[Vissza]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A világ legjobb repterei

Idén negyedszer adták át a világ legjobb repülőtereinek járó Skytrax World Airport Awards díjakat. A hagyományoknak megfelelően ismét Kelet-Ázsia uralja az élmezőnyt, és a budapesti Liszt Ferenc reptér ugyanúgy nem fért be a top100-ba, ahogyan korábban a Ferihegyinek sem sikerült. A világ legjobbjai jobban hasonlítanak trópusi luxusszállodára, mint reptérre.

10. Heathrow, London, Nagy-Britannia

Évi 70 millió utassal a világ harmadik legforgalmasabb reptere. A zsúfoltság az egyetlen, ami miatt komolyabb kritika érte, a Skytrax tesztelői viszont a maximális pontszámot adták a reptéren belüli közlekedésre, a biztonsági stáb működésére, az információs rendszerre és az utasok tájékoztatására. Viszont nincs korlátlan ingyen wifi, ami az egyszeri utazó számára talán többet ér egy reptéren, mint bármi.


Fotó: Wikipedia

9. Haneda, Tokió, Japán

A tavalyi 14. helyről ugrott a top10-be Tokió kevésbé ismert repülőtere (a Haneda főleg a belföldi forgalmat fogadja, a nemzetközi járatok a másik reptérre, a Naritára érkeznek, és onnan indulnak), ami egyben a legtisztább reptérnek járó különdíjat is elvitte.

A járatok pontosságára se lehet sok panasz, a statisztikák szerint a gépek 94 százaléka időben száll fel, és 88 százalékuk késés nélkül érkezik. Évi 67 millió utassal a világ negyedik legnagyobb forgalmú reptere, de akár 90 millió utas fogadására is képes lenne.

Fotó: Wikipedia


8. Vancouver International, Vancouver, Kanada

Négy éve tartja Amerika legjobb repterének címét a vancouveri. A legkisebb forgalmú reptér a top10-ben, évi 17 millió utassal. Különlegessége a dekorációkban mindenhol visszaköszönő indián motívumok, faszobrok, totemoszlopok, illetve a Zöldkabátos Nagyköveteknek nevezett önkéntesek, akik a reptér személyzetének segítenek az utazók tájékoztatásában. És az, hogy a világ nagy repterei közül szinte egyedülálló módon hidroplánokat is fogad.


Fotó: Wikipedia

7. Zurich Airport, Zürich, Svájc

A belvárostól alig 13 kilométerre fekvő reptér évi 24 millió utast fogad. A termináljait a Skymetro nevű légpárnás, teljesen automatizált metrórendszer köti össze, mindössze három perc a menetideje. A zürichi nemzetközi reptér nyerte el idén a Skytraxtól a legjobb csomagkezelés különdíját. Ebben nagy része lehetett annak a szolgáltatásnak, hogy némi pénzért cserébe a reptéren bárhol feladhatja a poggyászát, nem kell cipekedni meg a pultnál sorban állni.

Fotó: Wikipedia

6. Flughafen München, München, Németország

A müncheni reptér a legjobb éttermi kínálattal nyert különdíjat a Skytrax idei toplistáján. A csupa üveg épületek modernséget és nyitottságot sugároznak, ez Európa leglátványosabb reptere. 1995 után egy évtized alatt megduplázta a forgalmát. Ma évi 38 millió utast fogad, akik főleg Európán belül utaznak (az tíz legtöbb utast fogadó útvonalából csak egy tengerentúli, összehasonlításképpen Heathrow-n tízből hat ilyen).

Fotó: Wikipedia


5. Beijing Capital International, Peking, Kína

Évi 82 millió utassal a pekingi a világ második legnagyobb reptere, csak az atlantai előzi meg. De ezzel sem tudja kiszolgálni az utazókat, ezért már épül az új reptér, a Daxing, ami évi 130 millió utast fog fogadni, vagyis több mint 16-szor nagyobb lesz a forgalma, mint Ferihegyé volt, amikor még létezett a Malév. A t repteret tradicionális kínai motívumokkal díszítették fel, középpontban a Tiltott Városból származó falrészlettel, amin a kínai mitológia kilenc sárkánya látható.

Fotó: Wikipedia


4. Hong Kong International, Hongkong

Hongkong új repterét 1998-ban nyitották meg, amikor a régi már annyira körbe lett építve felhőkarcolókkal, hogy szó szerint szlalomozva tudták csak megközelíteni a pilóták a leszállópályákat, a környéken lakókat pedig az őrületbe kergette a napi 20 órás borzasztó zajterhelés. A 20 milliárd dollárból felépített új reptér hamar elérte az évi 56 millió utast, van saját golfpályája, egy ötcsillagos reptéri szállodája, és egy hatalmas plázája éttermekkel, boltokkal, mozikkal.

Fotó: Wikipedia

3. Schiphol, Amszterdam, Hollandia

Az amszterdami repülőtér tavaly vette át Európa legjobb repterének címét, és idén is magabiztosan tartja. 1916-ban katonai légibázisként nyílt meg, ma évi 51 millió utassal Európa egyik legfontosabb légiforgalmi csomópontja. Híres arról, hogy mindent megtesz az átszállásra váró utasok kényelméért: vannak beltéri parkok hangszigeteléssel, mesterséges madárcsicsergéssel, nyugágyakkal, kaszinó, masszázs, múzeum, könyvtár, vérmérséklettől függően. A Skytrax tesztjén a világ összes reptere közül csak három kapta meg az összesített értékelésben a maximális öt csillagot, Schiphol az egyik.

Fotó: Wikipedia

2. Incheon, Szöul, Dél-Korea

A 2009-es és 2012-es győzelem után most a második helyre szorult Szöul nemzetközi reptere. A 2001-ben nyitott repülőtér mindent tud, amit a világ technikailag talán legfejlettebb országa nyújtani képes, a kényelemért golfpálya, szépségszalon, jégpálya, kaszinó, beltéri kertek és egy hatalmas, a koreai kultúrát bemutató ingyenes múzeum gondoskodik. A koreaiak különösen büszkék arra, hogy az elveszett poggyászok aránya Incheonon mindössze 0,0001% (vagyis minden egymilliomodik csomagnál van csak gond), és hogy a fel- és leszállás procedúrája minden sorban állással együtt átlagosan mindössze 19 illetve 12 percet vesz igénybe. A világátlag 60 és 45 perc. A világ legjobb internetkapcsolatával ellátott országban abban sincs semmi meglepő, hogy a reptéri wifi ingyenes, korlátlan, és 12 megabites sávszélességet garantál.

Fotó: Wikipedia

1. Changi, Szingapúr

A Changi reptér egy hatalmas trópusi turistaparadicsom, egy luxus-élménypark, ahol mellékesen van pár betoncsík is, ahol repülők szállnak le-fel, évi 51 millió utassal. Van itt például kültéri úszómedence pezsgőfürdővel, és egy négy emelet magas csúszdával; pillangó-rezervátum, külön kertek orchideákkal, napraforgókkal, kaktuszokkal és trópusi virágokkal. Ha valakinek legalább öt órája van átszállni, elviszik ingyenes szingapúri városnéző túrára. Csak szépségszalonból van hat a reptéren, fitneszközpontból és masszázsszalonból még négy. Két multiplex mozi, egy full extrás vidámpark, egy játékterem Xbox és Playstation konzolokkal, ez persze mind ingyenes.

Fotó: Wikipedia


(Forrás Index, 2013. augusztus – FVA válogatás)
 

 

Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló  Kapcsolat   A lap tetejére