Vissza

 
Magyarország kullancstérképe. Forrás: koponyeg.hu
 

Harc a paraziták ellen
Felmérés kutyatartók körében

2016. márciustól 2017. február végéig készült átfogó felmérésünk a kutyatartók körében. Tapasztalataikra voltunk kíváncsiak, arra milyen védekezésben bíznak, mely termékeket használják a paraziták ellen kutyájukon. A kérdésekre 527 kutyatartó válaszolt.

Legtöbben a Foresto nyakörvet használják.

124 kutyatulajdonos (a válaszadók 23%-a) bízik a Bayer termékében és használja azt huzamosabb ideje kedvencén. A Foresto 82%-os elégedettséget kapott válaszadóinktól. (Ez a mutató jóval meghaladja az Amazonon látható értékelést, ott 63%-os, amely 4.541 Foresto nyakörv vásárlótól érkezett.)
A pár éve itthon is kapható és többek szerint még mindig leghatásosabbnak számító Foresto (másutt Seresto) nyakörv megfigyelésünk szerint legfeljebb 7 hónapig hatásos az ígért akár 8 hónap helyett. Hosszú szőrű ebeknél - ahogy a többi nyakörv -, ez sem jelent jó megoldást.
A többi termék kedveltsége a beérkezett válaszok alapján

Nyakörvek: Scalibor (56 jelölés) és Kiltix (27), 61%-os ill. 68%-os elégedettség. Más (irtó) nyakörvre alig érkezett szavazat, így azokkal nem foglalkozunk.

Spot-onok: Advantix (82), Frontline és Frontline Combo (78). Az elterjedt Stronghold és Exspot csepp együttesen 34 jelölést kapott.

Új generációs tabletták

A Bravecto (53) valamint a NexGard és NexGard Spectra (30) használata terjedőben.

Ezek valamelyest drágábbak mint a nyakörvek és spot-onok, viszont a visszajelzések szerint is hatásosabbak a vérszívókkal szemben a nyakörveknél és spot-onoknál. Külföldről riasztó hírek érkeznek mellékhatásaikról, idehaza a megkérdezett állatorvosok nem tudtak beszámolni még ilyenekről.

Csak néhányan jelölték, hogy sprayt használnak. Az viszont örömteli, bio szerrel is védekeznek a kutyatulajdonosok, ezekre 16 jelölés érkezett válaszadóinktól.

  

Elsősorban az állatorvos, majd kutyás ismerős ajánlását veszik figyelembe a válaszadók ill. a régebben megszokottat használják. Többen az Internetről tájékozódnak.
Érdekesség az adott termékhez való ragaszkodás. Attól függetlenül, hogy mennyire (nem) válik az be, a gazdák közel 74%-a ugyan azt a márkát vásárolja kutyájára ismét. Leginkább akkor váltanak terméket vagy hagyják el a vegyszeres védekezést a gazdák, ha egészségügyi problémája lesz használatától a kutyának.
A kémiai védekezést a válaszadók 72%-a nem tartja elegendőnek, ahogy az is magáért beszél, hogy használatuk mellett a kutyatartók 66%-a talált már vérszívót kedvencében. A nem megfelelő tájékoztatást mutatja, hogy az állattartók 36%-a meg van győződve arról, a toxikus szerek használata nem veszélyezteti kutyája egészségét.  
 
  
Elégséges a kémiai védekezés? A védekezés ellenére talált kutyájában már kullancsot? Ártalmas lehet a kémiai védekezés?

Beszerzési hely

A legtöbben állatorvostól szerzik be a termékeket. Webről, kisállat áruházból vagy boltból vásárolnak. Több kutyatartó külföldről vásárol.

A beérkező válaszok és tapasztalataink szerint is a kapható spot-onok és nyakörvek korlátozottan biztosítanak védelmet.
Adatgyűjtésünkből kiderült, hogy a gazdák jó része (86%!) tisztában van azzal, sétáltatás után (közben) alaposan át kell nézni a kutya szőrét, s erre időt is szán.

Szívférgesség

Szót kell ejteni a rendkívül veszélyes és egyre terjedő szívféregségről, melyet egy parazita terjeszt. Itt is a megelőzésre érdemes helyezni a hangsúlyt. Szúnyogszezonban mi a Milbemax tablettát használjuk havi gyakorisággal. (NexGard Spectra tabletta mellett nem kell adni, ahogy elvileg az Advantix mellett sem. A Stronghold rácsepegtető oldat szintén elpusztítja a fonálféreg lárváit.)


Ki jár jól a mérgek alkalmazásával?

A paraziták elleni kémiai védekezéssel sem a kutya sem gazdája nem jár jól. Úgy gondoljuk, a súlyosan egészség- és környezetkárosító toxikus szerek kutyán való alkalmazásával a gyártóknak, a forgalmazóknak és az állatorvosoknak van csak biztos haszna. Tisztában kell azzal lenni, a vérszívók ellen mérgekkel (pl. diazinon, fipronil, piretrin, imidakloprid, propoxur) védekezve mellékhatásként sokszor drágán kezelhető, akár gyógyíthatatlan és fájdalmas betegségeket okozhatunk kedvenceinknek.

Hatásos, mégsem mérgező?

Bizakodásra adhat okot, hogy megjelentek a természetes, nem kémiai összetevőket tartalmazó, vízálló, a jelenlegieknél hatásosabb, ráadásul megfizethetőbb szerek is. Ilyen lehet például XUS Natural Essential Oils ProGuard. A terméknek van kölyökkutyára, több méretű felnőtt ebre és macskára is nyakörve.
 
   

Az Amazonon a közel 1 400 értékelés majd 100%-a a maximális 5 csillagot adja a termékre. Még nem próbáltuk ki, és a csodaszerekkel szemben szkeptikusak vagyunk, de reménykedünk.
Bár igen furcsán fest a kutyákon, de tőlünk nyugatabbra elterjedőben a borostyán nyakörv, ennek kullancs- és bolhariasztó hatásosságáról csak olvastunk, még nem próbáltuk. Az Amazon.de-n 19 eurós ártól kezdve már hozzájuthatunk.
 
 
 

Kullancs- és bolhariasztó házilag

A mérgekkel védekezés helyett egyre több kutyatartó bioszereket alkalmaz.

Nálunk az alábbi összetevőket tartalmazó bio-szer vált be az elmúlt években. Borsmenta – zsálya – citrom – rózsamuskátli – levendula – mirha – babér illóolajok. (Az alapanyagok nagy részét Németországból szerezzük be, 12 eFt anyagköltségből 2 l rovarriasztó állítható elő. Ez a mennyiség egy közepes méretű kutyának 9-10 hónapra elegendő.)


A kép illusztráció

Az ultrahangos riasztók sem 100%-os biztonságot adó termékek, de legalább nem jelentenek veszélyt állataink egészségére. 8 euró körül már jobb minőségűhöz is hozzájuthatunk. (Idehaza jórészt kommersz, könnyen sérülő, nem vízálló típusokat vásárolhatunk, ráadásul drágábban.)

(FVA 2017. március)

Frissítés 2017. július.

Nébih méregtartóssági kísérlet

A hatóságnál 14 nyakörvet (9 irtó és 5 riasztó) teszteltek, a csomagolásokon megadott hatóanyagok hatáshosszának ellenőrzése volt a szempont.

A gyakorlatban elvégzett próbákat egy-egy kutyán végezték el, így a használati tapasztalatokat a Nébih sem tekinti reprezentatív felmérésnek.
Hatóanyag-tartalom kérdésében jó eredményt hozott a teszt – vélik a Nébihnél. A laboratóriumi vizsgálat kimutatta, a rovarölő mérgek a csomagoláson jelzett időpontig kimutathatók a termékekben.
Álláspontjuk szerint a jól megválasztott termékek nagy valószínűséggel megvédik a kutyákat a külső élősködőktől, de egy-egy kullancs megtelepedése nem zárható ki száz százalékos biztonsággal.

Kullancsirtó nyakörv tartóssági termékteszt

A Nébih összesített teszteredménye

A tényleges hatáshossz

Külföldi tudományos kísérletek már bizonyították, hogy a kutyák szervezetében az élősködők elleni rovarölő méreganyagok a használatot követően még 12 hónap múlva is kimutathatók.
A toxikus anyagok vérszívókkal szembeni hatása valójában nem biztos, ami biztos, hogy használatukkal folyamatosan mérgezzük kutyáinkat. S még akkor is hosszú ideig méreganyagok vannak a szervezetükben, amikor már nem hordják ezeket a parazitaellenes termékeket. Ha meg újra cseréljük a kutyán, a méreganyagok csak tovább halmozódnak a szervezetben.

(FVA)
 

Frissítés 2017. augusztus.

A tojásbotrány

Mint ismeretes, több országban is higított fipronil és Dega-16 keverékével fertőtlenítik1 a baromfitelepeket, s ebből rendkívül nagy botrány kerekedett. A rovarirtóval szennyezett tojások ügye ráébresztheti a figyelmet arra, mit is használunk kutyáinkra bolha, kullancs, atka és tetű ellen. Ahogy az élelmiszeripar egyéb területeinek várhatóan szigorodó ellenőrzése jobban kiszűrheti az egészségkárosító eljárásokat. El kellene gondolkozunk azon, a kémiai védekezéssel kutyákon és szervezetükben ez a méreg folyamatosan ott van, és halmozódik védekezés címén. A szervezetben felhalmozódó fipronil hosszú távon máj- pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat. (Tudvalevő, a fipronil pár nanogrammos mennyiségben is halálos.)
Az elterjedt Frontline, Frontline Combo és Tri-Act spot-on ezt a rovarmérget tartalmazza, ahogy a spray is. A JOHNSON'S-nak is van macskák részére ilyen hatóanyagú spot-onja és a Fypryt hatóanyaga is fipronil.


A Frontilne ismertetőjében ez a megtévesztés olvasható:
 
„A FRONTLINE hatóanyaga, a rovarirtószerek legújabb generációjához tartozó fipronil, azonnal és kíméletlenül elpusztítja a bolhákat, kullancsokat és egyéb, bőr felületén tartózkodó, ízeltlábú, külső élősködőket. A FRONTLINE hatásmódja teljesen specifikus az ízeltlábúakra. A gerincesekre - beleértve kedvenc állatainkat és az embert is - teljesen veszélytelen. A fipronil kontaktméreg…”
A fipronil hatóanyag specifikus parazita elleni idegméreg, a kutyák és a macskák, valamint az ember számára azonban ártalmatlan. A fipronil hatóanyag a bőr felszíne alatt, a faggyúmirigyekben tárolódik, és folyamatosan a szőrszálakra és a bőr felületére kerül.”
Ennyit a hazai forgalmazó a Rhone Vet szavahihetőségéről. (A gyártó, a Merial lényegesen óvatosabban fogalmaz a Frontline termékleírásokban.)

Eddig a laboratórium tesztekből az derült ki, hogy a szennyezett tojásokba nagyon kevés rovarirtó került. A pontos mennyiséget nem tudni, így nem összevethető a spot-onokban lévővel.
A Nébih szerint a hosszú távú kockázat a lényeges, mivel a fipronil zsírban oldódó hatóanyag, ezért felhalmozódik a szervezetben, így a megelőző intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztók hosszú távon ne legyenek kitéve a májkárosító anyag hatásának.


A kutyáinkat miért tesszük ki a folyamatos mérgezésnek?
 

1 Az eddig megjelent hírekkel ellentétben más eljárásról tudunk; röviden: Egy román orvos dolgozta ki a védekezési módszert, ezt adta el több európai országba (Pl. Hollandia, Lengyelország stb.). Nem telepek fertőtlenítésről van szó, hanem a tojók eleségébe kevernek bele fipronilt tartalmazó szert. A tojók szervezetében mintegy 6 hétig van jelen a méreganyag. Ha a tyúk tetűvel, atkával fertőzött visszaesik a tojáshozam, súlyosabb esetben elhullhat. Így viszont a tetű pusztul el, a tyúk tojik tovább. Az eljárás költsége töredéke annak, mintha a hivatalos rovarirtó szereket alkalmaznák a gazdaságokban. A román eljárás nem volt hétpecsétes titok, a hazai gazdálkodók ismerik (még ha alkalmazása nem is volt elterjedt).

(FVA)

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére