Vissza

 


21 nedves eledel tesztje

A tesztelt eledelek:
Activa Classic Adult Pastete mit Kalb, Animonda Vom Feinsten Adult mit Huhn, Rindfleisch+Karotten, Cachet Classic Saftiges Ragout mit Pute & Pilzen, Cachet Classic Stückchen in Gelle mit Wild & Geflügel, Cat Bonbon Leckere Bissen mit Wild und Pute in Gelee, Coshida Feine Pastete mit Ente & Huhn, Defu Bio Katzenfutter Pâté Lamm "Sensitive", Dein Bestes Bio, reich an Rind mit Kalb, Erbsen & Rapsöl, Felix So gut wie es aussieht mit Huhn in Gelee, Gut & Günstig Hello My Cat Schlemmerhappen mit Forelle, Ja! Herzhafte Stückchen in Gelee mit Lachs & Gemüse, Kitekat 24 Vorratspack Markt-Mix in saftigem Gelee, mit Lamm, Premiere Meat Menu Adult Rind mit Huhn & Kalb, Purina Gourmet Gold Feine Pastete mit Truthahn, Sheba Sauce Lover mit Huhn, Vitakraft Poésie Délice Sauce mit Pute, Whiskas mit Lamm in Gelee 1+, Wildes Land Adult Bio Ente & Pute mit Cranberries & Lachsöl, Winston Bio Huhn mit Erbsen und Sesamöl, Yarrah Bio Katzenfutter Chunks mit Huhn und Truthahn, Zoo Royal Bio Pastete reich an Rind mit Leber.

Felix, Sheba & Co.
A mérgező nehézfémeket, például az ólmot és a kadmiumot, amelyek felhalmozódhatnak a májban, szerencsére csak nyomokban mutatta ki a laboratórium. Tizenegy termékben azonban a foszfor és/vagy kalcium ásványi anyagok szintje jelentősen magasabb volt, mint amennyire az állatoknak szükségük van.

A tartósan túl sok vízben oldódó foszfort a vesekárosodás kockázati tényezőjének tekintik. Nem világos, hogy a foszfor oldhatatlan vagy oldható formában van-e jelen, mivel erre még nem áll rendelkezésre elismert vizsgálati módszer. A gyártók azonban azt is tudják, hogy elővigyázatosságból jobb elkerülni az ilyen értékeket.

Túl magas A-vitamin-tartalom nedves macskaeledelben
Továbbá a megbízott laboratórium két nedves macskaeledel A-vitamin tartalmát mérte, amit az általunk megbízott szakértők szintén túlzottnak minősítettek.
A tartósan túl magas A-vitamin-bevitel károsodáshoz, például a gerinc merevségéhez vezethet. Ezt azonban megfigyelték olyan vizsgálatokban, amelyekben a macskákat csak A-vitaminban gazdag májjal táplálták.
A tesztben kritizált macskaeledelek több mint 50-szer annyi A-vitamint tartalmaznak, mint amennyit az Európai Állateledel-gyártók Szövetsége (FEDIAF) irányelvei minimális tartalomként javasolnak. Bár nem haladják meg a FEDIAF maximális értékét, a szakértők sokkal alacsonyabb A-vitamin szintet javasolnak.

Elegendő arginin és taurin
Nemcsak a túl magas szintet, hanem bizonyos tápanyagok túl alacsony mennyiségét is megemlítjük. Egy nedves macskaeledel viszonylag alacsony jódtartalma miatt, egy másik túl kevés kálium miatt.
A tesztben szereplő mind a 21 macskaeledel biztosítja a macskák számára a taurin és arginin aminosavakat, amelyek különösen fontosak számukra. A szakértők elégedettek voltak a fehérjetartalomma is.

Hasznosak az etetési ajánlások?
Mi van a takarmányozási ajánlásokkal? Az állatorvosok kiszámították, hogy a gyártók ésszerű ajánlásokat tettek-e a macskaeledel csomagolásán található élelmiszer mennyiségére a vizsgálatban. Az eredmény: Minden etetési ajánlás rendben volt. A macska egészsége szempontjából fontos, hogy ne etessünk túl sokat. Sok állateledel-gyártó hangsúlyozza, hogy termékeikért nem vágnak le állatokat. Többek között emberi fogyasztásra alkalmas állatok "melléktermékeit" használják, mint például a szív, a máj vagy a bendő, amelyeket sok országban az emberek ritkán fogyasztanak. Az állati takarmánytermelés azonban erőforrásokat emészt fel.

A bio macskaeledel jobb választás?

Az ökológiai takarmánnyá feldolgozott haszonállatokra valamivel szigorúbb állattenyésztési előírások vonatkoznak a hely, a takarmány és egyes esetekben a szabad tartás tekintetében.

Cukor macskaeledelben?

Néhány nedves étel cukrot tartalmaz. De nem kell aggódni, hogy a macska fogszuvasodást kaphat, vagy megbetegedhet. A laboratórium minden macskaeledelt megvizsgált cukor szempontjából, és egyikben sem talált cukrot, még azokban sem, amelyekben cukor szerepel az összetevők listáján. Hogyan lehetséges ez? A takarmánygyártók kis mennyiségű cukrot használnak a termelésben a takarmány színének stabilizálására vagy más összetevőkkel kombinálva ízfokozásra. A folyamat során maga a cukor kerül fogyasztásra. Az emberekkel ellentétben a macskák nem kedvelik a cukrot.

Különleges étel vagy normal macskaeledel?
Sok idősebb macska vesebetegségben szenved. Az ok és ok nem teljesen ismert. A szakember azt javasolja, hogy az idősebb macskák végezzenek vérvizsgálatot annak megállapítására, hogy diagnosztizálatlan vese- vagy májbetegségük van-e. A meglévő problémákat hosszú távon tovább súlyosbíthatja a takarmány magas foszfor- vagy fehérjetartalma. Mivel a speciális takarmányok gyakran drágák és nem szabványosítottak, állatorvos tanácsát kell kérnie.

Ha macskáját más eledelre kell cserélnie, akkor a legjobb, ha az elején kis mennyiségeket kever az előző eledelbe, és fokozatosan növeli. Ez több mint két hétig is eltarthat. A macskaeledel enyhe felmelegedése vagy átadása segíthet.
Az éhségre várni rossz ötlet a ragadozók speciális anyagcseréje miatt. A nulla étrend néhány nap alatt életveszélyes károsodást okozhat a macskák májában.

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére