Vissza

 


Mit tehetünk?

Megfelelő webböngésző használata
Ha különösen szokatlan típusú böngészőt használ, nagyobb valószínűséggel rendelkezik egyedi ujjlenyomattal. Fontolja meg a Mozilla Firefox, a Google Chrome vagy a Microsoft Edge használatát. A Tor böngésző volt az egyik legelső böngésző, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy ellenálljon a böngésző ujjlenyomatának. A fejlesztők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a böngésző ujjlenyomata minden Tor felhasználó számára azonos legyen. A fejlécekben küldött adatok egy része hamis, így függetlenül attól, hogy milyen operációs rendszert használ, mindig úgy tűnik, mintha Windows rendszert használna.

Ezt az operációs rendszert azért választották, mert ez a leggyakrabban használt operációs rendszer az egész világon. A Tor böngésző blokkolhatja a WebGL és Canvasing eszközöket is, és a NoScript kiterjesztést használja a Javascript letiltásához.

Javascrip letiltása

Az eszköz ujjlenyomatának elkészítéséhez használható információk nagy részét a böngészőben Javascript-kódot futtató nyomkövetők gyűjtik össze. A Javascriptet teljesen letilthatja az összes nagyobb böngészőben, de ez megakadályozhatja néhány legitim webhely megfelelő betöltését. Ehelyett fontolóra veheti egy olyan böngészőbővítmény használatát, mint a NoScript, amely alapértelmezés szerint blokkolja a Javascriptet, de lehetővé teszi bizonyos webhelyek engedélyezését.

CanvasBlokker használata
Tekintettel arra, hogy a böngészőbővítmények az azonosítás egyik módja, felmerülhet a kérdés, hogy miért javasoljuk egy másik telepítését. Javasoljuk a CanvasBlockert, mivel rendelkezik néhány nagyszerű funkcióval, amelyek megakadályozhatják, hogy ujjlenyomatot kapjanak a fent említett Canvas és WebGL módszerektől. Megvédheti Önt a kifinomultabb ujjlenyomat-készítési technikáktól is, például a hangok lejátszásától és a képernyő felbontásának észlelésétől. A bővítmény minden nagyobb böngészőhöz elérhető, például a Chrome, az Edge és a Firefox.

Jobb az okostelefon

A mobileszközöktől valójában nehezebb ujjlenyomatot venni. Kevésbé konfigurálhatók, és kevesebb bővítményt támogatnak. Ez azt jelenti, hogy az emberek több azonos böngészőt használnak okostelefonjukon, ami megnehezíti a böngésző ujjlenyomatával történő azonosítást.

Maradjon naprakész
A nyomkövetők néha szupercookie-kat használnak az eszköz azonosítására. Ezeket az internetszolgáltató illeszti be a hálózatba. A rendszer nem tárolja őket a gépen, így nem észlelheti és nem távolíthatja el őket. Az AdBlockers segítségével sem tilthatók le. Az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk, hogy továbbadják, ha megbizonyosodik arról, hogy a fejléc adatai titkosítva maradnak.

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére