Hírek

Európa kiberbiztonságáért

Összezavarodhatnak a GPS-ek…

Bírsággal rövidítik a várólistákat

Egy év alatt megtízszereződött a webpiac

Tucatnyi város, ahol már elkezdték az autókat kitiltani az utcákról

Négy mód, ahogy profitálhatunk az új fogyasztóvédelmi szabályokból

2018. évi téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Az előfizetők kétharmada már csak egy év hűségidőt vállalt

Rosszul járhat, ha megspórolja a biztonság árát

Megint a Ryanair lett a legrosszabb rövidtávú légitársaság

Biztonsági javaslatok közösségi oldalakhoz

Ne vágj ki minden fát!

Vásárlók megtévesztéséért 11 milliós bírság

Plázákban, vásárokban portyáznak a tolvajok

[Régebbi hírek]
 


Még több hír

 

 

Európa kiberbiztonságáért

Az EU lakosságának több mint 80 százalékának van internet-hozzáférése, és ez a szám egyre csak növekszik. De mi a helyzet a biztonsággal? Mit tesz az Európai Parlament?(Forrás: Európai Parlament)

Kiberbiztonság

2020-ra a digitális kapcsolatok nagy része gépek közötti lesz, milliárdnyi olyan eszközzel, amelyeket összefoglaló néven a „Dolgok internetének” nevezünk.
Ezzel együtt a kibertámadások száma is növekszik, ráadásul azok komplexebbek és szofisztikáltabbak is lettek az évek során. Egyedül ezekkel a fenyegetésekkel sem a kormányok, sem az iparág nem tudja felvenni a küzdelmet, közös fellépésre van szükség.
 Március 12-én a Parlament a kiberbiztonsági jogszabályról szavazott, amelynek célja, hogy hatékonyabban küzdjön a növekvő kibertámadások ellen, hogy megerősítse az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség szerepét, és létrehozzon egy közös kiberbiztonsági tanúsítási rendszert.
Az új szabályoknak köszönhetően a felhasználók ajánlásokat kapnak a biztonsági beállításokra, az eszközök védelmére, és az elérhető frissítésekre, illetve azok gyenge pontjaira vonatkozóan.

(Forrás: Európai Parlament – FVA 2019. március)

Még több hír (...)


Összezavarodhatnak a GPS-ek…

Április hatodikán megbolondulhatnak a régebbi GPS-es rendszerek egy naptári hiba miatt, figyelmeztetnek kiberbiztonsági szakértők. Az egykor Y2K néven emlegetett hibához hasonlót lehet most jósolni a régi GPS-rendszerekhez.
A gondot az okozhatja, hogy a GPS-hez használt (Global Positioning System) jeladó műholdak és a vevőegységek időszámítási módszere egyedi, ugyanis hetekben számolják az időt. A 10-bites számformátum miatt azonban 1024 eltelt hét után minden nulláról újrakezdődik, és ez mindössze 19,7 évet jelent. A GPS még 1980. január hatodikán kezdett el számolni, és gyors számolás után rájöhetünk, hogy azóta már volt egy újraindítás 1999. augusztus 21-én, ami akkor zökkenőmentesen lezajlott.
Most viszont más a helyzet, az április hatodikán esedékes GPS WNRO-nak, vagyis a hétszámláló átfordulásnak komolyabb következményei lehetnek.

A hatások sokkal szélesebb körűek lehetnek, mert több rendszerbe is GPS van integrálva a működésükhöz, például a biztonsági rendszerek és a közlekedésfigyelő rendszerek. 20 éve ezek a kapcsolódások még kezdetlegesek voltak, most már minden mindenbe beágyazódik. A dátumformátumhoz kapcsolódó szabványt pár éve már módosították, és a nagyobb gyártók már felkészíthették eszközeiket a váltásra – ezekkel semmi különösebb gond nem lesz, a régi rendszerek pedig pontatlan dátumokat jelezhetnek majd.
Több szakértő viszont úgy vélekedik, hogy az átállás körüli aggodalom felesleges. A hétköznapi felhasználók abból nem fognak sok mindent érezni, főleg ha a modern táblagépeket és okostelefonokat használják.

(FVA 2019. március)

Még több hír (...)


Bírsággal rövidítik a várólistákat

Áprilistól büntethetik azokat a kórházakat, ahol nem a lehető legkorábbi időpontot adják meg a betegnek egy vizsgálatra.
Áprilisban a finanszírozó indítja az új várólista regisztráló-elszámoló rendszerét. Ettől kezdve az orvos, aki a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap és a rendszer nem is engedi majd beírni az esetet. Ha pedig egy pácienst az eredeti időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki mindaddig, amíg tisztázódik, mi okból történt ez a változás.
A szakmailag indokolt esetben – például ha romlott a beteg állapota – nem lesz szankció. Viszont ha nincs megfelelő indok az előre sorolásra, akkor a biztosító nem fizet, és esetenként körülbelül 40 ezer forintra bünteti a szolgáltatót. Hasonló eljárásra számíthatnak azok is, akik a bejegyzett időpontban sem végzik el az adott betegnél a beavatkozást.
Várólisták hosszának lekérdezése 
Az egészségbiztosító több mint egy éve fejleszti a várólista regisztrációs rendszerét. Ennek eredményeként a nem nyilvános felületen már nem csak azt lehet látni, hogy egy-egy orvos, illetve intézet műtéti kapacitása szerint mikorra sorolható be legkorábbra az adott beteg, hanem azt is, ha valaki ennél későbbi időpontot ad a páciensének. Az adatok eltérését sok esetben az is okozhatta, hogy a hálapénzzel menetközben megkurtították a várakozást.

(2019. március)

Még több hír (...)


Egy év alatt megtízszereződött a webpiac

Bevételüket tekintve kiugró évet zártak tavaly a magyar webáruházak. A korábbi évekhez képest tavaly az interneten vásárlók több kedvezményhez jutottak, a nagyáruházakon belül pedig megjelentek a bolt a boltban formációk.
A legfrissebb statisztikák szerint 2018-ban meghaladta az ötszázmilliárd forintot a webáruházak élelmiszerekből és iparcikkekből származó kiskereskedelmi forgalma.
Eddig az Extrem Digital birtokolta az első helyet, azonban könnyen előfordulhat, hogy a Media Markt rövid időn belül megelőzi. A Tesco is trónkövetelő lehet, ugyanis rohamléptekben építi ki országos kiszállítóhálózatát. Előkelő helyen szerepel a 2018-ban a magyar piacra lépett Alza is, bár az eMaghoz hasonlóan a forgalma nagy részét nem nálunk könyveli el. Az előrejelzések alapján idén erősödik az élelmiszer-webpiac is, ringbe lép a Spar.

A 10 legnagyobb webáruház

Extreme Digita
eMAG
Media Markt
TESCO
220 volt
Ipon
Mall.hu
Alza.hu
Aqua
Electromax
Libri-Bookline

(2019. február)

Még több hír (...)


Tucatnyi város, ahol már elkezdték az autókat kitiltani az utcákról

Európa jár az élen az autómentes kezdeményezésekben.
Az Oxford Egyetem 2018-as tanulmánya szerint Európában évente 10 ezren halnak meg korábban az autók károsanyag-kibocsátása miatt, aminek jelentős részéért a dízelautók felelősek. A Business Insider összegyűjtött tizenhárom nagyvárost, ahol már megtették az első lépéseket a légszennyezés csökkentése és az egészségesebb városi levegő érdekében.

Párizs

A francia főváros levegője az egyik legszennyezettebb Európában, csak Moszkva áll rosszabbul a nagyvárosok között. Ezért az 1997-es évjáratnál öregebb járműveket kitiltották hétköznapokon a belvárosból, a városvezetés pedig 2020-ra bizonyos útszakaszokra csak elektromos autókat fog beengedni. Ráadásul minden hónap első vasárnapja autómentes nap: a belvárosban reggel 10 és este 6 óra között nem lehet autóval közlekedni, amit aztán a város többi részére is kiterjesztették.
 

Madrid

Spanyolország fővárosában 2018 november végétől korlátozzák a 2000 előtt forgalomba állt gázüzemű, és a 2006 előtti dízelautók behajtását. A szabály életbelépésének első napján, november 30-án a legforgalmasabb útszakaszon harmadával csökkent a forgalom. 2020-tól még tovább fogják szigorítani a szabályokat: semmilyen gázüzemű és dízelautó nem lépheti át a város határát. A szabályszegők 100 eurós büntetésre számíthatnak.


Oslo

A norvégok öles léptekkel haladnak afelé, hogy 2030-ra karbonsemlegessé tegyék a fővárost, és a tervükben nagy szerepet kap az autók korlátozása is. 2019-re több autómentes szabályozás lépett életbe: korlátozzák a behajtást személyautóval a belvárosba, 700 parkolóhelyet megszüntettek, és több sétálóövezetet is kialakítottak. A város polgármester-helyettese állítja, hogy 2020-ra a teljes belvárost autómentessé teszik.
 

London

2018 októberében a londoni City utcáinak felét gyalogos övezetté nyilvánították – ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken korlátozzák az autók, buszok, taxik forgalmát. 2019 áprilisától pedig minden személyautó sofőrjének, még az Uber- és taxisofőröknek is napi 14,70 fontos (több mint 5 ezer forintos) behajtási díjat kell fizetni.
 

Brüsszel

Brüsszelben alacsony emissziós zónákat alakítottak ki, ahova öregebb és szennyezőbb autókkal tilos behajtani – ha valakit kiszúr a kamerás ellenőrzőrendszer, 400 eurós bírságra számíthat. A város azt tervezi, hogy 2030-ra az összes dízelautót kitiltsa az utakról.
 

Koppenhága

A dán fővárosban a biciklisek uralkodnak: a lakosok fele választja a bringát a mindennapos közlekedésre, és Európában itt az egyik legalacsonyabb az autótulajdonosok aránya. Koppenhágában már az 1960-as években elkezdték a közlekedést a gyalogosokra és kerékpárosokra szabni: rengeteg a gyalogos zóna, a biciklisforgalomra pedig már főutakat hoznak létre. Ezt megfejelve Dániában tilos lesz benzin- vagy dízelautót vásárolni 2030-tól.
 

Róma

Rómában a légszennyezés már az ókori építészeti emlékek fennmaradását veszélyezteti: egy 2017-es minisztériumi tanulmány szerint 3600 kőépítmény és 60 bronzszobor károsodott súlyosan a szennyezett levegő miatt. A város ezért 2024-re ki akarja tiltani a dízeleket a központból, továbbá egy sor ideiglenes intézkedést hozott: bizonyos napokon csak páros vagy páratlan számvégződésű rendszámmal lehet közlekedni – amit nehezen tudnak betartatni a rendőrök, sokan úgy játsszák ki a szabályt, hogy vesznek egy használt autót alternatív rendszámmal.
 

Milánó

Észak-Olaszország gazdasági központja 2019 januárjától megtiltotta az öregebb dízelautók közlekedését hétköznaponként. A szabályt pedig fokozatosan terjesztik ki egyre több autóra, hogy 2030-ra teljesen betiltsa a dízeleket.
 

Athén

A görögök is a páros-páratlan rendszámos szabályzással próbálkoznak a városközpontban, továbbá bizonyos napokon tilos a belvárosba hajtani dízelautóval. 2025-re az összes dízelt kitiltják a városmagból.
 

Frankfurt am Main

2018. szeptemberben a német szövetségi bíróság arra kötelezte a várost, hogy kitiltsa az utcáiról szinte az összes dízelautót, mintegy 60 ezer autót, kivéve a legújabbakat. Az ítélet nagy vihart kavart, de a német pénzügyi központ városvezetésének nincs mit tenni, mint 2019-ben bevezetni a szabályokat.


Berlin

Berlin is hasonló sorsra jutott, mint Frankfurt: minden 2015-nél korábban forgalomba helyezett dízelautót ki kell tiltania bizonyos városrészekből. Mintegy 200 ezer autót érint a rendelet, ami 2019. áprilisban lép életbe.
 

Amszterdam

Hollandiában eleve nagy hagyománya van a biciklis közlekedésnek, de a kormány olyan cselekvési tervet tett közzé, amivel újabb 200 ezer biciklist csábítanának az utakra, valamint 2030-tól csak károsanyagkibocsátás-mentes járművel lehetne közlekedni. Ezzel együtt Amszterdam közel 350 millió eurót (több mint 100 milliárd forintot) különített el a kerékpáros infrastruktúra bővítésére és a bicikliparkolás javítására.

Jelenleg 4,5 milliárd ember, azaz megközelítőleg a teljes populáció 60 százaléka lélegez be olyan levegőt, melyben a WHO által egészségesnek tartott koncentrációnál kétszer magasabb a szálló por aránya. Indiában, Kínában, Pakisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Dél-Afrikában a legveszélyesebb a helyzet, de Kelet-Közép-Európának is kijár a rosszból.

Hazánk Európa harmadik legszennyezettebb levegőjű országa

(Forrás: Forbes, Fotó: Internet – FVA 2019. február)

Még több hír (...)


Négy mód, ahogy profitálhatunk az új fogyasztóvédelmi szabályokból

Az EU-n belüli vásárláskor egyre kevésbé számítanak a határok, jó, ha tudjuk, hogyan védhetjük meg magunkat vásárlás közben.
Január 22-én szavazott a belső piaci szakbizottság az „Uniós fogyasztóvédelmi szabályok megújítása” nevű jelentéstervezetről, amely az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” intézkedéscsomag részét képezi.
Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” célja, hogy az uniós állampolgároknak egyenlő jogokat biztosítson és a tagállamok között jelenleg is fennálló jelentős különbségeket lebontsa. Ez a fogyasztóvédelem eszköztárát is megerősíti, például azzal, hogy bevezeti a kollektív jogorvoslat fogalmát, vagy hogy elrettentő erejű büntetéseket vet ki a nem megfelelően működő vállalatokra.
Emellett az új szabályok olyan területeket is lefednek, amelyekre vonatkozóan eddig nem volt uniós törvény, különös tekintettel az online piacra, vagy a kettős élelmiszer-minőségre.
A négy mód
Hatékonyabb védelem online vásárlás esetén
Kollektív jogorvoslat minden uniós tagállamban
Elrettentő erejű büntetések
Harc a kettős élelmiszer-minőség ellen

(FVA 2019. január)

Még több hír (...)


2018. évi téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Országszerte összesen 3.312 ellenőrzés, 117 figyelmeztetés, 14 tevékenység-korlátozás, valamint 125 darab – összesen 8.065.154 forintnyi – kiszabott bírság lett a téli szezonális mustra mérlege.
A széles körű szemle a boroktól és pezsgőktől kezdve, a szaloncukrokon, édességeken át a hús- és haltermékekig terjedt, beleértve a füstölt húsokat és a virsliket is. A hatósági ellenőrök 471 élelmiszer-előállító helyen, 2.079 élelmiszer-forgalmazónál, valamint 762 vendéglátóhelyen fordultak meg az országban.
Bár az ellenőrzések száma csaknem azonos volt a 2017. évivel, összességében emelkedett a szankcionált esetek száma. A szabálytalanságok többsége jellemzően enyhébb, írásos figyelmeztetést vont maga után.
Az ellenőrök több mint 17 500 élelmiszertételt vizsgáltak. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat (4,2%), a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságokat (3%), nyomon követési problémákat (1,8%), illetve a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggő hiányosságokat (1,7%) észleltek a szakemberek.
Emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: 425 (2,4%). Kifejezetten magas volt a piacokon, karácsonyi vásárokon eladásra kínált, lejárt szaloncukrok és más édességek aránya. A vizsgálat alá vont virslik, illetve borok és pezsgők esetében viszont nem volt szükség ilyen jellegű hatósági intézkedésre.

A Nébih fokozottan vizsgálta a budapesti karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és szeszes ital termékeit. Pozitív tapasztalat, hogy a 336 gyorsteszt alkalmával minden termék alkoholtartalma megfelelt a jelölésen feltüntetettnek. Általánosságban is elmondható, hogy az alkoholos italokat forgalmazó kitelepülők betartják a jogszabályokat és törekednek a jó minőségű termékek forgalmazására.
A Nébih laboratóriumaiba mintegy 80 minta érkezett. Érzékszervi vizsgálat alapján két dióbél termék bizonyult emberi fogyasztásra alkalmatlannak, az alkaloidok kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálat pedig két étkezési mák terméknél állapított meg a megengedett határértéknél magasabb morfin tartalmat.

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2018. - Zárójelentés

(Forrás: Nébih, 2019. január. FVA)

Még több hír (...)


Az előfizetők kétharmada már csak egy év hűségidőt vállalt

Egy év alatt teljesen átalakította a telekommunikációs szolgáltatások használatára vonatkozó határozott idejű szerződések összetételét az a 2017-es törvénymódosítás, mely - készülékvásárlás nélkül - egy évben maximalizálta a hűségszerződés időtartamát.
A szolgáltatónak a hűségidős szerződés megkötése előtt minden esetben fel kell ajánlania a határozatlan időtartamú előfizetői szerződés lehetőségét is, tájékoztatva a szerződő felet a részletes feltételekről. A törvénymódosítás értelmében a hűségidő lejárta után az új, határozatlan idejű szerződés havidíja, illetve a szolgáltatás egyéb feltételei nem lehetnek hátrányosabbak a korábbi, hűségidős szerződésben szereplő feltételeknél, és az előfizető a határozatlan idejű szerződését bármikor jogosult azonnali hatállyal, jogkövetkezmény nélkül felmondani.
Szintén változás, hogy a szolgáltatónak az előfizető kérésére ingyenesen hálózatfüggetlenné kell tennie azt a készüléket, melyet határozott időtartamú szerződéssel kedvezményesen adott el, és időközben lejárt a hozzá tartozó előfizetői szerződés, vagy ha az előfizető a számhordozás során a készülék árát kifizette még a szerződés ideje alatt.
Aki kötött határozott idejű szerződést a szolgáltatójával, az általában nem bánta meg: nagyjából a megkérdezettek 90 százaléka mondta azt, hogy utólag is jó döntésnek tartja.


(nagyításért klikk a képre)

Tíz megkérdezettből kilenc arról számolt be, hogy még semmilyen gondja nem volt a hűségidős szerződésével, illetve semmilyen hátrány nem érte miatta. Egy adott szolgáltató melletti elköteleződés fő motivációja egyébként a kutatás alapján egyértelműen az volt, hogy így olcsóbb a szolgáltatás: a felhasználók kétharmadánál ez volt a legfontosabb szempont, ezt követte – minden hetedik válaszadó esetében – indokként, hogy a hűségidő alatt nincs áremelés, és így kiszámíthatóbbak a családi kiadások.


(nagyításért klikk a képre)

A 2018-ban hűségszerződést aláírók közel fele hallott arról, hogy a régi szolgáltató kérésre köteles kártyafüggetlenné tenni a tőle vásárolt készüléket mobilszolgáltató-váltásnál. Tízből pedig hatan voltak tisztában azzal, hogy – hacsak nem vásárolnak készüléket – kettő helyett már csak egy évre kell elköteleződniük.

(Forrás: NMHH 2019. január)

Még több hír (...)


Rosszul járhat, ha megspórolja a biztonság árát
Egyre több az adathalász-támadás, növekvő lakossági anyagi veszteségek, információvédelmi pánik a szervezeteknél

A világ nagy információbiztonsági cégeinek véleménye szerint 2019-ben a mesterséges intelligencia még jelentősebb térnyerése várható, emellett pedig még nagyobb adatlopási incidensek történnek majd, mint tavaly, és várhatóan a kritikus infrastruktúrák ellen fokozódni fognak a célzott támadások. Magyarország azonban ebből a szempontból – bár biztonsági technológiák terén ugyanaz a kínálat – más kihívásokkal néz szembe. Sokkal alapvetőbb hiányosságok vannak a szervezeteknél, mint hogy a mesterséges intelligencia okozzon gondot.
Ugyan egyre több szektor számára kötelező foglalkozni az információvédelemmel, és a GDPR is egyre ismertebb kifejezés, az információvédelmi érettség nagyon alacsony hazánkban.
Egyre több magyar cég és állami szervezet nevében lesz adathalász-támadás, és nőni fog a nem állami szervezetek és ipari irányítási (SCADA) rendszerek elleni célzott támadások száma is. Kifinomultabb, jobb magyarsággal és meggyőző szöveggel fognak érkezni az adathalászó vagy kártevőt terjesztő levelek, ami által egyre több állampolgár adatait lopják el, illetve egyre több embernek lesz konkrét anyagi kára a zsarolóvírusok és az ellopott bankkártya-adatok felhasználása miatt.
A nem állami szervezeteknél leállások, szolgáltatáskiesések és adatvédelmi incidenseket lesznek.

2019. július 1-én indul az azonnali fizetés Magyarországon, és ezt a csalók ki fogják használni.

A pénzintézetek hiába igyekeznek minden megtenni a csalások kiszűrésére, kezdetben komoly nehézségekbe fognak ütközni. Megsokszorozódnak a banki ügyfelek elleni adathalász-támadások, és az ügyfelek mobil eszközeire, számítógépeire feltelepülő, banki bejelentkezési adatokat ellopó ún. bankolós trójai programok fertőzései is jelentősen emelkedni fognak.

A nagy cégek saját SOC-ot (Biztonsági Műveleti Központ) építenek, vagy kiszervezik a biztonsági infrastruktúra-tevékenységeiket, a kisvállalkozások pedig igyekeznek legalább egy olcsó vagy ingyenes naplógyűjtő és elemző rendszert (SIEM) üzembe állítani. De megtapasztalhatják, hogy a rendszergazdájuk egymaga nem mindenható, és a naplók írása olvasás nélkül nem növeli a biztonsági szintet.

(FVA 2019. január)

Még több hír (...)


Megint a Ryanair lett a legrosszabb rövidtávú légitársaság

Hat éve folyamatosan a Ryanair nyeri az Egyesült Királyság legrosszabb rövidtávú légitársasága címet az utasok véleménye alapján készült felmérésen. A közvélemény-kutatásban 19 légitársaságot rangsoroltak.

A Ryanair megítélését valószínűleg a 2018 folyamán tartott több munkavállalói sztrájk miatt törölt járatok, illetve az azokért adott szűkmarkú kompenzáció rontotta. Nem tett jót az sem, hogy az év folyamán 3 alkalommal is módosították a poggyászokra vonatkozó szabályokat. Az utasok elégedetlenek voltak az ülésekkel, a beszállási folyamattal, a kabinnal, valamint az étel- és italválasztékkal is – azaz majdnem minden lényeges elemmel.

Az utasok rossz véleménye ellenére a Ryanair továbbra is piacvezető a fapadosok között, ráadásul tavaly 141 milliós utasforgalommal Európa második legnagyobb légitársasága lett. Ennek oka, hogy az ír fapados még mindig nem annyira kényelmetlen, mint amennyivel olcsóbb és több helyre repül versenytársainál.

(FVA 2019. január)

Még több hír (...)


Biztonsági javaslatok közösségi oldalakhoz
A kockázatok csökkentése érdekében célszerű néhány egyszerű óvintézkedést tenni.

Korábban a netezés a keresőmotorok használatát, tartalmak keresését vagy a kedvenc weboldalaink olvasását jelentette. Mára a közösségi média, az online videók és az azonnali üzenetküldés képezik az internetes felhasználói élmény alapjait. Azonban ezzel párhuzamosan új kockázatok jelentek meg. Miként védhetjük meg személyes adatainkat és profiljainkat a közösségi felületeken?

Frissítsünk rendszeresen!
Ne hanyagoljuk el az operációs rendszerek és a különféle szoftverek frissítését. Ebből a szempontból nem jelentenek kivételt az okostelefonokon, táblagépeken és a különféle okos eszközökön lévő alkalmazások sem.

Használjunk erős jelszavakat!
Alkossunk hosszú jelszavakat, amelyek kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmaznak. Ezeket ne használjuk több helyen. Ha van rá lehetőség, akkor éljünk a többfaktoros hitelesítések adta lehetőségekkel.

Ellenőrizzük az adatvédelmi beállításainkat!
Egy új profil létrehozása során az a legfontosabb, hogy elvégezzük a személyes adatainkkal kapcsolatos beállításokat. Ellenőrizzük, hogy posztjainkat tényleg csak a barátaink láthatják-e, illetve csak azok a csoportok férhetnek hozzá, akik esetében ezt jónak látjuk. Ha részletes adatokat adunk meg a profilunkban, akkor ne engedjük, hogy idegenek láthassák ezeket. Ellenőrizzük rendszeresen a beállításokat.

Gondoljuk át mit posztolunk!
Annak ellenére is kikerülhet az internetre egy képernyőfelvétel a profilunkról, hozzászólásunkról vagy valamelyik üzenetváltásunkról, ha adatainkat bizalmasan kezeljük, és figyelünk a helyes beállításokra. Vegyük figyelembe, hogy ami egyszer kikerül az internetre, azt már nem tudjuk később visszavonni.

Legyünk kétkedők!
Ami túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, az általában átverés. Ezért, ha valaki új autót, számítógépet vagy okostelefont ajánl valamilyen személyes információért cserébe, az szinte biztosan csapda. Ezeket az adatokat ne adjuk ki, illetve mielőtt rábízzuk személyes információinkat valakire, győződjünk meg az ajánlat vagy a személy hitelességéről.

Kerüljük az idegeneket!
Egy csinos hölgy vagy megnyerő úr üzenetet küldött nekünk valamelyik közösségi felületen? Ha nem ismerjük az illetőt, nem találkoztunk vele még személyesen, akkor legyünk nagyon óvatosak. A kibertérben sok a rejtőzködő, illetve a hamis személyazonossággal rendelkező egyén, akik az álcákat az áldozatok manipulálására használják fel, és olyan dolgokra veszik rá a felhasználókat, amelyeket alapesetben nem tennének meg. Csak olyan embereknek engedélyezzük, hogy kapcsolatba léphessenek velünk, akiket személyesen is ismerünk.

(FVA 2018. december)

Még több hír (...)


Ne vágj ki minden fát!
Katalógusból kínálnak fákat karácsonyra

A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre többünket foglalkoztat a fenyőfa kérdése. Van, aki műanyagfenyővel, más visszavihető, földlabdás fenyővel igyekszik ökotudatos karácsonyt tartani.
A Ne vágj ki minden fát csapata a feleslegesen kivágott fák számát szeretné csökkenteni úgy, hogy oldalukon katalógus található a kérhető fákból, így csak azokat a fákat vágják ki, amelyeknek biztos lesz gazdája.
A kezdeményezés négy éve indult, az ötlet pedig onnan jött, hogy rengeteg fenyőt vágnak ki fölöslegesen, majd dobnak ki, hiszen a túlkínálat miatt nem tudják eladni. A kivágott fák körülbelül 20 százaléka nem talál gazdára.
Azok a fák, amiket nem vágnak ki rengeteg szén-dioxidot kötnek meg már egyetlen év alatt is a légkörből – emelték ki a szervezők. A nagyobb ökotudatosság mellett még kényelmesebb és gyorsabb is az embereknek így venni a fenyőfát – teszik hozzá.

A karácsonyfa katalógus a fenyofa.com oldalon érhető el. A katalógusban van földlabdás, azaz az ünnepek után visszaültethető fa is, viszont ezeket nem lehet fénykép alapján választani. A kiszemelt fákat budapesti átvételi pontokon lehet megkapni, és lehet házhozszállítást is kérni.

(FVA 2018. december)

Még több hír (...)


Vásárlók megtévesztéséért 11 milliós bírság
Lebukott az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ – de nem zavarja

Tisztességtelen kereskedelmi és üzleti gyakorlatot folytatott az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft. (ÜVVK), amiért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 11 millió forint bírságot szabott ki rá, és eltiltotta jogsértő magatartása folytatásától.
A cég azt ígérte, hogy segít kiszűrni a csaló cégeket
A társaság 2014-ben alakult, s 2016 júliusától Fogyasztói Vélemény Tanúsítvány néven kínálja korábban Megbízható Cég néven kibocsátott igazolását vállalkozások számára.
A "tanúsítvány" azt sugallja, hogy egy vállalkozás átfogó feltételrendszernek tesz eleget. A GVH vizsgálata azonban azt állapította meg, hogy a cég által végzett elemzés nem volt teljes körű, sőt, saját maga szerint is kizárólag előre meghatározott, alacsony számú kifejezés algoritmikus szűrésére terjedt ki.

Az ÜVVK, kereskedelmi gyakorlata szerint, egy speciális szoftver segítségével 18 kulcsszó (pl. "hazug", "átvág"...) alapján vizsgálja a vállalkozásról fellelhető negatív véleményeket az interneten. Ha a keresés nem hoz ilyen eredményt, az adott cégnek lehetősége nyílik a csomag megvásárlására, amelynek birtokában megjelenítheti a tanúsítványt üzlethelyiségében, e-mailjeiben, honlapján, levélpapírján, illetve szóróanyagain.
 Jogsértőnek bizonyult a cég hasonló tartalmú kommunikációja a vállalkozások megrendelési szándékának ösztönzésére.
Sok volt a súlyosbító körülmény.
A hatóság a bírság kiszabásakor kiemelt jelentőséggel vette figyelembe, hogy a jogsértés jelentős számú fogyasztót és vállalkozást - több mint tízezer céget - ért el. A GVH különösen felróhatónak találta, hogy a vállalkozás működésének egésze alapszik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlaton.
A GVH 2016-ban már elmarasztalta a vállalkozást a mostani vizsgálattal azonos magatartás miatt, ezért súlyosító tényezőként kezelte az ismétlődő jogsértést is. Így a GVH a vállalkozás árbevétele alapján kiszabható maximális összegre, 11.076.400 Ft-ra bírságolta az ÜVVK-t.
A vállalkozásnak emellett tájékoztatnia kell ügyfeleit a jogsértésről, honlapján pedig ismertetnie kell a hatóság határozatának rendelkezéseit.

 
December elején a weboldalukon még nyoma sincs az ismertetésnek, viszont a szélhámos vállalkozás továbbra is hirdeti a szolgáltatást.

"MEGBÍZHATÓ CÉG" TANÚSÍTVÁNY

A "Megbízható Cég" projektünk 2013-ban Lengyelországban került kifejlesztésre a lengyel anyavállalat CBOK Sp. z o. o. Sp. k által. Célunk, hogy a potenciális ügyfelek eljussanak azon vállalkozásokhoz, akik kiérdemelték ezt az elismerést azáltal, hogy magas színvonalú szolgáltatást és etikailag is becsületes üzletpolitikát folytatnak. Azok a vállalkozások, amelyek a "Megbízható Cég" tanúsítvánnyal rendelkeznek a megbízhatóság mellett elmondhatják, hogy a fogyasztók és üzleti partnerek körében nem rendelkeznek negatív véleménnyel. 2014-ben a "Megbízható Cég" projektünk bevezetésre került, Csehországban és Magyarországon is. 2015 év elején ezen országokhoz csatlakozott Bulgáriában, Szlovákia és Franciaország. Jelenleg cégcsoportunk több mint 200 embert foglalkoztat hat európai országban, és ez a szám folyamatosan növekszik. Köszönhetően a legújabb tele informatikai eszközeiknek, a cég továbbra is aktívan bővíteni kívánja tevékenységi körét és stabil foglalkoztatási feltételeket kíván biztosítani alkalmazottai számára. megbizhatoceg.com Weboldalunkat mintegy 25.000 felhasználó keresi fel havonta. Jelen pillanatban több mint 76 000 vállalkozás csatlakozott projektünkhöz Európa szerte, és e vállalkozások száma folyamatosan bővül.

Találni még hasonló komoly minősítőt, amely jó pénzért szépen hangzó igazolást ad el webshopoknak. Remélhetőleg a versenyhivatal őket is lefüleli.

(FVA - 2018. december)

Még több hír (...)


Plázákban, vásárokban portyáznak a tolvajok

A karácsonyi nyüzsgés, a nagy tömegek a zsebesek egyik kedvenc időszaka. A karácsonyi vásárok mellett a bevásárlóközpontoknál is megszaporodhatnak az ünnepek előtt a szélhámosok. A trükkös csalók nem csak a zsebeinkben lévő értékekre utazhatnak, ilyenkor az autóban maradt értékeink is nagyobb veszélyben vannak.
A legnépszerűbb a zseblopás, melyet jellemzően zsúfolt helyeken, többek között
  • az utcán,

  • tömegközlekedési eszközökön,

  • piacokon, vagy

  • bevásárlóközpontokban

követik el. Pénzünket, bankkártyánkat, egyéb más értékeiket még otthon, indulás előtt tegyük biztonságos, nem észrevehető, illetve nem könnyen hozzáférhető helyre. Lehetőség szerint a kabátunk belső zsebében tároljuk a pénztárcánkat, az iratainkat és telefonunkat is.

Értékeinkre mindig ügyeljünk!
A PIN-kódunkat pedig soha ne tartsuk a bankkártyánk mellett.

A pénz- és irattárcáinkat ne a táskák, kosarak tetején tartsuk, de tárolásra a nadrág hátsó zsebei sem biztonságosak. Védelmet csak a belső zsebek nyújtanak. Iratainkat a lakáskulcsainktól és slusszkulcsunktól elkülönítve tároljuk. Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe.
Ha mégis megtörtént a lopás, akkor ne szálljunk szembe a tolvajjal. Hívjunk segítséget, és értesítsük a rendőrséget! Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessük le a zárat, ha pedig a bankkártyánk tűnt el, azt azonnal tiltassuk le!

(FVA 2018. december)

Még több hír (...)


 

 
 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére