Vissza

 


A pirotechnikai szórakozás eredménye

A tűzoltóknak 81 tűzesetnél kellett beavatkozniuk, és 50 műszaki mentést hajtottak végre. Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint tizennégy esethez riasztották a mentőket, jellemzően kéz- és arcsérülések miatt. Sokszor gyerekek sérültek meg.

Huszonhét helyszínen az avar, a száraz fű, vagy tuják és bokrok égtek, 11 helyen kukák, konténerek gyulladtak ki. Hét esetben a hátrahagyott tűzijáték maradékát kellet a tűzoltóknak eloltaniuk. Volt, ahol garázs, tető, vagy erkély gyulladt ki, összesen 10 épületben és 2 autóban keletkezett kár tűzijáték okozta tűz miatt.

Szilveszter napján összesen 177 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba.

Környezetszennyező tűzijáték
A cseppet sem olcsó mulatság amellett, hogy rettenetes emlékeket ébreszt a háborút megélő idősekben, ijedtséget okoz a kisgyermekekben, megijeszti, gyakran megöli az állatokat, halláskárosodást okozhat, és jelentősen károsítja a környezetet.
A légszennyezettség ilyenkor Magyarországon is jelentősen megnövekszik. Az eszközök égésekor, felrobbanásakor erősen szennyező anyagok, nehézfémek és más mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe, és hosszabb ideig benne is maradnak, utána pedig leülepednek a talajra, így azt is szennyezik. Ezek a vegyületek számos megbetegedést okozhatnak, például asztmát, de hosszú távon akár daganatos betegséget is. Magyarországon a Levegő Munkacsoport régóta azt hangoztatja, hogy egészségügyi és környezetvédelmi okokból be kellett volna tiltani a tűzijátékokat és a petárdákat. Ha valaki 85 decibelnél magasabb zajszintben tartózkodik, a hallása már károsodhat. Az emberi fülnek a normális zajszint hatvan decibel alatti, ami egy átlagos iroda hangerejének felel meg.A szilveszteri állatmentők január 5-ig segítik az elveszett kutyák gazdáit.

Miként lehetne okosabban?
A tűzijátékot a város központján kívül hivatásos rendezők is megszervezhetnék, s lehetőség van olyan területek kijelölésére is, ahol a bárki felállíthatja és kilőheti a saját maga készítette tűzijátékokat, petárdákat.

(2020. január)

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére