Hírek

Garantált az élelmiszerbiztonság

A GVH a fogyasztóvédelmi fellépés erősítéséért

Minden szülő rémálma

Figyeljünk a karácsonyi ajándék- és csomagrendelés, valamint küldeményfeladásnál

Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Gyomorforgató dolog derült ki a boltok önkiszolgáló kasszáiról

Év végi online vásárlás, rengeteg az átverés
60,5 milliós bírság a „tüdővitamin” forgalmazóira

Rengeteg élelmiszerbolt tűnt el a magyar térképről

Ma van a Black Friday

Többet várna a hatóságoktól a lakosság

8 milliárdan lettünk, történelmi mérföldkőhöz értünk

Black Friday akciókról: lebuktak a kereskedők, a magyarokat nem lehet átverni

A hatósági ár ellenére jóval drágább a tűzifa

Nyakunkon a Black Friday – tájékoztató videókkal segít a GVH

Ötven év fölött is előretörőben az internet, de még a tévé az első

A biztonságos közösségimédia-használat

Black Friday a válságban

Egyre többen fizetünk így - küszöbön a technikai forradalom

Kevesebb élelmiszert dobunk ki mint az eu-s átlag

Támadnak a romantikus csalók

Fekete péntek - fokozott óvatossággal vásároljon!

Piramisjátékra csapott le a jegybank

Gondolkodj, mielőtt kattintasz!

Légitáraságok trükkje, hogy drágább jegyet vegyünk

Rafinált csalók: hamis csomagkézbesítési értesítésekkel is próbálkoznak

Az ATV Heti Naplójának nyereményjátékát vizsgálja a GVH

Itt a vitaminszedés időszaka

Csak az idén 5,3 milliárd telefon kerül a szemétbe

Ne a Facebookról rendeljen tűzifát!

Pohárvisszaváltó cég gyakorlatát és zöld állításait vizsgálja a GVH

A Google Chrome a legsebezhetőbb böngésző

Nehezen váltunk bankot

Akkor is követi a TikTok az interneten, ha nem használja az alkalmazást

A Xiaomi nem adta oda tesztelésre új csúcstelefonját

Egyre gyakoribbak lesznek az áramszünetek Budapesten és vonzáskörzetében

Lemaradt a világtól a magyar internetsebesség

A világ legjobb légitársaságai

[Régebbi hírek]
 


Még több hír

 


Garantált az élelmiszerbiztonság

Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió Ft bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege a téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek által lefolytatott ellenőrzéssorozat fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége állt. A Nébih laboratóriumaiban vizsgálták a szezonálisan népszerű terméket is: fűszerek, nyers/félkész tészták, bio déligyümölcsök, alkoholos italok és virslik kerültek „mikroszkóp alá”.
A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 15 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig – összesen 12,2 millió Ft értékben – bírságot szabtak ki. 14 élelmiszerelőállító és -forgalmazó létesítmény tevékenységét kellett korlátozni. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök, melyek főleg vendéglátóegységekben fordultak elő.
Az ellenőrök összesen 6 531 hazai és külföldi élelmiszer tételt is ellenőriztek. A vizsgált termékek 4,8%-át, 310 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 51,6 tonna mennyiségben, elsősorban a nyomon követés hiánya miatt.

Az újévhez kötődő termékek közül a Nébih vizsgálta az alkoholos italokat, valamint a virsliket. Előbbi termékkörből 18 pezsgő, gyöngyözőbor, forralt bor alapanyag, keserűlikőr és pálinka laboratóriumi vizsgálata és érzékszervi bírálata történt meg és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. A szezonálisan működő vendéglátóhelyeken, karácsonyi vásárokban elvégzett 62, a vizezések kimutatására szolgáló gyorsteszt alapján sem tapasztaltak problémát a szakemberek.
A virsli termékeket laboratóriumban, továbbá azok forgalmazási körülményeit logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih. Az ünnepeket megelőző téli élelmiszerlánc-ellenőrzés biztosította, hogy a magyar családok asztalára biztonságos, jó minőségű termékekből készült ünnepi fogások kerülhettek.

(Forrás: Nébih, 2022. december)


A GVH a fogyasztóvédelmi fellépés erősítéséért

A fogyasztóknak kétmilliárdot, a központi költségvetésnek további 3,7 milliárd forintot hozott a Gazdasági Versenyhivatal tevékenysége 2022-ben.
A nemzeti versenyhatóság idén 101 vállalkozást vont eljárás alá, ebből 57-et bírságolt meg, amelyek közül csak 5 élt a jogorvoslat lehetőségével.
A Gazdasági Versenyhivatal 2022-ben három nagy kartellügyet zárt le, az építőipar, az altató- és lélegeztetőgép beszerzések, valamint a hangszerkereskedelem területén, amelyek következtében a GVH Versenytanácsa összesen több mint 800 millió forint bírságot szabott ki. Idén 64 összefonódás-bejelentés érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz, amelyek több mint 80%-ban hatósági bizonyítvány kiadásával, átlagosan négy napos ügyintézési határidővel intézte el a GVH.
A GVH kiemelt feladatának tekintette a családok jogvédelmének biztosítását, valamint a családokat érintő fogyasztóvédelmi fellépés erősítését.
2022-ben az élelmiszer-infláció megfékezése sürgető feladattá vált, amelyből a Versenyhivatal is kiveszi a részét: a GVH szakemberei piaci konzultációba kezdtek, melyet 2023-ban is folytatnak. A beszerzett adatok ismeretében elemzik az élelmiszerek drágulásának okait, és vizsgálatot készítenek elő az infláció mögött álló – a versenyjogot érintő - okok feltárása érdekében.

(Forrás: GVH 2022. december)


Minden szülő rémálma

Egy brit kutatás szerint a TikTok ajánló algoritmusa a legfiatalabb felhasználóknak is megmutatja azokat a videókat, amik még egy felnőtt számára is veszélyesek lehetnek.
A brit Center for Countering Digital Hate (CCDH) jelentése szerint a TikTok ajánló algoritmusa sokkal veszélyesebb a fiatalokra, mint azt eddig gondolták. A szakemberek szerint a szoftver percekkel azután már mutatja is a tizenéveseknek az önkárosítással vagy épp evészavarral kapcsolatos tartalmakat, hogy érdeklődést mutatnak a téma iránt a platformon. A CCDH szerint az algoritmus még akkor is ezt teszi, ha a felhasználó egyértelműen 18 éven aluli.

A kutatáshoz a szakemberek különböző fiókokat hoztak létre az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában, majd 13 éves felhasználóként regisztráltak. (Ez a szolgáltatás igénybevételének alsó korhatára.)

A fiókokat normál és sebezhető kategóriába sorolták, utóbbi esetben a felhasználónév a loseweight szót (fogyni) is tartalmazta. Erre azért esett a választás, mert egy korábbi tanulmány szerint az evészavarral kapcsolatos tartalmakat kereső felhasználók gyakran választanak erre reflektáló felhasználónevet.

A felhasználók rövid időre megálltak az ilyen tartalmú videóknál, majd kedvelték is azokat. Ez a regisztrációt követő nagyjából 30 perces időszakot ölelte fel. A szakemberek szerint még a normál kategóriába eső fiókoknál is azt lehetett tapasztalni, hogy

• az öngyilkosságról szóló tartalmak csaknem három,

• az evészavarról szóló anyagok pedig nyolc percen belül jelentek meg.

A CCDH vezetője úgy fogalmaz, ez minden szülő rémálma. A fiatalok fiókjait ártalmas és káros tartalmakkal bombázhatják, ami károsíthatja őket.

A testképzavarral kapcsolatos fiókok esetében még rosszabb volt a helyzet: a 13 évesként regisztrált felhasználóknak fogyókúrás italokat és hasplasztikai műtétet hirdető videókat mutatott a rendszer. A jelentés szerint 206 másodpercenként lehetett látni önkárosító vagy étkezési zavarokról szóló videókat.

A kutatók azt találták, hogy a „sebezhető” felhasználóknak háromszor gyakrabban mutatott az algoritmus a testképpel, a mentális egészséggel és az étkezési zavarokkal kapcsolatos videókat, mint a normál felhasználóknak.

(2022. december)


Figyeljünk a karácsonyi ajándék- és csomagrendelés, valamint küldeményfeladásnál

A karácsonyt megelőző négy-hat hét kiemelt, nagy küldeményforgalommal és megnövekedett terheléssel járó időszak a postai szolgáltatók számára. Annak érdekében, hogy a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes figyelni a pontos címzésre, igénybe venni a közel kétezer csomagautomatát, illetve figyelemmel kísérni a küldemény útját az online kereskedők és a postai szolgáltatók honlapján elérhető nyomkövetés segítségével.

Akár csomagot, akár képeslapot küldenénk, a pontos címzéssel segíthetjük a küldemény gyors kiszállítását. A többlakásos társasházakban az épület, emelet és ajtószám lényeges információ, amely hozzájárul a sikeres kézbesítéshez. Emellett, ha lehetőség van rá, érdemes megadnunk a címzett telefonszámát, e-mailcímét, hogy a kézbesítésről a szolgáltató értesítést tudjon neki küldeni, illetve szükség esetén fel tudja venni vele a kapcsolatot. Címzettként pedig azzal segíthetjük a kézbesítő munkáját, ha a postaládán, csengőn jól olvashatóan szerepel a nevünk.

Csomag, levél feladása előtt célszerű tájékozódni a szolgáltatók honlapján a díjakról és a feltételekről, különösen, ha valamilyen különleges kezelést igénylő (például törékeny) csomagot szeretnénk küldeni. Innen tudhatjuk meg azt is, hogy a küldeményünk várhatóan mennyi idő alatt érkezik meg a címzetthez, bár a legtöbb esetben erre a szolgáltatók nem vállalnak garanciát.

Ajándékok online beszerzése: belföldről vagy az EU-tagországokból

Ez időszakban jelentősen megnövekedik az online vásárlások száma is. A megrendelésnél számítsunk arra, hogy a küldemények kiszállítása több időt vehet igénybe, a futárok leterheltsége várhatóan jelentős lesz. Sok esetben lehetőség van arra, hogy a postai szolgáltatótól kapott előzetes értesítésben egy előre megadott linkre rákattintva módosítani tudjuk a kézbesítés időpontját, helyszínét, a fizetés módját, az értesítési telefonszámot, és akár vissza is utasíthatjuk a küldemény kézbesítését. Az értesítés általában tartalmazza a nyomkövetési linket is, ahol utánanézhetünk küldeményünknek.

Elkerülhető a futárra való várakozás, ha a házhoz való kézbesítés helyett csomagunk kiszállítását csomagautomatába, csomag- vagy postapontra kérjük. A szolgáltatók számos településen, Budapesten kívül is egyre növekvő számban biztosítanak lehetőséget arra, hogy egy – a megrendelés alkalmával előzetesen kiválasztott – átvételi pontra vagy csomagautomatába kérjük a kézbesítést. Összesen 1 941 automata működik Magyarországon.

Ajándékok online beszerzése: harmadik országból

Amennyiben a Távol-Keletről vagy az Egyesült Királyságból, illetve más, EU-n kívüli országból szeretnénk beszerezni a kiszemelt ajándékot, tartsuk szem előtt, hogy 2021. július 1-től minden ún. harmadik országból érkező e-kereskedelmi postai küldemény automatikusan ÁFA-kötelessé vált és vámeljárás alá esik. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió valamennyi országában megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége, a 150 euró feletti értékűekre pedig – a korábbiakhoz hasonlóan – vámot is kell fizetni.

Az Európai Unióba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani, és a postai szolgáltató a 150 euró érték alatti árutartalmú küldemények vámkezelését, vám elé állítását a NAV-val közösen kialakított, speciális vámkezelési eljárás keretében, automatikusan végzi. Tehát a vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik. Nemzetközi küldemények esetén éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a megváltozott vámkezelési és ÁFA szabályokkal, hogy a karácsony tényleg gondtalan és örömteli legyen.

(Forrás: NMHH - 2022. december, FVA)


Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

Csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet mi magunk is szívesen elfogyasztanánk. Ezek a legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt (általában: hűvös, száraz, fénytől védett helyen), magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek. Ajánlott inkább tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni. Legideálisabb termékek: liszt, cukor, rizs, étolaj, száraz tészta, konzervek, száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények (keksz, ropi, sajtos tallér stb.).

A fogyaszthatósági idővel jelölt, azaz friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárat után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért ekkor már nem fogyaszthatók! Lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt élelmiszert egyáltalán ne adományozzunk.

A minőségmegőrzési idő a tartós termékeken (például konzerv, száraztészta, csokoládé) szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az még a lejárat után is biztonságos marad. Az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek.

Hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni.

Saját készítésű ételek esetében fokozottan ügyeljünk a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára. Célszerű egy, az étel mellé tett, vagy ráragasztott cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket. A karitatív szervezetek munkájának segítése önkéntesként, vagy a környezetünkben élőkre való odafigyelés a mindennapok során épp olyan nagyobb segítség lehet, mint egy-egy adománycsomag.

(Nébih, 2022. december, FVA)


Gyomorforgató dolog derült ki a boltok önkiszolgáló kasszáiról
Egy friss kutatás szerint vajmi kevesen mosnak kezet bevásárlás és a mosdó használata között: emberi ürülékből származó kórokozókat találtak az önkiszolgáló pénztárgépeken – számolt be az RTL a DailyMail-re hivatkozva.

A kutatásban a szakértők azt vizsgálták, hogy milyen kórokozók és baktériumok találhatóak meg a szupermarketekben használatos önkiszolgáló pénztárokon. A kutatók 19 különböző helyről vettek mintát, azonban amit találtak, arra ők sem számítottak.

Az efféle pénztárakon ugyanis csak úgy nyüzsögnek az emberi ürülékből származó kórokozók. A mintákban öt különböző kórokozót is találtak, ami az emberi székletben jelen van, ráadásul betegségeket is okoz. Többek között kimutatták az E coli baktériumot, valamit több olyan kórokozót is, ami hasmenést okozhat. Tehát a pénztárgépek is fertőzöttek lehetnek még akkor is, ha szabad szemmel nem látszik, hogy koszosak lennének.

Éppen ezért a szakértők azt javasolják, hogy a fizetés előtt, és után is inkább fertőtlenítsük a kezünket. Az arcunkhoz pedig semmiképpen se nyúljunk mielőtt kezet mosnánk.

(2022. december)


Év végi online vásárlás, rengeteg az átverés
Legyen résen, hogy a webáruházban ne járjon pórul

Óvatosságra intő jelek

Egyszerű a weboldal dizájn
Hihetetlenül nagy a választék
Az ár túl kecsegtető, hatalmas kedvezmények
A reklámszöveg: kiárusítás, outlet és már csak 1-2 db áll rendelkezésre.
Semmilyen cégnevet, címet, telefonszámot nem lehet találni az oldalon
Minden összecsapva kerül fel a weboldalra.
A visszafizetési szabályok hiánya, vagy tisztázatlansága
Hamis, vagy nem létező kapcsolati információk
Magyartalan megfogalmazások, rossz helyesírás (fordítóprogram)
Csak lelkendező és pozitív kommentek és értékelések

Ellenőrizzük le azt az eladót, akitől vásárolni szeretnénk.

Olvassuk át a szolgáltatási feltételeket (ÁSZF). Próbáljunk meg rákeresni korábbi vásárlók véleményeire, értékeléseire is. Csak olyan megbízható, ismert webshopokból vásároljunk, amelyek igazolt korábbi eladásokkal rendelkeznek.

Facebook Marketplace átverések

Kockázatosnak ítélt weboldalak keresése

A csaló weboldalakra figyelmeztet a https://www.scamadviser.com/
Megbízhatatlan webshopok https://www.fogyasztovedelem.hu/Varia_x/jogsertowebshop.htm
Jogsértő webáruházak adatbázisa  https://jogsertowebaruhazak.kormany.hu/index.html

A Fogyasztóvédő Alapítvány munkatársától is kérhet véleményt egy adott oldallal kapcsolatban.

(2022. december – FVA)


60,5 milliós bírság a „tüdővitamin” forgalmazóira

A GVH megbírságolta az Air7 vitamincsalád forgalmazóit, amiért alátámasztatlan állításokkal, jogszerűtlen reklámmódszerrel és szakhatósági regisztráció nélkül hirdették a termékeket a hazai fogyasztóknak. A termékcsaládba tartozó „Air7 a tüdő vitaminja” márkanevű termékeket korábban a Nébih is vizsgálta és 2022. júliusában kivonatta azokat a forgalomból.
A koronavírus járvány aktív szakaszában kezdték meg az értékesítését az Air7 étrend-kiegészítő termékcsaládnak. A patikákban, bioboltokban és interneten is kapható készítmények forgalmazását aktív, közszereplők közreműködésével megvalósított reklámkampánnyal támogatták és kifejezetten a termékcsalád tüdőerősítő hatását emelték ki.
Az Air7 étrend-kiegészítő termékek hazai forgalmazói a vitamincsalád népszerűsítésekor több szempontból tisztességtelen, valamint az uniós ágazati szabályozással is ellentétes gyakorlattal tévesztették meg a fogyasztókat.

A GVH eljárása feltárta, hogy a vállalkozás megtévesztően hirdette a termékeket „tüdő vitaminjaként” vagy „Air7 tüdővitaminként” – ugyanis ezeket, illetve a számos további egészségre ható állítást semmi sem alapozta meg. A reklámok egészségügyi szakemberek, illetve intézmények ajánlásaira hivatkoztak. A GVH súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a termékcsalád a koronavírus-járvány idején került piacra, amikor a fogyasztók különösen érzékenyek, sérülékenyek és kiszolgáltatottak voltak a tüdő - és általában az immunrendszer - védelmét ígérő üzenetekre.

A bírságot négy vállalkozásra rótták ki: a Siren7 Kft.-re, a Siren7 LLP-re, a GREEN SPLID S.R.L.-re és a Kalibra Innovatív Kft.-re.

(Forrás: GVH 2022. december)


Rengeteg élelmiszerbolt tűnt el a magyar térképről

Számos kiskereskedelmi üzletnek, jórészt élelmiszerboltnak mondhattak búcsút a vásárlók az elmúlt másfél évtizedben. A járvány előtti szinthez képest is több ezer egységgel szűkült a magyarországi hálózat.

Hány bolt van Magyarországon? És hány volt?

A reálbérek csökkenése visszafogja a vásárlóerőt, ami a kiskereskedelmi szereplőkre komoly hatással van. A szeptemberi negatív reálbéradat apropót ad annak feltérképezésére, hogyan alakult a kiskereskedelmi üzletek, ezen belül az élelmiszerboltok száma az elmúlt időszakban. 2005-ben összesen több mint 157 ezer kiskereskedelmi üzlet volt Magyarországon. Akkor közel 49 ezer élelmiszerboltban lehetett vásárolni. Tíz évvel később már csak 133 ezer boltból állt a komplett hálózat, az élelmiszerüzletek száma pedig alig haladta meg a 42 ezret. A járvány kitörése előtt, 2019-ben a 117 ezer boltból mindössze 38 ezer foglalkozott élelmiszer-árusítással. Idén június végén kevesebb mint 110 ezer üzlet alkotta a kiskereskedelmi hálózatot, az élelmiszerboltok száma pedig 36 ezer alá csökkent. Ez egyben azt jelenti, hogy 2005-höz képest majdnem 48 ezer, 2019-hez képest pedig több mint 9 ezer üzlettel szűkült a hálózat. Az élelmiszert áruló egységek száma pedig 34 ezerrel és közel 7 ezerrel csökkent ezzel párhuzamosan. A hosszú távon látható jelentős csökkenés részben a boltos világ átalakulásával, a vásárlók magatartásának változásával, a nagyobb alapterületű áruházak térhódításával magyarázható.

Kérdés a fenntartási költség

Az egyelőre kérdés, hogy a vásárlóerő most érzékelhető csökkenése milyen hatással lesz a boltszámra. A kiskereskedelmi üzleteknek emellett az energiadrágulással is meg kell küzdeniük, bár sok lánc és üzlet már az utóbbi években igyekezett leszorítani ezeket a kiadásokat. A leggyakoribb lépések közé tartozik a világítás korszerűsítése, azaz ledes izzókra, lámpákra cserélték a korábbiakat. Számos bolti hűtő ajtót kapott a takarékosabb működés érdekében. A sok helyen a be- és kijáratnál több ajtón keresztül kell átmenni, hogy télen ne szökjön ki a meleg, nyáron pedig klímával elért hideg.

Sok áruháznál komplexebb energetikai beruházással, például napelemek bevetésével igyekeznek leszorítani a költségeket. Bár sok boltláncnak vannak saját tulajdonban lévő üzletei, a boltok egy része jellemzően hosszabb távú bérlemény, ahol nem mindig tiszta sor egy-egy rezsicsökkentő beruházás kivitelezése, például a napelemek felszerelése. Van arra példa, hogy egy kiskereskedelmi cég vállalta a napelemes rendszer telepítését, ezáltal csökkent volna a rá eső áramszámla. A bérbe adó azonban arra tett ajánlatot, hogy a bérlő bérelje ki a tetőt, ahová a napelemeket kitenné az üzlet. Ezáltal növekedne a bolt által havonta fizetendő összeg, végső soron így nem biztos a beruházás megtérülése. A napelemes rendszereknél az elszámolási rendszer módosítása miatt egyelőre kérdés, hogy mennyire éri meg ilyeneket telepíteni.

(Forrás: KSH, Napi 2022. november)


Ma van a Black Friday

November utolsó péntekjén rengeteg bolt kezd leárazásokba, számos áruházban pedig már a meg is kezdődtek a karácsonyi akciók. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mind a fogyasztókat, mind a vállalkozásokat aktívan támogatja a panaszok, jogviták elkerülése érdekében, emellett továbbra is fellép, ha a versenyt érintő jogsértést tapasztal.

Az árkedvezmények sokak számára jelentenek könnyebbséget és megtakarítást. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a fogyasztók tisztességes módon hirdetett termékek közül, tájékozottan válogathassanak. A nemzeti versenyhatóság ezért a fogyasztók és a vállalkozások számára is megad minden támogatást a panaszok és jogsértések elkerüléséhez: animáció-sorozattal mutatta be közösségi oldalán a fogyasztók számára a lényeges tudnivalókat, valamint oktatóvideóban segítette a kereskedőket az akciótartásra vonatkozó jogszabályi előírások megértésében és betartásában.

A jogszerű kereskedés és a fogyasztói tudatosság támogatása mellett a GVH változatlanul figyeli a piaci jelzéseket is, hogy közbeavatkozhasson a versenyt torzító jogsértések esetén. Az elmúlt néhány év során a magyar versenyhatóság több népszerű webáruház akciótartási gyakorlatát is jogsértőnek találta, összességében milliárdos nagyságrendű bírságokat kiszabva rájuk. A kereskedői gyakorlatokkal kapcsolatban továbbra is bárki élhet jelzéssel a Versenyhivatal felé a hatáskörébe tartozó ügyekben, vagyis azokban, amelyek érdemben érinthetik a piaci versenyt. A fogyasztók a GVH honlapján találhatnak részletes információt arról, hogy mikor érdemes a versenyhatósághoz fordulniuk, és milyen típusú vásárlói panaszokban tud más szerv segíteni számunkra.

Black Friday biztonságosan

(2022. november)


Többet várna a hatóságoktól a lakosság

Szigorúbban lépnének fel a hamisítókkal és a hamisítványok terjesztőivel szemben a magyarok: 2022-ben a lakosság 60 százaléka büntetné a mostaninál szigorúbban a hamisítókat és a terjesztőket derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, reprezentatív kutatásából.

A vásárlók felelősségre vonásáról keményebben vélekedik a magyar lakosság, mint a tavalyi adatfelvétel idején: míg 38 százalék szerint hamis termékek vásárlóit nem terheli felelősség, addig 37 százalék a vásárlók felelősségre vonását sürgeti.

A hamisítványok terjesztését a korábbi évekhez képest nagyobb arányban értékeli a lakosság bűncselekményként. Idén már a megkérdezettek 62 százaléka tartja bűncselekménynek a hamisítványok eladását, a tavalyi 53 százalék után.

A megkérdezettek 43 százaléka gondolja úgy, hogy a törvényi szabályozás elrettentheti az embereket a hamis termékek megvásárlásától, míg a népesség 29 százaléka nem hisz ebben, csaknem 27 százalék pedig bizonytalan a törvény elrettentő erejével kapcsolatban. Idén a megkérdezettek 66 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a hamisítás miatt komoly bevételektől esik el a költségvetés, a tavalyi 59 százalék után.

(2022. november)


8 milliárdan lettünk, történelmi mérföldkőhöz értünk

Az ENSZ jelentése szerint november 15-én elérte a 8 milliárd főt a Föld lakossága.
Bár a népességnövekedés tempója az 1960-as évek óta némiképp lassult, az orvoslás fejlődésének köszönhetően világszerte megnőtt az átlagélettartam, és az előrejelzések szerint 2050-re a 65 év felettiek száma 10 százalékról 16 százalékig emelkedik majd. Mindeközben India maga mögött hagyhatja Kínát a legnépesebb országok rangsorában.
A legutóbbi, 7 milliárdos mérföldkövet 11 évvel ezelőtt értük el, a következő forduló pedig még 15 évet várat magára az előrejelzések szerint. 1990-ben az átlagélettartam 63 év volt, 2019-re elértük a 72 évet, 2050-re pedig 77-et becsülnek a kutatók. A következő évtizedekben várható népességnövekedés több mint fele nyolc országban összpontosul majd: ezek a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek és Tanzánia. Közülük is kiemelkedik a Kongói Demokratikus Köztársaság és Tanzánia, melyek lakossága várhatóan megduplázódik majd 2050-re.
Az Egyesült Nemzetek Népesedési Alapjának (UNFPA) vezetője szerint pozitív jelentése is van a népességnövekedésnek: ez ugyanis annak eredménye, hogy hosszabb lett az emberek várható élettartama, alacsonyabb a csecsemőhalandóság, kevesebb nő hal bele a szülésbe, és az egészségügyi rendszerek is hatékonyabbak, mint régen.
A túlnépesedés azonban számos globális problémával jár, és a fogyasztási szokásainkat is befolyásolja. Nagy kihívás elé állítja az emberiséget, hogy a folyamatos növekedés mellett úgy tartsa el magát, hogy közben mindenkinek egyenlő életminőséget biztosítson. Már most is minden kilencedik emberről elmondható, hogy nem jut naponta elegendő táplálékhoz, miközben az élelmiszerek 33-40%-át pazaroljuk el világszerte. A túlfogyasztás következtében sokszorosan kimerítjük a természeti erőforrásainkat, az élelmezési problémák pedig intenzív, a természetre nézve destruktív gazdálkodási módszereket hívnak életre. Ennek következtében fokozódik az erdőirtás, csökken a vadonélő fajok élőhelye és pusztul a talaj minősége. Az ENSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a túlnépesedés következtében megnő a járványok kockázata: a hagyományos pufferzónák ugyanis, - amelyek azelőtt elválasztották az embereket az állatoktól és az általuk hordozott kórokozóktól - jelentősen csökkennek.

Habár ezek vészjósló jelek, sok szakértő mégis úgy gondolja, hogy a valódi problémát nem a népességszám növekedése jelenti. Fontos kihangsúlyozni, hogy a populáció nagy része a szegényebb országokban koncentrálódik, ahol a kibocsátási arányok jelentősen alacsonyabbak. Nem ők azok, akik a klímaváltozást előidézik, mégis ők a legkiszolgáltatottabbak a nyugati túlfogyasztás következményeinek. Vegyük például Kenyát, amely jelenleg pusztító szárazságtól szenved. Az ország lakossága 55 millió fő, ami körülbelül 95-ször több, mint az Egyesült Államokban található Wyoming lakossága. Wyoming azonban 3,7-szer annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint Kenya.
Épp ezért számos szakértő egyetért abban, hogy nem a népességszám növekedése miatt kell aggódnunk - sokkal inkább az erőforrások igazságtalan elosztása és a mértéktelen túlfogyasztás az, ami fenyegeti az emberiség jövőjét.

(2022. november)


Black Friday akciókról: lebuktak a kereskedők, a magyarokat nem lehet átverni

Magyarországon a vásárlók egyre kevésbé érdeklődnek a Black Friday leárazások iránt - derült ki egy friss felmérésből.

Hazánk a lista élén áll abban, hogy milyen mértékben veszítették el az érdeklődésüket a vásárlók. Az elmúlt 3 évben 53%-kal kevesebben érdeklődnek a Black Friday iránt - derült ki a Picodi felméréséből. November vége még mindig aktív időszak a magyar e-kereskedelemben, amikor az eladások száma másfélszeresére nő egy átlagos naphoz képest.
 

Annak érdekében, hogy megnézzük, hogyan változott a Black Friday leárazások iránti érdeklődés, a Google Trends platform adatait kell megnézni, a 2019-es pandémia előtti évet tekintve kiindulási alapnak. Az országok túlnyomó többségében csökkent a Black Friday akciókkal kapcsolatos keresések száma. A legnagyobb csökkenés Törökországban (−81%), Nigériában (−67%), Kolumbiában (−63%), Oroszországban (−58%) és Lengyelországban (−54%) volt.

Magyarországon a vásárlók 53%-kal kevésbé érdeklődtek a Black Friday leárazások iránt. Ez valószínűleg nem csak a világjárvánnyal és a bizonytalan pénzügyi helyzettel függ össze, hanem azzal is, hogy a „Black Friday” elnevezést túlzottan gyakran használják a november végi leárazásokon kívül más promóciókra is.

Bár a fekete péntek kevésbé népszerű, mint korábban, a november végi leértékelések még mindig a magyar e-kereskedelem egyik legerősebb időszakát jelentik. 2021. november 26-án az eladások száma 167%-kal nőtt egy átlagos nap eladási számához képest. A Black Week mutatója a többi napra 54% és 96% között mozog.

A november végi kiárusításokban résztvevő magyarok körében a legnépszerűbb termékkategóriák a bútorok, ruházati-és elektronikai termékek, háztartási gépek, utazások és ékszerek. Egy átlagos kosárérték 15.000 Ft volt, és a megszerzett kedvezmény mértéke −41%, mellyel átlagosan 10.600 Ft-ot lehetett spórolni. Az üzletek által bejelentett százalékos árengedmények általában az eladott termékek kis hányadára vonatkoztak.

(Forrás: Pénzcentrum, 2022. november)


A hatósági ár ellenére jóval drágább a tűzifa

A maximált árú tűzifáért az ígért egységes összegnél jóval többet kell fizetni, és ráadásul a csalók is próbálják kihasználni a tűzifa iránti nagy keresletet. Szeptemberben indult a kormány által meghirdetett tűzifaprogram, melynek keretében az állami erdőgazdaságoknál háztartásonként tíz köbméter tűzifa egységes, maximált áron megvásárolható. A program keretében a hengeres tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára erdei köbméterenként a keménylombos esetében 30 ezer forint, a lágylombosnál 19 ezer forint, a fenyőnél szintén 19 ezer forint. A kezdeti felfokozott érdeklődés részben alábbhagyott, de a korábban szokásos tűzifa-értékesítésnél még jelenleg is magasabb az igény.

Minimum 10 köbméter rendelhető, sokan nem bírnak el annyival
A tűzifa-kereskedők még mindig nem kaptak árut az állami erdőgazdaságoktól, mert az állami erdészetek elsősorban a lakossági fogyasztókat kötelesek kiszolgálni. A fakereskedőknél még sok takarékoskodó, illetve nyugdíjas vevő érdeklődik, akik csupán egy-két köbméter tűzifát szeretnének vásárolni, jóval kevesebbet a hatósági áras tűzifa minimum mennyiségénél. Ők nehezebben jutnak fához, és kénytelenek a hirdetéseket böngészni, ami kockázatos a csaló miatt.

Hamis hirdetések
Közösségi oldalakon terjednek a szélhámosok hamis tűzifahirdetései, akik rossz minőségű fát – vagy egyáltalán semmit – próbálnak jó pénzért rásózni a gyanútlan vevőkre. Valós cégek adataival és képeivel hirdették szolgáltatásaikat, a jelentkezőktől előre utalással kérték a vételárat, majd a megállapodás rájuk vonatkozó részét nem teljesítették. Ezen kívül az illegálisan értékesítő árusok úgy is átverik az embereket, hogy kevesebb árut szállítanak ki, mint amennyiben eredetileg megállapodtak.

Nem ajánlott igénybe venni a „dudálós faárusok” szolgáltatásait. A trükkös kereskedők számos átverési szokással élnek, így például a dupla plató vagy éppen az emelt plató használatával.

Tűzifavásárlási tanácsok
 • Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.

 • A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.

 • Minden hirdetésben fel kell tüntetni az EUTR azonosító számot. E nélkül érdemes más eladót keresni.

 • Ellenőrizze a EUTR azonosító számot a Nébih honlapján.

 • Ellenőrizze a telefonszámot a Nébih fekete listáján.

 • A közösségi médiában (Facebook stb.) megjelent hirdetések kockázatosak! A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon.

 • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át!

 • Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát, ellenőrizze, hogy azt kapta-e, amit megrendelt, illetve ami az átadott iratokon (szállítójegy, számla, nyugta stb.) szerepel!

 • Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!

 • Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető az EUTR rendszerben regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni, az ilyen hirdetések legtöbbször csalóktól származnak!

 • Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen.

(2022. november)


Nyakunkon a Black Friday – tájékoztató videókkal segít a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) minivideókkal segíti közösségi oldalán a fogyasztókat és vállalkozásokat a tudatos döntéshozatalban, illetve a jogszerű akciók kialakításában. A GVH arra buzdítja a követőit, hogy minél többen osszák meg a tájékoztató videókat, így segítve az ismerősöket.

A nemzeti versenyhatóság tájékoztató kampánnyal segíti a magyar fogyasztókat abban, hogy ne érje őket csalódás a szezonális akciók során, vásárlásuk pedig tudatos – lehetőleg környezetileg fenntartható – döntés eredménye lehessen. A GVH minivideói segítséget nyújtanak a fogyasztók számára a leértékelések időszakának lényegesebb kérdéseiben: így egyebek mellett abban, miről érdemes mindenképpen meggyőződniük vásárlás előtt, vagy mely szervekhez fordulhatnak panasz esetén.

Az idei Black Friday változást jelent a kereskedők számára, ugyanis a tavalyi szezon óta életbe léptek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok törvényi szabályozásának új, az eddigieknél szigorúbb rendelkezései.

A videók a GVH Facebook oldalán érhetők el: https://hu-hu.facebook.com/versenyhivatal/

(Forrás: GVH 2022. november)


Ötven év fölött is előretörőben az internet, de még a tévé az első

Az 50-75 évesek online jelenléte napjainkra a korosztály meghatározó jellemzőjévé vált. Az idősebb internetezők közül szinte mindenki használja a közösségi médiát, egyharmaduk a fizetős streaming szolgáltatásokat is. Ugyanakkor a kedvelt tartalmakat továbbra is leginkább a hagyományos tévécsatornákon fogyasztják – derült ki a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság együttműködésében készült legújabb kutatásból.

Az utóbbi évek technológiai evolúciójának köszönhetően a mozgóképes tartalmakat kínáló platformok köre jelentősen kibővült. Joggal merül fel a kérdés, hogy a megváltozott körülményeket figyelembe véve a hagyományos televíziózás milyen szerepet játszik a mozgóképes tartalomfogyasztásban.

Az 50-75 év közötti korosztály mennyire követi korunk technológiai, digitális trendjeit? Az adatokból azt látjuk, hogy a televízió szinte minden háztartás kötelező tartozéka, ám amíg esetleg azt gondolnánk, hogy a korszerű eszközök (pl. okostelefon, laptop, tablet) aránya rendkívül alacsony, addig ezzel szemben azt látjuk, hogy a felsorolt eszközök – természetesen eltérő mértékben – de jelen vannak az 50-75 év közöttiek háztartásaiban is. Az említett háztartások kétharmada rendelkezik okostelefonnal, és majdnem minden második háztartás birtokol laptopot, notebookot, de még a tabletek előfordulási aránya is közel 25%-os.

Az 50-75 éves lakosságon belül – nem meglepő módon – a 60-75 évesek körében alacsonyabb az okostelefon, laptop és tablet ellátottság (56, 28, ill. 14%), azonban ezek az adatok is jól mutatják, hogy a korszerű eszközök térhódítása az idősebb korosztályban is megkezdődött.

A korosztályban széles körben elterjedt az internetezés, egyharmaduk naponta internetezik, míg a hetente legalább többször internetezők összesített aránya is magas, kétharmados. Ha a közösségimédia-használatot vizsgáljuk a korcsoporton belül, az szinte azonos gyakoriságot mutat az internet használatával, azaz az internetet használók közül szinte mindenki követi a közösségi média történéseit is. Bár a 60-75 évesek 33%-a egyáltalán nem használja az internetet vagy csak ritkán megy fel a világhálóra, semmiképp sem tekinthetünk erre a korosztályra úgy, mint az átalakulóban lévő médiahasználati szokások késői követőire.

Az elmúlt években gyorsan terjedő fizetős streamingszolgáltatók növekvő népszerűsége ebben a korosztályban is megfigyelhető. Az 50-75 évesek közel egyharmada néz legalább hetente videókat, filmeket fizetős streamingcsatornákon. Ugyanakkor ebben a korosztályban továbbra is a hagyományos tévécsatornákon történő tévénézés a médiafogyasztás leggyakoribb módja.

Az 50-75 éves korosztályban kiemelkedően népszerűek a filmek és a hírek, de a sorozatokat és a tudományos ismeretterjesztő műsorokat is kétharmaduk követi, ezen kívül rendkívül népszerűek a politikai, zenei tartalmak, valamint a kvízműsorok, vetélkedők is.

A felmérés az Inspira Research kivitelezésében zajlott 2022 szeptemberében 2000 fő megkérdezésével, személyes adatfelvétellel. A minta reprezentatív volt az 50-75 éves magyar lakosságra életkor, nem, régió, településtípus, iskolai végzettség és gazdasági aktivitás szempontjából.

Táblázatok: https://nmhh.hu/cikk/233501/50_ev_folott_is_eloretoroben_az_internet_de_meg_a_teve_az_elso

(Forrás: NMHH, 2022. november - FVA)


A biztonságos közösségimédia-használat

A legfontosabb teendők, amelyekkel biztonságosabbá tehetjük a Facebook-profilunkat.
További részletek https://nki.gov.hu/it-biztonsag/tanacsok/hogyan-tehetjuk-biztonsagosabba-a-facebook-fiokunkat/

(Forrás: nki.gov 2022. november)


Black Friday a válságban

Idén általánosságban kisebb akciókra számíthatnak a magyar vásárlók Black Friday-kor, de van olyan webshop, amely egész novemberben akcióz. A legnagyobb vállalkozások szerint összességében nem mondható el, hogy kiüresedett volna a Black Friday, de a vásárlói igények változnak, amit nehezít a gazdasági környezet is.

Az infláció dübörög, az elszálló rezsiköltségek pedig még a legnagyobb vállalkozásokat is érintik, ezért nem is annyira meglepő: idén várhatóan kisebb mértékű akciókra számíthatnak a vásárolni vágyó magyarok.

Euronics

A megjelölt termékekre átlagosan 5-20%-os árengedményt adnak. Néhány termékkörre ezeknél nagyobb kedvezmény is lesz, de inkább visszafogottabb akciókkal számolhatnak idén a vásárlók. Bizonyos termékköröknél csak 5 százalékos kedvezményekkel találkozhatnak a vásárlók, de egyes termékek árából 20-30 százalékot is lecsíphetnek majd.
A tavalyi fekete péntekkor a háztartási kisgépek voltak a legnépszerűbbek.

Media Markt

A vállalat egy teljes hónapon keresztül kínál kedvezményeket az úgynevezett Black November keretein belül. Az akciókra nem egy-egy kategóriával vagy kiemelt árral szeretnék behúzni az érdeklődőket, hanem minden kategórián egyformán készülnek ajánlatokkal. A főbb vásárlási szempontok mellé bejött az energiahatékonyság és a korszerűsítés.

eMag

Az eMag korábban tartja a Black Friday-t, egyetlen napra időzítik a legnagyobb akciókat. Idén a fekete pénteki leárazásban résztvevő termékekből összesen körülbelül 420 ezer termék lesz készleten - a becslések szerint pedig ezekre a termékekre az eMAG és a Marketplace partnerek együttesen 3 milliárd forintnyi kedvezményt adnak - ez mintegy 8.000-féle terméket jelent.

A BalckFriday idején alaposan tájékozódjon a kedvezményes lehetőségekről, az online kereskedők „kihagyhatatlan” ajánlatairól.

Több megbízhatatlan webbolt nevét feltüntettük honlapunkon, melyekkel tapasztalataink szerint különösen óvatosnak kell lenni. Az Igazságügyi Minisztérium jogsértő webáruházakat feltüntető adatbázisához is elérhetőséget mutatunk.

(2022. november)


Egyre többen fizetünk így - küszöbön a technikai forradalom

A digitális, ezen belül a mobilos fizetések mögött álló komoly informatikai rendszer biztonságos vásárlásokat tesz lehetővé. Ezért nem meglepő az okoseszközös fizetések számottevő bővülése, amelyben egyébként a járványhatás is szerepet kapott. Jól mutatja a mobilos vásárlások felfutását, hogy a kártyás vásárlások számának 29 százalékos éves növekedésével párhuzamosan 150 százalékos többletet értek el.
Kevesebben ódzkodnak ma már az okoseszközös fizetésektől. Ez részben annak köszönhető, hogy a járvány miatt 2020-ban rendkívüli mértékben felgyorsult a digitális megoldások iránti igény. A változásban szerepet játszik az is, hogy sokan ma már biztonságosnak tartják ezeket az új, kényelmes fizetési alternatívákat.

Biztonságos, ezért terjed egyre jobban

A lakossági ügyfelek okoseszközös fizetésre való egyre erőteljesebb fogékonyságát látványosan bizonyítják a legfrissebb magyarországi pénzforgalmi adatok is. Az idei második negyedévben a Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal összesen 364 millió vásárlási tranzakció történt, ez pedig az előző év azonos időszakában regisztrált majdnem 283 millió fizetéshez képest 29 százalékos emelkedésnek felel meg. Az okoseszközös fizetéseket magában foglaló, úgynevezett kártyalapú mobilfizetések ehhez képest sokkal nagyobb mértékű növekedést értek el.

Az okoseszközös fizetések extra biztonságot nyújtanak. Ezt a fajta fizetést az úgynevezett NFC-s és mobiltokenes technológia teszi lehetővé. Mindkettő a banki informatikai rendszerek segítségével működnek. Ugyanez igaz az elektronikus utalásokra vagy éppen a fizikai bankkártyákkal történő fizetésekre is.

A második negyedévben közel 63 millió alkalommal fizettek valamilyen mobileszközzel, szemben 2021 áprilisától június végéig terjedő időszakával, amikor a szóban forgó vásárlások száma alig haladta meg a 25 milliót. Azaz két és félszeres bővülésről van szó.

(2022. november)


Kevesebb élelmiszert dobunk ki mint az eu-s átlag

Egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kg élelmiszer végzi hulladékként. Ennek 55%-a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kg élelmiszert dob ki évente. A magyar háztartásokra jellemző 66 kg éves fejenkénti élelmiszerhulladék mennyiséggel hazánk az átlaghoz képest a kevésbé pazarló országok közé tartozik.
Az idei évtől az Európai Unió tagállamainak kötelező adatot szolgáltatniuk az országukban keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségéről. Az éves jelentésben az élelmiszerlánc öt jelentős szintjének adatai jelennek meg: az elsődleges termelés, a feldolgozás, a kiskereskedelem, a vendéglátás és közétkeztetés, valamint a háztartások. A most közölt 2020-ra vonatkozó adatsor kiemelten fontos, ugyanis ez a viszonyítási alapja annak a globális célkitűzésnek, miszerint 2030-ig a felére kell csökkenteni a háztartásokban és a kereskedelemben keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét.

Az Eurostat legutóbbi, 2012-es adatokon alapuló jelentésével összevetve minden szempontból csökkenés tapasztalható, akkor ugyanis 173 kg-ra becsülték az egy főre eső élelmiszerhulladékok mennyiségét. A háztartások esetében szintén a csökkenés irányába mozdultak el a számok, a korábbi 92 kg/fő/év mennyiség most 70 kg-ra tehető. Abban azonban nincs változás, hogy továbbra is a háztartások „termelik” a legtöbb élelmiszerhulladékot, a teljes mennyiség 55%-át.

A statisztikai adatokból kiderül, hogy egy magyar ember az otthonában nagyjából 66 kg élelmiszert dob ki évente, mely az uniós átlagnál kevesebb. A legfrissebb felmérés – minden eddiginél több, mintegy félezer résztvevővel – jelenleg folyik, adataival a jövő év elején ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Maradék nélkül program révén a hivatal nem csak nyomonköveti az élelmiszerhulladékok mennyiségének alakulását, hanem – többek között tájékoztatókkal, oktatási anyagokkal – segíti is a háztartásokat a csökkentésben.
A pazarlás mérséklése mellett az élelmiszeradományozás hatékony és biztonságos gyakorlatát is segíti az a lejárati útmutató, mely a minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerek lejárat után történő biztonságos fogyaszthatóságáról ad információt.
https://portal.nebih.gov.hu/-/az-eu-s-atlaghoz-kepest-kevesebb-elelmiszert-dobnak-ki-a-magyarok

(Forrás: Nébih 2022. november - FVA)


Támadnak a romantikus csalók

A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját. Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

Az internetes társkeresőknek, randioldalaknak, appoknak és általában a közösségi oldalaknak köszönhetően a lehetőségek szélesre nyíltak a társat keresők előtt. A bűnözők is felismerték az ebben rejlő lehetőségeket. A csalók jellemzően az online párkereső oldalakon nézik ki célpontjaikat, de néha a közösségi oldalakon vagy e-mailben veszik fel a kapcsolatot áldozatukkal.

Gyanús jelek

Így vernek át a telefonszámos csalók

A látszólag stimmelő telefonszám sem garancia arra, hogy nem történt csalás. Nem elegendő a hívó telefonszámának leellenőrzése, hiszen a csalók bankok és magánszemélyek telefonszámával visszaélve is tudnak hívásokat indítani.

A bankkártyád számát, a lejárati idejét és a biztonsági kódját csak abban az esetben add meg, ha megbízható banki oldalon vagy fizetési közvetítő oldalán kívánsz bankkártyás fizetést indítani. Telefonon, e-mailben vagy sms-ben ezeket az adatokat soha ne add ki még magát banki ügyintézőnek kiadó személynek se!

Tranzakciót csak akkor hagyj jóvá, ha saját magad, és saját elhatározásodból indítottad. Ismeretlen személy kérésére ne indíts és ne hagyj jóvá tranzakciót, valamint semmiféle programot ne tölts le idegenek kérésre a telefonodra vagy a számítógépedre!
Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lettél, haladéktalanul értesítsd a rendőrséget, vagy tegyél bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

(2022. november)


Fekete péntek - fokozott óvatossággal vásároljon!

Novemberben kezdetét veszi a karácsonyi vásárlási szezon, ami idén is a Black Friday-el (fekete péntekkel) indul. Az online vásárlások viszont nem csak a kedvezményeket vonzzák, hanem az internetes csalásokat is, amire érdemes időben felkészülni. A kiberbiztonsági szakemberek figyelmeztetnek: jobb félni, mint megijedni.

Ami csábító fekete pénteki ajánlatnak tűnik, az nem mindig az, főleg nem az online térben, ahol még egy webáruházat is lehet klónozni, így megéri néhány biztonsági előírást betartani. Ilyen például, hogy előzetes vizsgálat nélkül senki se kattintson az e-mail-ben megküldött hivatkozásra. Mindig mindenki ellenőrizze a feladót, illetve a webáruházat, amelynek szolgáltatásait igénybe szeretné venni.

Még mindig sok a tapasztalatlan internetező

Ne feledjük: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem igaz. Éppen ezért sokkal biztonságosabb olyan oldalról vásárolni, amit már ismerünk. Ha mégis idegen oldalra tévedünk, akkor előbb ellenőrizzük a weboldalak címét (URL-jét), és az is hasznos segítség, ha van a gépünkön (telefonunkon és tabletünkön is) fizetős vírusírtó program."

 „Főleg a felnőtt tartalommal rendelkező oldalak, illetve a közösségi oldalak reklámjai, hamis hírei vagy az e-mailben érkező spam levelek okoznak gondot. Akik csak internetezésre, videók nézésére vásárolnak gépet, azok nem szívesen költenek fizetett vírusirtóra, pedig nagy szükség lenne rá. A gépek vásárlásánál érdemes felkínálni a különböző vírusirtó programokat.

Megelőzhető, hogy nyomtalanul tűnjön el az emberek pénze

Az elmúlt évben, a fiktív fekete pénteki akciókkal több száz millió forintot loptak el a vásárlóktól. A becsapottak töredéke fordul a rendőrséghez, inkább be sem vallják, hogy az online támadások áldozatai lettek. Használjanak vírusírtót, PC-re, notebookra és telefonra egyaránt. Ne iratkozzanak fel hírlevélre, illetve, ha ezt megtették, tudják meg azt is, hogy hol lehet leiratkozni. Ne dőljenek be a nyereményjátékoknak, és ne adják ki a személyes adataikat, bankszámlaszámukat, PIN kódjukat senkinek! A gyerekek kiberbiztonságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Adattárolón nem érdemes spórolni

Túlságosan megbíznak az emberek a gépekben, pedig gyakorlatilag bármikor elromolhat a HDD vagy SSD, és elveszik minden adat. Főként azok vásárolnak külső adathordozót, akik már egyszer pórul jártak. Többször előfordult az is, hogy külső adattárolóról már nem tudtunk megmenteni az adatokat, szóval még a külső HDD se ad 100 százalékos biztonságot. Az adattárolón nem érdemes spórolni.

(2022. november)


Piramisjátékra csapott le a jegybank

Az utalványokat és úgynevezett NFT-ket is kínáló Falcon ellen lépett fel a felügyeleti hatóság. Az MNB a tevékenység azonnali tiltása mellett blokkolta a cég honlapját, sőt még számlazárolásról is döntött. Próbavásárlást is tartottak, és úgy vélik: a vizsgált konstrukció eleve csalásra, illetve piramisjáték szervezésére irányult.
A Magyar Nemzeti Bank előzetes bejelentés nélkül 2 fővárosi helyszínen, továbbá Pécsett és Debrecenben – próbaügyletkötést is magába foglaló – helyszíni ellenőrzéseket tartott hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása részeként a budapesti székhelyű, a www.falconkereskedohaz.hu címen elérhető honlapot is működtető Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft., valamint az azok tevékenységében érdemben közreműködő magánszemély tevékenységének áttekintésére. Kérik, hogy aki az érintett társaságok tevékenységéről érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át és azt nem kapta vissza, jelentkezzen a jegybanknál, vagy az MNB feljelentése alapján büntetőeljárást folytató BRFK-nál.

A jegybank eddigi adatai szerint a Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft. úgynevezett „Utalvány vásárlási szerződés”-t kötött számos befektetővel. Ebben arra vállaltak kötelezettséget, hogy amennyiben a befektető az általa féláron vásárolt utalványokat nem használja fel, ez esetben – jellemzően három hónap elteltét követően – azok névértékét, azaz a befektetők által átadott összeg kétszeresét fizetik vissza. Emellett egy úgynevezett „Utalvány kezelési megbízás” elnevezésű megállapodást is aláírtak a velük kapcsolatba kerülő személyekkel, melyben a befektetők díjazás ellenében megbízták a társaságokat, hogy az általuk vásárolt Falcon utalványokat „megőrizzék, kezeljék”.

A vizsgált tevékenység a tájékoztatás szerint rendkívül kiterjedt, a már beszerzett bizonyítékok alapján a társaságok, illetve a magánszemély együttesen mintegy 4-5 ezer hazai befektetővel léptek kapcsolatba.

Az utalványokat jelenleg egyetlen szolgáltatónál sem lehet felhasználni, továbbá a befektetők az utalványokra jellemzően eleve nem is tartottak igényt, az MNB-nek oka van feltételezni, hogy az utalványokra történő hivatkozás csupán az engedély nélküli forrásgyűjtési tevékenység leplezésére szolgált. Mivel a három hónapra ígért 100%-os garantált hozam irreálisnak tekinthető, ezért az MNB rendelkezésére álló adatok – a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett – annak a lehetőségét is felvetik, hogy a vizsgált konstrukció eleve csalásra, illetve piramisjáték szervezésére irányult.

A hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a további tevékenységet, blokkolta a cég honlapját. Emellett az MNB – az érintett bankokkal koordinálva – számos bankszámla zárolását is elrendelte, ezáltal mintegy 2 milliárd forintot biztosítva az esetlegesen kárt szenvedő befektetők későbbi kártalanításához.

(Forrás: MNB 2022. november - FVA)


Gondolkodj, mielőtt kattintasz!

Az Európai Kiberbiztonsági Hónap (European Cybersecurity Month) kapcsán az ENISA több saját készítésű infografikával, poszterrel és videóval is támogatja a kampánysorozatot, amelyek szemléletes módon igyekeznek felhívni a felhasználók figyelmét az ECSM egyik kiemelt üzenetére – ami egyben a hónap mottója is – , arra hogy:

„Gondolkodj, mielőtt kattintasz!”

Az alábbi poszterek hasznosak lehetnek például azon szolgáltatók számára, akik személyesen is fogadnak ügyfeleket. A várótermekben kiragasztott képekkel nem csak a várakozási idő fog rövidebbnek tűnni az ügyfelek számára, hanem a biztonságtudatos magatartás elsajátításában is segíthetjük őket.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete bárki számára lehetőséget biztosít az általa észlelt incidensek és sérülékenységek bejelentésére.
Amennyiben támadás vagy visszaélés érte a kibertérben, továbbítsa az e-mailt (a fejlécével együtt) vagy üzenetet a csirt@nki.gov.hu e-mail-címre, vagy tegyen bejelentést az Intézet incidensbejelentési oldalán: https://nki.gov.hu/intezet/tartalom/incidens-bejelentes/.

(Forrás: Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet – FVA 2022. október)


Légitáraságok trükkje, hogy drágább jegyet vegyünk

A Gazdasági Versenyhivatal gyorselemzése alapján a légitársaságok honlapjainak többsége észrevétlen módszerekkel torzítja el a fogyasztók döntéseit.

A hatóság 2022 októberében átfogó gyorselemzés (sweep) keretében vizsgálta meg, hogy a Magyarországon elérhető légitársaságok – ideértve a fapados szolgáltatókat – honlapjai, illetve a hazánkban népszerű jegyár-összehasonlító weboldalak alkalmaznak-e úgynevezett sötét mintázatokat a jegyeladási- és reklámgyakorlatuk során. (A sötét mintázatok olyan digitális üzenetek és felhasználói felületek, amelyek észrevétlenül késztetik a fogyasztókat a nem kívánt döntések meghozatalára.)

A gyorselemzés számos problémát tárt fel a légitársaságok gyakorlatában. A platformok többségén jellemző az ajánlatok korlátozottságára utaló pszichés nyomásgyakorlás (pl. „már csak 2 jegy elérhető ezen az áron”), amelyhez gyakran érzékmanipuláció párosul: vagyis egyes ajánlatokat feltűnő színekkel emelnek ki, míg az olcsóbb, egyszerűbb megoldások nehezebben észrevehetőek. Jellemzőek a félreérthető szövegezések, a legtöbb esetben pedig megfigyelhető az információkkal való elhalmozás, amely összezavarhatja a fogyasztókat és kizökkentheti figyelmüket.
Ezek (különösen a fapados légitársaságok weboldalain) számos esetben kiegészülnek fontos információk és választási lehetőségek elrejtésével – kiváltképp az ülőhelyválasztás során, ahol a tájékoztatás hiánya azt az érzetet keltheti a fogyasztókban, hogy később már nem (vagy csak drágábban) lesz erre lehetőségük. A sötét mintázatok eseti jelleggel felbukkantak a hazai jegyár-összehasonlító oldalakon is.

A versenyhatóság a fogyasztók számára azt javasolja: igyekezzenek ellenállni az impulzusvásárlásnak és ne hagyják, hogy döntésükben sürgessék őket. Mindig szánjanak megfelelő időt az ajánlatok összevetésére, valamint gondolják alaposan végig saját igényeiket és lehetőségeiket. Emellett érdemes törekedni az információk megszűrésére és megfontolni, hogy mennyire relevánsak a döntésük szempontjából.

(GVH 2022. október)


Rafinált csalók: hamis csomagkézbesítési értesítésekkel is próbálkoznak

A kiberbűnözés egyik közkedvelt eszköze a népszerű logisztikai cégek nevének és arculati elemeinek felhasználásán keresztül történő adathalászat.
Kihasználják, hogy rengetegen rendelnek online és csomagjaikkal kapcsolatos értesítésekre, illetve magára a kézbesítésre várnak.
A mai világban elkerülhetetlen, hogy egy ismert cég nevével visszaéljenek, s ez alól a kiscsomag-kézbesítéssel foglalkozó szolgáltatók sem kivételek. A kibercsalók nem létező e-mail-címekről, telefonszámokról küldenek értesítéseket, amelyek olyan linkeket tartalmaznak, amik adathalászásra készített weboldalakra irányítanak. Tehát nem a szállítmányozó cégek valódi oldalaira.
A csalók minden esetben helytelen linkeket, URL-eket használnak, hogy az embereket adathalász webhelyekre irányítsák.

Ha az online felületen, e-mailben vagy egyéb üzenetben direkt fizetési hivatkozás szerepel, az rögtön gyanús. Ugyanis a magánszemélyek kizárólag a csomag feladása vagy átvétele során a csomagautomatán vagy a hivatalos applikáción keresztül, de ott is banki szolgáltatáson keresztül tudnak csak bankkártyával fizetni. Tehát a biztonság és nyomonkövethetőség érdekében automatánál, és kizárólag csak bankkártyával lehet fizetni.

(2022. október)


Az ATV Heti Naplójának nyereményjátékát vizsgálja a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ATV-vel szemben, mivel a Heti Napló című műsor közönségszavazásához kapcsolódó nyereményjáték során a csatorna vélhetően megtéveszti a fogyasztókat.

Az ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt. a „Heti Napló Sváby Andrással” című műsora alatt vélhetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a fogyasztókkal szemben.

A műsorhoz kapcsolódó játék során a nézők SMS-ben (és a Facebookon) tudnak szavazni az adásban feltett kérdésről, a tévétársaság pedig nyereményeket sorsol ki a szavazók között. A sorsolás ugyanakkor gyaníthatóan már a műsoridő lejárta előtt megtörténik, így az ezt követően szavazók már nem vesznek részt a játékban. A nézők azonban minderről nem kapnak semmilyen tájékoztatást, így a játék elhallgatott lezárását követően is a nyeremények reményében küldik SMS-eiket. A tévétársaság így vélhetően megtéveszti a szavazatokat küldő fogyasztókat.

A GVH vizsgálata az ATV nézőinek érdekeit szolgálja, a fogyasztókat védi. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Közlemény.

(Forrás GVH 2022. október - FVA)


Itt a vitaminszedés időszaka
Sokan inkább ártanak a testüknek, mintsem segítenének

Az influenza-szezonhoz közeledve gyakori kérdés, hogy miként erősíthetjük immunrendszerünket. Vajon milyen étrend-kiegészítőket érdemes szedni, és mire érdemes figyelni ezeknél a készítményeknél? Nem könnyű kiigazodni az étrend-kiegészítők között, hiszen a hazai forgalomban kb. 5000 érhető el, ide tartoznak a vitamin-, és ásványi anyagtartalmú termékek, ezek kombinációi, és a különböző - például fogyókúrás vagy potencianövelő - gyógyhatást ígérő, de gyógynövényeket tartalmazó szerek is.

Ezek az európai szabályozás szerint élelmiszernek számítanak, tehát azok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint az élelmiszerekre. Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez, ezek csupán a forgalomban lévő termékek egy részére terjednek ki, a többi készítmény esetében csak a dokumentációra, illetve arra vonatkoznak, hogy a termék tartalma mennyire van összhangban-e a csomagoláson szereplő információkkal.

A hatóság feladata annak biztosítása is, hogy ne legyen az adott étrend-kiegészítőben szennyező anyag, pl. nehézfém, vagy bármilyen toxin, ami károsítaná a májat vagy a vesét, ezután következik az, hogy az adott hatóanyag valóban benne legyen.

A természetes eredetű anyagokat sokkal biztonságosabbnak tartják az emberek az egyéb készítményeknél. Lényeges, hogy megbízható helyről vásároljunk étrend-kiegészítőket, azonban még mindig sokan az internetről vásárolnak például fogyókúrás szereket, potencianövelőket, ez esetben a forgalmazónak még bejelentési kötelezettsége sincsen. Az OGYÉI honlapján elérhető listát érdemes ellenőriznünk, ezen a veszélyes, nem engedélyezett hatóanyagokat tudjuk kiszúrni. Amikor az internetről rendelnénk, érdemes megnézni a listát, hogy meggyőződjünk róla, hogy biztosan nem szerepel rajta az adott étrend-kiegészítő hatóanyaga.”

A patikai forgalom megbízható csatornának számít, ráadásul ez esetben a gyógyszerésztől is kérhetünk tanácsot. A gyártási sztenderdek miatt az Egyesült Államokból és Európából származó termékek jó eséllyel biztonságosabbak, mint az ázsiai társaik.
Vegyes étrend mellett egészségkárosító hatása is lehet annak, ha valamiből lényegesen több hatóanyag kerül be a szervezetünkbe. A túl sok többségében az ajánlott napi bevitel több tízszeresét jelenti. Ne csak a vitaminoktól várjuk az immunrendszer egészséges működését. A jó minőségű fehérjék ugyanilyen fontosak, ezek megtalálhatóak például a tojásban, halakban, tejtermékekben, húsokban. Ételből ugyanis nem lehet túladagolni a vitamint
A szakemberek által ajánlott élelmiszer-mennyiség és -arány alapesetben már önmagában biztosítja egy teljesen egészséges ember számára a napi ásványianyag-, és vitaminszükségletet. Azonban számos esetben valóban érdemes étrend-kiegészítőt is szedni. Elsődlegesen élelmiszerrel biztosítsuk a vitamin-, és ásványi anyagbevitelt, ezután jöhetnek a dúsított élelmiszerek.

Az interakció kérdése

Gyakori, hogy az étrend-kiegészítők egymással, gyógyszerekkel vagy élelmiszerekkel kapcsolódhatnak össze. Ez főként idősebbeknél jellemző, akik gyakran magas vérnyomásra, cukorbetegségre, és magas koleszterinszintre is szednek gyógyszert, ezt egészítik ki étrend-kiegészítőkkel. Ha pedig valaki krónikus betegségre gyógyszert szed és szeretne étrend-kiegészítőt is bevenni, mindenképpen szakorvossal érdemes konzultálnia.
Hogy mikor, mivel szedjük be a vitaminokat és étrend-kiegészítőket? Erre általános szabály nincsen, mindig az adott termékkel kapcsolatban érdemes tájékozódni.

(2022. október)


Csak az idén 5,3 milliárd telefon kerül a szemétbe

Méghozzá úgy, hogy ezeket nem hasznosítják újra – állítja az elektromos és elektronikai hulladékokkal foglalkozó WEEE

A felmérések szerint sokan inkább megtartják a régi telefonokat, így azokból nem lehet újrahasznosítani a vezetékekben található rezet vagy az akkumulátorokban található kobaltot, vagyis azokat újra ki kell bányászni.

A fogyasztók nem ismerik fel, hogy ezek a látszólag jelentéktelen tárgyak nagy értéket képviselnek, és globális szinten felfoghatatlanul sok van belőlük. Becslések szerint világszerte 16 milliárd mobiltelefon van.

A WEEE felmérései szerint az e-hulladék mennyisége – a mosógépektől a kenyérpirítókig a táblagépeken át – 2030-ig évente 74 millió tonnával növekszik majd. Arra próbálják most felhívni a figyelmet, hogy ezeket újra kellene hasznosítani. Mert a világ e-hulladékának alig több mint 17 százalékát hasznosítják csak újra megfelelően.
Az ENSZ mellett működő Nemzetközi Távközlési Egyesület azt szeretné, ha ez az arány jövőre 30 százalékra nőne.

(Forrás: BBC, ITU, 2022. október - FVA)


A képen látható módon felterhelt áru esetében a nyitott, oldalfal nélküli, nem megfelelő ő rakoncakiosztású járműveknél az oldalirányú elmozdulás elleni védelem nem biztosítható csak feszítőhevederek alkalmazásával. Ez nem felel meg a hatályos jogszabályi előírásoknak! A hatóság minden ilyen balesetveszélyes szituációban a rakomány lerakását vagy annak átrakását rendeli el.

Ne a Facebookról rendeljen tűzifát!

A tűzifa iránti rendkívül nagy kereslet miatt a csalók is aktívabbá váltak. A fokozott hatósági ellenőrzéseknek miatt a hivatalos hirdetőfelületeken jelentősen szűkült a mozgásterük, ezért egyre többen próbálnak szerencsét a Facebook Market Place-n.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a közösségi médiában sok esetben fiktív profillal, a hirdető azonosítására alkalmas adatok nélkül, olykor irreálisan alacsony áron kínálják eladásra a tűzifát. A közzétett hirdetések csaknem 90%-a valamilyen szempontból aggályos. Kockázatossága miatt a „facebookos” tűzifavásárlás alapvetően nem, de legalábbis kellő körültekintéssel ajánlott!

Az eddig ellenőrzött mintegy hatezer hirdetés csaknem 90%-a jogsértőnek bizonyul, mivel nem tartalmazza a hirdető azonosítását biztosító EUTR technikai azonosítószámot, illetve bármilyen más azonosításra alkalmas adatot. Sok esetben az is gyanítható, hogy a hirdető nem valós személy vagy vállalkozás, hanem fiktív profillal hirdet, ami szintén erős jele a visszaélés veszélyének.

Különösen gyanút keltő, ha valaki irreálisan alacsony áron kínálja eladásra a tüzelőt. A hatóság azt javasolja, hogy bármilyen csalogatóan olcsó a fa, az ilyen hirdetőt inkább eleve kerüljék el!

A vásárlók segítségére lehet a https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai oldal, ahol a Nébih által kiszűrt jogszerűtlen hirdetők telefonszámait tudják lekérdezni. Míg a hirdetésben szereplő technikai azonosítószám (formátuma AB1234567) valódisága, birtokosa a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso oldalon ellenőrizhető.

A Nébih kéri a tűzifavásárlóktól, ha ezen adatok bármelyike hiányzik a Facebook-hirdetésből vagy a hirdető személye nem egyezik meg a technikai azonosítószám tulajdonosával, ne kössenek üzletet, mert nagy valószínűséggel csalóval van dolguk!

(Nébih 2022, október - FVA)


Pohárvisszaváltó cég gyakorlatát és zöld állításait vizsgálja a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az egyik legnagyobb hazai repohár-forgalmazó ellen, mivel valószínűleg agresszív és megtévesztő gyakorlatot folytat a fogyasztókkal szemben.

A GVH eljárást indított  a Cup Revolution Szolgáltató Kft.-vel szemben, amely a partnerein keresztül számos hazai fesztivál, koncerthelyszín, vendéglátóhely és sportrendezvény műanyag pohár-visszaváltó (ún. repohár) rendszerét biztosítja.

A Cup Revolution gyakorlata szerint a fogyasztók csak repohárban vásárolhatnak italt, a visszaszolgáltatásukkor azonban nem pénzt, hanem (lényegében mindenhol kizárólag repohárra váltható) tokent kapnak.

A GVH gyanúja szerint a vállalkozás kereskedelmi módszere – figyelemmel annak helyére, időzítésére és jellegére – pszichés nyomásgyakorlással torzíthatja a fogyasztók döntését, valamint a velük szembeni hatalmi helyzet kihasználásával korlátozhatja döntés-szabadságukat.

A Versenyhivatal vizsgálata kiterjed a Cup Revolution reklámkommunikációjának egyes elemeire is, amelyek a poharak, illetve a visszaváltási rendszer környezetre gyakorolt hatásaira vonatkoznak.
A vállalkozás bizonyos reklámállításai (pl. „A visszaváltható és mosható poharak használatával akár 80%-kal csökkenthető a rendezvények és vendéglátóhelyek hulladéktermelése.”) feltehetően megalapozatlanok, a repoharak környezeti előnyeinek igazolására pedig a cég valószínűleg nem rendelkezik megfelelő bizonyítékkal.

(GVH 2022. október - FVA)


A Google Chrome a legsebezhetőbb böngésző

Az AtlasVPN biztonsági cég friss jelentése a Google Chrome-ot nevezi meg 2022 legsebezhetőbb böngészőjeként, amihez a VulDB sebezhetőségi adatbázisából származó adatokat vette alapul. A Chrome-ban idén eddig 303 sebezhetőséget azonosítottak a kutatók, amivel összesen 3159-re nőtt az eddigi évek során felfedezett rések száma, ezzel pedig a Google szoftvere kiérdemli egyben a legsebezhetőbb böngésző címet is.

A második helyre a Mozilla Firefox került (117), amit követ a Microsoft Edge 103 sérülékenységgel. Ez a mennyiség 61 százalékkal több, mint amennyi az előző év azonos időszakában szerepelt az adatbázisban, és különösen kiugró annak fényében, hogy a megjelenése óta összességében 806 sérülékenységen áll a számláló.

Az Apple Safarinál eddig 26 problémát fedeztek fel idén, ami kimondottan alacsonynak mondható ebben az időszakban annak fényében, hogy már több mint egymilliárd felhasználója van. A sebezhetőségek összesített száma 1139.

Bár a funkciók meglehetősen eltérőek, a Google Chrome, a Microsoft Edge és az Opera mind a Chromium motorra épülnek, ami azt jelenti, hogy lehetnek átfedések, mert a Chromium biztonsági rései ezekre a böngészőkre hatással lehetnek.

Hogyan védheti meg böngészőjét

Szerencsére van néhány lépés, amellyel csökkentheti a böngészője veszélyeztetettségének kockázatát. Tartsa naprakészen a böngészőjét. Bár igaz, hogy a böngészők számos sebezhetőséggel rendelkeznek, a fejlesztők általában javítások kiadásával kezelik ezeket a sebezhetőségeket. A böngészőfrissítések telepítése, amint azok elérhetővé válnak, csökkenti annak az esélyét, hogy a kiberbűnözők kihasználják a böngésző aktuális verziójában lévő sebezhetőséget.

Legyen óvatos a bővítmények kiválasztásakor.

Bár kényelmes, a böngésző-pluginok is lehetnek sebezhetőek, vagy rosszindulatúak. Csak megbízható szolgáltatóktól válasszon böngésző-bővítményeket, és mindig győződjön meg arról, hogy a legújabb frissítések vannak telepítve.

Óvakodjon az adathalászattól.

A hackerek gyakran használnak adathalász technikákat, hogy a böngésző nem javított sebezhetőségeit célzó exploiting kiteket terjesszenek. Az adathalászkísérletek ellen úgy védekezhet a legjobban, ha megtanulja felismerni őket. Általában ne nyissa meg az ismeretlen feladóktól érkező e-maileket vagy üzeneteket. Soha ne kattintson linkekre vagy nyissa meg a csatolmányokat, hacsak nem győződött meg arról, hogy a közlemény legitim forrásból származik.

Még ha fel is ismeri a feladót, ellenőrizze az e-mail címét vagy a közösségi média profilját, mielőtt kapcsolatba lépne a tartalommal, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a feladó nem hamisított. Ha lehetséges, minden egyes feladóval egyenként, más csatornán keresztül erősítse meg, hogy valóban ő küldte-e az üzenetet. Gyanakodjon minden olyan üzenetre, amely sok nyelvtani és helyesírási hibát tartalmaz, sürgős kéréseket használ, vagy személyes adatok megadására szólítja fel.

(Forrás Atlas VPN, 2022. október - FVA)


Nehezen váltunk bankot

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az utóbbi években nem történtek nagyarányú mozgások az itthon vezetett bankszámlák számában és összetételében.

Nem nőtt jelentősen a bankot váltó ügyfelek száma az utóbbi időszakban, pedig jóval egyszerűbb a folyamat, mint korábban. Az ügyfelek többnyire csak akkor szegődnek más szolgáltatóhoz, ha erre nyomós okuk van.

Az OTP Bank adatai szerint a lakossági ügyfelek csekély része vált bankot évente, ebben nem látszik változás az elmúlt esztendőket vizsgálva. Ha ez mégis megtörténik, a leggyakoribb kiváltó okok között szerepel az ügyfelek élethelyzetében bekövetkezett változás – például házasságkötés, válás, költözés vagy munkahelyváltás –, valamint az, ha hitelfelvétel, megtakarítás vagy egyéb banki termék miatt szükséges más banknál folyószámlát nyitni.

A CIB Bank szerint leginkább az előző bankkal való elégedetlenség, illetve a kedvezőbb kondíciók befolyásolják az ügyfél döntését a bankváltással kapcsolatban. Úgy tapasztalják, nem az adminisztrációs teher miatt nem váltanak az ügyfelek bankot.

A Magyar Bankholdingnál úgy látják, ha az ügyfelek elégedettek a bankkal, mert az igényeiket kielégítő szolgáltatások elérhetők, kedvező árazással és magas szolgáltatási színvonallal kapják meg, akkor nem gondolkodnak bankváltáson.

Az új ügyfelek érkezését persze nem várják tétlenül a piaci szereplők: hosszú évek óta működő és több szereplőnél most is elérhető akvirálási módszer az úgynevezett ajánlási rendszer. Ennek lényege, hogy ha a már meglévő ügyfél újat hoz magával, mind a ketten jutalmat (többnyire pénzjóváírást) kapnak.

A választást nagyban megkönnyítik a különböző bankszámlaválasztó programok, ám ezek is csak akkor tudnak hatékony segítséget nyújtani, ha tudjuk, mit is akarunk, vagyis fel tudjuk mérni, hogy nagyjából mit is várunk el az új számlától.

Mindhárom hitelintézetnél azt tapasztalják, hogy ugyan egyre népszerűbb az online bankszámlanyitás, az ügyfelek többsége még mindig a személyes ügyintézést preferálja ennél a műveletnél.

A CIB Banknál a számlanyitásoknak már megközelítőleg a negyede történik az online folyamat keretein belül. A Magyar Bankholdingnál is évről évre emelkedik az online számlanyitási arány, de az ügyfelek nagy része még mindig a bankfiókok ügyfélszolgálatait részesíti előnyben. Az OTP Bank tapasztalata is az, hogy az ügyfelek többsége még mindig előtérbe helyezi a személyes tanácsadás igénybevételét számlanyitáskor.

A jegybank legfrissebb statisztikái szerint az első fél év végén nagyjából 10,6 millió bankszámlát vezettek Magyarországon, ezek döntő többsége (hozzávetőleg 9,58 millió) magánszemélyekhez kapcsolódott.

A júniusig tartó egy év alatt csaknem 4 százalékkal, 8,68 millió fölé emelkedett az internetbanki elérést is biztosító számlák száma, arányuk pedig 79,7-ről 82 százalék közelébe nőtt. AZ MNB adatai szerint az elektronikus fizetési szolgáltatásokat is egyre intenzívebben használják a magyarok, a bankkártyás forgalom több szempontból is rekordot döntött a második negyedévben.

(2022. október)


Akkor is követi a TikTok az interneten, ha nem használja az alkalmazást

A Consumer Reports nonprofit fogyasztói szervezet megállapította, hogy a kínai videómegosztó közösségi hálózati platform ugyanazokat a technikákat alkalmazza, mint a Google és a Meta a személyes adatok gyűjtéséhez.

A Consumer Reports vizsgálata megállapítja, hogy a TikTok egyre több vállalattal működik együtt, hogy adatokat gyűjtsön az emberekről, miközben azok az interneten szörfölnek. Ez azokra is vonatkozik, akik nem rendelkeznek TikTok-fiókkal.

Ezek a vállalatok apró TikTok nyomkövetőket, úgynevezett "pixeleket" ágyaznak be webhelyeikbe. Ezután a TikTok az összes pixel által összegyűjtött információkat arra használja, hogy segítsen a vállalatoknak a potenciális ügyfelek hirdetéseit megcélozni, és mérni, hogy hirdetéseik mennyire működnek jól.

Mi történik adatainkkal?

A TikTok-nak továbbított adatok tartalmazhatják felhasználó IP-címét, egy egyedi azonosítószámot, egy oldalt, amelyen tartózkodik, és hogy mire kattint, gépel vagy keres, attól függően, hogy a webhelyet hogyan állították be.

Hogyan védheti meg személyes adatait?

Némi technikai készségre van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, pontosan milyen személyes adatokat továbbítanak egy webhelyről, és azok hová mennek. Néhány egyszerű lépéssel csökkenthetjük az összegyűjtött információk mennyiségét.

Használjon adatvédelmet védő böngészőbővítményeket. Az adatvédelmi szakértők gyakran ajánlják az uBlock Origin-t.

Módosítsa a böngésző adatvédelmi beállításait. Sok böngésző rendelkezik beépített vezérlőkkel, amelyek segítségével blokkolhatja a nyomkövetőket, beleértve a cookie-kat, pixeleket és egyéb technológiákat.

   

Használjon kiemelt biztonsági funkciójú böngészőt. A Consumer Reports a Firefoxot és a Brave-t ajánlja az adatvédelemre megfelelőbbnek. Szervezetünk a kiemelten biztonságos Comodo Dragon és a Tor böngészőt javasolja.

(Forrás: Consumer Reports 2022. október - FVA)


A Xiaomi nem adta oda tesztelésre új csúcstelefonját

Félnek az okostelefon-gyártók a független tesztelőktől.
A DxOMark független tesztlabort elsősorban az okostelefonok kameráin végzett méréseiről ismerik. Ugyan nem csupán az okostelefonok fényképkészítési és videózási képességeit vizsgálja a DxOMark tesztlaboratórium, de a nevét leginkább kamerás vizsgálataival kötik össze. Az ilyen méréseknél az eszköz végül egy összesített pontszámot kap, amely a videózási és fotózási pontokból adódik össze, és a nagy márkák szívesen hivatkoznak erre a pontszámra.

Azonban a cégek az elmúlt időszakban már nem annyira örülnek egy ilyesfajta vizsgálatnak, legalábbis ezt állítja a DxOMark vezérigazgatója. Úgy gondolja, hogy egy első helyezés igen nagy népszerűséget hozhat egy-egy eszköznek – viszont ha egy márka valamiért nem hiszi annyira jónak saját újdonságát, hogy az az első helyre kerülhet, akkor inkább be sem küldi tesztelésre.

Mindez annak kapcsán került előtérbe, hogy Xiaomi nem adta oda tesztelésre a Xiaomi 12S Ultrát. A DxOMark első embere elmondta, cégük több mint száz mérnököt foglalkoztat, akik 16 laboratóriumban tesztelnek, az objektivitást szem előtt tartva. Azt is elmondta, hogy sem a pontszámok, sem az értékelés nem manipulálható és az eredmény sem megvásárolható. A pontszámok mögött több száz órányi minőségértékelés és elemzés áll. A közzétett minősítés kizárólag a termék minőségétől függ.

A DxOMark, amennyiben nem küldenek be egy-egy fontosabb terméket, maga vásárol kereskedelmi forgalomból, ugyanis nem az a célja, hogy a márkák kedvében járjon, hanem hogy objektíven tájékoztassa a majdani vásárlókat.

Így volt ez az említett Xiaomi-modell esetében is. Megvásárolták és értékelték a Xiaomi zászlóshajóját. A készülék összességében 138 pontot ért el, elmaradva a tavalyi Xiaomi Mi 11 Ultra 143 pontjától.

Az új csúcstelefon világelsőnek hirdetett kamerája csupán az ötödik legjobb lett a tesztelőknél. A Xiaomi állítása, hogy az eddigi legjobb képeket készítő telefont forgalmazzák nem igaz, így már érthető miért nem merték odaadni mobiljukat egy független tesztre.

(A legjobb továbbra is a Honor Magic 4 Ultimate, utána jön a Huawei P50 Pro, a harmadik pedig az 12S Ultra elődje, a Xiaomi Mi 11 Ultra. Negyedik helyen a Huawei Mate 40 Pro+.)

(2022. október)


Egyre gyakoribbak lesznek az áramszünetek Budapesten és vonzáskörzetében

Az ügyfelek gyakoribb áramszüneteket tapasztalhatnak az EON Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft. működési területén, Budapesten és környékén. A megnövekedett, hálózattal kapcsolatos ügyféligények miatt az év hátralévő részében a karbantartási és fejlesztési munkák száma is emelkedik, ezáltal egyes ügyfeleinknél az áramszünetek is gyakoribbá válhatnak.

Sok esetben az áram kikapcsolása nélkül is el tudják végezni a beavatkozásokat, azonban „vannak olyan munkák, amikor elengedhetetlen kikapcsolni az elektromos vezetékeket és kábeleket, ezzel védve dolgozóik biztonságát a hálózati szerelési munkák ideje alatt. Az ilyen munkák közé tartozik például az oszlopcsere, a transzformátorállomások építése vagy karbantartása vagy a feszültségingadozás helyreállítása.

A társaság online ügyfélszolgálatán egyébként be lehet állítani, hogy a tervezett áramszünetnél levelet kapjon a fogyasztó, amiről 15 nappal a munka előtt küld értesítőt a szolgáltató.

Egy távközlési szakértő korábban arra figyelmeztetett, hogy az oroszországi gázszállítások olyan mértékben növelték az európai kontinens áramhiányát, hogy előfordulhat, hamarosan a mobilhálózatok sem fognak kielégítően üzemelni.

(2022. október)


Lemaradt a világtól a magyar internetsebesség

Lesújtó adatok

Az európai középmezőnynél is gyengébb a Magyarországon elérhető letöltési sebesség, s ez internetes szokásainkra is hatással van. Szomszédaink zöme is lehagy minket, még háborúban lévő ország is jobban áll nálunk.

Lemaradtunk

A felmérést egy brit kábelcég végezte 2020-ban és 2021-ben. A kutatásból jó néhány ország kimaradt.
Az adatokból kitűnik, hogy a kisebb méretű országok végeztek az első tízben - ennek oka, minél kisebb az ország, annál könnyebb gyorsan kiépíteni a lehető legjobb szolgáltatást.
Hazánk sajnos az európai országok középmezőnyétől is le van maradva. A szomszédos Románia az élbolyban van, a többi szomszédunkat nézve sem állunk a legjobban: Szerbia, Ausztria, de még Ukrajna is gyorsabb letöltési sebességet kínál, mint Magyarország.

Hol a legjobb az internet?

A listában nem csak európai összevetésben, de globálisan is szerepelnek a legjobb és legrosszabb országok. A legjobb internettel rendelkező országok listáján Makaó végzett az élen. Itt hatszor gyorsabb a letöltési sebesség mint hazánkban.
Majd jön Jersey, Izland, utánuk pedig Lichtenstein és Gibraltár zárják a legjobb 5 listáját.
A top 10-ben hét európai ország van, másik három pedig ázsiai (Makaó, Tajvan és Japán).

Hol a legrosszabb?

A 10 legrosszabb letöltési sebességgel rendelkező ország zöme a gazdaságilag súlyosan lemaradt térségekben helyezkedik el. A leglassabb sebességet Türkmenisztánban találjuk, aztán jön Kelet-Timor és Jemen. A top 10 ország közül öt is Afrikában van, köztük bőven találunk polgárháborúban vagy diktatúrában szenvedő államokat egyaránt. Európai ország itt nem fért a top 10-be, kontinensünkön a leglassabb internetet a Balkánon, pontosabban Bosznia-Hercegovinában találjuk.

Az Ookla tulajdonában lévő Speedtest 2022. augusztusban mért adatai szerint számunkra nem sok változott a brit sebességfelmérés óta.

(2022. szeptember)


A világ legjobb légitársaságai

Több mint 350 légitársaság szolgáltatásainak minőségét 2021 szeptembere és 2022 augusztusa között mérték fel, mintegy 14 millió vélemény alapján.

A Qatar Airways lett a világ legjobb légitársasága, a díjat 2011 óta hetedszer ítélte oda a légi vállalatnak a Skytrax brit tanácsadó cég.

A légiközlekedési szakma Oscar-díjának számító díjat a Qatar Airways előzőleg 2011-ben, 2012-ben, 2015-ben, 2017-ben, 2019-ben, 2021-ben nyerte el.

A 25 éves légi társasággal kapcsolatban a Skytrax szakértői kiemelték szolgáltatásainak magas színvonalát, az utasok iránti figyelmet és a cég alkalmazottainak elhivatottságát.

A világ 10 legjobb légitársaságának listája a következő:

Qatar Airways

Singapore Airlines

Emirates

ANA All Nippon Airways

Qantas Airways

Japan Airlines

Turkish Airlines

Air France

Korean Air

Swiss Int’l Air Lines

További részletek

(2022. szeptember)


 

 
 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére