Vissza

 


Áttekintés

Az Apple saját térképalkalmazása kizárólag saját eszközein működik. A szolgáltatás használatához iPhone-ra, iPadre vagy Mac gépre van szükség. A DuckDuckGo keresőmotor webböngészőben történő használatával azonban térképeit az Apple Maps működteti.
Alternatív megoldásként letölthetjük a Google Térkép alkalmazást Android-telefonunkra, és több funkciót kaphatunk - mivel nem korlátozódik csak az Apple térkép böngészőn belüli verziójának használatára.

A Google Térképhez a Windows és az Android eszközök mind hozzáférhetnek. Amikor új út épül, vagy egy helyi vállalkozás módosítja az adatait, a Google Térkép ezt gyorsabban frissíti az alkalmazásban. Nagyobb felhasználói bázisa miatt a Google Térkép gyorsabban képes közösségivé tenni és ellenőrizni ezeket az adatokat.

Mindkét szolgáltatás meglehetősen hasonlóan néz ki, ha rendszeres, régi, turn-by-turn navigációt szeretnénk vezetés közben. A Google Térképen és az Apple Térképen is lesz egy mozgó ikon, amely követi az utazást, a képernyő pedig előretekint az út következő szakaszára.

Mindkét szolgáltatás becslést ad az érkezési időről és a megtett távolságról is, ezúttal vezetés közben változik ha a forgalom megváltozik. Mindkét alkalmazás hangvezérlést is kínál, így vezetés közben utasításokat adhatunk. Itt a szolgáltatások valamivel jobbak az otthoni platformjukon, azért, mert a telefon beépített AI-ja - Siri iPhone-on vagy a Google Asszisztens Androidon - jobban illeszkedik az alkalmazáshoz. A Google-nak előnye van más területeken.

A Google új útvonalopciókkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az üzemanyag-hatékonyság maximalizálását ahelyett, hogy csak a leggyorsabb vagy a legrövidebb útvonal közül választana.

Google-előny a sofőrök számára, de mi a helyzet, ha tömegközlekedéssel, gyalog vagy kerékpárral utazunk?

Mindkét szolgáltatás körülbelül egyenrangú egymással. Mind az Apple Térkép, mind a Google Térkép pontos tömegközlekedési információkat és ésszerűen hasonló útvonalakat biztosít, ha sétálni vagy kerékpározni szeretnénk.

A Google Térkép ismét átveszi a vezetést. Először is, a naprakész, közösségi forrásból származó adatok és a korábbi trendek használatával megbecsüli, hogy a szolgáltatások valószínűleg mennyire forgalmasak lesznek. Nem csak azt az útvonalat engedheti meg, hogy egy bizonyos időpontban "Induljon el" vagy "Érkezzen meg", hanem azt is, hogy mi az utolsó lehetséges tömegközlekedési választás.

Az Apple Térkép elrendezése egyszerűbb és tisztább. A legtöbb funkciója össze van csomagolva. Hasonló, általában életlen tónusokat használnak a háttérhez, melybe az utak jobban beleolvadnak. Eközben a Google Térkép sokkal élénkebb. Utcái és háttere színesebb – zöldeket és szürkéket használ, hogy megkülönböztesse egymástól a zöld és városi területeket; a főutak mindig sárga színűek, hogy kitűnjenek. Ezen felül a Google Térkép funkciói elkülönülnek.

A Google Térkép saját zárolási képernyős funkcióit hozza el az iOS 16 eszközökre, így gyorsan hozzáférhet a leggyakrabban látogatott helyek útvonalterveihez.

Az Apple viszont az egyértelmű és fölényes győztes az adatvédelmi kategóriában. A Google Térképpel ellentétben - ahol az összes adat áthalad egy távoli szerveren - az összes Apple Térkép személyes adata a készüléken tárolódik, így bármikor törölhetjük azokat.

A Google-nál vannak lehetőségek az inkognitómódú utazás bekapcsolására, de ez még mindig nem olyan privát, mint amit az Apple kínál.

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére