Vissza

 


A gépi ujjlenyomat

Az eszköz ujjlenyomata, más néven gépi ujjlenyomat, az a folyamat, amelynek során információkat gyűjtenek az eszközön lévő szoftverről és hardverről annak érdekében, hogy azonosítsák azokat. Ez több okból is történhet.

Előfordulhat például, hogy egy szoftverlicenc csak egy számítógépre teszi lehetővé a szoftver telepítését, és sajnos az a számítógép rendszer-visszaállítást igényelt. Ebben az esetben a fejlesztő egy speciális ujjlenyomat-algoritmust használhat a gép specifikációi alapján, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ugyanaz-e, mint amit legutóbb használt, lehetővé téve a szoftver újbóli telepítését.

Sajnos az ujjlenyomat-készítés kihasználható az eszköz azonosítására olyan helyzetekben, amikor nem szeretné, hogy azonosítsák. Az elmúlt években a böngésző ujjlenyomat-vétele nagyon kifinomulttá vált, és a következmények nagyon ijesztőek. Használhat megbízható VPN-t, reklámblokkolót, telepíthetsz vírusirtót, és akár inkognitómódban is használhatjuk a böngészőnket, de még mindig azonosítható.
Sokszor a webböngészője árulja el Önt.
Minden alkalommal, amikor a webböngésző egy oldal betöltését kéri az internetről, elküld egy fejlécet, amely részletezi, hogy melyik operációs rendszert és webböngészőt használja. Így a webhelyek hatékonyabban küldhetik el a weboldal megtekintéséhez szükséges információkat. Néha ezek a fejlécek a használt eszköz típusára vonatkozó információkat is tartalmaznak. Ez önmagában nem sok minden, de ez csak egy példa az eszköz ujjlenyomatára, amely jobban azonosíthatóvá teheti eszközét.

A megbízhatatlan webhelyek a Javascriptet is használhatják, hogy még több információt szerezzenek. Például milyen böngészőbővítményeket használ, a monitor méretét, felbontását, időzónáját, a rendszer nyelvét és így tovább.

Egyes webhelyek odáig mennek, hogy a vászon ujjlenyomatának nevezett technikát használják, amely HTML5-öt használ láthatatlan szöveg beillesztésére az oldalra. Amikor az eszköz feldolgozza a szöveget, a gép által a kép rendereléséhez szükséges idő felhasználható a használt GPU pontos modelljének megismerésére.
Egy hasonló, WebGL ujjlenyomatnak nevezett technika is használható a GPU azonosítására és a többiektől való megkülönböztetésére, mivel az egyes GPU-k kissé másképp fognak teljesíteni. Néha a nyomkövető még egy nagyon rövid hangot is lejátszik, majd hangujjlenyomattal elemzi azt, mivel minden webböngésző kissé eltérően kezeli és játssza le a hangokat.

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére