. (Itt nem a CBA-ra gondolok). Ilyen esetben mit tehet a fogyasztó?


Tisztelt Fogyasztóvedelmi Alapítvány

A munkám miatt elég sokat vagyok külföldön, és közben néha ügyes-bajos dolgokat el kellene intézni bizonyos hazai szolgáltatókkal. Azt figyeltem meg, hogy az otthon igen kényelmes zöld/rövid/stb. telefonszámok itt a visszájukra fordulnak, ugyanis több szolgáltatónak ez az *egyetlen* telefonos elérhetősége; hagyományos (körzetszámos, hétjegyű) telefonszámuk már nincs is. Van úgy, hogy megadnak fax-számot, és e-mailt is lehet nekik írni, de azert jó lenne, ha a működési területükön kívülről is fel lehetne őket telefonon hívni, mert most ugyanis fizikailag nem lehet. Mondok egy példát, bár a jelenség általában érdekelne. A UPC a 1221-es telefonszámával teljességgel elérhetetlen Svédorszagból, más telefonszámot pedig nem találtam, az ügyfélszolgálati irodák telefonszámát a weben sem közlik. Írtam nekik e-mailt a webes felületen, a gép azt írja vissza, hogy majd "napokon belül" válaszolnak. Holnaptó egy alacsonyabb dícsomagba szerettem volna menni, ez most nem fog sikerüni, fizethetek úabb egy hónapot magasabb díjon, mert elérhetetlenek.
Tavaly elég sok időt külföldön töltöttem, és nagyon egyszerű díjcsomag-módosítások lehetetlensége miatt kényszerültem hónapokig magasabb díjat fizetni, csak azért, mert az indulás előtti napon egyszerűen nem volt időm otthonról mindegyikuket vegighívogatni. Köszönöm, P. Péter


Tisztelt Cím!

A mai napon vásároltam a szigetszentmiklósi Auchan áruházban. Rajtam kívül eső ok folytán (kevés működő pénztár miatt 20 perc sorban állás után) 22:10-kor kerültem sorra. A pénztárnál derült ki, hogy egy általam felpróbált, és megvásárolni kívánt terméken nem volt vonalkód. Mindenképpen szerettem volna azt megvásárolni, de a pénztáros az áruház bezárásával magyarázva megakadályozott ebben. Ezzel a panaszommal természetesen az ügyfélszolgálathoz fordultam. Kérésemre megkaptam a vásárlók könyvét. Viszont miután megírtam problémámat, azt lepecsételés nélkül adták át, és azt külön kérésemre sem pecsételték le! Felmerült bennem az a kérdés, hogy a vásárlók könyve milyen célt is szolgál, ha már arra sem veszik a fáradtságot, hogy azt pecséttel ellenjegyezzék. Üdvözlettel: N. Tamás


Tisztelt Cím!

December elején vásároltam egy cipőt, ami 2 hét után tönkre ment, javíthatatlannak minősítették, így felajánlották, hogy vásároljam le, amit én elfogadtam. Ráfizettem, mert magasabb volt az ára. Az újabb lábbeli szintén 2 hét után meghibásodott, levált a talpa mindkettőn.
Elfogadtam ismételten a javíttatást, igaz erre is 1 hetet kellett várnom. Ismét hordtam 1 hónapig, újra leváltak a talpak és a festék is pergett, a cipő úgy nézett ki másfél hónap után, mintha egy éves lenne. Elküldték megvizsgáltatni és ezt is javíthatatlannak tartották. Szóval egy szezont nem bírt ki egyik cipő sem, és az az igazság, hogy már nincs bizalmam e cég által forgalmazott termékekhez, ezért szeretném az árát visszakapni.
Az eladó arra hivatkozva, hogy a főnöke levonja az árát a fizetéséből (!), nem fizette vissza. Azt állította, hogy nincs jogom visszakérni, el kell fogadnom újra a levásárlást. Az üzletben már tavaszi kollekció van, nekem még téli cipőre lenne szükségem.
Cs. Enikő


Tisztelt Cím!

2004. augusztus 15-én az Electro World budaörsi áruházában vásároltam egy Sony SLV-SE630N készüléket. Azért választottam a Sony márkát, mert a televízióm és egy korábban (1995-ben) vásárolt videomagnóm mindez ideig hibátlanul működött és reméltem, hogy ez a készülék is hasonló minőségű lesz. Tévedtem! Kezdődött azzal, hogy a vásárolt készüléket az előre gyárilag beállított RF-32-es csatornán nem sikerült összehangolni a TV-vel, mert a kép állandóan futott. Végül az RF-58-on sikerült összehangolni a készülékeket és kb. két hétig nem is volt semmi probléma. Ezt követően egyik pillanatról a másikra a felvett képet képtelen voltam lejátszani, mert a lejátszott kép megállás nélkül futott.
Az RMD-Electronic Kft. Tímár utcai szervizébe adtam le a készüléket javításra, mikor visszakaptam, azt mondták, hogy a hibát kijavították. Mikor a videomagnót hazavittem, a hiba megismétlődött. Ismételten visszavittem, kb. 10 nap elteltével visszakaptam azzal, hogy a hibát kijavították, a magnót átállították az RF-69 csatornára, javasolták, hogy hangoljam erre a csatornára a TV készüléket is. Megtettem, de sajnos a hiba ismét előjött. Megjegyzem, hogy a régi videomagnómon felvett műsorok az új gépen is hibátlanul visszajátszhatóak. Eddig négy alkalommal adtam be a készülék javításra ugyanazzal a hibával, a szervizben mindannyiszor visszaadták, azzal, hogy náluk az általam jelzett hibát nem észlelték, ezért cserére sem tudják bevenni. A hiba most is megvan, ami az érdekes, hogy ugyanazon a szalagon az egyik felvétel fut, a másik meg tiszta és természetesen a régi készüléken felvett műsorok szintén tisztán lejátszhatók.
Az I. kerületben , az Attila úton lakom, a UPC kábel előfizetője vagyok.
Tisztelettel: M. Gábor


Jó Napot Kívánok!

Azt szeretném megkérdezni Önöktől, hogy november közepén vásároltam a debreceni Electro World-ben egy hordozható DVD lejátszót, kis TFT LCD kijelzővel. A problémám a következő; december közepére ( körülbelül háromszori használat után ) a hang elromlott a készüléken, de nem a hangszórója, mert a fülhallgatón vagy más egyében keresztül is csak sistergés hallatszott. A nyíregyházi hivatalos szerviz, ami meg volt jelölve ott azonnal elküldtek, hogy ők ilyet nem javítanak. Holott a garancián ők voltak megjelölve, mint a legközelebbi hivatalos márkaszerviz! Lévén hogy már december közepe volt, év végi leltár, és az ünnepek miatt mindenhol a január 10-e utánt jelölték meg, hogy akkor vihetem a készüléket! Így 2005. január 12.-én átvittem a debreceni hivatalos szervizbe a készüléket. Ott azt mondták, hogy következő hét végén lehet majd érdeklődni! Körülbelül 3-szor telefonáltam heti egy alkalommal, mire közölték, hogy ők nem tudják megjavítani, így felküldték a budapesti központi szervizbe! Ez volt valamikor február elején.
Azóta ugyanúgy hívom őket hetente, de semmi válasz! Majd 2005. március 09.-én bementem személyesen is a debreceni szervizbe, ahol közölték velem, hogy közel 2 hónap után sincs kész, és átadták a Bp.-i központ üzenetét hogy ők sem tudták megjavítani, és most a gyártól rendeltek valamiféle alkatrészt hozzá. De szerintem ez is csak újabb időhúzás részükről! Így tehát az 1 hónapig működött készülékem már most 3 hónapja NEM működik. Ebből már 2 hónapot a szervizekben töltött el! Kérdésem az lenne, hogy mit lehet ilyenkor tenni, mert a szerviz azzal védekezik, hogy azt a törvényt, ami kötelezte őket a határidő betartásához, azt eltörölték! Így addig van náluk, ameddig csak akarják! Tehát azt szeretném megtudni, hogy mit lehet tenni, hogy vagy a pénzem visszakapjam (70.000 Ft), vagy egy új készüléket kapjak (cseregaranciába), vagy legalább 1 cserekészüléket, addig, amíg nem készül el!
Tisztelettel: S. István


Tisztelt Hölgyem/Uram!

2004. augusztusában vettem egy HP 635 típusú digitális fényképezőgépet a szegedi Elektropont áruházban. 1 év garanciát vállaltak rá. Sajnos meghibásodott, nem tudtam áttölteni a képeket a számítógépemre. Elvittem a szegedi kijelölt szervizbe és 10 nap múlva mehettem érte. Nem javították meg, hanem kicserélték. Elvileg egy működőképes készüléket kaptam vissza. Hazaértem, kipróbáltam és nem működött. Avagy a telefon saját memóriájába sikerült fényképeznem, de a memória kártyára nem. Visszavittem a szervizbe, ott megnézték és közölték, hogy a memória kártya a hibás. Elmentem oda, ahol a memória kártyát vettem (Media Markt), reklamáltam. Megnézték számítógépen és jó volt a kártya! Hazajöttem és át akartam tölteni a képeket a számítógépre, amik a fényképezőgép saját belső memóriáján voltak, de sajnos nem sikerült.
Ezek szerint tényleg a fényképezőgép a hibás, nem pedig a memóriakártya! Sem a fényképezőgép szervize, sem a memóriakártyás vevőszolgálatnál nem vállalták el a garanciális javítást illetve cserét. És most nem tudok fényképezni, már hetek óta. Én azért vettem a fényképezőgépet, hogy használjam (és rendeltetésszerűen használtam), nem azért, hogy állandóan szervizbe járjak vele.
Nekem erre sem időm sem idegzetem nincs!
Üdvözlettel: Cz. Enikő


Tisztelt "Fogyasztóvédelem" / Alapítvány!

Kérdésem a következő: Közel 3 hónapja vettem egy ajándék boltban egy "Füstölős díszlámpát". Rendeltetésszerű használat mellett 2 hónap után tönkrement a trafó-ja (leégett). Visszavittem az üzletbe a blokkjával együtt, ahol közölték velem, hogy erre nincsen garancia, nem cserélik ki. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben tudok-e valamit tenni? Nincsen-e valami olyan törvény, ami a műszaki cikkek garanciájára vonatkozik?
 Tisztelettel, Z. Balázs


Tisztelt Hölgyem/Uram!

Csupán érdeklődni szeretnék egy ügyben, amely nem is olyan rég történt velem. Ruházati üzletben vásároltam egy nadrágot nem olcsón. Sajnos a nadrág aljából fel kell varratnom, amelynek elvégzését az eladólány felajánlotta ingyen! Azt mondta, hogy a felvarrás ára a nadrág árában benne van. Ezt az ígéretét többen is hallották. Amikor később a nadrágért mentem közölték, hogy a felvarrás 1200Ft-ba kerül és amennyiben nem fizetem ki nem kapom meg a nadrágom. Hiába állítottam, hogy a kollégájuk mást mondott nem próbáltak utána járni az ügynek. Főnökük pedig elérhetetlen.


T. Cím!

Házi kertemben minden esztendőben termelek étkezési burgonyát. Alapanyagként több éve csak és kizárólag magas szaporulati fokú fémzárolt import vetőburgonyát használok. Nagy örömömre szolgált, amikor a Metro szegedi áruházába megtaláltam a családom és környezetem által igen kedvelt Agria fajtát, a Stoló Kft. csomagolásában. Amikor hazaérve jobban megvizsgáltam a feliratokat, meglepődve tapasztaltam, hogy a csomagolás címoldala, és a hátoldala ellentétes információkat tartalmaz. A címoldalon "Import elit vetőburgonya" szerepel, a hátoldalon apró betűvel: "szaporulati fok: első". Végzettségemből, és több évtizedes tapasztalatomból adódóan az ilyen trükköt a vásárló súlyos megtévesztésének tartom, és mélységesen felháborít, hogy egy multinacionális cég partnere a tisztességtelen piaci magatartást tanúsító magyar cégnek. Tisztelettel kérem, hogy a vetőburgonya forgalmazási szezon csúcsa előtt szíveskedjenek intézkedni, hogy a fenti jelöléssel az eladások ne folytatódjanak, a jóhiszemű vásárlók megtévesztése szűnjön meg.


Tisztelt Fogyasztóvédő- és Érdekszövetség Alapítvány!

Tisztelettel az alábbi témában kérném az elvi állásfoglalásukat ahhoz és azért, hogy mennyire érdemes további jogorvoslatokat igénybe venni a jogállamunkban az általam igen furcsa és igazságtalan (szerintem törvénytelen) eljárás miatt. A témám a következő: 2004. 09. 08-án vásároltam egy új személy gépkocsit 2,313,000 Ft-ért az Inter Autóház-Vác Kft-től, 1,113,000 Ft-nak, az Erste Leasing Rt-től (1013 Budapest, Pauler u. 11.) 36 hónapra történő hitel felvétellel. Miután az 1,113,000 Ft hitelre a havi 44,601 Ft törlesztő részletet soknak találtam és a csökkentésre írt kérésemnek nem adtak helyt, egy hónap után a hitel szerződést felbontottam, a tartozásomat kiegyenlítettem. Ekkor ért az a szerintem “tisztességtelen” meglepetés, miszerint a 47,953 Ft szerződés módosítási díjon és az egy havi kamaton felül még be kellett fizetnem 194,444 Ft-ot "Különleges finanszírozási konstrukció miatti kezelési költség" címén. Az 1 hónapos kölcsönért így tehát összesen: 44,601+47,953+194,444 = 286,998 Ft-ot, azaz 26%-os havi „uzsora jellegű összeget” kellett visszafizetni. Az Erste Leasing elutasító levele szerint azért kellett 1 hónap után a 194,444 Ft (büntetést) befizetnem, mivel a bank nekem 36 hónapra adta a kölcsönt és én attól (plusz büntetés nélkül) nem térhetek el. A józan paraszti felfogásom alapján úgy gondolnám, hogy a 47,953 Ft szerződés módosítási díj éppen erre az esetre vonatkozna. Miért kell a nyugdíjas kölcsönt felvevőt kétszeresen büntetni? Arra keresem az igazamat, hogy milyen alapon kellett nekem a teljes időszakra, a 36 hónapra előre kalkulált 493,932 Ft. ügyleti kamathoz viszonyítva 194,444 Ft „büntetést” befizetni az 1 hónapos kölcsön időszak után, ami így a 36 hónapra járó teljes kamatnak a 39%-a. Azért lennék én ennyire megbüntetve mert éltem a törvényes joggal/lehetőséggel és 1 hónap után kifizettem a tartozásomat?


Tisztelt Cím!

Törvényes-e a ma létező gyakorlat, amely szerint nem a szolgáltatási idővel arányosan kell fizetni a parkolásért? A kávéautomatánál még a pénzvisszafizetés is kötelező, a parkoló automatánál nekem kell megbecsülnöm olyan időintervallumot, amely ráadásul tőlem független tényezőkből adódik. Én úgy gondolom, hogy a teljesítésarányos díjbeszedés nélkül nem szabadna engedélyt kiadni ilyen tevékenységre!


Tisztelt Fogyasztóvédelmi Alapítvány!

1997-óta szervizeléssel, javítással és autóértékesítéssel foglalkozik az általam képviselt kft-é. Évek óta javítunk karambolos autókat is, ami gördülékenyen folyt, mert a biztosító kárszakértette, mi megjavítottuk és az "autódata" karosszéria javító és fényező program segítségével /amit a biztosító is használ és elfogad/ számláztuk a biztosítók felé, a biztosító szakembere ellenőrizte és kb. 1-1.5 hónap múlva kifizetésre került. Nem így a legutóbbi javítás után, a biztosító szakembere kéri a beszerzési számla fénymásolatát mellékletként csatolni a számla mellé és nem elég ha bemutatom. Kifogásolásomra a válasz annyi volt, hogy addig nem fizetünk, mert aki fizet, az dönti el, hogy mi alapján fizet. Véleményem szerint ez üzleti titok, hogy valaki honnan szerzi és milyen áron az általa beépített alkatrész


Tisztelt Alapítvány!

Új építésű társasházi lakást vásároltam Bp. XI. kerületben. Az építtető természetesen az átadással több hónapot késett. A birtokbaadás 2004 novemberében történt meg, de használatbavételi engedélye azóta sincs a háznak. A lakásvásárlásra állami támogatású hitelt vettem fel, azonban a támogatás feltétele a használatbavételi engedély ill. az albetétesítés. Tudomásom van róla, hogy az építtető nem fizette be a Csatornázási Művek felé a közmű hozzájárulást, ezért nem tudja az önkormányzat kiadni az engedélyt. Az építtető felé többször jeleztem, hogy már csak ez hiányzik, de nem tudok eredményt elérni náluk. Kérdésem, hogy van-e valami mód arra, hogy kötelezze őket valamilyen hivatal. Nekem az engedély hiánya havonta 100.000 Ft-ba kerül, mert ennyivel fizetek többet a piaci kamat miatt. Másik problémám, hogy a költözés után vettem észre, hogy a ház egyik oldala kívülről nincsen se leszigetelve de még csak vakolva sem. Ezáltal természetesen a fűtés számlám is megugrott.


Tisztelt Fogyasztóvédelem!

2004. december 16-án a vállalkozásom részére vásároltam a Pólus Center Média Markt üzletében PHILIPS MF-JET 450 típusú (FAX, fénymásoló, nyomtató) készüléket. A készülék tökéletesen működött, míg kinyomtattam 100-150 oldalt. A problémám itt kezdődött. A fekete tintapatron kifogyott. A patront feltöltettem a Pólus Centerben működő A.B.TREND Bt.-nél. A patront visszahelyezve a készülékbe tökéletesen működött de a készülék a tintamennyiséget nem korrigálta, 3% maradt. Mikor a nyomtató szoftvere a tinta mennyiségét 0% állapította meg több funkció nem működik. A szoftveres és tényleges mennyiség nem egyezik. Felhívtam telefonon a SAGEM Magyarország KFT. Ügyfélszolgálatát, ahol közölték, hogy a nyomtató az általuk forgalmazott tintapatron egységcsomaggal működik, melyben egy chipkártya is van, és azzal lehet a szoftver tintamennyiségét átállítani. Vagyis a Készülék nem a benne levő tintamennyiséget nézi, hanem a chipkártya adatát. Tehát a készülékem nem használható a SAGEM chipkártya nélkül. A SAGEM fekete festékpatron ára 12.990 FT. Egy fekete patrontöltés másutt 1.800 Ft. Mennyi lehet egy színes festékpatron? A készüléket mikor megvásároltam az eladók nem tájékoztattak, a csomagoláson (dobozán) nincs feltüntetve, hogy a SAGEM által forgalmazott tintapatron egységcsomaggal, vagyis chipkártyával működik csak. Ez nekem olyan, mintha vennék egy Japán gépkocsit, és csak Japánban tankolhatnék. Ilyen feltételek mellet, a készüléket soha nem vásároltam volna meg. Kérdezem ez nem árú kapcsolás?


Tisztelt Alapítvány!

A UPC honlapjáról (www.upc.hu) letöltött lista alapján (mellékelve), Zuglóban a legnagyobb kábeltelevíziós csomag előfizetési díja 2,500.-, azaz kettőezer ötszáz forint. Jelenleg a 01.11.-i áremelés után 4,370.- forintot fizetünk. Telefonos érdeklődésemre nem tudtak konkrétan válaszolni, a magyarázat az volt, hogy mi nem a zuglói állomást nézzük (!!). Véleményem szerint ez nemcsak a fogyasztók megtévesztése, de alapos megkárosítása is.


Tisztelt Cím!

Kiskereskedő vagyok, Sulinet Expressz termékek forgalmazásával is foglalkozom. Ez azért lehet érdekes, mivel a Sulinetes termékek árát nem én, hanem a Pályázat nyertes konzorcium ( továbbiakban nagykereskedő) határozza meg, ettől csak lefelé lehet eltérni. Az ominózus termék, ami a kérdésem tárgyát képezi LG Flatron monitor. A terméket külön garancia levéllel kapom a nagykertől, (melyen a következő szerepel: Garanciaviselő: LG Electronics Magyar Kft. Forgalmazó: LG Electronics Magyar Kft. A jótállás időtartama a vásárlástól számított 3 év ). A terméket az általam kitöltött garancialevéllel adom oda a végfelhasználónak. A problémám az, hogy a tavaly eladott kb. 10 db monitorból már 6 db meghibásodott. Legközelebbi márkaszerviz 50 km-re van. A kérdésem a következő: A hibás, illetve a kijavított termék szállítási költségét kinek kell fizetni. A kiskereskedőnek, a Garanciaviselőnek, a Forgalmazónak vagy a nagykereskedőnek? Ha jól tudom a végfelhasználónak nem számítható fel. Az árrés szabott, nettó 3000 Ft / monitor. Akár futárszolgálattal, akár Postával, akár személyesen szállítom oda-vissza nem tudom nettó 6000 Ft-nál olcsóbban megúszni. Ráadásul a 15 napos javítási határidő sem tőlem függ, hanem a Márkaszerviztől. Ha 15 nap múlva cserekészüléket kérek, azért is el kell mennem (+ 3000 Ft). Ha a kiskereskedőt terheli e költség, akkor ez három évig akárhányszor terhelheti?


Tisztelt Fogyasztóvédelmi Alapítvány!

Azzal a panasszal fordulok Önökhöz, hogy 2004. december 17.-én vásároltam a Retz Bútorház nevű bútorboltban bútorokat. A megrendelőlapon a gyártási illetve szállítási időt kb: 4-5 hétre írták. Mikor ez az idő letelt akkor én felhívtam őket, de csak ígérgetni tudtak. Sőt a mai napig sem mondtak pontos időpontot a szállításra. Ez a hét már a 10. Tisztelt Fogyasztóvédelem! Érdeklődni szeretnék az alábbi ügyben. Év végén vásároltam egy KIKA áruházban lámpákat, köztük egy 45.000 Ft-os csillárt. Ezt két hete szereltük fel. Azóta sorban égnek ki az izzók. Kérdésünkre a KIKA-ban azt mondták, hogy ez azért van, mert csak teszt izzókat raktak bele. Erről azonban semmilyen tájékoztatást nem kaptunk vásárláskor. Az izzó ára 1500 Ft körüli s figyelembe véve, hogy a többi lámpa is ugyanebből a termékcsaládból való várhatóan 18X1500 azaz 27.000 Ft extra költséggel kell számolnunk a közeli hetekben. Az egész vásárlási értékre (160.000 Ft) vetítve ez szerintem 17%-os felárnak tűnik. Kérdésem az volna, hogy ez normális-e (hiszen nem tájékoztattak a vásárláskor, könnyen lehet, hogy ezekkel a feltételekkel nem vettük volna meg a lámpákat)? S ha nem, akkor mit kell tennem ahhoz, hogy működőképes izzókhoz juthassak a forgalmazótól extraköltség nélkül? Segítségüket előre is köszönöm!


Tisztelt Fogyasztóvédelmi Alapítvány!

Szíveskedjenek megvizsgálni a tvshop-ban reklámozott Vitalcentert. A reklámban csodákat ígérnek, pontosabban olyan készüléket, amelyik aprít, darál, gyümölcsöt centrifugál stb. Megrendeltem egy Vitalcentert, közel 20 ezer forintért (szállítással) küldtek nekem 2 db-ot. Sem az aprító, sem a daráló nem működik rendesen. Egyedül a turmix, ami megfelelő, de 20 ezer forintért már olyan turmixot kapok, ami leviszi a kutyát sétálni. Ha visszaküldöm 14 napon belül, akkor is elveszítek kb. 4 ezer forintot (mert a szállítás az én költségemre történik). Tehát 16 ezer forintért kaptam egy (pontosabban két) turmixgépet egy vacak, hangos motorral. Nem lehetne elérni, hogy a reklámokban a valódi teljesítményt mutassák be? A készülékeket egy győri cég küldte.


Üdvözlöm!

Írországban élek, de karácsonyra hazautaztam. A hazaút előtt megrendeltem az Extrém Digital Kft-től 2 db digitális fényképezőgépet. A megrendelésen tájékoztattam Őket, hogy testvérem fogja átvenni és kifizetni a Fényképezőgépeket, az általuk megjelölt címen. (1132 Bp., Visegrádi utca 7/B) Két nappal később kaptam egy E-mail-t és Egy sms-t is, hogy a rendelés átvehető. Testvéremet tájékoztattam, és elment a fényképezőgépekért. Kiderült, hogy az egyik gép 2 hónapja nincs a cégnél és meg egy ideig nem is lesz, a másikért, pedig más nap vissza kellett menni! Az igazi problémám azonban itt kezdődik. "Sikeresen" Megkaptam egy Sony DSC P 150 típusú fényképezőgépet. Azonban, azt megtagadtak, hogy a SONY eredeti garancia levelet lepecsételjék. Csak a saját maguk által gyártott garancialevelet adták oda, aminél, ha problémám van, csak ehhez az üzlethez fordulhatok. A második probléma, hogy magyar nyelvű használati utasítást kaptam, de az nem ehhez a típushoz szól. Mikor rákérdeztem, mondták, hogy az ugyan az - ami persze nem igaz. Otthon megnéztem az angol nyelvű használati utasítást, ami a DSC P 150-hez tartozik természetesen!


Tisztelt FVA!

2004. december 14-én vásároltunk egy Idesit WT-120 típusú mosógépet a Media Markt Budapesti (West End) üzletében. Házhozszállítást kértünk, december 19-én teljesítették. Átvételkor nem vették észre szüleim, hogy a dob belső felében 1 db szegecs kb. 4-5 mm-es hosszúságban kiáll, valószínűleg valamiféle gyártási hiba miatt. A mosógépet azóta sem tudtuk használni, mert nem mertük kockáztatni, hogy esetleg az összes ruhaneműt szétszaggatja a hibásan összeszerelt eszköz. 2004. december 21-én jeleztem a hibát a Merloni Indesit Háztartástechnikai Kft.-nek a 06-40-98-99-00 telefonszámon. Az ügyintéző azt ígérte, hogy 24 órán belül felhív az illetékes szervizes időpont egyeztetés céljából. Mobiltelefonomat adtam meg, melyen állandóan elérhető vagyok (nem merült le!). Nem hívott a szerviz, még 48 óra elteltével sem. Ismételten felhívtam őket, próbáltak "lerázni", hogy továbbították a hibát, majd hív a szervizes. Rákérdeztem, hogy akkor előkeresné-e a bejelentésemet, és visszaolvasná-e a telefonszámomat, de az ügyintéző nem találta meg a bejelentést. Ígéretet tett rá - miután én megemlítettem annak a lehetőségét, hogy ellenkező esetben én küldök Önöknek egy e-mailt -, hogy visszahív. Visszahívott ugyan, de sajnos a probléma még mindig nem oldódott meg, mert kiderült, hogy tévedésből más szerviz kapta meg a hibát, nem az illetékes. Nos, újból felvette az adatokat, majd ismételten "elregélte" nekem, hogy a szerviz egészen biztosan fel fog hívni, és ő sürgős jelleggel továbbítja feléjük a hibát. Én elkértem a szerviz telefonszámát, és mivel azóta sem történt semmi, ismét csak telefonálni kényszerültem. Az illetékes szerviz közölte, hogy ők nem fognak kijönni, mert leltároznak, és nem is értik, hogyan történhetett az, hogy ők kapták a hibát. Mert jelezték a központnak, hogy leltározás fog történni. Dec. 28-án ismét felhívtam a Merloni hibabejelentőjét . Az ügyintéző hölgy elmondta, amit elmondhatott volna már 21-én is, hogy nincsen mozgatható szervizes, és majd csak januárban fog jönni valaki, hogy elvégezze a hibajavítást. Talán, ha az ember megvásárol egy 77 ezer Ft-os háztartási gépet, méltán lenne elvárható, hogy azt használni is tudja anélkül, hogy ezzel valamilyen kárt csinálna bármiben. Persze azt sem értem, hogy a minőségellenőrzés (ha egyáltalán van még ilyen) során a szemmel látható gyártási hibákat miért nem veszik észre..., de ha már megtörténik, hogy ilyen gépet értékesítenek, az a legkevesebb, hogy a lehető legrövidebb idő alatt elhárítsák a hibát, és ne csak ígérgessenek fűt-fát. Tisztelt Alapítvány! Kb. négy éve termékbemutatón vásároltunk egy edénykészletet, és turmix gépet, 150.000 Ft körül. Az edény tetejéről a hőfokszabályozós fül széttört - egyszerűen egy alkalommal a kezünkben maradt! Felhívtuk a forgalmazó céget, ahol közölték, hogy nincs raktáron. De kimennek Franciaországba és hoznak be! Kb. 2 hónap várakozás után rájuk telefonáltunk. Válaszuk az volt: sajnos nem tudtak behozni! Az edényekre örökös garanciát vállalt a forgalmazó cég…


Tisztelt Hölgyeim/Uraim!

2003. május 1. -én kaptam kézhez életem első autóját, egy Renault Thaliát. (1,5 Dci, 65 LE) Már 2003. őszén észleltem az első garanciális problémát, ami az indítási nehézségeken túl kb. 50%-os fogyasztásnövekedéssel járt. Az elromlott alkatrészek a nagynyomású rendszer befecskendező szelepei voltak (hengerenként 1 db). Garanciálisan ki is cserélték. Idén augusztusban újra észleltem a problémát, másodszor is ki kellett cserélni ugyanazt az alkatrészt. Most karácsony előtt harmadszor is előjött ugyanaz a probléma, a szervizben megállapították, hogy ismét ugyanaz az alkatrész romlott el, és ki is cserélték volna, azonban a Renault Hungária közölte velük, hogy - idézem a faxot: Már két szelepkészletet fizettünk garanciában, többet nem állunk! Azaz a kb. 250.000 Ft-os anyag- és szerelési költséget nekem kellene állnom. Erre a következő okokból nem vagyok hajlandó: a) 2 év átfogó garanciát adtak, és az autó még nincs 1,5 éves. b) Tudtommal a cserélt alkatrészre is 1 év garancia-hosszabbítás jár, ebből kb. 5 hónap telt el. c) Tudtommal, ha kettőnél többször ugyanazzal a hibával hibásodik mag az autó, cserére tarthatok igényt. Gyanítom, hogy az üzemeltetés körülményeire hivatkozva szeretnének a fenti kötelezettségeik alól kibújni, amit nem tudok elismerni, hiszen ha külföldre megyek, hosszabb útra ott is kell tankolnom, ha egyszer a pirosba közeledik az üzemanyagszint-mutató. Jelenleg a Renault Hungáriánál fellebbeztem, hátha mégis fizetik a cserét, de azt hiszem, egy 50%-ot fognak felajánlani, amit szintén nem akceptálható, mivel gyári hibásnak tartom az autót. A helyzetet nehezíti, hogy az autó jelenleg Debrecenben van szétszerelve, de a Nyíregyházi márkaüzletben vásároltam, és még mindig fizetem a részleteket.


Tisztelt Hölgyem/Uram!

A dunakeszi Auchanban vásároltam tegnap, amikor észrevettem, hogy a Rotex gumiabroncson lévő vonalkódos cetlin ez áll: Származási hely: EU. A gumi oldalába gyárilag belesütve ez olvasható: Made In China. Tudtommal Kína nem EU tagállam, akkor viszont ez szándékos félrevezetés. Tisztelt Fogyasztóvédelmi Alapítvány! Egy technikai problémával fordulok önökhöz. A Pannon GSM Rt. 2002 novemberében vezette átalánydíjas wap szolgáltatását. A szolgáltatás mind adatalapon mind gprs (general package radio service-csomagkapcsolt adatátvitel) működött havi 500 Ft-ért. Ez elég korrekt ajánlat volt, sok ember meg is rendelte, és használta folyamatosan. Eleinte nem is voltak gondok, de úgy (2003) február magasságában túl sok előfizető használta a szolgáltatást, amelynek következménye az lett hogy a szolgáltatás irdatlanul lelassult, néha órákig nem működött. Ezután jött az a megoldás hogy kettébontották a wap szolgáltatást: 2000 Ft/hó - korlátlan GPRS WAP 400 Ft/hó - GPRS Pannon W@P (2004/07-val megszűnt) 400 Ft/hó - adathívás alapú Pannon W@P (ezek a szolgáltatások korlátozottak voltak, nem adat hanem elérés korláttal. A Pannon wapoldalán kívül néhány népszerű site érhető csak el). (Azóta bevezettek újabb wap szolgáltatásokat, de nem használom és nem is használtam soha őket, így levelem szempontjából tárgytalan) 2003 áprilisa óta használom a GPRS Pannon W@P szolgáltatását. Azóta számtalanszor hívtam a PGSM-et, több okból is. 1. Olyan készülékeket forgalmaznak amik nem kompatibilisek a NOKIA gateway-jükkel (ami nem lenne probléma, de legalább figyelmeztetnék az embert hogy akadozni fog, nem működik majd tökéletesen. Így jártam egy SonyEricsson T200-as készülékkel). 2. Egyéb hibák és leállások miatt is. 2004 áprilisa óta egy NOKIA 7650-es készülék tulajdonosa vagyok. Ezt a készüléket többek közt azért is vásároltam hogy a kompatibilitási problémák megszűnjenek. Ez a hosszabb bevezető azért volt szükséges, hogy a lényeges problémát bemutathassam. 2 wapos chaten is regisztrált felhasználó, sőt az egyiken operátor is voltam. Az állandó rendszerproblémák a chatelést (az amúgy kellemes időtöltést) idegesítő telefon csapkodássá változtatják. A két chat amelyekről szó van: az MF Chat (http://wap.mobilforum.hu) és a GaB Chat (http://zsebweb3.webtap.hu/gabchat/index.wml). Sajnos tapasztalat az hogy mind a Vodafone mind a T-mobil hálózatából a chatek tökéletesen működnek - internetről is -. Önöknek itt a lényeges pont, hogy egy kifizetett szolgáltatás részlegesen és főleg esténként akadozva működik (este a két chatet majd 1000-1200 ember látogatja). A problémát szolgáltató váltással sem lehet kikerülni, ugyanis a másik két szolgáltató nem nyújt átalánydíjas wap elérést, csak adatforgalom alapút. És még egy utolsó panasz: Január 1-én a szolgáltató átmenetileg szüneteltette a szolgáltatásom. Az indok: a kártyaegyenlegem átesett negatív tartományba. Na kérdem én erre: milyen alapon kapcsolna le egy szolgáltatást azért, mert a kártyámon nincs pénz, ha már egyszer kifizettem azt a piti 400 Ft-ot a 30 napra?!


Tisztelt Cím!

Cégem egy hónappal ezelőtt vásárolt egy 2 éves hűtős félpótkocsit, melynek fő alkatrészeire és elemeire az eladó fél év garanciát adott. Átvételkor a járművet megvizsgálva nem találtam reklamációra adó okot, így átvettem a járművet használatra. Már az első fuvarnál arra a jelenségre lettünk figyelmesek, hogy a pótkocsi hátsó 6 méterén targoncával, vagy áruval áthaladva recsegő-ropogó hang hallatszik a padlózatból és 2 méterenként keresztbe hajszálrepedések láthatók. Jeleztem ezen észrevételemet az eladó felé, mire azt a választ kaptam - miután megvizsgálta aknából a járművet - , hogy valószínű, hogy víz szivárgott (?) a padlózat rétegelt anyagába, de ez nem komoly probléma, az alváznak semmi baja. Véleményem szerint ezen probléma jelentősen befolyásolja a jármű értékét valamint időtállóságát. Kedves fogyasztó védők, A jelen világ tele van a televíziókban és mintegy a médiában sugárzott emelt díjas telefonon keresztül elérhető játékokkal. A Magyar ATV csatorna naponta több alkalommal is sugározza játékóra nevű játékát, melyben egy adott rejtvényt kell megfejteni, de a játékra csak emeltdíjas telefonszám hívásával lehet bekerülni. Jó néhány adást végignéztem az elmúlt hetekben és az ott található rejtvényekre beérkezett megfejtéseket helytelennek mondták a műsor vezetői.

A kérdésem annyi lenne, hogy szabad –e manapság megtéveszteni a nézőközönséget és rávenni őket emeltíjas telefonszám hívására, majd ha megfejtése helyes is elküldeni, azzal, hogy nem helyes a megfejtés?


Tisztelt Alapítvány!

A T-mobile Magyarországnál telefonon díjcsomagot módosítottam, és a módosítás után nem kaptam meg a kívánt szolgáltatást, illetve olyan szolgáltatás lett beállítva, amit nem kértem. Mellékelem a hozzájuk írt levelem, illetve válaszukat. Panasszal fordulok önökhöz. Amelynek az az oka, hogy olyan szolgáltatást állítottak be nekem, a 0630…..-as telefonszámon, telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, amit nem kértem. S amiket kértem nem lettek beállítva. 2004-11-16, vagy 2004-11-17, vagy 2004-11-18.-án (Ezt azért írtam így, mert akivel a módosításkor beszéltem, az azt mondta, hogy az új díjcsomagom éjfél után lép életbe. 2004-12-13.-án, akivel beszéltem, pedig azt közölte, hogy a módosítás után pár perccel már az új csomagban vagyok.) felhívtam, a telefonos ügyfélszolgálatot, hogy egy új szolgáltatásukról informálódjam. Azt hiszem a 0630…-as számról, vagy a 0630…-ről, esetleg a 0630…-ről. Pontosan erre már kristálytisztán nem emlékszem, de az biztos, hogy nem vezetékesről, és önök gondolom, utána tudnak nézni, hogy a díjcsomag módosítást milyen telefonszámról hajtották végre.
A díjcsomag váltás eset leírása: Azért telefonáltam, hogy megkérdezzem, hogy mi ez a 15-20 forintos percdíj, amit a plakátokon láttam. Az ügyintéző elkérte a számom és az előfizetői jelszavam, majd azt válaszolta, hogy 1200 Ft-ér vásárolhatok 80 percet, mert platinakártyás vagyok. (Ekkor a Relax 500-as csomagban voltam, plusz kértem havi 20 SMS-t, az aranykártyás kedvezményem miatt. Ekkor még aranykártyás voltam.) Kérdeztem, hogy a relax csomagokhoz is lehet-e vásárolni, és mondta, hogy igen.
Ekkor én inkább úgy döntöttem, hogy visszatérek a régebbi díjcsomagomhoz, mert számomra a régi tarifám kedvezőbb lesz. Tehát kértem :Szervusz M-et, a Te+Én szám visszaállításával (0630…), a 25db-os SMS csomagot, a két óra csúcsidő csökkentést, és még a 80percet, 1200 forintért. Mást nem. Tehát én nem kértem 40db SMS-t. A beszélgetés közben az ügyfélszolgálatos, megkérdezte, hogy nem szeretnék-e nagyobb SMS csomagot. Én azt válaszoltam, hogy köszönöm, most nem majd decemberben veszek 80db-os SMS csomagot, az ünnepek miatt. És bőven elég a 25. Majd azt mondta, mindent beállított és elköszöntünk. 2004-12-13 megkaptam a novemberi számlám: Megkaptam a novemberi számlám, és tapasztaltam, hogy a kért szolgáltatások nincsenek beállítva, illetve olyan van feltüntetve, amit én nem kértem. A 40db-os SMS-t. Felhívtam a 1230-at, és Erika nevű ügyintézőnek elmondtam a történteket. Ő világosított fel, hogy a 2óra csúcsidő kedvezmény, és a 80perc 1200Ft-ért egyszerre nem igényelhető, illetve, hogy a díjcsomag módosítás pár percen belül életbe lép, és nem csak éjfél után. Ekkor beállítattam vele a 2óra csúcscsökkentést, illetve szól az illetékeseknek, hogy nézzenek utána, és ma vagy holnap visszahív. Majd elköszöntünk. 2004-12-14 hívást kaptam: Hívást kaptam az önök ügyfélszolgálatáról, Erikától.
(Sajnos nem emlékszem, hogy milyen Erika.)
És mondta, hogy az illetékesek megvizsgálták az ügyet, és nem találtak semmi furcsát. Ekkor kérdeztem, hogy meghallgathatnám, én is a felvételt. Mire a válasz az volt, hogy ő nem hiszi, hogy meg fogják engedni. Utána közölte, hogy még egyszer szól a reklamációkat kezelőknek, hogy nézzenek jobban utána és 2004-12-15.-én hívni fog. 2004-12-15 A mai napon 15:30-ig nem hívott senki vissza, utána sajnos lemerültem, és kb. 17:30-kor kapcsoltam be a telefonom. A károm leírása: Mivel, mikor díjcsomagot módosítottam, abban a hiszemben voltam, hogy a kért szolgáltatások aktívak, ezért az első 80 percnél nem is figyeltem a csúcsidőre, illetve a 80 perc után a 14-órára. Úgy telefonáltam mintha ezek nekem be lennének kapcsolva.
És így tettem december hónapban is, amíg meg nem kaptam a számlám. Így jóval magasabb telefonszámlám keletkezett, mint amire számítottam, illetve decemberben is ugyanez lesz a helyzet. A novemberi telefonszámlát még nem fizettem be, és a válaszukig nem áll szándékomban befizetni. Kérem az eset kivizsgálását, és ha jogosnak találják, akkor a károm rendezését. Ha nem adnak igazat, akkor kérem a hangrögzítés meghallgatásának lehetőségét, mivel szerintem jogom van. Mert két fél között, szerződéskötés, szerződésmódosítás jön, jött, létre, ezért mindkét félnek, joga van abba beletekinteni, belehallgatni, másolatot kérni. Várom mielőbbi válaszukat. Kelt: 2004-12-16


Tisztelt Cím!

2004.08.18-án vásároltam Békéscsabán egy SAMSUNG CW-29Z068P Plano típusú TV-t, amelynek jótállási jegyét a Flag Kft. (1083 Bp. Práter u. 51.) szerviz állította ki. Az importőr/forgalmazó a jótállási jegy szerint a Raloton Kft. (1107 Bp. Szállás u. 7.) 2004.10.06-án jelentettem be telefonon az első meghibásodást - elmosódnak a színek a készüléken. Az első meglepetés akkor ért, amikor a szerviz ügyfélszolgálatán a hölgy azonnal rávágta, hogy SAMSUNG TV-vel nem foglalkoznak, majd 10 perc múlva közölte, hogy pénteken 2004.10.08-án kijönnek a készülékért, és elviszik javításra.
A második meglepetést az okozta, hogy a megadott időpontban nem jöttek ki a készülékért, és mivel péntek du. volt, már telefonon sem lehetett elérni senkit. Végül a következő héten 2004.10.12-én kijöttek a készülékért, azonban semmilyen vállalt javítási dátumot nem közöltek velem, hivatkozva, hogy ezt a típust nem ismerik még. A következő 4 hétben egyetlen alkalommal sem hívtak fel, nem tájékoztattak arról, hogy hogyan áll a javítás, vagy mikorra várható, és így nehezen valószínűsíthető, hogy pl. a 15 napos javítási határidőre a legkisebb mértékben is törekedtek volna.
Több alkalommal érdeklődtem a javítás állásáról, majd miután elfogyott a türelmem, pontosan 1 hónap után, 2004.11.12-én a szerviz vezetőjével sikerült beszélnem. Érdekes módon a TV-t néhány órán belül leszállították, azonban nem volt túl meggyőző a magyarázat a javításról - szoftverfrissítés -, mert a szerelő pl. azt mondta, hogy ezt a típust nem Magyarországi forgalmazásra gyártották. Ezt elég nehezen hiszem el, mivel magyar nyelvű használati utasítás van mellékelve, valamint a magyar nyelvű on-screen menü is működik. Sajnos azonban a történet itt nem ért véget, mivel 2005.01.01-én a TV újra meghibásodott, a jelenség teljesen ugyanaz volt, mint korábban - elmosódnak a színek. 2005.01.03-án bejelentettem a hibát, és 3 nap múlva meg is jelent a szerelő egy kis szervizkönyvvel, és kb. 1 óra alatt a készülék szétszerelése nélkül visszaállította a szoftvert, elhárította a hibát. Azonban azt is elmondta, hogy a probléma bármikor előjöhet újra - pl. egy áramszünet után - és az alkatrészt is majd esetleg a 3. vagy 4. ilyen eset után fogják kicserélni, de lehet, hogy az is ugyanilyen hibás lesz. Sajnos igaza lett. Tegnap - alig egy hét után -, 2005.01.13-án a hiba újra előjött, újra bejelentettem, és ismét várom a szerviz emberét. A fentiekre való tekintettel a TV készülék javíthatóságában nem hiszek, kíváncsi vagyok, ezt még meddig csinálhatja a szerviz és/vagy a forgalmazó?
Mikor mondják végre ki, hogy a készülék nem javítható?


Tisztelt Fogyasztóvédelmi Alapítvány!

Cégünk 2004. december 16-án leadta egyik garanciális meghibásodott Machintos G4-es gépét az egyetlen budapesti szakszervizbe az Intercas Kft-be. Közölték velünk, hogy ők sajnos nem tudják csak úgy a nem működő gépről megállapítani a hibát, de hamarosan felhívnak minket. Majdnem 1 hét elteltével még semmi hírt nem kaptunk, így felhívtuk őket, közölték még mindig nem tudták megállapítani, hogy mi a baj. Időközben karácsony lett, majd újév és semmi hírt nem kaptunk. Egyik kollégám személyesen bement a céghez január 10-én hátha javítva átveheti a gépet. A szakember pont nem tartózkodott az irodában és közölték, hogy majd ők jelentkeznek, ha a gépünk meg van javítva.
Ma 14-én kollégám felhívta őket, talán már tudnak egy időpontot adni arra vonatkozóan, hogy mikor vehetjük át az irodánkban nagyon fontos munkákat ellátó gépet. Közölték, már tudják mi a hibája! alaplapot kell cserélniük, ám erre még nem tudják megmondani mennyi időt kell várnunk. A gépet lassan 1 hónapja nem tudjuk használni a nagyobb baj az, hogy még azt sem látjuk, hogy mikor fogjuk tudni legközelebb használni.


Tisztelt Hölgyem, Uram !

Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy 2003. decemberében vásároltam egy Peugeot 206SW típusú személygépkocsit a Peugeot City-nél ! Erre a személygépkocsira 2 év garanciát adtak! Majd történt hogy én 2005. januárjában /tehát 1 éves a kocsi/ elvittem a márkaszervizbe és kértem, hogy a felmerülő garanciális javítást végezzék el /menetstabilizátor csere lett volna/. Ezt a kérést a márkaszerviz megtagadta, bár elismerte, hogy a meghibásodás garanciális lenne, de ők arra hivatkoztak, hogy a Peugeot Hungária nem ismeri el a garancia tényét!
A problémámra a márkaszerviz csak annyit ajánlott fel, hogy azzal a feltétellel cserélik ki, ha én megfizetem az anyagköltséget, és akkor ők nem számolnak fel munkadíjat! Ezek után én felkerestem a Peugeot Gablini márkaszervizt, és ők viszont szóban vállalták hogy kicserélik garanciálisan! Kedves Ügyintéző! Arról szeretnék érdeklődni, hogy én vettem 1 éve és 1 hónapja egy alaplapot a számítógépemhez. A boltosok szerint 1 év garancia van rá, de a dobozon 3 év garanciát vállal a gyártó, de ha tegyük fel, ez még se lenne igaz akkor is ez egy elég drága dolog, és ha tegyük fel tényleg 1 év volt a garancia akkor pedig meg lehetne e oldani ezt szavatosságban.
Ja és akkor még arról nem is beszélve, hogy nem adtak garancia lapot csak most derült ki, hogy ez náluk van.


Tisztelt Cím!

2004 júniusában egy fitnesz teremben masszázsbérletet vettem, mely korlátlan ideig felhasználható. 5 alkalom + egy ajándék masszázst kapnék elméletileg a vételárért. A bérletből egy alkalmat sikerült elhasználnom, utána néhány hétig különböző okokból kifolyólag nem tudtam masszázsra menni. Aztán amikor már újra mehettem volna kiderült, hogy a fitnesz terem tulajdonosa egy új masszőrt alkalmazott, akinél viszont már nem lehet érvényesíteni a bérletet. A tulajdonostól többször is kértem a helyzet megoldását, aki viszont folyamatosan arra hivatkozik, ő nem vállal felelősséget a már nem nekik dolgozó masszőr bevállalt kötelezettségeiért. Holott a bérletet nem a masszőrtől vásároltam, hanem a fitnesz teremtől, mint egyik szolgáltatásukra szóló bérletet. Szeretném tudni, hogy mik a jogaim, ugyanis a fitnesz terem tulajdonosa határozottan elzárkózik a bérlet árának visszafizetésétől (természetesen a felhasznált egy alkalom értékének levonásával gondoltam), illetve egyéb szolgáltatásaira beváltaná, de azokkal én nem kívánok élni. A tulajdonos azt is mondta, hogy maximum ha legközelebb lesz masszőrük, majd akkor felhasználhatom a bérletet, de egyrészt ebben nem bízom, hiszen írásba nem adta, már legalább 4 hónapja nincs masszázsszolgáltatásuk, és az eddigi ígéreteit sem váltotta be.
Mi van, ha csak további fél év múlva alkalmaznak masszőrt, vagy soha? (Egyébként a bérlet teljes, akciós ára 16 000 Ft volt, tehát a fel nem használt alkalmak értéke, nem számítva az ajándékba járó + egy alkalmat, 12 800 Ft lenne).


Tisztelt Alapítvány!

2004. november 22-én a Kiselefánt Bútorbolt Üllői úti kirendeltségében rendeltem egy Rivera kanapét 113.000,-Ft + 5.500Ft-os szállítási áron. A megrendelt kanapét 3 hét múlva le is szállították, de sok örömöm nem telt benne, mivel más huzattal gyártották, mint amilyennel én megrendelőn megrendeltem. (Természetesen a szövetcseréért senki nem vállalta a felelősséget). Ebbe valahogy beletörődtem és elfogadtam, mert nem akartam karácsonyra bútor nélkül maradni. Azonban a minőség ellen kifogást emeltem.
Az üléshuzat ráncolódott, gyűrődött, a kanapé sarkán, szintén ráncos volt a szövet, ami úgy is maradt, a két db díszpárna, eltérő méretű, ami szintén úgy is maradt. Minőségi kifogásomra január 10-én eljött a gyártó, a hibákat elismerte, elszállítatta a kanapét, félig kijavította, a fenti 2 hibát benne hagyva. Kénytelen kelletlen elfogadtam, mert nem akartam még egyszer elszállítatni kanapémat, hiszen az ordító hibákat kijavította. Most januárban megrendeltem hozzá a két fotelt, (azért csak most, mert mostanra tudtam összespórolni az árát), gondolván, az előzőekből tanulságot levonva ezúttal biztos nem lesz minőségi kifogás. Amikor leszállították 2 db fotelomat, megdöbbenve láttam, hogy kapásból 6 hiba van rajtuk, egyszóval selejtes árukat kaptam. Felhívtam a gyártót, (Török és Török Bútoripari Kft, Székesfehérvár Kiskút útja1), aki merőben elutasította a reklamációt. Kijelentette, nem ismeri el a hibáját, nem szállíttatja el a bútort, ő nagykernek dolgozik, nagyker áron, és nála az árral van arányban a minőség. Hozzáteszem, a két fotelért 81 ezer forintot, + 5.500 Ft szállítási költséget fizettem ki a bútorboltnak.
Azt mondta forduljak a KERMI-hez, vagy indítsak polgári pert, de ő nem fogja még egyszer elszállítani a bútoromat. Ha én leszállíttatom saját költségemen, Székesfehérvárra, akkor kijavítja, sőt még meg is várhatom. Ma megyek be a bútorboltba a szállítólevéllel együtt, mert bútorbolt azt mondja, köteles a gyártó kijavítani a hibát. Nekem viszont a gyártó nyilatkozata után, ahhoz, hogy ezekből a fotelekből valaha minőségi bútor lesz nincs semmi bizalmam, továbbá, sem a gyártóhoz, sem a bútorbolthoz nincs többé bizalmam, szeretném az egész garnitúrát visszaszállítatni, és a bútor teljes vételárát visszakapni. A boltban kiállított bútor mintájára rendeltem meg a bútoromat, és nem selejtet. Megjegyzem, ha én bemennék és ezt a bútort mutatnák nekem megvételre, én azonnal ki is fordulnék a boltból.
Mindent összevetve itt a fogyasztó be lett csapva.


Tisztelt Fogyasztóvédők!

Az AUCHAN áruházban 2005.01.29-én 18:08 perckor vásároltam egy Ákos "Az utolsó hangos dal" című koncert albumot, melyről az otthoni kibontás után derült ki, hogy a hanghordozó oldalon repedt. Az áruház a cserétől elzárkózott pedig másfél órán belül visszavittük. Azt mondták a sértetlenségről nekünk kellett volna meggyőződni a vásárláskor, de a lemez kb. 1 cm széles műagyag pánttal keresztben le volt zárva. A CD lemez így 4990 Forintért használhatatlan.
(A vásárlási nyugtaszám: 000169, Tranzakciószám: 26266)


Tisztelt Cím!

Születésnapomra a gyerekeimtől egy digitális konyhamérleget kaptam ajándékba. Gondoltam rögtön kipróbálom. Mivel sütni éppen nem akartam, a kamrában lévő 1 kg-os termékekkel kísérleteztem.
Megdöbbenve tapasztaltam, hogy amíg a "koronás kristálycukor" és a finomlisztek súlya megfelelt a közölt értékkel, addig a " pro" feliratú kristálycukor súlya: 94,3- 97,3 dkg között volt.


Hello!

Panaszt szeretnék tenni az ELMÜ ellen. Nem az árammérők fogyasztási anomáliája miatt, hanem az ELMÜ adminisztrációjának lazasága miatt. Nagyjából fél évre tehető az idő, amióta az ELMÜ és csak az ELMÜ számlaleveleit nem kapjuk meg rendszeresen. Vagy későn adják fel, vagy valamilyen ellentét van az ELMÜ és a posta között, mert előfordult, hogy bár a címzés pontos volt, "elköltözött" jelzéssel ment vissza a levelük. Ilyenkor persze, ellenőr, hogy lopjuk az áramot, meg nem fizetünk stb. Ekkor pótlólag kaptunk egy csekket, azt befizettük. De az összeget hozzácsapták a következő havi számlához is. Azt megreklamáltam, beszkenneltem a csekkszelvényt, akkor megint kaptunk pótlólag egy csekket, már a jó összeggel, azt befizettük. De az eredeti számla fizetési dátumához viszonyítva - természetesen - későn, hiszen ez a második számlalevél volt.
Ekkor tértivevényes ejnye-ejnyét kaptunk, mint notórius nem fizetők. Ami ennek az e-mailnak a megírásához vezetett, az az, hogy ebben a hónapban megint nem kaptunk számlalevelet. 25.-e tájban kapjuk a nyugdíjat, akkor minden csekket befizetünk, és akkor vettük észre, hogy az ELMÜ megint nem küldött csekket. Ekkor elkezdtem e-mail-ekkel bombázni az ELMÜ-t. 3 levélben reklamáltam a számlalevelet. Még válaszra se méltattak. Válaszkéréssel küldtem el a levelet, még azt sem kattintották be. Ennek az lesz a következménye, hogy megint összecsapják a két hónapot, és ez gondot okoz nekünk, a kifizetésnél.
Kérem, hogy ejnye-bejnyézzék Önök az ELMÜ-t, mert az én bicskám beléjük törött.
Ha szükséges, az e-mailjaimnak megvan az eredetije, el tudom Önöknek küldeni.


Tisztelt Fogyasztóvédelemi Alapítvány!

Kb. 3 hónapja vettem egy Fuji S7000-est, melyet egy internetes áruháztól rendeltem. Kb. 1 hónap eltelte után a gép folyamatosan kikapcsolt... Hívtam őket telefonon, küldtem e-mailt, ha garanciális jogaimat érvényesíthessem, de nem sikerült velük kapcsolatot teremteni. Aztán kb. 1 hónapja személyesen felkerestem őket és a gépet átadtam javításra. Azt mondták, hogy kb. 2-3 hét és viszont látom a gépet megjavítva.
A garanciális feltételeket nem közölték nyomtatásban, de a honlapjukon elérhető volt, ami nekem 1 picit érdekes. Azóta sorozatosan hívtam őket, küldtem nekik faxot, de nem válaszoltak, a telefont sem vették fel. Kérdezném, ha 30. nap eltelte után jogosan élhetek-e egy új gép kérésével, ill. a tárgy összegének levásárlásával???
Ők erre ezt írják: "Ha a cserére nincs lehetőség, úgy a vásárlási szerződéstől elállhat, és a vételárat kérheti vissza " a 30 napos határidőről semmiféle hír nincs.


Tisztelt Cím!

2003 december 13-án a SZÜV RT.-nél a Sulinet Express keretében vásároltam egy ATI RADEON 9600 PRO 256MB-os videokártyát. A videokártya meghibásodott több mint egy év után, és elvittem a szervizbe. Ott arra hivatkoztak, hogy erre az alkatrészre csupán 1 év garancia volt. Nekem azt mondta egy a Sulinet Express-ben résztvevő kiskereskedő, hogy minden Sulinet-es termékre minimum 2 év garancia van és volt is. Kérdezném, akkor melyik állítás a helyt álló?
Az 1 vagy a 2 évre vonatkozó?


Tisztelt Cím

Felháborodva vagyunk kénytelenek tudomásul venni itt Győrben, hogy az Édász, a fogyasztók érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyva holnap és holnapután 7.30 - 15.00-ig elveszi az áramot a belvárosban! Erre egyébként nem is olyan régen úgy 2 hete, egyszer már sor került... Számomra felfoghatatlan hogy ezt hogy tehetik meg! Nem hiszem el hogy az éjszakai időszakban ugyanezeket a munkálatokat ne tudják elvégezni, arról nem is beszélve hogy hány céget érint hátrányosan a szolgáltatói tevékenységben. Lehet ez ellen valamit tenni, s ha igen mit?
Várom válaszukat
Tisztelettel Takács János


Tisztelt cím!

Tanácsot szeretnék kérni Önöktől.
Előzmény:
2004. március 15-től településünkön, Pátyon a Sztár Tv hálózatát megvásárolta a TvNetwork Telekommunikációs Rt. A szerződés kötésekor nem volt lehetőségünk az ÁSZF teljes megismerésére, annak rövid kivonatát kaptuk kézhez. A szerződés általunk történt aláírásakor visszamenőlegesen félhavi díjat, valamint az április havi szolgáltatási díjat előre kérték befizetni, aki ezt nem tette meg azzal nem kötöttek szerződést. A szerződés cégszerű aláírása 2004. április 26-án történt meg, az adatlapon viszont az szerepel, hogy a szolgáltatás aktiválása 2004. március 15-e. A hálózaton továbbított műsorok kép- és hang minőségével kapcsolatban van problémánk. Véleményünk szerint a jeltovábbítás nem megfelelő minőségű. A szolgáltató részére ezt az utcánkból többen is jeleztük, hiba bejelentést tettünk.
A hiba kijavítására többnyire megjelent egy szerelő, de a hibát sohasem sikerült teljes mértékben elhárítania. Első körben azt állították, hogy egyedi hibáról van szó. Egy alkalommal a házamban végrehajtásra került sikertelen hibafelderítést követően a szerelő megállapította és szóban közölte, hogy a hiba a hálózatban van. Kérésemtől, hogy ezt rögzítse a munkalapon, illetve jegyzőkönyvben elzárkózott, mondván nincs nála ilyen nyomtatvány. zt követően minden egyes esetben arra hivatkoznak, hogy a hálózat olyan rossz minőségű, hogy azon nincs lehetőség a megfelelő minőségű jelszórásra.
Amikor azt kértük, hogy a beszedett díj fejében nézhető minőségben sugározzanak, illetve csak a nézhető minőségű csatornákért szedjenek díjat közölték, hogy ha ilyen igényesek vagyunk nyugodtan elmehetünk a UPC-hez, ahol igénybe vehetjük a műholdas műsorszórást. Sajnos az utcánk földrajzi helyzetéből adódóan nincs lehetőségünk egyedi, földi antennával történő adás vételére, valamint másik KTV szolgáltatás igénybevételére. Legutóbbi hibabejelentésem során azzal fenyegettek meg, hogy felbontják a szerződésemet. A hibabejelentést egy budapesti központban rögzítik, melyet Pátyról helyi tarifával nem tudok elérni.
Kérdéseim:
1. Jogszerűen járt-e el a szolgáltató a szerződés kötésekor?
2. Van-e lehetőség arra, hogy a befizetett díjat, illetve egy részét a szolgáltatás rossz minősége miatt visszaköveteljük?
3. Van-e lehetőség arra, hogy a továbbiakban csak a nézhető minőségű csatornákért fizessünk?
4. A fentiek alapján megállapítható-e a monopolhelyzettel történő visszaélés?
5. Megteheti-e a szolgáltató, hogy a folyamatos díjfizetés mellet egyoldalúan felbontja a szerződést és leköt a hálózatáról?
6. Van-e arra előírás, hogy az ügyfelek részére biztosítani kell a helyi tarifán (06-40….) elérhető hibabejelentő szolgálatot.
Szeretném megtudni, milyen lehetőségünk van a céggel szembeni fellépésre?
A panaszos levelemre, melyben kértem, hogy a hiba elhárításáig ne szedjenek szolgáltatási díjat, és az eddig befizetet összeget térítsék vissza, illetve írják jóvá, elutasították.


Tisztelt Alapítvány!

Otthonról dolgozom, munkáimat e-mail segítségével küldöm, azonban a szolgáltató -Invitel Rt. 2 hete mindennap leáll egy-két órára fő munkaidőben, sűrű bocsánatkérések között közlik, hogy javítják a rendszert. Úgy gondolom, hogy ez nem állapot, én fizetek a szolgáltatásért, munkahelyemre határidőkre kell beküldenem anyagokat, és önhibámon kívül kések. Hogy lehetne rábírni őket, hogy valódi szolgáltatást nyújtsanak, van-e valami jogorvoslati lehetőség erre vonatkozóan?
Üdvözlettel: Horváth Réka


Tisztelt Fogyasztóvédő Alapítvány!

Segítségét köszönöm, bár mostanában szerencsére nincsen fennakadás.
Üdvözlettel: Horváth Réka


Tisztel Cím!

A nevem Szabó Zsolt és Pécsett lakom. Tulajdonképpen nem tudom, hogy jó helyre fordulok az alábbi problémával vagy csak tudatlanságommal, de én nem igazán ismerem a jogszabályokat, így ha csak tudatlanságról volna szó, akkor előre is elnézést kérek a levelemmel okozott zavarásért. Az alábbi (általam annak nevezett) problémára szeretnék elfogadható magyarázatot kapni. Nemrég vásároltam egy klímát (úgynevezett split klímát, ami egy beltéri és egy kültéri egységből áll). Az áruházban többféle ilyen típusú termék közül lehetett választani, szinte csak az árak voltak különbözőek és a nevük.
Mindegyik két dobozból állt egy a kültéri és egy a beltéri egységnek. Találtam is egy megfelelő minőségű és áru klímát, amit meg is vásároltam. A felszereléséhez egy ismerős szakembert kértem meg, aki már szerelt ilyen készülékeket. A kibontás után a szakember nem, de én meglepődtem, hogy a két egységen kívül semmit (alkatrészt, csöveket stb. amik kellenek az üzembe helyezéshez) nem adtak hozzá. Tehát vettem egy terméket, amit nem lehet használni. A dobozban található leírásban ezt a szöveget találtam. „Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a készülék szerelését, üzembe helyezését kizárólag csak a Márkaszerviz szakembere végezheti el.
A szerelést üzembe helyezést a Márkaszerviz a vásárló külön költségére hajtja végre.” Persze ez sem lett volna olyan nagy probléma, legfeljebb elveszítem a garanciát, de hát a készülék a megfelelő eszközök nélkül nem volt üzembe helyezhető. Felhívtam a Márkaszervizt, és ők örömmel értesítettek arról, hogy én nagyon jó klímát vettem és 45.000+ÁFA költségért (a klíma sem volt sokkal több) szívesen beszerelik, ők hoznak mindenféle csövet meg alkatrészt is ezért az árért. Az ismerős szakember persze elárulta, hogy kb. 10-12 ezer az alkatrészek ára és egy-két óra alatt felszereli. Tulajdonképpen nem is az a problémám, hogy mennyit keres a Márkaszerviz, hanem az, hogy a termékre mért nem írják rá, hogy plusz szerelési költség, ami a hiányzó alkatrészeket is tartalmazza. Én még nem találkoztam olyan termékkel, amit hazaviszek, alkatrészhiány miatt nem tudom üzembe helyezni. (Ez olyan mintha vettem volna egy hifitornyot, és nem adnának kábelt az erősítő és a hangfalak közé.) Persze ha összeadom a klíma és a szerviz költség árát, akkor lehet, hogy senki nem venne ilyen terméket.
Azt hiszem az hogy hol vásároltam a terméket az teljesen mindegy, hiszen ezeket a klímákat nagyon sok helyen árulják és persze mindenhol olcsón, hogy sok ilyen balekot találjon a Márkaszerviz. Amennyiben van logikus magyarázat a fenti esetre szívesen olvasnám, de ha csak tudatlanságom okozta a problémát akkor elnézést a zavarásért.
Tisztelettel, Szabó Zsolt


Tisztelt Fogyasztóvédelem

Abban szeretném állásfoglalásukat kérni, hogy a garanciális termékeknél a fogyasztónak meg kell-e őrizni a dobozt, amibe a berendezést szállították. Kicsit csodálkozom, amikor azt hallom, hogy a szervizek a garanciális javításhoz csak úgy kezdenek hozzá, ha a gyári dobozt is odavisszük.
Válaszukat érdeklődéssel várja Fogoly Lajos


Tisztelt Cím !

A mai napon 2004.05.26.-án Nagykőrösön, a Profi élelmiszer áruházban vásároltam kettő liter reggeli italt. A forralás során a tejtermék "kettévált" az edény alján egy félig átlátszó sárgás színű folyadék keletkezett, aminek a tetején úszott egy viszonylag sűrű fehér kása! A műanyagflakonokon lévő jelzés szerint 2004.05.30-ig fogyasztható.
Gyártó: SOLE Hungária Rt. 6728 Szeged Budapesti út 6.
Forgalmazó: Profi Magyarország Rt. 1097 Budapest Könyves Kálmán krt. 12-14.
Válaszukat várja: Bojtor István Igen


Tisztelt Fogyasztóvédelem!

Egy "Internet áruháznál" rendeltem egy Fuji fényképezőgépet. A gép igen értékes, legalábbis számomra. Ezzel a bizonyos áruházzal felvettem a kapcsolatot, és mivel már hallottam olyanokat, hogy kibontják a dobozokat (több ilyen áruháznál), kiveszik a magyar nyelvű leírást... ezért annyi kritériumom volt a vásárlásnál, hogy a doboz bontatlan legyen. Erre a válasz az volt, hogy miért is gondolnám, hogy kibontották volna...
Ráadásul a gépen 11 kép volt, ami bizonyítja, hogy már volt más kezében is. Erre felháborodtam, és azt mondták, hogy kapok egy táskát a géphez ajándékba, és egy 128as XD kártyát.
Elfogadtam, csak azt kértem, hogy mindenképp Fuji kártyát küldjenek, ne pedig "NONAME"-et. 1 hét múlva meg is kaptam a kártyát, a márkájára rá volt ragasztva a garanciacímke. Leadway márkájú volt. 12 mp-es videókat tudott tárolni, utána 2 percig tárolt. A képeket is elég sokáig tárolta. (nem a gép hibájából, a gép ehhez képest elég komoly: Fuji F700)
Visszaküldtem, azt mondták, persze igazam van, 1 hét múlva küldik a FUJI-t.
Azóta eltelt 7 hét. Nem tudok semmit sem tenni, hogy tovább tudjunk lépni az ügyemben. Mindig csak ígérik, hogy jövő hét kedd, jövő hét szerda... Amikor érdeklődök telefonon, az is baj, mert nekik van elég bajuk... És még azt mondják, hogy mindent a vevőért... Gondolkoztam, hogy valahogy "vissza kellene vágnom", mert ez így nem mehet tovább. Jogi úton elérhetek valamit? Arra gondolnék, hogy egyáltalán kibontott termékeket forgalmazhatnak-e?! Mennyi ideig kellene kipostázniuk, ha van egyáltalán ilyen időkorlát? Kérem segítsenek!
Köszönettel: Varga Zoltán


Üdvözlöm Önt/Önöket!

Egy számomra hatalmas problémával fordulok Önökhöz! 2004.márciusban vásároltam a Pannon GSM-nél egy Siemens C62-es telefont előfizetéssel, ami 2 éves hűségnyilatkozattal járt! 2 hónap után, a telefon nem reagált semmire! Be sem kapcsolt! Addig kifogástalanul működött! Mivel 1év garancia járt rá, így elvittem abba a bemutató terembe, ahol vásároltam! Ők el is küldték szervizbe a készülékemet, ahonnan 1hét után azzal a kifogással küldték vissza, hogy illetéktelenül belenyúlt valaki és, hogy hiányoznak belőle darabok! Én féléves kisfiammal itthon vagyok Gyes-en és rajtam kívül nem használta senki a telefont! Én nem nyúltam bele, másnak pedig nem is kerülhetett a kezébe, nem értem tehát, hogy mitől mehetett tönkre, illetve miért mondják, hogy valaki belenyúlt, mikor ez teljesen lehetetlen. A telefonban több, számomra fontos telefonszám és sms is van, ezekhez szintén nem tudok hozzáférni!
A Pannon GSM elzárkózott a segítségnyújtás elől, mivel Ők csak forgalmazók, de én nem tudom mihez kezdjek!
A készülékbe a szervizen kívül 100%-osan nem nyúlt senki, ha így lett volna, nem akartam volna kihasználni a garanciát. Kérem, ha tudnak adjanak tanácsot, vagy segítsenek! Lehet, hogy ez Önöknek lényegtelen eset, de nekem ez rettenetesen fontos! Kedvességüket előre is köszönöm: Garainé Takács Barbara


Tisztelt Matáv, Fogyasztóvédelem!

2003.03.17-én azzal a kéréssel fordultam önökhöz, hogy a 1174 Budapest, Rákóczi F. 65 szám alatti ingatlanom előtt lévő Matáv oszlopot szíveskedjenek áthelyezni telekhatárra, mivel ez engem korlátozza az udvarra történő behajtásomat. 2003 év közepén azt mondták, hogy az áthelyezés tervezés alatt áll, és engedélyekre várnak. 2003 év végén elutasítottak azzal, hogy elfogyott az erre a célra szánt keret. 2004 ez idáig választ sem kaptam, az oszlop meg ott áll, ahol volt. Kérem tiszteletteljesen önöket, hogy mielőbb oldják meg problémámat.
Köszönettel: Baranyai Zalán


Taxisok

Legutóbbi magyarországi utam talán legszörnyűbb élménye a taxisokhoz fűződik, kivétel a "pepita" /nem tudom még léteznek-e, én mindenesetre remélem/. Olyan taxikban kellett ülnöm, ahol a taxis arról tartott előadást, hogy, ha valami "szemét" külföldi beül, akkor másik viteldíjra kapcsol. Egyszer este, színházból hazatérőben a Moszkva téren hosszú sorban várakozó taxik közül /bár nem első volt a sorban/ a Buda taxit választottam, gondoltam, kicsit biztonságosabban érezhetem magam benne. A sofőr majdnem, hogy kidobott, hogy nekem az első autó miért nem volt jó? Majdnem, hogy úgy éreztem magam, hogy ő szívességet tesz nekem azzal, hogy a saját pénzemért hazavisz.
Más:
Két gyerekkori barátnőmmel beültünk vacsorázni és persze nosztalgiázni a II. ker. Frankel Leó úti Malomtó étterembe. Ettünk, ittunk, ezreket fizettem, jól borravalóztam, hiszen én is 20 éve restaurant bussiness-ben dolgozom, mire menni készültünk, eleredt az eső. Szóval visszamentünk és én kértem a pincért, hogy hívjon nekünk két Főtaxit. Erre ő kijelentette, hogy csak Budataxit hajlandó hívni. Nagyon sok csalódás és negatív dologban volt részem, mégis megpróbálok csak a szépre emlékezni, barátaimnak is ajánlom, hogy menjenek, hiszen tudom "Kishazámnak" minden bevételre szüksége van, de a barátaimat is féltem, mi lesz, ha "szemét külföldieknek" lesznek kezelve a primitív, pénzsóvár emberektől?
Mindez 4 éve történt, még nem volt azóta merszem és reményem, hogy a dolgok jobbra fordultak, hogy újra felüljek A GÉPRE!


Biztosító

Egyértelműen vétlen voltam egy közúti balesetben. Az egyik neves magyar biztosítónál fizetem a GFB-t. Ajánlottak egy velük szerződésben álló szervizt - a Bende Kft-t. A baleset és a kész autó átvételének időpontja között 2 (!) hónap telt el.
A kárösszeg a kifizetés idejére 10%-kal emelkedett. Számlát természetesen nem kaptam.


Minden boltos, iparos stb. …?

Persze hogy nem mind, de sajnos nagyon sok az. Élvezné az ember a gomba módra szaporodó üzletek és szolgáltatások versengését a vevőért, de néha az az érzése támad, hogy "ezek összebeszélnek". Mintha megegyeztek volna, hogy mindnyájan "bunkók" lesznek, így a vevőnek nem lesz más választása, valakihez végül csak be kell mennie. Én már egy ideje sportszerűen űzöm a "bunkó" üzletek bojkottálását, de ahelyett hogy megtanulták volna a nyavalyások, hogy vagy udvariasak lesznek, vagy nem vásárolok náluk, inkább én kezdek kifogyni a szóba jöhető üzletekből. Nem hinném, hogy én vagyok túl igényes, inkább valami rossz hozzáállást látok a boltosoktól.
Van már a piacgazdaságot rutinként űző Nyugat-Európában olyan ország, amelyik barátságtalanságáról, udvariatlanságáról, idegenlenézéséről hírhedt. Vajon Magyarország is ezt a reputációt szeretné megszerezni? Küzdjünk érte, hogy ne így legyen, és folytassuk a leckéztetést! Azt javaslom, hogy mielőtt távozunk egy "bunkó" üzletből, udvariasan közöljük az eladóval, vagy még inkább annak főnökével, hogy mi az oka, amiért többé be sem tesszük a lábunkat a boltba! Gyakran ugyanis nem sejtik, hogy miért megy rosszabbul az üzlet. Tudatosítani kell bennük, hogy a haszon egyik fontos kulcsa az előzékenység, udvariasság, vendégszeretet. Na, és persze a becsületesség és megbízhatóság, mert ha valaki becsap valakit, akkor hiába udvarias, azzal csak még visszataszítóbbá teszi az üzletét vagy szolgáltatását. Egy idő után ki fogják rugdalni a főnökök az udvariatlan eladókat, nem fognak csalni a taxisok, ha utast akarnak, pontosan és jól végzik a munkájukat az iparosok, ha kell a kuncsaft. Csak addig nehogy nekünk leckéztetőknek kopjon fel az állunk!
Azért is mi bírjuk tovább!


GAS  

Már jó ideje, hogy megtörtént velem ez az esett.
Vásároltam egy GAS márkájú farmernadrágot. Kb. 3 hét alatt teljesen kikopott a fenekemen. Természetesen visszavittem a drága pénzért vásárolt nadrágot a vásárlás helyszínére. Nem akarták kicserélni, én sem igazán akartam engedni. Végül KERMI lett a dologból. Pontosabban azt mondta az üzlet tulajdonosa, hogy elküldte a nadrágot megvizsgáltatni. Egy hónap múlva érkezett meg a számomra negatív válasz. Nem értettem a dolgot. Mikor ezt elmondtam a tulajdonosnak, közölte, talán nem kellene csúszdáznom és köveken hemperegnem. Azt elfelejtette megmagyarázni, hogy mitől kopott ki a nadrág, ilyen rövid idő alatt, a két lábam között is (testi felépítésem nem indokolja a dolgot). Ezek után majdnem sírva távoztam az üzletből, használhatatlan nacimmal és sértett büszkeségemmel.
Mikor ez történt mindössze 18 éves voltam, azóta eltelt 3 eseménydús év, de sajnos nem sikerült megedződnöm, még mindig kihoz a sodromból, ha hülyének néznek. Mostanában barátomat küldöm vissza a selejtes árucikkekkel. Lassan hosszú listát írhatnék azoknak az üzleteknek a nevével és címével ahova sem én, sem ismerőseim nem szívesen járunk vásárolni.
Ilyen pl.: TOP SHOP Bp., V. Teréz krt.(Itt történt a nadrágos eset).
Cipőbolt a Nyugati téri aluljáróban (háromszor vittünk vissza egy cipőt ugyanazzal a hibával, mire meguntuk a dolgot).
Sajnos már a PÓLUS CENTER-ben is volt cipős afférunk.
Ennyi talán elég is. Gondolom rajtam kívül még sokan éltek át hasonló eseményeket.


Kalkulátor

Kalkulátor vásárlásnál elvárhatja az ember egy üzlethálózattal rendelkező cégtől, hogy szervizt is biztosít. Betértem egy BL nevezetű üzlethelységbe, hogy vásárolok egy ... típusú manager kalkulátort.
A vásárlás végén közlik, hogy egy év a garanciális idő - ami még rendben is lenne -, de a masina meghibásodott. Viszem vissza az ominózus üzletbe javítatás céljából és ott közlik velem, hogy a garanciális szerviz nem itt van, hanem vigyem a Szt. István Krt. 12 -be, ott majd megjavítják. A megadott helyen egy másik cég hasonló profilú boltját találom, ahol problémámra a köv. választ kaptam: ők nem szerviz és nem én vagyok az első bepalizott vásárló, de egy korrekt szervizcím kíséretében engedtek utamra. Ezentúl nem csak az olcsóság fog érdekelni, de szolgáltatási hátteret is figyelembe kell venni.
Illetve javaslom az esetleg Bl -nél vásárolni szándékozókat, hogy inkább kerüljék el a helyet, vásároljanak máshol.


OTP - a bank ahova sohasem…

Szörnyű dolog, hogy az OTP-nél csak mindenféle katonai papírral lehet kölcsönhöz jutni, ami amúgy is lassú folyamat és akkor még a kamatokat nem is említettem. Az ügyintézők pedig szinte elküldik a fenébe az embereket és nem is tájékoztatják, hogy valójában milyen papírokra van szükség.
Tehát ez az a bank, ahova soha nem megyek.

OTP-kártya

A legnagyobb lakossági bankunk hitelkártyáját sikerült megszereznem, miután megbizonyosodtak róla, hogy érdemes belém vetniük bizalmukat. Hónapokon keresztül nem volt semmi gond a kártya használatával, mígnem egy pár hete egy pénzfelvétel után arra eszméltem, hogy a pontosan kiszámolt pénzem a hónap vége előtt másfél héttel egyszerűen felszívódott a számlámról. Érdeklődésemre elmondták, úgy történt a dolog, hogy öt-hat hónappal ezelőtt eszközölt vásárlásokat mostanra sikerült könyvelniük, és ezt egy összegben, akkor vonták le. A vicc ebben az, hogy az ezután felvett pénz után természetesen nekem kamatot kell fizetnem (nem keveset), minthogy a számla egyenlege erősen negatív lett.
Kíváncsi vagyok mással is megtörtént-e az eset, mert az ügyfélszolgálaton azt mondták, nem én vagyok az első, aki elveszett pénzét kergeti.


TNT

A TNT ExpressWorldwide Kft csak a nevében express! Édesanyám Kanadában megbetegedett, igen súlyos állapotban hozták haza. A kanadai kórházban nem adták oda CT felvételeit, de az itthoni kezeléshez ezekre nagy szükség lenne. Anyukám férje elkérte a kórházból a felvételeket és gyorspostán feladta a részemre. Azt mondták neki, hogy 2 napon belül megérkezik. A kanadai cég tartotta is az ígéretét, április 30-án adták fel a küldeményt, és az május 2-án Magyarországra érkezett.
Nem tudom milyen módon a címben említett céghez került a küldemény, ahol május 5-ig nem csináltak vele semmit, akkor kértek egy megbízást a vámkezelésre. Nem értettem, hogy mit kell vámkezelni egy magánküldeményen, de mivel sürgős volt a dolog, megadtam a megbízást és a szükséges nyilatkozatokat, és elmondtam, hogy miért sürgős nekem mielőbb megkapni a felvételeket. Nagyon megértőnek mutatkoztak, de újabb két napig ismét nem tettek semmit. Érdeklődni próbáltunk, de az ügyintéző a főnökeire hivatkozik, a főnökök viszont nem érhetők el. Így május hetedikén, egy héttel a levél feladása után még csak nem is sejtem, mikor kapom meg a küldeményemet.
Tudom, hogy a TNT express számára nem üzlet az én kis küldeményem, de az embertelenség felháborít. A szórakozásuk egy súlyos lebénult, beszélő képességét elvesztett ember gyógyítását hátráltatja.
Ez sajnos csak nekem fáj.


Posta

Rendszeresen tűnnek el a leveleim, már szinte semmit sem lehet, csak ajánlva küldeni. Elküldtem három helyre másfél hónapja fényképeket a kisbabámról.
SEHOVA SEM ÉRKEZETT MEG!
És ez nem az első alkalom! Itt börtönnel büntetik a lopást a postán dolgozóknak! Ideje volna erélyesebben fellépni… de hogyan?


ARAL  

A BAH-csomóponti ARAL-kútnál a mérőszerkezet, számításaim szerint, körülbelül 5%-kal többet mutat. Igaz, hogy valószínűleg ez a megengedett tűréshatáron belül van, de 60 liter benzinnél már jelentős összeg.
Szerintem lehetne a beállítását finomítani, vagy ellenőrizni a rendszert.


Magyar pénzintézet  

Első osztályú PR, reklám, management, az országot behálózó ügyfélszolgálat. Kívánságra, lakossági folyószámla mellé több kompatibilis bankkártya készítése csak 14 nap alatt. Illetve, én most 28 napnál tartok… Végül is ráérnek, hiszen az én pénzemet használják. Eddig még a szíves elnézéskérés is elmaradt.
„Talán nézzen be a jövő hétfőn…”


Utazz olcsón!

Gondoltam, hogy elmegyek egy hétre nyaralni, s mivel a Budapesti Piacban, amit minden fővárosi megkap, láttam, hogy egyhetes utak vannak meghirdetve a Jorgosz Travelnál Santorinire 33 ezerért (repülő plusz szállás). Gondoltam, hogy ez egy állati jó ajánlat, ez kell nekem. A meglepetés akkor jött, amikor elmentünk foglalni.
Ebből kiderült, hogy 1. ez az első heti kurzus 10 ezer Ft-tal olcsóbb, mint az utána következő (amikor éppen mentünk volna), 2. sajnos az olcsó szállás elfogyott, már csak a drágább van, 3. nem tartalmazza a hirdetésen egyébként sehol sem szereplő repülőtéri illetéket. Summa summarum, máris 50 százalékkal drágábban jött ki minden, ha nem számolom azt, hogy mi igaziból az általunk választottat 60 ezerért kaptuk volna meg, ami végül is dupla árat jelent. Tegyük hozzá azt is, hogy a Jorgoszról az ismerőseim szuperlatívuszokban beszéltek korábban, tehát a bizalmam maXXimális volt. Kérdés. Szerintetek mennyire jellemző ez az eset?
Az utazási irodák úgy csinálnak maguknak érdeklődést, hogy meghirdetnek egy szuper olcsó lehetőséget, amelyre két hely létezik, s utána a fogyasztók nem tudnak perelni, hiszen (majdnem) minden igaz?


Pénzláz

Íme, egy újdonság. Nevelt leánykám az utóbbi időben nekiugrott az egyik burgonyaszirom-gyártó cég zacskóinak, mert mint naponta hallhatjuk, láthatjuk, PÉNZLÁZAKCIÓ van! Nem tudom, van-e a listán szakavatott reklámszakember vagy jogász (az biztosan van), de megnéztem egy akciós vállpántot, és a következő szimpatikus duma állt rajta:
„Akciónkban minden, e csíkkal megjelölt zacskó részt vesz.”
„A zacskókban csomagolva önre vár 269 000 db 100 Ft-os, 2000 db 500 Ft-os, 1000 db 1000 Ft-os, 1000 db 5000 Ft-os és 1 093 000 db nyereménykupon, továbbá három FŐDÍJ, SZUPERKUPON PÉNZLAPÁTOLÁSRA!”

Akkor most magyarázza el ezt a butítást valaki. Ha valaki besétál, és elolvassa ezt, vajon joggal hihetem-e, hogy nyertem összesen majdnem 34 millió forintot meg kuponhegyeket?
Mert, ugye, „a zacskóba csomagolva” vár rám mindez. Azokba a zacskókba, amiken ráadásul „e csík” van. Az meg, ugye, csak ez az egy darab zacsi.
Most nyertem?


Budapest Bank - Monor

Immár másfél éve kapom a fizetésemet a banknál vezetett kártyaszámlámra. A kártyaszámla kedvező kondíciós feltételei miatt, és mivel eddig csak a BB-nek volt automatája Monoron, nem állt szándékomban bankot váltani. Pedig rengetegszer fordult elő, hogy nem jutottam hozzá a pénzemhez, mert az automata rossz volt.
Este, ugye, nincs mit tenni, az ember hazamegy, és megpróbálja reggel (esetleg felutazik Pestre). Napközben fel lehet menni a pénztárba, de ott 50 Ft tranzakciós díjat kell fizetni, függetlenül attól, hogy jó-e az automata, vagy sem, és attól is, hogy éppen csak 1000 Ft-ra van szükségem, de sürgősen. Sajnos, mostanában szinte minden második próbálkozásom valamilyen automatahiba miatt meghiúsul, így marad a pénztár és/vagy az egyszerre felvett nagyobb összeg, hogy ne okozzon kellemetlenséget az automata hibája miatti fizetésképtelenség. De akkor oda a pénzem biztonsága, nem? Nemrég szereltek fel egy OTP-automatát.
Bár a számla kondíciói nem olyan kedvezőek, gondolkodóba estem. Az is lehet, hogy cseberből vederbe kerülök.
Érdemes váltani?


Minden boltos, iparos, egyéb…?

Persze, hogy nem mind, de sajnos nagyon sok az. Élvezné az ember a gombamód szaporodó üzletek és szolgáltatók versengését a vevőért, de néha az az érzése támad, hogy „ezek összebeszélnek”. Mintha megegyeztek volna, hogy mindnyájan „bunkók” lesznek, így a vevőnek nem lesz más választása, valamelyikhez végül csak be kell mennie. Én már egy ideje sport-szerűen űzöm a „bunkó” üzletek bojkottálását, de ahelyett, hogy megtanulták volna a nyavalyások: vagy udvariasak lesznek, vagy nem vásárolok náluk, inkább én kezdek kifogyni a szóba jöhető üzletekből.
Nem hiszem, hogy én vagyok túl igényes, inkább valami rossz hozzáállást látok a boltosok részéről. Van már a piacgazdaságot rutinként űző Nyugat-Európában olyan ország, amelyik barátságtalanságáról, udvariatlanságáról, idegenlenézéséről hírhedt. Vajon Magyarország is ezt a reputációt szeretné megszerezni? Küzdjünk azért, hogy ne így legyen, és folytassuk a leckéztetést! Azt javaslom, hogy mielőtt távozunk egy „bunkó” üzletből, udvariasan közöljük az eladóval, vagy még inkább annak főnökével, hogy mi az oka, amiért többé be sem tesszük a lábunkat a boltba! Gyakran ugyanis nem is sejtik, hogy miért megy rosszabbul az üzlet. Tudatosítani kell bennük, hogy a haszon egyik fontos kulcsa az előzékenység, udvariasság, vendégszeretet.
Na, és persze a becsületesség és megbízhatóság, mert ha valaki becsap valakit, akkor hiába udvarias, azzal csak még visszataszítóbbá teszi az üzletét vagy szolgáltatását. Egy idő után ki fogják rugdalni a főnökök az udvariatlan eladókat, nem fognak csalni a taxisok, ha utast akarnak, pontosan és jól végzik a munkájukat az iparosok, ha kell a kuncsaft.
Csak addig nehogy nekünk, leckéztetőknek kopjon fel az állunk!
Azért is mi bírjuk tovább!


Matáv  

Újra Nagy vitába keveredtem a barátaimmal, amikor azt említették, hogy a Matáv a kicsörgő és foglalt hívásokra is rászámolja a forintokat. A vita vége egy kísérlet lett. Az egyikünk félretette a kagylót, mi pedig egymás után többször felhívtuk a számot, majd felírtuk a napot és az órát… és vártuk a számlát.
A számla, persze, nem késett! Rajta a hívások mellett a 9 Ft! Hmm. Én vesztettem, de a Matáv biztosan nyert. Átnézegettem mindenféle papírt, azonban erről sehol semmi nincs leírva. Ezek szerint azok a tömegek, amelyek nem részletes számlát kérnek, és nem szőröznek azon, nem is tudják, hogy mekkora a valódi számlájuk. Rendben, a Matávtól már sok mindent eltűrtünk, emeljék meg a díjakat, megtehetik. De legalább tájékoztassanak minket, hogy oda tudjunk figyelni. Egyébként, szerintem felháborító, hogy azért is fizetni kell (az alapdíjon felül), amit nem is csináltam…
Jó telefonszámla-böngészgetést!


Ismét a Posta  

Egy cég vagyunk, és gyakran érkezik nagy alakú boríték, katalógus stb. Gondolom, ezzel nem vagyunk egyedül. De! A legutóbbi alkalommal a postás minősíthetetlen hangon közölte, miután szabályosan berontott az irodába, hogy legközelebb nem fogja kihozni a postánkat, mert túl nehéz, hanem egyenesen a szemetesbe dobja. Ez nem az első alkalom volt. Sőt, az sem, hogy hozzánk dobja be más levelét.
Ez nem lenne gond, mert miután átnézem az érkezett leveleket, bedobom azt a címzetthez. De ha ezt csinálja a máséval, akkor el tudom képzelni azt is, hogy a mienket dobja be máshová. Én azt hittem, hogy három kilóig köteles a postás kihozni a küldeményt. Egy régebbi alkalommal a munkánkhoz elengedhetetlen kellékeket rendeltünk. Két darab borítékba csomagolt kartondoboz volt, együtt még a 25 dekagrammot sem érte el. Ezt szintén nem hozta ki a postás. Amikor rákérdeztem, neki állt feljebb, és közölte, hogy mit képzelek, ekkorát ő nem fog áthurcolni a kerületen.
Megértem, hogy a postást nem fizetik meg, és teljes az érdektelenség, de attól még bánhatna rendesen az ügyféllel, és a munkáját végezhetné becsülettel.


OTP-kártya + Matáv

Nem akarom védeni az OTP-t. Nem említhető egy napon egy „normális” bankkal. Ugyanakkor, bár velem is előfordult már, hogy az eltűnt pénzemet kerestem, és úgy éreztem, önhibámon kívül kerültem mínuszba, a késedelmes könyvelés nem feltétlenül az OTP hibája. Tudomásul kell venni, sajnos, hogy olyan országban élünk, ahol a Matáv szolgáltatja a számítógépek modemes összeköttetéséhez szükséges vonalakat, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy örülhetünk, ha egyáltalán lekönyvelik a vásárlásainkat.
Az én főnököm, aki egy, „az ántivilágból itt maradt úriember”, például nem használ bankkártyát, és a pénzét otthon tartja, mert az a véleménye, hogy ameddig egy normálisan működő bankrendszer technikai feltételei nincsenek megteremtve, addig nem hajlandó azzal bosszantani magát, hogy udvariatlan bankos kisasszonyokkal vitázzon. Nem az OTP a proletár, hanem az ország.


Philips–Whirpool

Ha netán valaki ilyen mosógépet szándékozik venni (de azt gondolom, egyéb háztartási gépe-ikre is ez áll), jó, ha tudja a következőt. Elromlott a fenti márkájú mosógépem programkapcsolóját hajtó motor. A mosógép egyébként két éves. Az egyetlen ilyen alkatrészeket forgalmazó márkaszervizben közölték velem a következőket. Csak programkapcsolóval együtt létezik, 26 000 Ft, de jelenleg csak más típusú van. Barkácsoljam bele, ha tudom, vagy hozzam be a mosógépet, ők megcsinálják.
Egyébként alkatrészekre nincs garancia, tehát elvileg minden héten is vehetek bele másik kapcsolót.
Egyébként a Hajdú bioszuper, huszonvalahány év után elhalálozott mosógépem programkapcsoló-motorja kis átalakítással még most is kiválóan működik, a fent említett helyén.


Matávnet…  

Asszongya, hogy „Fedezd fel a világot a Matávneten” (valahogy így). Akkor engem nem is érdekel az Internet, a Matávneten rajta van a világ! Talán inkább Matávnettel! kis csúsztatás, de a nem hozzáértőket megtéveszti.
Tapasztaltam.
Nekem kellett elmagyaráznom, mi a helyzet. Ez kimeríti a fogyasztó megtévesztése fogalmát.


Seefish

Éhemet csillapítani, betértem a Seefish nevű helyre a Múzeum körúton. Nagyon kellemes ételválasztékkal találkoztam, az árak pedig a hazai mértékkel kicsit húzósak, de hát a különlegesség drága… Kértem hát az ételt és hozzá üdítőt, Coca-Cola Light-ot. Az ártáblán a következő volt kiírva. Üdítő: Coca-Cola, Fanta, Sprite 75 Ft. Ebben a tudatban kértem az üdítőmet. A számlán viszont egy 150 Ft-os tétel szerepelt volna üdítőként, ha azzal, hogy „el lett ütve, de biztos, hogy annyi”, ellenőrizhettem volna.
Az árkülönbség pedig abból ered, hogy Cola Light-ből csak dobozosuk van, ami pedig ennyi.
Ad 1. A Light nem Coca-Cola?
Ad 2. Az ártáblán sehol sem szerepel a dobozosok külön ára.
Ad 3. Hol érdekel engem, hogy milyen göngyölegben tárolják az árujukat, csak az, hogy 3 deci az 75 Ft. Egy normális üzletpolitikában értékelendő, hogyan törekszenek arra, hogy a „kisebbség”, a Light-fogyasztók igényét is kielégíthessék, de miért alkalmaznak erre külön árat?
Lehet, hogy nem gazdaságos Light-ból nagyobb mennyiséget tartalmazó göngyölegben tartani, de véleményem szerint, ez a megkülönböztetés hátrányos. Nem lehetne talán ezen kisebb árrést alkalmazni? Véleményem szerint, még a 75 Ft-ban is van egy csekély, de tisztességes haszon. Miért kell a vevőnek azt éreznie, hogy átvágták? És ha amúgy is arra hivatkozva, hogy kevés fogy, nem tartanak belőle más kiszerelésben, akkor nem hiszem, hogy jelentősebb veszteség érné őket a kisebb haszonkulcson!
De ez egy paradoxon. ha kétszer annyiért adom, akkor tuti, hogy kevesebben fogják megvenni!


Igazi narancslé  

Vásároltam a Cora nevezetű üzletben narancslét, ami 85 Ft-ba került. A felirata szerint 100%-os a gyümölcstartalma, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot, az első korty után mégis úgy tűnik, az egész tiszta víz és cukor. Van összehasonlítási alapom, ugyanis jóformán az összes 100%-os narancslét kipróbáltam már, de még egyikben sem kellett csalódnom (ez volt az első).
Szerintem ez a vásárlók megtévesztése, és miután vettem egy rekesszel, ez felháborított.


FILA

Vettem egy FILA márkájú sportcipőt. Egy hónap múlva elkezdett leválni a talpa. Visszavittem a cipőt, és ők elküldték a Kermibe. A Kermiből visszajött a válasz, hogy én vagyok a hibás. Én nem hagytam annyiban a dolgot, és újra elvittem a cipőt a fogyasztóvédelemhez, és újra beadtam vizsgálatra. A vizsgálat teljesen ellentétes eredményt hozott ki. Visszakaptam a pénzemet.
Ezek után viszont megrendült a bizalmam a fogyasztóvédelemben.


McDonald’s  

Új termék a McNuggets, nem is rossz. Kezdjük egyből a menüvel. A tálcára kerül a 6-os Mcnuggets közepes krumpli és üdítő. „És az öntet?” – kérdezem. Ja, azt külön kell venni. „De hát rajta van a képen!” „Saaajnos…” Ez szintén a megtévesztés kategóriája. Az még hagyján, hogy NEM EGÉSZEN így néznek ki az ételek, mint az illusztráción.
De hogy ami a képen tartozék, az a menüben nincs…
Persze, ezt csak akkor tudod meg, miután rendeltél.
Szép, kövér átvágás.


 

Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló  Kapcsolat   A lap tetejére