Vissza

 

 

Tápüzlet

A tápipar a II. világháborút követően indult az Egyesült Államokban. Hazánkban a kilencvenes évek elején kezdett elterjedni, mára a kutyáink legalább 30%-40%-át így etetjük. A világon az állateledelek éves eladásainak értéke meghaladja a hatvanmilliárd dollárt. Csak Németországban 1,7 milliárd eurós az üzletág, Magyarországon az évi forgalom értéke a harmincmilliárd forintnál is több. A számok azt mutatják, óriási üzletről van szó.

Jobbat is lehetne

A magyar piac legnagyobb szereplői nagyrészt elsőáras termékeket állítanak elő, melynek fő összetevője az belföldi olcsó gabona. A magyar állateledel-gyártás az alacsony vagy közepes árkategóriájú termékekre korlátozódik. Pedig képesek lennének minőségi eledelt is előállítani. Sokan gondolják, a prémiumtápra nem lenne fizetőkéses kereslet. Dehogynem! Egy tudatos állattartó mindig jobban odafigyel mit ad kedvence táljába. Ha prémium- szuperprémium táppal akar etetni, azt magyar termékek között hiába is keres. Így külföldit vesz, ráadásul sokszor olcsóbban.

Megbízható gyártó?

A hatósági tesztben szerepel olyan gyártó, amely ellen idén Amerikában perindítványt nyújtottak be, mert egy termékében (Beneful) több mérgező adalékanyag található. Rövid idő alatt háromezer esetet jelentettek be, amelyben azonos mérgezési tüneteket észleltek. A cég termékét – vigyázat! – itthon jelenleg is kapni. Korábban már volt hasonló ügye ennek a vállalatnak, az sokmillió dolláros kártérítéssel ért véget. Található a tesztben olyan gyártó is, amelynek neve nemcsak az állatvédők körében számít szitokszónak, termékei külföldi megítélése negatív, nálunk pedig prémiumnak hiszik. Reklám- marketing- és szponzortevékenysége kiváló, túlárazott gyártmányainak minősége nem.

Megbízható egy cég, ha termékeivel kapcsolatban nem hazudik. Csak hát nem könnyű rájönni hol a turpisság. Mert bizony abból lehet elég. Például, az SW (Stiftung Warentest: német civil fogyasztóvédő szervezet) 2015. márciusában megjelent tesztjéből kiderült, a Happy Dog 100%-os marhahús konzervjében csirke és sertéshús van. A Bozita rénszarvashúsos konzervjében pedig egy gramm rénszarvashús nincs…

A tápgyártók megbízhatóságának utána lehet nézni az interneten. Linkajánlónkban szerepel ilyen oldal.

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére