Hírek

Elektronikai hulladék az EU-ban

Koronavírus

Újfajta internetes csalás terjed Magyarországon

Téli szezonális ellenőrzés

Új jótállási szabályok

A Google megerősíti felhő alapú biztonsági páncélját

Európai zöld- és digitális átállás

Karácsonyi roham a postákon

A modern minimalizmus

Edigital, Euronics, MediaMarkt: ezek lesznek az idei karácsony csúcsajándékai

Ennyi minden történik egy perc alatt az interneten

Black Friday - Vásárlási téboly 2020

Sorra mondják le a karácsonyi vásárokat járványhelyzet miatt

Ajánlatos ellenőriztetni a gázkészülékeket

Sok pénze bánhatja
Törölje ezeket az applikációkat a telefonjáról!

Bezárnak a fiókok, megszűnnek az automaták - Digitális bankok épülnek az egész világon

Figyelmeztetést adott ki a magyar gyógyszerhatóság

Magyarországon minden ötödik-hatodik ember a szennyezés miatt hal meg

Minden ötödik ember allergiás, és számuk egyre nő

Lezárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A Chrome előre jelzi majd, milyen gyorsak a weboldalak

Csaló webhelyek használják ki a járványt

Ne küldjön többé sms-t, Apple telefonról se

Magyarország vezeti az EU halállistáját

Oldalak 'felcímkézése'

A legjobb balatoni fagyizók 2020-ban

Ideje, hogy a weblapok optimalizáljanak

Jön a 6G, ami mellett az 5G csigalassúnak fog tűnni

Magyarországon az ételek harmadát kidobjuk

Változnak a szavatosság és jótállás magyarországi szabályai

Felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege

Nyaralás
Vigyázzon, világszerte megszaporodtak a csalások

Az új Edge adatokat lop a versenytársától

Tanuljunk a koronavírusból: térjünk át a tisztább közlekedésre

Vigyázat! Súlyos hibával jött a Windows 10 frissítése

Aláírásgyűjtés a tervezett elavulás ellen

Lemásolták az egyik legnagyobb magyar webshopot

Kiszorultak a világ élvonalából a magyar mobilhálózatok

Nem működhet ventilátor a vendéglátóhelyeken

Vagyonokat keresnek az internetes csalók

Szigorít az EU, lényeges változás jön a GDPR-szabályozásban

Használjunk reklámblokkolót?

Vizeink mikroműanyaggal szennyezettek

Türelmi idő a kutyák oltására

Internet otthonról

Csalások és visszaélések online

EU: Teendők a járvány elleni küzdelemben

Félretájékoztatás és álhírek

A szappanos kézmosás a leghatékonyabb

37 milliárd eurós segítség az uniós tagállamoknak

Koronavírus: Sokasodnak a csaló levelek

Koronavírus: fokozott ellenőrzés a boltokban

Azonnali fizetési rendszer

BEAST
Vírusirtó program, mely utólag képes visszafordítani a kártékony változtatásokat

Brexit: nem változnak az alapvető fogyasztói jogok

Rákellenes világnap

Már tervezik a 6G mobilhálózatokat

Kötelező biztosítás: listázzák a rossz sofőröket

A 2019-es téli élelmiszerlánc-ellenőrzés záró eredményei

2020-tól jöhetnek az internetblokádok

Veszélyes az új E10?

[Régebbi hírek]
 


Még több hír

 


 

Elektronikai hulladék az EU-ban

Az e-hulladék a leggyorsabban növekvő hulladéktípus az EU-ban, amelynek kevesebb mint 40%-át hasznosítják újra.
Az elektronikus eszközök és berendezések a modern élet velejárói – a mosógépektől, porszívóktól kezdve az okostelefonokig és számítógépekig nehéz elképzelni az életet nélkülük. Az általuk termelt hulladék ugyanakkor akadályozza az EU ökológiai lábnyomának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

Mi az e-hulladék?
Az elektronikai hulladék, vagy e-hulladék a használat után kidobott termékek egy sorát fedi le.
A kidobott nagy háztartási készülékekből, például mosógépekből és villanytűzhelyekből van a legtöbb – ezek teszik ki az összes begyűjtött e-hulladék több mint felét. Ezt követik az IT-berendezések (laptopok, nyomtatók), a fogyasztói berendezések és a szolárpanelek (videokamerák, fénycsövek) és a háztartási kisgépek (porszívók, kenyérpirítók).
Az összes többi kategória – például elektromos szerszámok és orvostechnikai eszközök – együttesen az összegyűjtött e-hulladék csupán 7,2%-át teszik ki.
Az újrahasznosítási gyakorlatok tagállamonként eltérőek: 2017-ben Horvátország az összes e-hulladék 81,3%-át, Málta pedig 20,8%-át újrahasznosította.

Miért kell újrahasznosítanunk az e-hulladékot?
Az eldobott elektronikus és elektromos berendezések potenciálisan káros anyagokat tartalmaznak, amelyek szennyezik a környezetet, és növelik az e-hulladék újrahasznosításával foglalkozó embereket érő kockázatokat. A probléma megoldására az EU jogszabályokat fogadott el bizonyos vegyi anyagok, például az ólom használatának megakadályozására. Számos, a modern technológiához szükséges ritka ásványi anyag olyan országokból származik, amelyek nem tartják tiszteletben az emberi jogokat. A fegyveres konfliktusok és az emberi jogi visszaélések nem szándékos támogatásának elkerülése érdekében az EP-képviselők olyan szabályokat fogadtak el, amelyek előírják a konfliktus-ásványok európai importőreinek, hogy végezzenek háttérellenőrzéseket beszállítóikon.

Mit tesz az EU az e-hulladékok csökkentéséért?
2020 márciusában az Európai Bizottság új körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet terjesztett elő, amely egyik legfontosabb prioritásaként az elektronikus hulladék csökkentését tűzte ki. A javaslat kifejezetten tartalmaz olyan azonnali célokat, mint például a „javításhoz való jog” és általában az újrafelhasználhatóság javítása, egységes töltők bevezetése és egy, az elektronikus eszközök újrahasznosítását ösztönző jutalmazási rendszer bevezetése. Itt további információkat talál arról, hogy az EU hogyan küzd az e-hulladékkal a körkörös gazdaság felé vezető úton.

A Parlament álláspontja
A Parlament várhatóan 2021 februárjában szavaz a körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervről szóló saját kezdeményezésű jelentésről. 2017-ben a világ 44,7 millió metrikus tonna (Mt) e-hulladékot termelt, és csak 20%-a esett át megfelelő újrafeldolgozáson.

(2020. december, Brüsszel)

Még több hír (...)


Koronavírus
Az Európai Gyógyszerügynökség az oltást javasolja

Az EU-ban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)  azon kevés központosított testület egyike, amely megpróbálja ésszerűsíteni a gyógyszerek fejlesztését és hozzáférését, értékelni a forgalomba hozatali engedély iránti kérelmeket, figyelemmel kísérni a gyógyszerek egész életciklusát, és információkat nyújtani egészségügyi szakembereknek és betegeknek.
Az ügynökség tevékenysége a COVID-19 elleni vakcinák kapcsán még inkább a figyelem középpontjába került. Emer Cooke ügyvezető igazgatót kérdezték.

- Ki vállalja a felelősséget, ha lesznek mellékhatások?

- Van egy olyan folyamat, amit engedélyeztetés utáni követésnek nevezünk, ennek kertében folytatjuk a biztonság tanulmányozását immár egy sokkal nagyobb populáción, mint a klinikai tesztek alatt. Ez a cégek és a tagállamok felelőssége. De ezen felül független kutatásokat is végzünk, azért, hogy biztosak lehessünk – válaszol az ügyvezető igazgató.

- Megfelelő mennyiségű információ áll rendelkezésre?

- A cégek a klinikai vizsgálatok szakaszában 30 ezer esetet tanulmányoztak. Főként felnőtteket, időseket, illetve már meglévő alapbetegségekkel rendelkezőket. A normális időkben végzett gyógyszerbiztonsági jóváhagyási folyamathoz képest ez egy robusztus szám, így azt gondolom, hogy ebből már le elehet vonni következtetéseket.”

- Mit üzenne a bizonytalankodóknak?

- Azt mondanám, hogy a mi feladatunk az oltás biztonságának és minőségének felmérése, és ez hatalmas felelősség. Ezt rettentően komolyan vesszük. Mi vagyunk az információ forrása. Mindenkinél többet tudunk a vakcináról, természetes gyártó cégen kívül. A mi felelősségünk meggyőzni az embereket, hogy megbízhatnak az oltásban.

- Beoltatná magát élőben egy tv stúdióban, ahogyan azt három korábbi amerikai elnök, az ifjabb Bush, Clinton és Obama megígérte?

- Igen, ez jó ötlet.

(2020. december, Amszterdam)

Még több hír (...)


Újfajta internetes csalás terjed Magyarországon

Új, magyar felhasználókat célzó, aktív adathalász-akcióra derítettek fényt.
A koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva csalók a Világbank nevének említésével ígérnek kedvező kamatozású pénzügyi hitelt.

A ROSSZINDULATÚ E-MAILBEN A CSALÓK SZEMÉLYES ADATOKAT (NÉV, TELEFONSZÁM) KÉRNEK A CÍMZETTEKTŐL AZ ÜGYINTÉZÉS LEFOLYTATÁSÁHOZ.

Annak érdekében, hogy nehogy adathalászat áldozatává váljon bárki is, biztonsági szakértők a következőket javasolják azoknak, akik gyanús e-maileket kapnak:

Vizsgálja meg alaposan a feladó email címét: ha egy ingyenes e-mail szolgáltatásból származik, vagy értelmetlen karaktereket tartalmaz, akkor valószínűleg hamis.
Ügyeljen a szövegre: a jól ismert cégek nem küldenek rossz formátumú, illetve helytelen megfogalmazású vagy helyesírású e-maileket.
Ne nyissa ki a mellékleteket, és ne kattintson a linkekre a kézbesítőktől származó e-mailekben, különösen, ha a feladó ragaszkodik hozzá. Sokkal jobb, ha közvetlenül a hivatalos webhelyre látogat, és onnan jelentkezik be.
Használjon olyan megbízható biztonsági megoldásokat, amelyek azonosítják a rosszindulatú mellékleteket és blokkolja az adathalász webhelyeket.
 
FVA javaslat: AV-TEST – A legjobb Antivirus szoftverek otthoni felhasználóknak.
Test antivirus software for Windows 10 - October 2020 | AV-TEST (av-test.org)

(2020. december - FVA)

Még több hír (...)


Téli szezonális ellenőrzés

A december 1. és 31. között zajló ellenőrzések célja, hogy az ünnep előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények.
A szakemberek fokozottan figyelik majd az édességeket, a szaloncukrokat, a bejgliket, a szezonális zöldségeket, a gyümölcsöket, a friss húsokat, a halakat, a haltermékeket, a füstölt húskészítményeket és az újév egyik legkeresettebb termékét a virslit. Idén is sor kerül a kereskedelmi egységekben forgalmazott különféle mák, dió, mandula és kókuszreszelék termékek laboratóriumi vizsgálatára.
A koronavírus-járvány miatt ebben az évben elmaradnak az adventi és karácsonyi vásárok, helyette viszont a járványhelyzetben megnövekedett fogalomra való tekintettel, fokozott lesz a hatósági kontroll a házhozszállítást végző cégeknél.
Idén nemcsak az élelmiszerek megfelelő minőségére, nyomon követhetőségére figyelnek az ellenőrök, hanem a higiéniai szabályok fokozott betartására is, amit a pandémia terjedésének megfékezése indokol.
Az ellenőrzés a Nébih koordinációjával és a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével zajlik.

(2020. december)

Még több hír (...)


Új jótállási szabályok

A január 1-jétől jelentősen megváltozó kötelező jótállási szabályok a javítási határnapok, feltételek módosításával is a vásárlók érdekeit szolgálják.
A fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint egy-egy termék szervizelése akár 70-100 napig is elhúzódhatott. Az egyértelmű, rövidebb határidők, a legfeljebb háromszori javítás után előírt csere vagy pénzvisszafizetés megóvja a vevőket a hosszú várakoztatástól, az időrabló utánajárástól. A termékek rendeltetésszerű használat ellenére bekövetkező meghibásodása óhatatlanul bosszúságot okoz. Megeshet, hogy többször is fel kell keresnünk a kereskedőt vagy szervizt, mire visszakapjuk a javított háztartási gépet vagy televíziót, telefont, amelyet így hosszú ideig nélkülözni kényszerülhetünk.
A jövő évtől pontosabb határnapok vonatkoznak a javításra és a cserére is. Az új rendelkezések nemcsak a fogyasztókat védik, hanem a vállalkozások jogkövető magatartását is segítik. A vevő a hibás termékkel az azt értékesítő kereskedőhöz vagy közvetlenül a szervizhez fordulhat, alapesetben javítást várhat el. Olykor azonban rögtön kiderül, hogy az árucikk nem javítható. A felesleges költségek és az időhúzás elkerülése érdekében az új előírások szerint az első meghibásodás esetén nem javítható termékeket a vállalkozás 8 napon belül köteles cserélni. Ha a cserére nincs lehetőség, azonos határidővel a vételárat kell visszafizetni a vevőnek.

Ha a termék hibája szervizben orvosolható, 15 napon belüli javításra kell törekedni. Ha ez mégsem tartható, a vevőt legkésőbb a tizenötödik napon értesíteni kell arról, hogy előreláthatóan meddig kell még várnia. Ha 30 napon belül sem sikerül megjavítani a hibás terméket, akkor 8 napon belül ki kell cserélni azt, vagy vissza kell fizetni a vételárat. A kereskedő szintén cserélni köteles a terméket, ha azt a jótállási ideje alatt már háromszor javítani kellett. Ebben az esetben is pénzvisszafizetéssel váltható ki a pl. készlethiány miatt ellehetetlenülő csere.
E rendelkezések megakadályozzák, hogy az akár a mindennapi élethez szükséges, drága árucikkek is hosszú hónapokra a szervizben ragadjanak.
Az új szabályokat személygépkocsikra, motorkerékpárokra, segédmotoros kerékpárokra, lakóautókra, lakókocsikra, utánfutókra, elektromos kerékpárokra, elektromos rollerekre, quadokra, motoros vízi járművekre nem kell alkalmazni. A vásárlót azonban ezekben a termékkörökben is tizenöt napon belül tájékoztatni kell arról, ha a javítás tovább tart, egyidejűleg azt is jelezve, hogy mikorra készülhet el.
Az új jótállási szabályokkal a vevők érdekeit és a tisztességes vállalkozásokat védik.

(2020. november)

Még több hír (...)


A Google megerősíti felhő alapú biztonsági páncélját

A cég a gépi tanulást is hadrendbe állítja a ezésére. Emellett egyszerűbbé, rugalmasabbá válik a hálózati szabályok kezelése.
Hálózati biztonság portfólióját érintő frissítéseket jelentett be a Google a Google Cloud szolgáltatás felhasználóinak.
Továbbfejlesztették a meglévő DDoS védelmet, és új eszközök erősítik a felhőben tárolt adatok és alkalmazások védelmét. A legfontosabb frissítés az új Cloud Armor Adaptive Protection hálózati biztonsági technológia, amely a gépi tanulást veti be a Layer 7 DDoS támadások ellen.
A Cloud Armor egy elosztott szolgáltatás-megtagadás (DDoS) elleni védelmi és webalkalmazás-tűzfal (WAF) szolgáltatás, amely a legerőteljesebb Google-eszközök technológiát és infrastruktúráját használja, és szorosan integrálódik a Google Cloud HTTP(S) Load Balancing szolgáltatásával.
A Google szerint az új Adaptive Protection technológia gépi tanulási modellek alapján elemzi a webszolgáltatások közti biztonsági jeleket, idejekorán érzékeli a támadásokat, és minden olyan információt megad az alkalmazások tulajdonosainak, ami segítheti őket a potenciálisan veszélyes forgalom megfékezésében. A Cloud Armor Adaptive Protection a fejlesztő állítása szerint jóval egyszerűbbé teszi a védelmet, és a cég rövidesen meg is kezdi betekintő változatának terjesztését.
Várhatók további újdonságok is. Rugalmasabbá válik a hálózati szabályok kezelése, hierarchikus hálózati házirendeket állíthatunk össze, új vezérlési lehetőséget kapunk a csomagtükrözés szabályozására, és a Google új szűrőket is kiad a tükörcsomagokhoz.

(2020. november)

Még több hír (...)


Európai zöld- és digitális átállás
Új fogyasztóvédelmi stratégia közeleg

Az Európai Bizottság új stratégiát mutatott be, amely öt kiemelt területre, a zöld- és digitális átállásra, a fogyasztói jogok hatékony érvényesítésére, egyes fogyasztói csoportok sajátos szükségleteire, valamint a nemzetközi együttműködésre összpontosítva vázolja fel a 2020–2025-re szóló uniós fogyasztóvédelmi politika jövőképét.
Az uniós bizottság szerint a stratégia célja, hogy az európai fogyasztók aktív szerepet kapjanak a zöld- és digitális átállásban.
 Mivel a koronavírus okozta világjárvány jelentős kihívások elé állította a fogyasztókat és komoly hatással van a mindennapjaikra, a stratégia prioritásokat és kulcsintézkedéseket határoz meg, amelyeket a következő öt évben a tagállamokkal közösen, európai és nemzeti szinten kell végrehajtani.
A fogyasztói kiadások az EU GDP-jének 54%-át teszik ki.
A stratégia többek között magába foglal egy új jogalkotási javaslatot, amelynek célja, hogy a fogyasztók jobb tájékoztatást kapjanak a fenntarthatóságról.A méltányos átállást támogató mechanizmus javasolt felépítése

A stratégia 5 kulcsfontosságú területe:

Zöld átállás
Digitális transzformáció
Hatékony végrehajtás és jogorvoslat
Fogyasztói kiszolgáltatottság
Fogyasztóvédelem globális összefüggésben

(2020. november - FVA)

Még több hír (...)


Karácsonyi roham a postákon

Múlt évben a Black Friday és a karácsony közötti időszakban volt olyan nap, amikor több mint 250 ezer csomagot, küldeményt kézbesített a Magyar Posta.
Idén, a rendkívüli helyzet biztosan generál majd többletforgalmat, a posta járványügyi intézkedésekkel is készül a karácsonyt megelőző időszakra.
A felmérések azt mutatják, hogy legalább 50 ezer új vásárló jelent meg alig több mint egy hónap alatt tavasszal, míg 2019-ben ugyanehhez az eredményhez 8 hónap kellett. A cég becslése szerint összességében az év egészében mintegy 20 százalékkal lehet több a csomag, mint tavaly volt. A koronavírus-járvány miatt elmaradnak a szokásos karácsonyi vásárok, az üzletek a kijárási korlátozások miatt 19 órakor zárnak, az online kereskedők pedig szinte egész hónapra akciókat hirdettek. Mindezek megemelhetik ismét az online rendelések számát, nemcsak új vásárlók jelenhetnek meg, hanem a vásárlások gyakorisága is nőhet.
Az üzemeikben kötelező a maszk viselése és a rendszeres fertőtlenítés. Munkakezdéskor pedig mérik munkatársaik testhőmérsékletét. Tavasz óta megtartották az érintésmentes kézbesítést a személyes átvételt igénylő küldeményeknél, azaz nem kell aláírni a PDA-n, hanem elég, ha bemutatja a címzett a személyi igazolványának számát, amit a munkatársuk rögzít a PDA-ban vagy az okiraton.

Az idei karácsonyi felkészülést kiegészítik az járványügyi biztonsági intézkedések, ami fokozottabb figyelmet és türelmet igényel munkatársainktól és az ügyfelektől egyaránt. A csomagok esetében belföldi címre a csomagautomatás feladást javasolják, ezek 50 helyen találhatók meg az országban, a fővárosban összesen 10 ilyen van. Lelassult a nemzetközi küldeményforgalom, mivel egyre több országban hoznak, hoztak korlátozó intézkedéseket. A külföldre történő feladás előtt - legyen az levél vagy csomag - feltétlenül javasolt a tájékozódás. Honlapukon naprakész információkat találni.

(2020. november - FVA)

Még több hír (...)


A modern minimalizmus

A kevesebb néha több - legalábbis ezt vallja az egyre szélesebb társadalmi réteg, akik elutasítják a fogyasztói társadalom vásárlásra ösztönző tendenciáit, és a tudatos egyszerűsítés jegyében egyszerűbb életmódra törekednek.
A fogyasztói társadalom legnagyobb csapdája, hogy akármennyit birtoklunk, sosem leszünk teljesen elégedettek. Az üzletek roskadozó polcai, a márkák ellenállhatatlan kínálata, a csillogó kirakatok és hirdetések mind azt az érzetet keltik bennünk, hogy csak akkor élhetünk teljes életet, ha minél több anyagi javat szerzünk meg. A vágyott boldogság és a teljesebb élet ideáját sokan egy-egy új telefonhoz, autóhoz vagy más fogyasztási cikkhez kapcsolják, pedig a konzumizmus nem csak a pénztárcánkat terheli meg, hanem a bolygónkat is.
A Föld tartalékai egyszerűen nem teszik lehetővé, hogy minden vágyunkat kielégítsük. Éppen azért, mert a vásárlásnak és a felhalmozásnak sosincs vége: a használtat könnyebb eldobni, mint megjavítani, és amúgy is minden évben kijön egy szebb, újabb, vonzóbb verzió abból, amit tavaly megvettünk. A vásárlással járó élvezet átmenetileg elégedetté tesz, Egy hónapig? Egy hétig? Vagy csak néhány óráig? Sosem lesz olyan, hogy egyszerre minden vágyunkat kielégítjük, vagy ha mégis, akkor egy-két napon belül újabb dolgokra áhítozunk.

Mi tehát a megoldás?

A minimalisták szerint teljes gondolkodásváltásra van szükség, és el kell felejtenünk, hogy a birtoklás boldoggá tesz minket. Az önkéntes egyszerűségnek különböző formái vannak: vannak, akik az anyagiasságot utasítják el, és vannak, akik a felgyorsult világ technika- és információáradatát. De a letisztultabb életforma azt is jelentheti, hogy minél inkább önellátásra törekszünk, és megpróbáljuk megszüntetni a környezetünktől való függést, legyen szó az általunk elfogyasztott élelmiszerek megtermeléséről vagy a lakókörnyezetünk fenntartásáról, javításáról. A minimalisták fontosnak tartják az ökológiai lábnyomuk csökkentését és a természettel való bensőséges kapcsolat kialakítását. Emellett hisznek a kisebb méretű, ember-léptékű életterek és közösségek megteremtésében, ahol lehetőség van a szemtől-szembeni kapcsolatok kialakítására.

Egyensúlyban a világgal, az aszkézis és a hedonizmus között

A minimalizmus nem azt jelenti, hogy lemondunk az élvezetekről és sanyargatjuk magunkat: épp ellenkezőleg. Minél tudatosabban fogyasztunk, gyűjtjük a hulladékot, csökkentjük a szén-dioxid kibocsátásunkat és odafigyelünk közösségeinkre, annál többet teszünk Földünk, egészségünk és a következő generációk jövőjéért. A minimalisták nem a “vissza a természethez” jelmondatot követik, hanem arra törekednek, hogy meglévő társadalmi pozíciójukba és életterükbe több józanságot és érzékenységet vigyenek.
Mit tehetünk mi, ha szimpatizálunk ezzel az életformával? Például eladhatjuk autónkat, és járhatunk helyette tömegközlekedéssel vagy biciklivel. Vásárolhatunk kistermelőktől, vagy elkezdhetünk saját kertünkben gazdálkodni, zöldséget, gyümölcsöt termeszteni. A körforgásos gazdaság elveit követve a vásárlás során figyelembe vehetjük a termékek életciklusát, és törekedhetünk arra, hogy minél inkább újrahasznosított vagy tartós, jó minőségű árucikkeket vegyünk. Kiselejtezhetjük az otthonunkban felhalmozott tárgyakat, a szükségtelen, de még jó állapotban lévő ruhákat, könyveket, bútorokat, gépeket pedig kidobás helyett eladhatjuk, elcserélhetjük vagy elajándékozhatjuk a rászorulóknak. Csökkenthetjük a közösségi médiában eltöltött időt, és tudatosan eldönthetjük, hogy egy nap mondjuk csak kétszer-háromszor nézünk rá az üzeneteinkre. Minél jobban egyszerűsítjük az életünket, annál több időnk és energiánk szabadul fel, amit például személyes készségeink továbbfejlesztésére, szeretteinkre vagy közösségeinkre fordíthatunk.
Nem mellesleg pedig még a bolygó is jól jár.

(2020. november)

Még több hír (...)


Edigital, Euronics, MediaMarkt: ezek lesznek az idei karácsony csúcsajándékai

Az idén átlagosan 52.300 forint fejenként a karácsonyi ajándékokra szánt átlagos keret, 8 százalékkal nagyobb, mint tavaly - derült a GKI és az Árukereső friss kutatásából.
A karácsonyi bevásárlási szezont is jócskán átalakítja az új koronavírus-járvány. A szakértők azonban úgy vélik, óriási költekezésekre lehet számítani idén is. Ahogy arra is, egyre többen vásárolnak majd online. A kereskedők mind a raktárkapacitásuk növelését, mind a kiszállítás magasabb fokozatra kapcsolását előkészítették.
A laptopok, háztartási gépek, okostévék, játékkonzolok és egyéb számítástechnikai kiegészítők iránti kereslet a vírus hatására már a tavasszal tetőzött. Ennek következtében most nagyobb szerep juthat a játékoknak, könyveknek, ruházati cikkeknek és szépségápolási termékeknek.
De hogy látják ezt a legnagyobb magyar elektronikai kereskedők?

Idénre úgy számolnak, hogy az egyik slágertermék várhatóan a játékkonzol lesz, ugyanis mindkét gyártó új modellt bocsát piacra, melyet máris hatalmas várakozás övezi. Szintén nagyon várták az új okostelefonokat (pl. iPhone 12) a vásárlók, de számítanak arra, hogy megnő a forgalma a háztartási kisgép osztálynak, az egészségmegőrző termékeknek, a nagyméretű televízióknak.
Minden évben rengetegen vásárolnak játékszoftvert, illetve praktikus kiegészítőket a már meglévő eszközökhöz. Specifikusan a Media Marktra jellemző az is, hogy a karácsonyi időszakban nagyon felpörög az úgynevezett Okospult szolgáltatásuk, melynek keretében például szoftvereket telepítnek megvásárolt notebookokra vagy védőfóliákat ragasztanak mobilokra.

Az idei karácsonyi szezonra a COVID helyzet rá fogja nyomni a bélyegét, ahogy tulajdonképp átrendezte az egész év kereskedelmét is. Az év elején a számítástechnikai és az otthoni munkavégzéshez, élethez szükséges termékkörök kerültek a fókuszba. Sok laptop, konyhai kisgép, majd szépségápolási termék fogyott, aztán ahogy állandósulni látszott a helyzet, az otthoni szórakozás vált slágerré.
Ez utóbbit azzal magyarázzák, hogy mivel a mozizás kicsit háttérbe szorult, a streaming szolgáltatók mind inkább átveszik a filmszínházak helyét. Ezért felértékelődni látják az otthoni szórakoztatást. Ehhez pedig a soundbarok nagyon jó alternatívák, ahogy a bluetooth hangszórók iránt is tovább nő a kereslet. Szinte biztos az is, hogy az automata kávéfőzők, vagy akár a padló- és szépségápolás is olyan szegmensek, melyek mindig megtalálják a helyüket a karácsonyfa alatt. Az Euronics is azzal számol, hogy mivel a konzolok között most várható az újdonságok megjelenése, akár a szoftverek, akár a gépek tekintetében is ezeket fogják keresni.
Az Euronicsnál idén bevezettek egy új termékkategóriát, a barkács és kerti szerszámok értékesítésével. Ez pedig egy nagy piac. Arról nem is beszélve, hogy ez a szegmens nagyon fejlődik, láthattuk, az idén mindenki házi kiskerteket telepített, vagy éppen lakásfelújított.

A vállalat szerint karácsonykor nagyon népszerű utolsó pillanatos ajándéknak számítanak a Feldobox élménykuponok. Az Extreme Digital saját ajándékártyáját is sokan választják univerzális ajándéknak.
A vállalat úgy számol, hogy a járványhelyzet miatt jóval nehezebb megjósolni a várható karácsonyi vásárlási trendeket, mint a korábbi években, mert a járvány kezdetén bevezetett kijárási korlátozások alatt sok magyar háztartás előre hozott olyan nagy értékű beszerzéseket, mint amilyen a laptop, a tévé, vagy a mosó-szárítógép, hűtőszekrény.

Arra számít, hogy a COVID19-járvány által keltett bizonytalanság nyomán sokkal megfontoltabban fognak költeni a magyar vásárlók a karácsonyi ajándékozásra. Vélhetően a korábbi éveknél is többen időzítik majd a beszerzéseket a novemberi Black Friday-re, hiszen ott jelentős kedvezménnyel szerezhetnek be sláger termékeket.

Nagy a készülődés

A MediaMarkt műszaki áruházlánc bővítette logisztikai kapacitásait mind a raktározás, mind a házhozszállítást végrehajtó logisztikai partnerek terén. Általánosságban látható, hogy a gyártók részéréről kihívást jelent a készletek biztosítása ezekben a forgalmas időszakokban. Ezen felül fontos szerepet kapnak az egészségügyi óvintézkedések is.
Az áruházakban az alapvető intézkedéseket (plexifalak, maszkok, kesztyűk, kézfertőtlenítők és fokozott fertőtlenítés, a távolságtartásra és fertőtlenítésre történő figyelemfelhívó kommunikáció) továbbra is fenntartják a vásárlók és dolgozóik egészsége érdekében.
Arra készülnek, hogy a nagy rohamok helyett, az elnyújtott, kicsit óvatosabb készülődés lesz a hangsúlyos, emellett az online vásárlás tovább fog emelkedni.
Az Euronics felhívta a figyelmet arra is, hogy erre a logisztika mellett, a házhozszállítást végző cégeknek is fel kell tudni készülni. A lánc egyébként március óta mindig, folyamatosan és naponta több alkalommal fertőtlenítik az üzleteket, a kasszákat és a bejáratok környékét. Ezen felül korlátozták az egy időben egyszerre belépő vásárlók számát is, aminek következtében egy felfokozott vásárlási időszakban, ügyfél oldalról is nagyfokú rugalmasságra lesz majd szükség.

(2020. november)

Még több hír (...)


Ennyi minden történik egy perc alatt az interneten

Csak az elmúlt egy percben 41 666 667 üzenetet küldtek el a WhatsAppon, 347 222 Instagram-storyt osztottak meg, 500 órányi videót töltöttek fel a YouTube-ra, 147 000 fotót posztoltak a Facebookon. Többek között ennyi minden történt...

(2020. november)

Még több hír (...)


Black Friday - Vásárlási téboly 2020
Tanuljunk a múlt év tapasztalataiból

A fekete péntek a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelzi, amelyre világszerte jelentős leárazásokkal készülnek a cégek. Hazánkban a 2019. évi ellenőrzések alapján a legtöbb gond a megtévesztő hirdetésekkel és az árképzéssel volt, a vásárlók a hiányos készletre panaszkodtak leginkább. A becsalogató hirdetések, a szállítás és a termékek rendelkezésre állása kapcsán sok rendellenességet találtak.
A hirdetéseknél például előfordult, hogy a weboldalon lévő banner ingyenes házhoz szállítással kecsegtetett, de a kattintás után kiderült, hogy a térítésmentes lehetőséget csak 25 ezer forintos vásárlás fölött biztosítják. Ez megtévesztő reklám.
Az árképzés kapcsán már megszokott trükk, hogy a cégek a kereskedelmi forgalomban ismert átlagárat tüntetik fel kimagaslóan kedvezményes vételárként. Érdemes ár-összehasonlító oldalakon utánanézni a termék tényleges árának.
Csalásokat a nagy webáruházak is elkövettek, közülük az Alza.hu kapta a GVH-tól a legnagyobb büntetést. 892 millió forint bírságot kapott az üzemeltető és a cseh anyavállalat.
Az idei esemény november 27-re esik.
A jogsértő áruházak nyilvános listája megtalálható az ITM adatbázisában.

(FVA – 2020. november)

Még több hír (...)


Sorra mondják le a karácsonyi vásárokat a járványhelyzet miatt

Elmarad az ország egyik legnagyobb téli látványossága, a Vörösmarty téri karácsonyi vásár. ugyanis a járvány az egészségügyi szakemberek előzetes becslései és a kormányzati nyilatkozatok szerint az adventi időszakban, azaz várhatóan november végén és decemberben fog tetőzni.
A döntés az önkormányzatok kezében van, ám a Vörösmarty téri vásárt a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) szervezi, akik vélhetően a turisták elmaradása miatt is döntöttek a rendezvény törlése mellett.
Az egyik legismertebb karácsonyi vásárunk a külföldiek pénztárcáját célozza meg - tavaly kiderült, még a bécsi vásárnál is drágább nálunk.

További vásárok

Újpest

Az önkormányzat egyelőre azon az állásponton van, hogy a szükséges biztonsági intézkedések alkalmazásával megtartják a karácsonyi vásárt. A helyszínen a maszk használata kötelező lesz, fellépők nem lesznek, és kézfertőtlenítő pontok lesznek kihelyezve. Természetesen folyamatosan figyelik a járványhelyzet alakulását, és az adatok függvényében változhat az álláspontjuk, de egyelőre a vásár megtartása mellett vannak.

Terézváros

Terézvárosban idén elmaradnak a karácsonyi rendezvények a járványhelyzet miatt.

Óbuda-Békásmegyer

Megtartják az adventi napokat a Fő téren.
Annak érdekében, hogy a rendezvény területén, azon belül az egyes helyszíneken ne alakuljon ki összefüggő tömeg, a közönség által igénybe vehető szabad tér arányában belépőpontok alkalmazásával korlátozzák az egy időben a helyszínen tartózkodók létszámát, ezzel biztosítva a legalább 1,5 méteres távolságtartáshoz szükséges feltételeket. Az ünnepi vásáron jóval kevesebb árus, vendéglátó részvételére biztosítanak lehetőséget, az árusító helyeket egymástól távolabb helyezik el.
Elmaradnak a "zenés, táncos rendezvényekre jellemző előadások", a színpadon tervezett programok az adventi ünnepi hangulaterősítést szolgáló háttérműsorokként jelennek csak meg. Kötelező lesz maszk viselése a színpad előtti közönségtéren, ahogy ajánlatos a vásárlások során is.

Józsefváros

Józsefvárosban adventi rendezvények a Horváth Mihály téren felállított jégpálya mellett szoktak lenni- idén is ezt tervezik. A jégpálya november 28.- január 30. között üzemel. Itt a négy adventi vasárnapon lesz gyertyagyújtás és ezeken a vasárnapokon koncert, betlehemi jászol, állatsimogató és gyermekfoglalkozások is lesznek, ám gyermekfoglalkoztató nem lesz az idén, a zárt helyek járványügyi kockázata miatt.

Bazilika

Biztonsági intézkedések mellett kerül megrendezésre a Bazilika előtti karácsonyi vásár november 20. és január 1. között. A szervezők a kiállítóknak kötelezővé teszik a maszk és a kesztyű viselést, a látogatók számára pedig erős ajánlással élnek majd.
A vásár területén több kiállítónál is elérhető lesz a vásár tematikájához illeszkedő maszk. Minden standon elérhető lesz kézfertőtlenítő és a gasztronómiai kiállítók mellett kézfertőtlenítő automata. Az egészségügyi személyzet is készül majd a különleges helyzetre. Felállítanak továbbá egy covid sátrat is, ahol egészségügyi személyzet áll majd készenlétben arra az esetre, ha szakszerű ellátásra lenne szükség, legyen az akár testhőmérséklet mérés, vagy adott esetben elkülönítés.

Szeged

Az önkormányzati tulajdonú Szegedi Városkép és Piac Kft. az aktuális járványügyi szabályok betartásával tervezi a Szegedi Karácsonyi Hetek megrendezését. A tervezés nyilván sok mindentől függ, elsősorban értelemszerűen a koronavírus-járvány alakulásától.

Győr

Az idei adventi vásár már szervezés alatt áll. Természetesen, folyamatosan figyelemmel kísérik és alkalmazkodnak az esetleges jogszabályi változásokhoz, illetve a járványhelyzet alakulásához. A győri Adventi Vásár szervezői mindent megtesznek azért, hogy a járványügyi előírásoknak megfeleljenek. A látogatóktól azt kérik majd, hogy csak egészségesen vegyenek részt a rendezvényen, kövessék figyelemmel a kihelyezett tájékoztatókat és figyeljenek a távolságtartásra. Az Adventi vásár vendégeinek is javasolt az arcmaszk használata.

Tiszaújváros

Tiszaújvárosban a koronavírus járványra tekintettel nem kerül megrendezésre karácsonyi vásár sem adventi rendezvény.

(2020. október)

Még több hír (...)


Ajánlatos ellenőriztetni a gázkészülékeket

Az NKM földgázelosztó és távhőszolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a fűtési szezont megelőzően az élet- és vagyonvédelmi szempontokat figyelembe véve, érdemes felülvizsgáltatni az ügyfelek tulajdonát képző földgázvezetékek, gázkészülékek állapotát.
Annak érdekében, hogy a gáz-és távhő ellátása folyamatos, zavartalan és biztonságos legyen, a telekhatáron, ingatlanon belüli vezetékek és készülékek állapotának is kifogástalannak kell lennie.
A karbantartás nélküli készülékek a lehetséges veszélyeken túl a már nem hatékony működés miatt többlet gázfogyasztást is okozhatnak, így nagyobb gázszámlát.

A földgáz felhasználó rendszerek biztonságos üzemeltetése elsősorban nem az elosztói engedélyes kötelessége, hiszen a telekhatáron, vagy az épületen belüli gázvezetékek tulajdonosaként azok üzemképes és biztonságos állapotban tartására az ingatlan tulajdonosa kötelezett a törvényi előírások alapján.
Az NKM Földgázhálózati Kft. 810 ezer ügyfélhez juttatja el a földgázt, amely mintegy 2 millió embert érint.

(Forrás: NKM 2020. október - FVA)

Még több hír (...)


Sok pénze bánhatja
Törölje ezeket az applikációkat a telefonjáról!

Ismét pusztít a Joker kártevő Androidon, ezúttal a fertőzött appok prémium szolgáltatásokra iratkoznak fel a felhasználók tudta nélkül.
Biztonsági szakemberek 16 fertőzött appot találtak a Google Play Áruházban, melyek a háttérben a felhasználók pénzét lopják.
A korábban a Google Play Áruház kínálatában szereplő alkalmazások képesek megkerülni a Google biztonsági rendszerét, néhány óra vagy nap elteltével töltik csak le az újabb kártevőket. Az érintett alkalmazások révén a mobilokra felkerült kártevők a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül prémium WAP-szolgáltatásokra iratkoznak fel, továbbá képesek ellopni az SMS-eket, a névjegyzék- és eszközadatokat. Azóta már kikerültek az applikációs boltból, de ha telepítve vannak a telefonokra, akkor azonnal törölni kell ezeket.
A Google most indítja el előfizetéses applikációkínálatát, már használható a Play Pass.

A következő programokat kell mielőbb törölni:

All Good PDF Scanner
Blue Scanner
Care Message
Desire Translate
Direct Messenger
Hummingbird PDF Converter - Photo to PDF
Meticulous Scanner
Mint Leaf Message-Your Private Message
One Sentence Translator - Multifunctional Translator
Paper Doc Scanner
Part Message
Private SMS
Style Photo Collage
Talent Photo Editor - Blur focus
Tangram App Lock
Unique Keyboard - Fancy Fonts & Free Emoticons

(Forrás PC World 2020. október - FVA)

Még több hír (...)


Bezárnak a fiókok, megszűnnek az automaták - Digitális bankok épülnek az egész világon

A készpénz volt a koronavírus-járvány első napjainak nagy nyertese, de a félelem miatt felhalmozott készpénz nem sokáig maradt népszerű: A készpénzhasználat csökkenésének mértéke idén nagyjából ötszörösére gyorsult az elmúlt években tapasztalthoz képest.
A bankok óriásit buktak az év első felében a pénzforgalmi bevételeikből, de év végéig sokat ledolgozhatnak ebből a McKinsey elemzése szerint.
A világjárvány felgyorsította a fizikai bankolásról való áttérést a virtuálisra, rengeteg fiókot zárnak be, és még több ATM-et szüntetnek meg a bankok.

A McKinsey most kiadott Global Payments Reportja szerint 2020 különleges év a fizetési iparág szinte minden részterületén, a COVID-járvány gyakorlatilag minden korábbi várakozást és korábbi trendet alaposan átírt.
Összességében a bankok és fizetési szolgáltatók bevétel szintjén nagyon rosszul jöttek ki a krízisből.

A Covid-hatás

Amint a COVID-19 lokális gócból globális problémává kezdett alakulni, a kormányzatok azonnali intézkedésekkel védték állampolgáraikat, és különböző mértékű kijárási korlátozásokat vezettek be. Az egyik első reakció volt a költségvetési költések alapos visszavágása, a gazdaságokat súlyos keresleti-sokk érte. Globálisan a költségvetési kiadások egy pillanat alatt 40 százalékkal csökkentek. A COVID-19 a turizmust, utazási- és szórakoztatóipart különösen rosszul érintette, ugyanakkor a kiskereskedelmet egyszerre több hatás is érte: a készpénzhasználat visszaszorult. Az elektronikus fizetések előtérbe kerültek a pénztáraknál, és az e-kereskedelem is száguldott.
Európa-szerte az online vásárlásban a korosztályok és a földrajzi helyek tekintetében is csökkentek a különbségek, nagyon sokan életükben először vásároltak valamit online. Mindezek következtében az elektronikus fizetések a személyek közötti (P2P) és a cégek és személyek közötti (B2C) forgalom egyaránt nőtt. Sok régióban a bankkártya volt a nyertese a folyamatnak, az ügyfelek a készpénzhasználattal szemben a kevesebb kontaktust igénylő kártyás és digitális fizetési módok felé fordultak.

Bezárják a fiókokat

A világjárvány felgyorsította a fizikai bankolásról való áttérést a virtuálisra. A bankok számos országban bezárnak fiókokat és megszüntetnek ATM-eket. A COVID-krízis alapvető változásokat hozott a technológiák bevezetésében, az azonnali átutalási rendszerek iránti igény is megnőtt.

Mi jöhet?

A McKinsey globális gazdasági előrejelzése szerint 2020 második felét „visszafogott fellendülés” jellemzi majd. Ez a fizetési forgalmat is felhajtja, és az elektronikus fizetések által a készpénztől elhódított terület hosszabb távon is digitális marad.

(2020. október - FVA)

Még több hír (...)


Figyelmeztetést adott ki a magyar gyógyszerhatóság

Több olyan készítményről tud az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), amelyeket - lakossági vagy a szakmától érkező bejelentés útján - súlyos betegségben szenvedőknek ajánlanak gyors és teljes gyógyulást ígérve, túlzó és megtévesztő állítások kíséretében, sok esetben híres intézmények, neves szakemberek arcát, nevét jogtalanul használva.

Az OGYÉI megtette a szükséges lépéseket : a látókörébe került honlapok üzemeltetőjénél kezdeményezte az adott weboldal eltávolítását. A hatóság közölte azt is: mivel illegális kereskedelemről van szó, a vásárlás során történő probléma esetén a fogyasztóvédelmi jogok-, illetve az ismeretlen eredetű készítmények alkalmazása következtében esetlegesen fellépő egészségkárosodás okán követelt kártérítési igény nem érvényesíthető.

Az OGYÉI minden szükséges jogi lépést megtesz, hogy ezek az illegális, egészségre veszélyes termékek reklámozását, forgalmazását megszüntethesse. Ennek keretében szorosan együttműködik a társhatóságokkal (NÉBIH, GVH, NNK), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel, a Rendőrséggel, valamint a NAV-val.

A készítmények terjedését a fogyasztók tudatos döntései szoríthatják vissza a legeredményesebben. Ehhez szükséges, hogy a betegek fel tudják mérni, hogy mekkora kockázattal jár, ha bizonytalan eredetű és minőségű "gyógyszereket" használnak.
Az OGYÉI azt kéri a lakosságtól, ha arra gyanakodnak, hogy illegális gyógyszerrel találkoznak, haladéktalanul jelentsék: hamisgyogyszer@ogyei.gov.hu e-mail-címen vagy hívják a hatóságot a 06 1 886 9300 / 130-as melléken.

(2020. szeptember)

Még több hír (...)


Magyarországon minden ötödik-hatodik ember a szennyezés miatt hal meg

Európában minden nyolcadik haláleset összeköthető a szennyezés valamelyik formájával – derült ki a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kedden kiadott új jelentéséből.

A levegő- és a zajszennyezés, valamint a rossz vízminőség és a vegyszereknek való kitettség a halálesetek 13 százalékáért tehetők felelőssé a kontinensen. A szennyezés a szegényebb és sebezhetőbb közösségeknek okozzák a legtöbb kárt, de ez a megosztottság kelet-nyugati viszonylatban is érzékelhető Európában.

Határozott cselekvésre van szükség, hogy a legszegényebbeket megvédjék ezektől az ártalmaktól. Az egészség és a környezet állapota között világos összefüggés van, tehát „ha a bolygó gondját viseljük, nemcsak az ökoszisztémák érdekében cselekszünk, hanem életeket is mentünk.

A jelentés sajnos nem túl friss számokkal dolgozik, 2012 utolsó év, amelyikből teljes körű adatok elérhetők, így annak az évnek a mérlege alapján állapítják meg, hogy az Európai Unióban 630 ezer idő előtti haláleset következett be a környezetszennyezés különféle formái miatt.

A szennyezési formák közül a leggyilkosabb a szmog, ami 400 ezer ember korai haláláért volt okolható 2012-ben, míg a zajszennyezés 12 ezer életet követelt. A fennmaradó eseteket a szélsőséges időjárással összefüggő jelenségek okozták. A levegőszennyezés az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO szerint világszerte milliók halálához vezet évről évre, és a sztrók, a tüdőrák, valamint a szívbetegségek miatt bekövetkezett halálesetek egyharmadáért közvetlenül felelőssé tehető. A zajszennyezés pedig szívbetegségek kialakulásához járul hozzá a vérnyomás és a stresszhormonok szintjének növelésével.

Kelet és Nyugat

A környezeti ártalmak Norvégiában és Izlandon a halálesetek 9 százalékáért felelősek, míg ugyanez az arány a skála túlvégén, Albániában és Bosznia-Hercegovinában 27 százalék. Az EU-n belül Románia a sereghajtó, ahol a halálesetek 19 százaléka tudható be a környezet szennyezésének.
A jelentés megállapítja, hogy a szociálisan deprivált csoportok általában a szegénység, a rossz minőségű környezet és a rossz egészségi állapot hármas terhe alatt görnyednek. „Kelet- és Délkelet-Európa szegényebb, egyszersmind szennyezettebb, mint Európa többi része, a szállópor-szennyezést súlyosbítja a szilárd tüzelőanyagok használata.”
Ami Magyarországot illeti, a környezeti ártalmak egészségre gyakorolt hatását vizsgálva nem a visegrádi országokkal, hanem Romániával és Bulgáriával vagyunk egy ligában, mint az alábbi térkép is mutatja. Ha az összes haláleset 17-22 százaléka a szennyezés (leginkább a szmog) miatt következik be, az azt jelenti, hogy Magyarországon körülbelül minden ötödik haláleset köthető ehhez.

A százezer lakosra vetített halálesetek számában Magyarország a teljes listán hátulról az ötödik, az unión belül pedig hátulról a harmadik, 124 esettel.

A légszennyezettség emberéletekre gyakorolt hatását ábrázoló térkép frissebb, 2018-as adatokkal dolgozik.

Eszerint kifejezetten rossz a helyzet a PM2,5, azaz a 2,5 mikronnál kisebb – ezért a tüdőből nem, vagy csak nehezen kiürülő – szállópor-szennyezés tekintetében. Ez a szennyezés elsősorban a szilárd tüzelőanyagok elégetése, valamint a dízel meghajtású és kétütemű járművek használata során keletkezik. Mint a térképen feltüntetett adatokból, az elveszített évek számából látszik, a szálló por jóval nagyobb mértékben veszélyezteti az egészséget, mint a nitrogén-dioxid.

A leginkább a közúti forgalom által kibocsátott NO2-szennyezést illetően Magyarország nem a sereghajtók közé tartozik, de nem biztos, hogy ez így marad, ha az autóvásárlási trendek úgy folytatódnak, ahogy eddig. A benzines autók száma az Eurostat adatai szerint a 2013-as 3,04 millióról 2017-re 3,47 millióra bővült, a gázolajos autók száma pedig még nagyobbat nőtt: 2013-ban még csak 740 ezer, 2017-ben viszont már 1,06 millió dízelautója volt a magyar tulajdonosoknak. Eközben a KSH adatai szerint a magyarországi járművek átlagéletkora a 2006-os 10,3 évről 2017-re 14,1-re nőtt.

Mi a teendő?

A környezetvédelmi ügynökség javaslatokat is tesz arra, hogyan lehetne minimalizálni a szennyezett környezet káros hatásait.
Elsősorban a városi kék és zöld terek, azaz a vízpartok és növénnyel borított területek növelésével, mivel ezek lehűtik a városokat a hőhullámok idején, elvezetik az árvizeket, csökkentik a zajszennyezést és védik a városi biodiverzitást. Emellett pedig a közúti közlekedés csökkentésével és a fosszilis üzemanyagok kiszorításával – összhangban az Európai Bizottság javaslataival.
Londonban bevezették az ultraalacsony kibocsátású zónát (ULEZ), hogy csökkentsék a közlekedésből eredő károsanyag-kibocsátást a nagyvárosban. Az elavultabb járművekkel közlekedőket ezekben a zónákban magasabb behajtási díjakkal szankcionálják. Olaszországban alakították ki a legtöbb alacsony kibocsátású zónát, bár ezek közül a legtöbb csak átmeneti. Körülbelül 80 ilyen területet jelöltek ki Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban pedig 14-14-et.
Franciaországban 20 millió eurót fordítottak a kerékpáros közlekedés támogatására olyan intézkedésekkel, mint például az 50 euróig ingyenes szervizszolgáltatás. Ennek fő motivációja azonban nem a környezetszennyezés mérséklése, hanem a járvány első hulláma utáni elővigyázatosság volt. Ehhez hasonlóan Brüsszelben is azért döntöttek további 40 kilométer bicikliút megépítéséről, hogy kevesebben kényszerüljenek a sokszor zsúfolt tömegközlekedési járművekkel utazni.

(Forrás Qubit 2020. szeptember - FVA)

Még több hír (...)


Minden ötödik ember allergiás, és számuk egyre nő

Magyarországon a parlagfű-allergiások aránya a teljes lakosság körében 20 százalék felett van, évente 3-4 százalékkal nő a betegek száma, jelenleg elérheti a kétmilliót is.
A parlagfűre érzékenyek évek óta több hónapon át szenvednek, mert a gyom augusztus elejétől a fagyok beálltáig virágzik a földeken.
Civil szervezetek szerint szigorítani kellene az ellenőrzéseket, mert a gyommal szennyezett terület kevesebb mint egy százalékát találják csak meg. Idén eddig a hatóság csupán 5,7 millió forint bírságot szabott ki.
Évente 40-50 milliárd forintot költ a lakosság allergiagyógyszerekre, az orvosi ellátás is legalább ennyibe kerül tájékoztatnak a ParlagfűPollen No Egyesületnél.
 


A pollenallergia az immunrendszer túlreagálása miatt a légúti panaszok leggyakoribb oka, köhögést, orrfolyást, a szem- és a nyálkahártyák gyulladását és gyakran asztmát okoz. Magyarországon a leggyakoribb a nyári-őszi parlagfű allergia. Az idegenhonos, invazív növény pollenje rendkívül erős allergizáló hatása mellett tüskés felületénél fogva sokféle káros anyagot szállíthat az orr nyálkahártyájára.
A parlagfű szinte csak bolygatott talajon fordul elő és helyes mezőgazdasági gyakorlat betartásának szigorú megkövetelésével, a területek ellenőrzésével, építési területek gyommentesítésével jelentősen csökkenthető lenne az állománya.

Parlagfű-pollenterhelési fokozatok


Forrás: ALON

Szeptember második hetében néhol extrém magas szintet is elérheti a parlagfű pollenkoncentrációja.Parlagfű-pollenkoncentráció 2020. szeptember 7. hétfőn

A tünetek enyhíthetők azzal, ha minden este lefekvés előtt hajat mosunk, a gyakori, nedves ronggyal történő portörléssel, illetve sokat segíthet, ha az ágyneműt, különösen a párnahuzatot is gyakrabban cseréljük.

(2020. szeptember)

Még több hír (...)


Lezárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Az országos akció során az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 4.574 létesítményt és 15.165 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak.
Az összehangolt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő ellenőrzéseket a Nébih irányításával a megyei kormányhivatalok járási hivatalok és a Nébih munkatársai végezték.
A szakemberek a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket, mozgóboltokat, büfékocsik és mozgó vendéglátók tevékenységét, továbbá a fagylalt előállítását és forgalmazását, valamint az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetését ellenőrizték.

Az egységek vizsgálatakor jellemzően a higiéniai szabályok megszegésével, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével kapcsolatos problémákat állapítottak meg.
Az egységek ellenőrzésekor 163 alkalommal figyelmeztetést, 348 esetben, összesen 22.120.622 Ft értékben bírságot szabtak ki az ellenőrök, 85 vállalkozásnak pedig a tevékenységét is felfüggesztették. Az ellenőrzött élelmiszertételek 5,3%-át, 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

A tételek esetében a vezető hiba ok idén is a lejárat utáni forgalmazás volt.

Nébih zárójelentés

(2020. szeptember)

Még több hír (...)


A Chrome előre jelzi majd, milyen gyorsak a weboldalak

A nagy látogatottságú oldalak figyelnek arra, hogy tartalmaik jól optimalizáltak legyenek, így ne tartson túl sok ideig megjeleníteni azokat a felhasználóknak. Sokszor a böngészőben egy honlap megnyitása után hosszú másodperceken keresztül várunk arra, hogy az oldal betöltődjön.
A Google böngésző új funkciójával hamarosan könnyen megállapítható lesz, hogy milyen gyorsan nyílik meg egy adott oldal.
A Chromium Blogon nemrégiben számoltak be arról az új fejlesztésről, mely az alapján osztályozza a honlapokat, hogy azok milyen gyorsan töltenek be a felhasználóknál. Ez a besorolás a Core Web Vitals statisztikáin alapul, mely az oldal felhasználói élményét méri a Chrome-ot használók véleményei alapján.
Ha egy weboldal ezek alapján megfelelően teljesít, akkor a megkapja a "fast page", azaz a "gyors oldal" címkét:

Ahogy az oldalak tulajdonosai változtatásokat eszközölnek egy honlapon, az úgy sorolódhat egyre feljebb a Chrome listáján, így nem kell attól félni, hogy ha egy kezdetleges állapotban lévő lap rossz eredményt produkál, akkor az hosszú időre kedvezően befolyásolhatja presztízsét.
A lehetőség még teszt fázisban van, és kizárólag az Android Chrome verziójában érhető el. Ha valaki ki szeretné próbálni, akkor a keresőbe gépelje be, hogy "chrome://flags", majd a megjelenő listában tegye elérhetővé a "Context menu performance info and remote hint fetching" funkciót.

(2020. augusztus)

Még több hír (...)


Csaló webhelyek használják ki a járványt

A világjárványhoz kapcsolódó adathalász és kártékony támadások száma ugrásszerűen megnövekedett február óta. Március végéig meghaladta a 42.000-et azon weboldalak száma, amelyek domainneve tartalmazza a "corona" vagy "covid" szavakat, és sokat ezek közül haszonszerzési céllal hoztak létre.
A Google jelentése szerint a kiberbűnözők egy hét leforgása alatt több mint 18 millió malware-t és adathalász e-mailt küldtek a COVID-19-hez kapcsolódóan. A hackerek egyik legfőbb taktikája a bizonytalanság és a feszültség kihasználása, mert a stressz hatására csökken a racionális gondolkodás képessége.
Példa erre a koronavirus.gov.hu nevével visszaélő csalási kísérlet, amelyben a magyar kormány nevében próbáltak meg személyes adatokat begyűjteni az áldozatoktól.
A levél írói azt ígérték a címzetteknek, hogy egy regisztrációs lap kitöltése után pénzügyi segítséget kapnak a kormánytól. "A spam látszólag a noreply @ koronavirus . hu címről érkezett, és ebben arról tájékoztatnak, hogy a magyar kormány az Egészségügyi Világszervezettel együttműködve úgy döntött, hogy pénzügyi támogatást nyújt az új koronavírus elleni küzdelemben".
Természetesen a kártérítés fel sem merült, a hackerek célja a kitöltött regisztrációs lapon lévő személyes adatok megszerzése volt, melyeket aztán csalásokra, megszemélyesítéses támadásokra, sőt akár banki SIM Swap csalásokra is felhasználhatnak. (A célszemélyről begyűjtött, kiszivárgott, ellopott személyes adatokkal visszaélve a nevében SIM kártya cserét kezdeményeznek a mobilszolgáltatónál, és így már ők kapják a banki kétfaktoros jóváhagyó és tájékoztató SMS üzeneteket.)
A megváltozott életviszonyokra a kibertámadók hamar reagáltak. Ezt bizonyítja az Interpol legfrissebb, 2020. augusztusi jelentése is, mely szerint a járvánnyal kapcsolatos leggyakoribb online fenyegetések az adathalászat és átverések, a kártevők és zsarolóprogramok, a rosszindulatú domainek, illetve az álhírek.

Sokszor valóban nehéz felismerni a rosszindulatú e-maileket, hiszen hivatalos szervezetek nevében, azok arculatát felhasználva szólítják meg az áldozatokat. Az egyik napról a másikra történő home office átállás következtében az emberek kiszolgáltatottabbá váltak a számítógépes támadásokkal szemben, mivel nehezebb megvédeni az otthoni hálózatokat a rájuk leselkedő veszélyektől.
A vírusok, kártékony kódok 38%-a álcázza magát valamilyen Microsoft Office dokumentumnak, vagy használja fel ezt a formátumot a támadásokhoz.
Az adathalászat és a kártevők számának növekedése mellett a visszaélések azokat a videókonferencia alkalmazásokat sem kímélték, amelyek az online munkavégzés alapvető feltételeivé váltak. A legismertebb példa erre az úgynevezett zoom-bombing jelenség, amikor a nyilvános Zoom hívásokhoz illetéktelenek is csatlakoztak, és nem odaillő tartalmakat jelenítettek meg a gyanútlan résztvevők számára.

Ne váljunk áldozattá!
Csak lassan! A támadók igyekeznek időbeli nyomást gyakorolni az áldozatokra, hogy ösztönözzék őket a stresszhelyzetben történő döntéshozatalra.
Ellenőrizzük a feladó hitelességét.
Ellenőrizzük a feladó hivatalos weboldalát, keressünk rá a böngészőnkben.
Végezzünk rendszeres frissítéseket.
Használjunk megbízható vírusvédelmi szoftvert.

(2020. augusztus - FVA)

Még több hír (...)


Ne küldjön többé sms-t, Apple telefonról se

Hogy Facebookon üzengetni nem biztonságos tudvalevő. De mi a helyzet az sms-sel, az Apple iMessage-dzsel és az Android üzenetküldő rendszerével?
A legtöbb üzenet, ami elhagyja a telefonunkat vagy arra érkezik, kódolt. Ez azonban csak a probléma felét oldja meg. A kérdés ugyanis az, hogy kinél vannak a megoldókulcsok. Ha a feladótól a címzettig kódolva van egy üzenet, akkor azt alapesetben csak ez a két személy tudja dekódolni. Tehát például az hiába fut át a WhatsApp rendszerén, az app nem fér hozzá a tartalmához, ez a legfőbb erőssége.
Ezzel szemben a Facebook Messenger alapesetben nem ígéri, hogy végponttól végpontig kódolva szállítja a híreket.

Az sms mint üzenetküldési opció a biztonsági skála másik végén áll, egy régi technológiára épül. Az éterbe küldött esemeseink ugyanis kódolatlanul befoghatóvá és összegyűjthetővé válnak a mobilkommunikációs láncban.
Az sms kiküszöbölését akadályozza, hogy még a legbutább telefonokon is működik ez a funkció. Az ennél is nagyobb gond pedig, hogy ma már nem csak rövid szövegeket továbbítunk általa, hanem hosszabb üzeneteket, mms-csatolmányokat, személyes adatokat, pénzügyi adatokat, érzékeny információkat.
Persze ma már általában van alternatívánk az sms mellett. Az okostelefonok többsége az Apple iOS vagy a Google Android rendszerével működik. Előbbi üzenetküldő rendszere, az iMessage end-to-end, vagyis végponttól végpontig kódolt, tehát biztonságos.

Hátránya, hogy csak Apple eszközök között használható, más esetekben általában a felhasználók a kevésbé biztonságos sms-t választják. Hogy erre az Apple telefon automatikusan engedélyt ad-e vagy sem, megadható a beállításoknál. Ez nem zárja ki az sms-fogadást és küldést, ellenben támogatja a biztonságosabb iMessage használatát.
Az Android beépített üzenetküldő szolgáltatása ezzel szemben a hagyományos sms-hez áll közel, leszámítva néhány plusz funkciót. Ez azt is jelenti, hogy csak az eszköztől a szerveréig kódolja az üzeneteket – igaz, már dolgozik ennek megváltoztatásán.
Jelen állás szerint tehát az sms gyakorlatilag megkerülhetetlen eszköz, viszont nem biztonságos. Amit tehetünk, hogy nem osztunk meg magáninformációkat ezen keresztül.
A szakértők szerint elsősorban a WhatsAppot érdemes haszni még akkor is, amikor épp nem bizalmas üzeneteket küldözgetünk.

(2020. augusztus - FVA)

Még több hír (...)


Magyarország vezeti az EU halállistáját
A gyógyítható betegségekkel rosszul áll a magyar egészségügy.

A friss adatok szerint a 2016-ban bekövetkező 1,5 millió halálesetből az EU-ban 1 milliót el lehetett volna kerülni hatékony egészségügyi rendszerrel és megelőző beavatkozásokkal és intézkedésekkel – állítja az Eurostat és az OECD közös listája.

Az EU-n belül a leggyakoribb haláleset a gyógyítható betegségek között a szívbetegség, a vastagbélrák, a mellrák, az érrendszeri betegségek és a tüdőgyulladás a 75 év alattiak körében. 2016-ban ez az öt gyógyítható betegség adta a halálesetek 65%-át az EU-ban.

A 27 tagállamból 19-ben a fentiek közül a szívbetegségnek volt a legmagasabb halálozási aránya a 75 év alattiak körében. Hét tagállamban (Belgium, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Portugália) a vastagbélrák volt a leginkább végzetes, Bulgáriában pedig az érrendszeri megbetegedés.

A megelőzhető betegségek között az öt leggyakoribb a 75 év alattiak körében a szívbetegség, alkoholproblémák, mérgezés/túladagolás, érrendszeri megbetegedés és krónikus tüdőbetegség. Ezek közül a betegségek közül a tüdőráknak volt a legmagasabb halálozási rátája az EU-ban 2017-ben, 27 tagállamból 20-nál ez vezet.
Magyarországon volt a legtöbb haláleset 100.000 lakosra vetítve a 75 év alattiak körében a megelőzhető haláleseteket és betegségeket nézve.

(Eurostat, OECD, 2020. augusztus - FVA)

Még több hír (...) A Twitter arra törekszik, tisztában legyünk vele, ha egy-egy megosztás mögött a kormányzati érdekeket képviselő médium áll.
Ezért elkezdte felcímkézni a kormányközeli média, valamint az állami intézmények fiókjait. Emellett megjelölik a köztisztviselők Twitter-csatornáit is.

2 hónapja a Facebook kezdte megjelölni az állami fenntartású médiumok oldalait. A közösségi oldal szerint a kormánymédiában megjelenő hírek egyértelműen egy politikai stratégia részét képezik, ezért az olvasóknak tudniuk kell arról, hogy amit látnak, arra a kormányzat közvetlen hatással van. A címkék nemcsak a fiókoknál, de a bejegyzések mellett is megjelennek majd.

A YouTube 2018-ban kísérleti jelleggel szintén elkezdte megjelölni ezeket a forrásokat, a módszer alkalmazása viszont meglehetősen következetlen volt.
A Facebook még 2019-ben jelentette be, hogy elkezdi majd felcímkézni azokat a híroldalakat, amelyek részben vagy egészében kormányzati irányítás alatt állnak.

A felcímkézés során a Facebook figyelembe veszi:

az adott híroldal tulajdonosi hátterét,
a finanszírozásának forrását, a forrásai átláthatóságának mértékét,
az újságírás normáinak betartását
és ezzel együtt az elszámoltathatóság mértékét.

A szerkesztőségek fellebbezhetnek azért, hogy a címke lekerüljön róluk.

Első körben az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Oroszország, Kína és Franciaország esetében címkéznek, de a jövőben további országokban is szeretnék bevezetni az új funkciót.

(2020. augusztus - FVA)

Még több hír (...)


A legjobb balatoni fagyizók 2020-ban

A Magyar Konyha gasztrokalauza az alábbiak szerint rangsorolta a Balaton tíz legfinomabb és legmegbízhatóbb fagylaltozóját.

A toplista 2020-ban:

Bergmann Cukrászda – Balatonfüred, Bringatanya - Somogyi Fagylaltműhely Gyenesdiás, Café Melba Cukrászda – Siófok, A Füredi Fagyizó – Balatonfüred, Karolina Kávéház és Koktélbár – Balatonfüred, Kő fagyi? – Mindszentkálla, Móló Cukrászda – Révfülöp, Mónisüti – Gyenesdiás, Szélcsend – Balatonföldvár, Szigligeti Fagyizó – Szigliget.

Nem árt az óvatosság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal múlt évi ellenőrzéseiben minden tizedik fagylaltozónál találtak valamilyen hiányosságot. Tíz esetben ráadásul fogyasztásra alkalmatlannak ítélték az árut, és kivonták azt a forgalomból.

A nem megfelelő higiénia és tárolás komoly probléma forrása lehet. Megbetegedésekhez vezethet, ha lejárt alapanyagot használnak fel a készítők, ha visszafagyasztják a már megolvadt fagylaltot vagy túltárolják az édességet. A fagylalt árusítás közben is szennyeződhet, ezért fontos a kiszolgálók személyi tisztasága is".

(2020. július)

Még több hír (...)


Ideje, hogy a weblapok optimalizáljanak
Jövő márciustól már weboldalak mobil verziója alapján rangsorol a Google

Egyre inkább hordozható okoseszközeinken, jórészt telefonjainkon böngészünk az internetes tartalmak között, viszont sok weboldal még nem támogatja a kis képernyős megjelenítést. Az, hogy a telefonokon is megfelelően nézzen ki és működjön egy adott honlap igen sok pluszmunkával jár a weblap-fejlesztőknek.

Márpedig fontos lesz a mobilos optimalizáció, mert a Google ez alapján rangsorolja majd az oldalakat.

Eredetileg már szeptemberben tervezték bevezetni az új algoritmusokat, amik átvizsgálták volna, hogy egy adott weblap milyen szinten optimalizált a kisebb kijelzős, érintős eszközökre, és elsősorban alapján sorolták volna előre vagy hátra. Lényegében a legnagyobb súllyal ez döntötte volna el, hogy mennyire prominens helyen jelenik meg egy-egy keresés alkalmával.

Így a weboldalaknak érdemes olyan felületet létrehozni, mely a kisebb kijelzőkön is jól mutat.

(2020. július)

Még több hír (...)


Jön a 6G, ami mellett az 5G csigalassúnak fog tűnni

A dél-koreai Samsung cég szerint a 6G-s hálózatok fejlesztése legkorábban 2028-ban kezdődhet meg és leghamarabb 2030-ban lehet széles körben is elindítani a kereskedelmi 6G mobilhálózatokat. Bár egyelőre még az 5G hálózat telepítése is javában zajlik, a telekommunikációs cégek már a jövő felé tekintenek – ami ebben az esetben a 6G-t jelenti. Hogy mi mindenre lesz képes az 5G-nél is gyorsabb adatforgalmat lebonyolítani képes hálózat, arról egyelőre csak találgathatunk, a Samsung azonban felvázolta, mit tartogathat számunkra a jövő.


© Samsung

A koreai vállalat szerint az emberek és a gépek egyformán használják majd a 6G hálózatot, amely segítségével például nagy felbontású hologramot jeleníthetünk meg, vagy kiterjeszettvalóság-élményben lehet részünk.

Sunghyun Choi, a Samsung fejlesztési részlegének vezetője elmondta, csapata már javában dolgozik a 6G-n, és elkötelezettek abban, hogy a kormányzattal és az ipari szereplőkkel közösen szabványosítsák a technológiát. A Samsungnál úgy tartják, három téren kell előrébb lépni ahhoz, hogy a 6G-t sikerüljön kifejleszteni: a teljesítményben, az architektúrában és a megbízhatóságban. Annak érdekében, hogy a rendszer jól működhessen 1.000 Gbps adatátviteli sebességet kell biztosítania – ami úgy ötvenszerese az 5G sebességének –, a késleltetést pedig 100 mikroszekundum alá vinni (ez tizede annak, amire az 5G hálózat képes).


© Samsung

A hálózat a tetrahertzes frekvenciát (THz) használja majd, amihez új antennákra, jobb hálózati kiépítésre, illetve a mesterséges intelligencia bevonására lesz szükség.

(2020. július FVA)

Még több hír (...)


Magyarországon az ételek harmadát kidobjuk

A világon évente 1,3 milliárd tonna emberi fogyasztásra termelt élelmiszert dobunk ki. Magyarországon évente 1,8 millió tonna étel kerül a kukába, és ennek több mint a felét nem a hipermarketek vagy a vendéglők termelik, hanem maguk a háztartások.
Egy évben fejenként 65 kilónyi élelmiszert dobunk ki, leginkább főtt ételt, pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Mindez 50-60 ezer forintot jelent évente.
Minél fejlettebb egy ország, annál több élelmiszer-hulladékot termel. A jólét velejárója az élelmiszer-pazarlás. A tehetősebbek sokszor több élelmiszert vesznek, nagyobb kiszerelésben, a hűtőt telepakolják, ami persze nem fogy el, és a fele a kukában végzi. Amikor márciusban és áprilisban az üzletek polcai üresen álltak, kapkodva vásárolta mindenki dugig a bevásárlókocsit. Előbb csak a WC-papíros polcok, később a konzervek, mirelitáruk fogytak szép számmal. Pár nap leforgása alatt tízmillió pék országa lettünk, ezért a liszt után az élesztő, majd a sütőpapír lett hiánycikk.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adományozási programot indított a lakosságnál a koronavírus miatt felhalmozott élelmiszerek adományozására. Az élelmiszerpazarlás ugyanis etikai kérdés is: a világon mintegy 2 milliárd ember nem jut megfelelő minőségű élelmiszerhez, 820 millióan pedig éheznek. Amikor legközelebb kidobjuk a még ehető, de már nem friss kenyeret, gondoljunk arra, hogy ma hazánkban 4-500 ezer gyermek nem jut elegendő mennyiségű és minőségű ételhez, 40-50 ezer kiskorú pedig éhezik.
Az élelmiszerpazarlás energiapazarlást is jelent és az éghajlatváltozásra is hatással van. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 30 százaléka kötődik az élelmiszer-hulladékhoz. A kidobott élelmiszer tökéletlen bomlása metánt hoz létre, ami huszonötször erősebb hatást vált ki, mint a szén-dioxid.
Mi a megoldás?
Legegyszerűbb az lenne, ha holnaptól csak annyit vásárolnánk, amennyit meg is eszünk. Ennek megvalósítása viszont nehéz. Ezért más gondolkodásmódot kell elsajátítani: a tudatosságot. A bevásárlókocsi helyett kosarat vegyünk magunkhoz, komposztálunk otthon vagy az ételtároló dobozba tegyük a maradékot és nem a kukába. Ha végre tudatosítjuk, hogy a minőségét megőrzi lejárati idő néha csak annyit jelent, hogy az adott dátum után élvezeti értékéből veszthet, de még fogyasztható.

(Forrás: Chikanspanet, FVA, 2020. július 10.)

Még több hír (...)


Változnak a szavatosság és jótállás magyarországi szabályai

2021-ben módosulnak a szavatosság és jótállás szabályai és bővülhetnek a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési keretei is. A kihirdetés előtt álló kormány-, illetve miniszteri rendelet alapján a mostani egy évvel szemben a termék árához igazodó, sávos, 1-2-3 éves jótállási időtartamokat vezetnek be..
 A 10-100 ezer forint értékű termékek kötelező jótállása egy év marad, a 100-250 ezer forint értékűeké két év, a drágábbaké három év lesz jövő évtől.
Bevezetik az e-jótállási jegyet, valamint kiegészül a kötelező jótállás hatálya alá eső termékek köre is, többek között a 10 ezer forintnál drágább nyílászárókkal, riasztóberendezésekkel, napelemes rendszerekkel.
A hatályos rendelkezés szerint „a vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy a cserét legfeljebb 15 napon belül elvégezze”. Ezt is egyértelműsítik azzal, hogy ha 15 napon belül nem javítható a termék, akkor erről tájékoztatni kell a fogyasztót. Ha három javítás után negyedik alkalommal ismét meghibásodik a termék vagy 30 napon belül nem javítható, akkor azt vállalkozás köteles lesz kicserélni.

(FVA 2020. július)

Még több hír (...)


Felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege

A járványügyi veszélyhelyzetben felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege, valamint előtérbe kerültek az otthoni sütés-főzéshez szükséges termékek. Ezt állapította meg egy 3000 fős reprezentatív online fogyasztói vizsgálat.
A járványügyi veszélyhelyzet nem változtatta meg az élelmiszervásárlással kapcsolatos alapvető fogyasztói szokásokat, ugyanakkor a vásárlás módja, a vásárlást befolyásoló tényezők preferencia-sorrendje módosult.
Felértékelődtek a rövidebb értékesítési utak, amely kedvezett a hazánkban gyártott élelmiszereknek. A boltlátogatási gyakoriság csökkent, míg a járvány előtt a válaszadók több mint háromnegyede legalább hetente kétszer járt élelmiszerboltba, addig a járvány kezdete után a többség tudatosan, egy hétre előre gondolkodva vásárolt.
A válaszadók mintegy tizede életében most először próbálta ki az online bevásárlást, és a lakosság negyede látogatta az online élelmiszerboltokat. A "kezdeti sokk" időszakában jellemző volt a készletezés. A háztartásokban átlagosan 36 kilogramm élelmiszer állt rendelkezésre a felmérés idején. A lakosság fele legalább két hétre elegendő élelmiszert tartalékolt otthon. A háztartások negyedében kevesebb élelmiszerhulladék keletkezett ebben az időszakban. Több figyelmet tudtak fordítani a lakosok a vásárlások és az étkezések megtervezésére, az élelmiszerek lejárati idejére.
A lakosság több időt töltött főzéssel, nagyobb figyelem jutott az otthoni élelmiszerbiztonságra, a személyi és a konyhai higiéniára, a tudatos táplálkozásra, a változatos étrendre való törekvésre. A zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek nagyobb mértékben jelentek meg a bevásárlókosarakban, és csökkent az alkoholos italok, a sós rágcsálnivalók, az édességek, a cukor és az energiaitalok beszerzése.

(2020. július, Fotó forrása: Élő bolygónk)

Még több hír (...)


Nyaralás
Vigyázzon, világszerte megszaporodtak a csalások

Egy brit pénzügyi érdekvédelmi szövetség, a UK Finance figyelmeztetett, hogy a nyaralni vágyók legyenek óvatosak. A bűnözők főleg az utazási korlátozások feloldása miatti bizonytalanságot próbálják kihasználni. Mint írják, elsősorban a következő átverésekre kell figyelni:

• kamu lakókocsi és lakóautó-hirdetések,
• hívások állítólagos utazási irodáktól vagy biztosítóktól, akik azt ajánlják, hogy kártérítést fizetnek az utazóknak, ha megadják a bankkártya adataikat vagy egy kisebb összeget elutalnak előre,
• hamis nyaralás-hirdetések.

Olyan csalás is előfordult, hogy egy szélhámos PayPales fizetést kért, de nem küldött számlát a PayPalnek, ezután pedig megkeresték a PayPal nevében az áldozatukat, hogy utaljanak egy megadott bankszámlaszámra.
Szintén gyakori csalásfajta, hogy utazási irodák, légitársaságok nevében e-maileket küldenek vagy telefonálnak olyan embereknek, akik nem tudtak elmenni lefoglalt, kifizetett nyaralásukra mondván, hogy visszatérítéshez juthatnak.
Sok csalás valójában adathalász-támadás, melynek célja az, hogy megadjuk a bankkártyánk adatait illetékteleneknek, akik ezután vásárolni tudnak vele. Az is előfordulhat, hogy azt kérik a svindlerek, hogy valamekkora összeget utaljunk el nekik, hogy ezután visszautalják a kifizetett, de meghiúsult nyaralásunk teljes összegét. A várt összeg persze sosem érkezik meg.
Olyan weboldalakba is belefuthatnak a gyanútlan turisták, melyek látszólag kedvező utazási ajánlatokat kínálnak, de valójában az utazások sem léteznek. Az érdekvédelmi szervezet azt javasolja, hogy ha egy túlságosan is olcsónak tűnő utazást látunk, célszerű utánakérdezni, hogy mi indokolja az alacsony árat és annak is érdemes utánajárni, hogy a szállásnyújtónak milyen referenciái vannak az interneten. Érdemes ellenőrizni különös körültekintéssel az e-mailben érkező ajánlatokat és csak olyan linkeket, csatolmányokat megnyitni, melyek hiteles szolgáltatótól származnak.

(Forrás: Guardian,Yorkshire Post – FVA 2020. június)

Még több hír (...)


Az új Edge adatokat lop a versenytársától

A Microsoft újratervezett böngészője még akkor is importálja a Firefox adatait, ha valaki megszakítja a telepítést. A Firefox-felhasználók háborognak, a Microsoft hallgat. A Microsoft megkezdte az új, Chromium alapú Edge terjesztését a Windows 10 eszközökre, és ennek nem mindenki örül.
A Firefox felhasználók fölfedezték, hogy a Microsoft új büszkesége, amely a Windows Update-en keresztül érkezett gépükre, akkor is adatokat importál a Mozilla szoftveréből, ha erre nem kapott engedélyt.

Az adatimportálás az Edge telepítését leállító legtöbb Firefox-felhasználó számára valószínűleg soha nem derül ki, hiszen aligha nyitják meg újra az Edge-et.
Az erőszakosság annak fényében különösen meglepő, hogy a Microsoft amúgy szokatlanul rugalmasan áll az Edge terjesztéséhez, és azoknak a felhasználóknak, akik nem tartanak igényt az átdolgozott böngészőre, Microsoft Edge Blocker Toolkit néven dedikált eszközt adott ki, amellyel kikapcsolható az automatikus terjesztés és a telepítés.

(2020. június)

Még több hír (...)


Tanuljunk a koronavírusból: térjünk át a tisztább közlekedésre

A gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlesztésével tisztábbá, egészségesebbé tehető a városi levegő – üzente a Greenpeace Magyarország  demonstrációjával a lezárt pesti alsó rakparton.
A környezetvédő szervezet azt várja a város- és kerületvezetőktől, valamint a kormánytól: tartsák meg és fejlesszék tovább mindazokat a koronavírus alatt hozott pozitív intézkedéseket, amelyek segítették, hogy az emberek autók helyett kerékpárral közlekedjenek – ezzel is csökkentve a városok zaj- és levegőszennyezését.
Még mindig több mint tízezer magyar hal meg évente a légszennyezés miatt, és a szennyezett levegőben élőkre súlyosabban hathat a koronavírus-fertőzés is, sürgősen ütemtervet kell készíteni a szennyező járművek betiltására városi szinten, országos szinten meg kell tiltani a szennyező gépjárművek behozatalát, a kormánynak pedig anyagilag is támogatnia kell a településeket a tiszta közösségi közlekedési eszközökre való átállásban.

A koronavírus miatti lezárások időszakában érezhetően csökkent a gépjárműforgalom, a városok csöndesebbek lettek, a levegő pedig tisztább, egészségesebb. A korlátozásoknak köszönhetően 2020 áprilisában 40%-kal csökkent a nitrogén-dioxid-szenyezettség Európában, és a tisztább levegőnek köszönhetően 11 ezerrel kevesebb ember halt meg.
A koronavírus miatt bevezetett korlátozások következtében 2020. március 16. és május 15. között Budapesten 19%-kal csökkent a nitrogén-dioxid-szennyezettség az azt megelőző két hónaphoz, és 17%-kal az előző év azonos időszakához képest.

Pécsett még jelentősebben, 23%-kal csökkent a levegő NO₂-tartalma az előző hónapokhoz és 30%-kal az előző évhez képest. A járvány ideje alatt rekordszámú ember ült kerékpárra Budapesten, és sokan választottak más környezetbarát közlekedési módokat (séta, roller stb.). Ezt több város, köztük Budapest is segítette azzal, hogy különböző intézkedések bevezetésével támogatta a kerékpáros és a gyalogos közlekedés terjedését, például az új kerékpársávok kijelölésével, vagy a nyári hétvégékre autómentessé tett pesti rakparttal.
A koronavírus miatt bevezetett korlátozások feloldásával azonban Budapesten ismét megnőtt a forgalom, és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján a légszennyezettség már most magasabb, mint a járvány előtti időszakban.
A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar döntéshozóktól, hogy minden szinten kezdjenek sürgős intézkedésekbe a valódi zöld fordulat jegyében, az egészséges, tiszta levegő érdekében.
Magyarországon évente több mint tízezer ember hal meg a légszennyezettség miatt. A levegőminőség európai viszonylatban is kiemelkedően egészségkárosító nálunk: a szállópor-szennyezettség okán az Európai Bizottság már pert is indított Magyarország ellen, valamint kötelezettségszegési eljárást a nitrogén-dioxid-szennyezettség miatt.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a világjárványok mellett a légszennyezettséget is kiemelt egészségügyi kihívásnak tartja. Évente hétmillióan halnak meg idő előtt világszerte a rossz levegő miatt.

(Forrás: Greenpeace 2020 június - FVA)

Még több hír (...)


Vigyázat! Súlyos hibával jött a Windows 10 frissítése
A nyomtatókat érinti

Meglepetés érheti a távmunka után az irodába visszatérőket, a Windows 10 tavalyi és idei főverzióihoz 2020. júniusban kiadott összegző frissítések után nem hajlandóak többé működni a nyomtatók. Egy hibaüzenetet kapnak a felhasználók, miszerint a nyomtatók nem megfelelően vannak konfigurálva. A jelenség a virtuális nyomtatókat is érinti, például amelyekkel PDF-be lehet menteni a dokumentumokat.
A hírek szerint teljesen márkafüggetlen a probléma, a Brother, Canon, HP, KM, Kyocera, HP, és Ricoh modellekkel is érinti.
Furcsa, vannak akiknél nem okoztak fennakadást a Windows 10 javításai. A Microsoft állítólag tisztában van a gonddal, de formálisan még nem ismerte el a hibát.

Az érintettek két dolgot tehetnek: megpróbálhatják újratelepíteni a nyomtatók drivereit, ha pedig ez nem válik be, akkor el kell távolítaniuk az operációs rendszertől függően KB4560960 vagy KB4557957 jelzésű frissítést.
Június elejétől egyre több felhasználó panaszkodik arra, hogy gépükre megkérdezésük és engedélyük nélkül kerül fel a Windows 10 legújabb, május végén megjelent kiadása. Mindez valószínűleg egy bug eredménye - de biztosat még nem lehet tudni.
Amíg az ügy tisztázódik a legegyszerűbb és legbiztosabb megoldásnak a frissítés elkerülésére az tűnik, ha a gépen átállítjuk a hálózati kapcsolatát típusát korlátlanról forgalom alapján elszámoltra. A Microsoft az eredeti tervek szerint már május elején szerette volna adni a Windows 10 következő verzióját, a cég az utolsó pillanatban mégis kénytelen volt annak közzétételét elhalasztani. Kiderült ugyanis, hogy a frissítés egy rendkívül veszélyes biztonsági hibát rejt - etért heteket csúszott annak kiadása.

(FVA 2020. június)

Még több hír (...)


Aláírásgyűjtés a tervezett elavulás ellen
A mai eszközök kevésbé tartósak, mint elődeik.

A televízió néhány év után elromlik, a mosógépet rendszeresen javítani kell, a mobiltelefon lelassul, gombjai hamar tönkremennek. Ez nem lehet véletlen, inkább ez a termékek előre kigondolt tervezett elavulása.

A tervezett elavulás

Egy olyan stratégia, mellyel a gyártók tudatosan csökkentik az időt, ameddig egy terméket használni tudunk vagy akarunk. A termék élettartamának csökkentésével a vásárlót új eszköz megvételére ösztönözik. Az ezt lehetővé tevő technika lehet például a szándékos hiba beépítése, sérülékeny eszköz tervezése, a javítás megnehezítése, drágává tétele, vagy akár a sűrűbb, elsősorban a külsőt érintő változtatások.

Példák a tervezett elavulásra

Mobiltelefonok lassítása

Megfigyelték, több nagy mobilgyártó a telefon operációs rendszerei frissítéseivel együtt lassítja is a telefonokat. A lassítást a cégek sokáig tagadták, csak azután ismerték be, hogy informatikusok erre bizonyítékokat szolgáltattak. Azóta már több 10 millió dollárra büntették az Apple-t és más cégeket a telefonok szándékos lassítása miatt.

Kidobható zenelejátszók

Az egyik legszemléletesebb példa az első-, másod-, és harmadik generációs Ipod mp3 zenelejátszóké. A futurisztikus dizájn érdekében az Apple lemondott a könnyen cserélhető akkumulátorokról. 1-1,5 év múlva az akkumulátor már nem teljesített megfelelően és hamar lemerült. Ekkor az Apple új készülék vásárlását javasolta. A nagy felháborodás hatására az vásárlóknak mégis felajánlottak pótakkumulátorokat vagy 50 dolláros kártérítést, melyet újabb Apple eszköz vásárlására lehetett fordítani.

Nyomtatók

A nyomtatók sokszor idő előtt jelzik, hogy kifogyott a festék, pedig ez nincs így. Ráadásul egy előre meghatározott számú oldal kinyomtatása után nem is működnek, hiába cserélik a festékpatront. Fogyasztóvédők vizsgálata alapján a nyomtatópatronok 42%-ban még volt festék, mikor a nyomtató üreset jelzett. A patronok 60-70%-a a szemétben végzi egy használat után.

Rossz az embereknek!

A tervezett elavulással a multik becsapják a vásárlókat. Rossz minőségű terméket adnak el, ami hamar elromlik vagy könnyen tönkremegy. A reklámmal, a termékek gyakori, elsősorban a külsőt érintő frissítésével pedig akkor is ráveszik a fogyasztót az új termék vásárlására, még ha arra nincs is szüksége. Közben az elektronikai eszközöket még mindig kézzel rakják össze távol-keleti gyárakban embertelen körülmények között.

Rossz a környezetnek!

Az elromlott eszközök csak kevesebb mint felét javítjuk meg. A hulladék jellemzően Távol-Keleten vagy Afrikában köt ki, ahol súlyos környezet- és egészségkárosító módon bontják szét. Ez azonban csak a történet vége. Az eszközök előállítása és használata még nagyobb teher a bolygónak. A világ anyagfelhasználása 2017-ben kilencven milliárd tonna volt, azaz fejenként - beleértve a csecsemőket is - tizenkétezer kiló!

A petíció aláírható a Magyar Természetvédők Szövetsége weboldalán.

(2020. június)

Még több hír (...)


Lemásolták az egyik legnagyobb magyar webshopot

A koronavírus-járvány hatására megugrott az online kereskedelem forgalma Európa-szerte. Sok új vásárló is jelent meg. Ezzel egyidejűleg megnőtt azon rosszindulatú ill. csaló szereplők száma is, akik a gyanútlan vásárlók pénzére, adataira vadásznak. A legóvatosabb vásárlók is pórul járhatnak, ha nincsenek résen, erre mutat rá az Aqua.hu példája.

A nagy magyar műszakicikk-webshopot ugyanis csalók klónozták, ráadásul olyan „tökéletes” munkát végeztek, hogy szinte csak az URL sejteti, hogy valami nem stimmel.

Kamu webáruház kínálja a számítástechnikai eszközöket

Sok szélhámos már létező honlapokat másol le, az eredeti weboldalhoz hasonló színnel, dizájnnal, névvel, logóval. Az Aqua.hu webáruházat egy Angliában élő törzsvásárlójuk tájékoztatta, hogy belebotlott egy hirdetésbe, amelyre kattintva az Aqua.hu honlaphoz nagyon hasonló oldalon találta magát, ám az URL nem stimmel. Az oldal abszolút megtévesztő, a kapcsolati információknál a valódi Aqua telephely címe szerepel, de az e-mail cím például nem stimmel.

A fenti képen a kamu webshop, az alsón az eredeti honlap.

Amire érdemes figyelni rendeléskor

Legbiztonságosabb, ha uniós ország webáruházából vásárolunk.
A feltűnően nagy árengedmény mindig gyanús.
Győződjünk meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat. (Bár még ekkor sem vagyunk feltétlenül biztonságban.)
A közösségi oldalakon érdemes rákeresni a webáruházra, a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel.
Ha a fizetési feltételek között csupán előre fizetési lehetőséget biztosít egy webáruház, vagy nem kellő részletességgel tájékoztatja a vásárlókat a szállítás részleteiről az gyanús.
A webáruházat a https://www.scamadviser.com/ oldalon is érdemes ellenőrizni, ahol elég beírni a weboldal címét, és kiderül, hogy megbízható portálról van-e szó.
Nagy értékű megrendelést ne adjunk le olyan oldalon, amivel még nincs tapasztalatunk.
Győződjünk meg róla, hogy azon az oldalon vagyunk, ahonnan eredetileg vásárolni szerettünk volna.
Vásárlás előtt olvassuk el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF).
Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért.
Garanciát jelenthet, ha van a webáruháznak fizikai üzlete, amit a Google segítségével könnyen leellenőrizhetünk, hogy az adott címen valóban az adott üzlet működik-e. A magyar nyelvű ügyfélszolgálat szintén biztosítékot jelent.
Az Aqua.hu klónoldalához hasonló weboldalak elsősorban a bankkártya adatokra pályáznak, amelyekkel aztán észrevétlenül tudnak pénzt leemelni a bankszámlánkról. Amennyiben fizetés után pár perccel nem kapunk megerősítést a vásárlásról, érdemes megpróbálni felvenni a kapcsolatot az eladóval, azonban ha ez sikertelen, mindenképpen jelezzük mielőbb a bankunk felé, hogy csalás áldozatává váltunk.

Érdekesség

Idén az uniós akcióban résztvevő 27 ország összesen 268 webáruházat ellenőrzött, ezek közül 206 esetben vált szükségessé további hatósági intézkedések megtétele. A magyar fogyasztóvédelem a vizsgált 27 webáruház mindegyikénél feltárt kisebb-nagyobb jogsértést, a tájékoztatási hiányosságoktól a megtévesztő állításokig.

Tapasztalatunk

Tapasztalatuk, hogy az Edigital, eMag, Rossmann, Turánia gyakorlata az elmúlt időben sok panaszra adott okot.
Az árut nem vagy késve vagy sérülten küldik ki, vagy egészen más terméket kap a fogyasztó mint amit megrendelt. A panasszal nem vagy nem megfelelően, vagy megkésve foglalkoznak.
A vásárlást ezekről az oldalakról jelenleg nem javasoljuk. Ha ezeknél a webáruházaknál mégis vásárol, semmiképpen ne fizessen előre, csakis utánvéttel.
A csomag átvételekor pedig nagyon nézze meg mit hoztak önnek.

(2020. június)

Még több hír (...)


Kiszorultak a világ élvonalából a magyar mobilhálózatok

Romlottak a magyar mobilhálózatok paraméterei az elmúlt egy évben a crowdsourcing alapokon működő OpenSignal metrikája szerint.
A cég frissen közzétett statisztikagyűjteménye leginkább azoknak az országoknak az erősödését mutatja, ahol az elmúlt egy évben széles körben elindultak a kereskedelmi 5G-s hálózatok.
A statisztikából 100 országban működő szolgáltatók átlagai szerepelnek, több mint 43,3 millió okostelefon által végzett összesen 87,5 milliárd egyéni mérésből tevődnek össze.

Magyarország a mérések alapján a "Download speed index" nevű mérésnél - amely az átlagos letöltési sávszélességet jelzi - a ranglistán a tavalyihoz képest hat helyet rontva a 17. helyre került 31,7 Mbps letöltési átlaggal.
Hazánkat a régiónkból már megelőzte Horvátország, Litvánia és Csehország is, a lista élére pedig Kanada, Hollandia és Dél-Korea került. Ha csak az európai országokat számoljuk, itt a magyar a tizedik leggyorsabb hálózat, míg egy évvel korábban a hatodik volt a listán.
A hátrébb sorolás részben annak a következménye, hogy a 100 országot átfogó összesítésben hazánk az egyike annak a nyolc országnak, ahol éves szinten a mobilhálózaton mért átlagos letöltési sávszélesség csekély mértékben visszaesett (3,2 százalékkal). Ennek vélhetően az lehet az oka, hogy az egységnyi kapacitáson idén több előfizető osztozkodott, mint tavaly, vagyis a magyarok valamivel aktívabban használják a mobilhálózatokat, mint 2019-ben, miközben jelentős kapacitásbővítés nem történt a magyar hálózatokon az elmúlt egy évben.
A magyar mobilszolgáltatók hálózatai bizonyos paramétereik alapján valójában azért tartoztak a világ élvonalába évekig, mert az ügyfélaktivitáshoz képest a hálózatok kapacitása jelentősen túl volt méretezve.

A magyar 5G-s hálózatok indulásával, illetve szélesebb körű elérhetővé tételével borítékolható, hogy a legtöbb paramétert tekintve sikerül majd javítani a hazai statisztikákon, a világ azonban addig sem áll meg, az 5G-s fejlesztések pedig 2020-ban globálisan felgyorsulnak, ezzel párhuzamosan pedig piaci prognózisok szerint szélesebb kör számára elérhetővé válnak majd az 5G-képes készülékek is.

(2020. május)

Még több hír (...)


Nem működhet ventilátor a vendéglátóhelyeken

A vendéglátóhelyek újranyitásának időszakában az egészségbiztonság védelmében új kormányrendelet írja elő azt a tiltást, mely szerint a nyilvános étkezőhelyeken május 16-ától nem használható a levegő hűtésére vagy cseréjére az épületeken leggyakrabban előforduló oldalfali split klíma, illetve fan-coil és ventilátor sem.
A tiltás szerint a vendégtérben csak a külső levegő beszívásával működő hűtő- és fűtőberendezések működhetnek – az alapanyagok konyhai tárolásához használt hűtőknél ugyanakkor nem érvényes ez a feltétel.
Az előírás szerint olyan berendezéseket viszont alkalmazhat a vendéglátós, amelyek extra vírusmentesítő védelmet biztosítanak, speciális sterilizációra alkalmasak: UV-fénnyel közömbösítik a levegőben lévő esetleges vírusokat, kórokozókat.

Magyarországon a legelterjedtebb légkondicionáló berendezések a split klímák, amelyek beltéri és kültéri egységből állnak, vagyis osztott rendszerűek, akárcsak a radiátorhoz hasonlító, télen fűtő, nyáron hűtő fain coolok, amelyek működésük során lényegében a helyiség levegőjét keringtetik.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy az osztott rendszerű klímák hozzájárulhatnak-e a fertőzések, például a koronavírus terjesztéséhez. – Az viszont biztos, hogy mivel folyamatosan beszívják, illetve lehűtve kifújják a hűteni kívánt helyiség levegőjét, egyfajta folyamatos cirkulációt hoznak létre a belső térben. Ebben a légáramban pedig a parányi vírusok aeroszol formában többször is megtehetik az utat a beltéri egységen keresztül, növelve a fertőzésveszélyt.

(2020. május)

Még több hír (...)


Vagyonokat keresnek az internetes csalók

Az eddig megismert internetes csalások átalakultak, új nagyhatalom tört az élre, ahol a megkárosítottak gyakran nem is tudják felmérni, hogy becsapták őket. A csalókra vadásznak, ami önmagában problémás, lévén hiába bűnözők a célpontok, a módszerek ugyanúgy törvényellenesek.
Valószínűleg mindenkinek van a spam mappájában olyan levél, ami alapján megnyerte a lottót, amin soha nem játszott, vagy egy afrikai tábornok özvegye kéri pont tőle a segítséget, hogy kiadós jutalomért cserébe segítsen neki kimenteni néhai férje mesés vagyonát.
Ezt többnyire Lagoszból kezdeményezik, a még most is működő csalási formának szinte minden esetben Nigéria volt a kiindulópontja. Nem véletlen, hogy ezek a levelek már a szemétben végzik, ezeket a laikusabb felhasználók is kiismerték, elkészültek a szükséges algoritmusok. A csalóknak így váltani kellett, komoly átalakuláson ment keresztül a globális "piac" is.

India tarol

A legújabb típusú csalásoknál túlnyomó többségben már nem Afrika, hanem Új-Delhi vagy valamelyik másik nagy indiai város a kiindulópont.
Az újkori kifinomultabb módszerek között két főbb csoportról beszélhetünk; a tech support scam, ügyfélszolgálati csalás, vagy a refund scam, pénz visszafizetési csalásba vonják be az embereket, amely havonta több millió dolláros bevételt jelent.

A tech support esetében a gyanútlan felhasználónak megjelenik egy figyelmeztető felugró ablak a képernyőjén, ami veszélyre figyelmezteti, és egyben megad egy ingyenesen hívható telefonszámot. A megtévesztett felhasználó így elérhet egy Delhiben lévő csalót, aki azt hazudja, hogy igazolt beszállítója például a Microsoftnak, és távoli hozzáférést kér az aggódó ügyfél gépéhez.
Ha ezt megkapja, a számítógépek terén kevésbé jártas emberekkel elhiteti egy banális diagnosztika lefuttatását követően, hogy többen illetéktelenül fértek a gépéhez. Ő ezt korrigálja, de ennek van egy egyszeri díja, ami akár több száz font is lehet. Ha megjön a fizetség, akkor teljesen jelentéktelen beavatkozásokat tesz a gépen, ráadásul az áldozatban nem is feltétlenül tudatosul, hogy átverték.

A refund scam ennél összetettebb.

Ott azzal keresnek meg óvatlan ügyfeleket, hogy valamilyen okból jogosultak pénzvisszatérítésre, mert például csődbe ment a cég, amitől valamilyen szolgáltatást kaptak. A csaló több lépésben hozzájut az áldozat banki felületéhez, ott a szem előtt lévő oldal manipulálásával azt a látszatot kelti, hogy pénz jött az áldozat számlájára.
Semmilyen pénzmozgás nem történt, kozmetikázta mindössze a netbankos felületet a csaló. És a következő lépésben "hibázik", ha járt volna 500 dollár, kiderül, hogy véletlenül több ezret utaltak. Ekkor megkérik az ügyfelet, hogy utalja vissza a különbözetet.
Kiterjedt közösség arra specializálódott, hogy hatástalanítsa ezeket a csalókat. Már a nigériai csalások idején is szerveződtek arra csoportok, hogy átverjék azokat, akik meg akarják lopni a jóhiszemű embereket. A technológia fejlődésével ezek a módszerek is változtak. A scam-baiter kultúra (csaló-csalogató) már rengeteg videón követhető a Youtube-on. Sokan beérik azzal, hogy betelefonálnak a telefonos központba, pazarolják a csalók idejét, majd amikor leesik nekik, hogy mi történt, elküldik őket a bánatba. Egyesek már megkérdőjelezhető módon veszik saját kezükbe az irányítást.

Megvédenek a nyelvi korlátok

Az említett indiai csalások alapvetően az angol nyelvterületet érintik, a magyar felhasználóknak általában ad egy többletvédelmet, hogy bonyolult, kívülről jövők számára nehezen követhető nyelvet beszélünk.
Általában egy fordítóprogramon átfuttatott szöveget kapunk, ami az interneten kevésbé rutinosak számára is gyanús kell legyen. Ez azonban nem szabad, hogy túlzott biztonságérzetet keltsen bárkiben. Bőségesen vannak kifejezetten a magyar piacra szánt zsarolóvírusok, csalások, és állandó problémát jelentenek a bankok nevével visszaélő adatlopási kísérletek.
Egyelőre még nem találták meg a maguknak az indiai csalók a magyar felhasználókat, de attól még fontos, hogy védve legyen mindegyik számítógép, és körültekintő minden felhasználó.

(2020. május)

Még több hír (...)


Szigorít az EU, lényeges változás jön a GDPR-szabályozásban

Tízből kilenc webhely trükközik a látogatókkal, a módszerek ráadásul egyre agresszívabbak.

Az Európai Adatvédelmi Testület új iránymutatása alapján nem megengedett a felhasználókat arra biztatni, hogy elfogadják a követésükre használható kódokat, azaz a cookie-kat. Amióta életbe lépett az Európai Unió felhasználói adatok védelme érdekében megalkotott Általános Adatvédelmi Rendelet (General Data Protection Regulation, GDPR), a weboldalaknak kötelező rákérdezni, hogy milyen típusú sütiket gyűjthetnek róluk.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem idei kutatása szerint ehhez képest tízből kilenc weblap trükközik a látogatókkal, módszereik ráadásul egyre agresszívabbak. Ezért az EU bekeményített, és egyet most jogilag is hatástalanít.

Legtöbben már találkoztunk azzal, hogy az általunk megtekinteni kívánt tartalmat "fal" mögé rejtették. Azaz a sütik elfogadását célzó panel nem a képernyő alsó vagy felső részén, egy vékony sávban jelent meg, hanem lényegében az egészet beterítette. Ezzel pedig belekényszerítenek az adatgyűjtésbe, máskülönben semmit sem látunk a tartalomból.

Az Európai Adatvédelmi Testület ennek tükrében kinyilatkoztatta: ez a magatartás sérti az EU adatvédelmi törvényét. A felhasználói hozzájárulásnak ugyanis szabad elhatározásból kell történnie, nem pedig kényszerből.

Az új elv egyúttal kimondja, hogy az oldalon történt, elsődlegesen nem az elfogadásra irányuló aktivitás, ilyen például a lejjebb görgetés, nem minősül beleegyezésnek.

A döntéssel egyrészt egységesíteni akarják az uniós országok különböző megoldásait, másrészt figyelmeztetésnek szánják a webhelyek számára, hogy komoly büntetést kapnak, ha nem tartják be a szabályozásokat.

(2020. május)

Még több hír (...)


Használjunk reklámblokkolót?

Egyértelmű a válasz: Igen!

Az online reklámok nemcsak megzavarhatják és lelassíthatják a böngészést, de adatainkra és biztonságunkra is veszélyt jelenthetnek. A felugró videók, a bezárhatatlan reklámok pedig kifejezetten idegesítőek lehetnek.
A reklámblokkolók megszüntetik az idegesítő hirdetéseket azáltal, hogy megakadályozzák megjelenésüket a honlapokon. A reklámblokkolók használata zökkenőmentes internetezést tesz lehetővé. Bár az ingyenes reklámblokkolók nem jelentik a legjobb megoldást, de megfelelően működhetnek.

Az internetes hirdetések veszélyei

2017-ben a Google 112 millió hirdetést távolított el, melyek célja rosszindulatú szoftverek, vírusok és online tevékenységét rögzítő nyomkövetők feltelepítése. Az ilyen hirdetések száma és gyakorisága minden évben ugrásszerűen növekszik.
Bár a felugró hirdetések általában ártatlan marketing tevékenységnek tűnnek, valós céljuk rosszindulatú is lehet. A felugró hirdetések többek között az alábbi tevékenységeket végezhetik:

Kém- vagy zsarolóprogramok feltelepítése

Online tevékenységeinek megfigyelése

Rosszindulatú szoftverek telepítése

Mindez anélkül is megtörténhet, hogy rákattintana a hirdetésre, hiszen a káros tartalom az oldal betöltése közben feltelepítésre kerülhet - ezt a technikát malvertising-nak nevezik. A malvertising esetek száma egyre növekszik a laptopok, PC-k, telefonok, tabletek népszerűségének és gyakori használatának köszönhetően.

A legjobb reklámblokkolók

1. AdBlockPlus

 

Az AdBlock Plus a legnépszerűbb reklámblokkoló, Firefox, Chrome, Opera, valamint Android és iOS rendszereken biztosít védelmet. Blokkolja a reklámokat még a felugró ablakok megjelenése előtt, és lehetőséget ad arra, hogy kiszűrje a rosszindulatú szoftvereket és közösségi média gombokat, illetve hogy kiválaszthassa, milyen reklámokat szeretne látni.
Az AdBlock Plus ingyenes szolgáltatás.

2. Brave Browser

 

A Brave Browser Windows, Mac, Android és iOS platformokra érhető el. Beépített reklámblokkoló és adatvédelmi funkciókat kínál egy csomagban, és nem böngészőkiegészítőt használ védelme és biztonsága javítására.
A Brave Browser mikrofizetéseket fogad el a felhasználóktól.

3. Opera

 

Az Opera internetböngészőnek beépített reklámblokkolója van, tehát nincs szükség harmadik fél által biztosított kiegészítő használatára. Az Opera blokkolja az oldalak követési cookie-jait, ami online anonimitást és privát internetezést tesz lehetővé.
Az Opera extra védelemként beépített VPN-t is biztosít. Az Opera Windows, Mac, Android és iOS felületekhez érhető el.

 

AdFender

Ghostery

NordVPN

A fenti programok közül bármelyiket is választja, biztos lehet benne, hogy nem lesz többé rosszindulatú felugró ablakok, videók és hirdetések áldozata. Ezek a reklámblokkolók nemcsak készüléke biztonságát védik, de zavartalanabb böngészési élményt is biztosítanak.

(wizcase.com, FVA 2020. május)

Még több hír (...)


Vizeink mikroműanyaggal szennyezettek

Sok a mikroműanyag-részecske a Dunában, és kimutatható a budapesti csapvízben is – állapította meg a Greenpeace vizsgálata.
A korábbi felmérések az ásványvizek tségét is kimutatták.
A felmérésből kiderül: a Duna mikroműanyag-szennyezettségéért olyan műanyagok – a polietilén és a polipropilén – felelősek, melyek jellemzően az egyszer használatos csomagolóanyagok alkotóelemei is.

Budapesti csapvízben most először vizsgáltak mikroműanyagot. Egy észak-budai és egy csepeli iskolában vett 1500 liternyi ivóvízmintából előbbi esetében 7, míg az utóbbi esetben 10 részecske volt kimutatható. A kapott eredmények hasonlóak vagy alacsonyabbak annál, amit más országok csapvízminőségi vizsgálatainál mértek.
 Megállapítható: a csapvíz mikroműanyag-szennyezettsége jóval kisebb, mint az eddig vizsgált palackozott ásványvizeké. De a beltéri levegőből belélegzett évi több tízezer mikroműanyag-részecske vagy az élelmiszerekkel elfogyasztott mikroműanyagok mennyisége is jócskán meghaladja a most csapvízben kimutatott mikroműanyag-szennyezettséget.
A Greenpeace azt várja a kormánytól, hogy a koronavírus-járványt követő gazdasági talpraállás egyúttal az ökológiai- és a klímaválságra is nyújtson megoldást – ellenkező esetben a jövőben még nagyobb válságok sorozata éri majd a lakosságot.
Át kell állni a mostani erőforrás-pazarló gazdaságról, szakítani kell az egyszer használatos kultúrával, maximalizálni kell a nyersanyag- és energiatakarékosságot, és arra kell törekedni, hogy ne keletkezzen gyakorlatilag semmilyen és semennyi hulladék.

(Greenpeace, FVA 2020. április)

Még több hír (...)Türelmi idő a kutyák oltására

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bejelentette, a járványvédelmi intézkedésekre tekintettel türelmi időt biztosítanak a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására. Az állategészségügyi hatóság egyelőre - további intézkedésig - nem alkalmaz szankciót a szabályoknak megfelelően rendszeresen oltott ebek tartóival szemben.

(A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló rendelet értelmében az állattartó köteles minden három hónapos kort betöltött ebet harminc napon belül, az első oltást követően hat hónapon belül, majd ezt követően évenként veszettség ellen beoltatni valamely szolgáltató állatorvossal.)

Háttér - Csak az állatorvos és az állam jár jól, a kutya és gazdája nem

Türelmi idő?

A veszettség elleni védőoltásoknak az európaitól eltérő a magyarországi oltási rendje nem megfelelő.
A 2005/91/EK jogszabályt alkalmazva a háromévenkénti oltásismétlést kellett volna kötelezővé tenni, de sem a korábbi FVM, sem a jelenlegi felettes szerv nem igyekezett átültetni a magyar jogba és a gyakorlatba az uniós előírást. Az FVM szembe is ment az európai joggal: 2008-ban úgy módosította a rendeletet (164/2008. XII. 20.), hogy annak alapján a fiatal kutyákat az első életévükben kétszer(!) kell oltani.
A túlvakcinázás kétszeresen is káros, hiszen az ebtulajdonosoknak fölösleges és tetemes kiadást jelent, az állatok számára pedig az oltási szövődmények indokolatlanul nagy kockázatával jár.
Az unióban használatos vakcinák gyártói maguk is a háromévenkénti oltásismétlést javasolják.
Állatorvosaink ragaszkodnak az évenkénti oltáshoz, pedig tisztában vannak annak szükségtelenségével. Az a kutya, amelyik az élete első két évében az előírt rendben megkapja a három oltást, utána 2-3 évig védettnek tekinthető. (Míg pár évvel ezelőtt egy vakcina ára nem érte el az ezer forintot, az állatorvosok ötezer forint körüli összeget kértek az oltásért. Azaz több mint ötszörös árat.)

A veszettség látványos visszaszorulása az uniós tagság következménye: 2004 óta kötelező a rókaállomány szájon át történő vakcinázása kihelyezett „oltóanyaggal”. Az állam sajátos spórolási szokásai hozzájárulnak a veszettség – és vele a pazarló és káros oltási rend – fennmaradásához.
Az ország teljes rókaállományának vakcinázása nagyjából évi 120-140 millió forintba kerülne, ám a költségvetés csak a szükséges összeg mintegy felét biztosítja – így csupán foltokban, regionálisan vakcináznak, mindig az előző évi bejelentett esetekhez igazodva.
Vagyis az állam megspórol évi 60-70 milliót, „cserébe” a kutyások kénytelenek minden évben milliárdokat elkölteni kedvenceik egészségét nagyban veszélyeztető kötelező oltásra.

(Forrás: Nébih, FVA 2020. április)

Még több hír (...)


Internet otthonról

A koronavírus-járvány miatt, aki csak teheti, otthon tölti a napjait. A laptop, a mobiltelefon és társaik a világgal való kapcsolattartás elsődleges eszközeivé váltak. De hogy ez az ablak szélesre nyíljon, ahhoz stabil, megbízható internetkapcsolat szükséges.
Tudjuk milyen az, amikor szakadozik vagy lelassul a jócskán túlterhelt hálózat: megakad a matekóra, megszakad a videokonferencia, semmibe vész még fizetés előtt a megtöltött kosár. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elkészített egy tájékoztató kisfilmet, hogy megmutassa, otthon is rendelkezésünkre állnak olyan egyszerűen bevethető módszerek, amikkel megbízhatóbbá válik az internet-hozzáférésünk.

 

Mire érdemes figyelni az otthoni gyors és stabil internet érdekében

Mérjük meg az internet sebességét!
Ellenőrizzük díjcsomagunkat!
Ellenőrizzük, jó helyen van-e a wifirouter!
Indítsuk újra a modemet és a wifiroutert!
Ellenőrizzük a wifirouter típusát!
Ellenőrizzük a splittert és a kábeleket!
Készítsünk családi sávszélesség-menetrendet!
Tájékozódjunk!
Hívjuk fel az ügyfélszolgálatot!

A biztonságról sem szabad megfeledkezni

Az internetezéshez már óhatatlanul hozzátartoznak különféle bűncselekmények és egyéb „piszkos” dolgok, melyektől meg kell, hogy védjük a számítógépünket, illetve gyermekeinket és magunkat.
Biztonsági szoftverek használatával nemcsak ezeket tudjuk elkerülni, hanem a vírusokat, hackereket, különböző kémprogramokat és a személyiség tolvajokat is.
Néhány fogalom, amivel legyen tisztában: Spamszűrés, tűzfal, Spyware.

(Forrás: NMHH, FVA 2020. április)

Még több hír (...)


Csalások és visszaélések online

Egyre többen maradunk otthon eleget téve a hatóságok kérésnek a vírus terjedésének lassítása érdekében, így megugrott az internetes vásárlások száma is. Sokasodnak az olyan hirdetések, ami a fertőzés kivédését vagy gyógyítását valótlanul ígérő termékeket hirdet - méregdrágán. Már olyan kézfertőtlenítőt is lehet kapni, amelynek a címkéjén az áll, hogy ez az egyetlen lehetséges védelem a koronavírus ellen.

A leggyakoribb csalások és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok:

azt állítja, vagy sugallja, hogy a termék ki tudja védeni, vagy gyógyítani tudja a fertőzést
állítólagos orvosokra, vagy nem hivatalos forrásokra hivatkozik hatóságokra, szakértőkre, vagy nemzetközi intézetekre hivatkozik
a név vagy logó feltüntetésével, azt állítva, hogy ezek igazolták a termék hatását, de nem említ ezt alátámasztó hivatalos dokumentációt
„csak ma kapható”, „utolsó darabok” és ehhez hasonló reklámszöveget használ
azt sugallja, hogy csakis az adott felületen lehet beszerezni a terméket s „kizárólag ez a termék hatásos a COVID-19-cel szemben”
mivel a termék ki tudja védeni, vagy meg tudja gyógyítani a fertőzést, más hasonló termékeknél jóval drágább.

Ha félrevezető bejegyzésekkel találkozunk a közösségi oldalakon, jelezhetjük azt a platform üzemeltetői felé a nem megfelelő tartalmak jelzésére szolgáló felületükön.

(FVA - 2020. április)

Még több hír (...)


EU: Teendők a járvány elleni küzdelemben

Az uniós intézményeknek minden rájuk ruházott jogkörrel segíteniük kell a koronavírus elleni küzdelmet, és támogatniuk a tagállamokat. Az EU már most dolgozik azon is, hogy hosszú távon enyhítse a világjárvány gazdasági-társadalmi hatását.

Tíz dolog amit érdemes tudni az uniós intézkedésekről.

 1. Le kell lassítani a vírus terjedését
  Az EU ideiglenes beutazási korlátozást vezetett be a külső határokon a nem létfontosságú utazásokkal szemben. Úgynevezett zöldsávokat nyitott meg az alapvető fontosságú árukat és eszközöket szállító teherforgalom számára a tagállamok között.
  Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) számára további forrásokat biztosítana az Unió. Ez a központ kíséri figyelemmel a járvány alakulását és naprakész információkat biztosít a terjedéséről.

 2. Életmentő orvosi berendezéseket kell beszerezni
  A Bizottság felállított egy rendszert a COVID-19 járvány elleni fellépéshez szükséges orvosi berendezések beszerzésére az EU polgári védelmi eszközén, a rescEU-n keresztül. A készletek gyorsan eljuttathatók azokba a tagállamokba, ahol hiány lép fel. A Bizottság a tagállamokkal közösen gyorsított közös közbeszerzési eljárásokat indított védőeszközök és tesztkészletek beszerzésére.

 3. Támogatni kell a koronavírus-járvány elleni kutatásokat
  Az Unió 47,5 millió euró kutatási támogatást különített el tizennyolc Horizon 2020 projekthez. Ez a kutatásokat összefogó keretprogram, így ez teszi lehetővé a koronavírus legyőzéséhez szükséges ismeretek bővítését.
  A kutatási projektek célja, hogy mielőbb kifejlesszék a védőoltást és megtalálják a hatékony kezelési módot.

 4. Gyorsan helyre kell állítani a gazdaságot a válság után
  A Bizottság új javaslatot fog beterjeszteni az EU következő hosszú távú költségvetésére (2021–2027), hogy a tagállamok minél előbb enyhíteni tudják a világjárvány gazdasági és társadalmi következményeit.

 5. Gondoskodni kell az európaiak mielőbbi hazatéréséről
  Az EU társfinanszírozásával, a polgári védelmi mechanizmusnak köszönhetően már számos repülőgép szállított haza több mint tízezer európait, köztük magyarokat is.

 6. Erősíteni kell a szolidaritást Európában
  Kiterjeszti az EU Szolidaritási Alapjának hatályát a közegészségügyre. Így a tagállamok mielőbb további pénzügyi forrásokhoz jutnak a járvány kezeléséhez. A válsággal leginkább sújtott országok 2020-ig akár összesen 800 millió eurós pénzügyi támogatást is kaphatnak.

 7. Támogatni kell a gazdaságot
  Az Európai Központi Bank többek között 750 milliárd eurót nyújt a kormányok adósságának enyhítésére a válság idején. A járvány által leginkább sújtott régióknak, területeknek és országoknak is gyors segítséget folyósít 37 milliárd euró értékben.

 8. Meg kell védeni a munkahelyeket
  A Bizottság által javasolt SURE program keretében a tagállamok rövidtávú munkahelyvédelmi programjaikra kaphatnak kedvezményes hitelt.

 9. Biztosítani kell az internet hozzáférést
  Az emberek milliói maradnak otthon a járvány lassítása érdekében. Az EU arra kérte a Netflixet, a Facebookot és a YouTube-ot, hogy csökkentsék a tartalmaik videóminőségét, és így a koronavírus-járvány idején az internetszolgáltatókra nehezedő terheket. Így többen férhetnek hozzá az online tartalmakhoz.

 10. Védeni kell a környezetet és a légitársaságokat is
  A jelenlegi európai szabályok értelmében azoknak a légitársaságoknak, amelyek a következő évre szeretnék megtartani az idei repülőtéri résidejüket, a jelenlegi menetrendi időszakban számukra kiosztott résidők legalább 80%-át fel kell használniuk. A Bizottság most ennek a szabálynak az időleges felfüggesztésére tett javaslatot, hogy elkerülje az üresen repülő, úgynevezett „szellemjáratokat”.

(Európai Parlament 2020. április)

Még több hír (...)


Félretájékoztatás és álhírek

A koronavírus kapcsán terjedő álhírek és félretájékoztatás magát a járvány elleni küzdelmet is megnehezítik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a valótlan történetek „gyorsabban terjednek, mint a vírus”.
A valódi hírnek tűnő félretájékoztatás és álhírek célja, hogy manipulálják az olvasókat - hamis információt terjesztenek. Ez pedig a közösségi média korában sokkal könnyebben és gyorsabban megy.

Mit tesz az EU a félretájékoztatás és az álhírek terjedése ellen?

A tényeken alapuló és megbízható információkat a koronavírus-járványról egy direkt erre létrehozott uniós honlapon lehet megtalálni. Ide hamarosan felkerül egy aloldal, amely a járvány kapcsán leggyakrabban előforduló álhíreket foglalja össze.
Az uniós vezetők rendszeresen egyeztetnek szakértőkkel és a tagállamokkal, hogy megosszák a tapasztalataikat és a megoldási javaslataikat a félretájékoztatás ellen. Például a Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok már felszólították az online platformokat a csalók és tisztességtelen kereskedők hirdetéseinek letiltására.

Miért terjesztik az emberek a valótlan történeteket?

Gyakran a profitszerzés céljából teszik. Az álhírek terjesztésének egyik gyakori módja a „clickbait”, vagy a szenzációhajhász, figyelemfelkeltő szalagcímek, amelyek célja, hogy minél több felhasználó kattintson az oldalra, ami így több pénzt keres a hirdetésekkel. A másik gyakori jelenség, amikor azért hozzák létre az adott cikket, videót, vagy fotót, hogy egy bizonyos irányba tereljék az olvasókat. Sok esetben pusztán azért osztják meg az emberek a valótlan történeteket, mert elhiszik azokat, és nem azért, mert szándékosan ártanának vele.

Egy magánszemélytől származó Facebook-bejegyzés, vagy tweet manapság ugyanolyan jelentőséggel bírhat és ugyanakkora figyelmet kaphat, mint egy szakember alapos elemzése - és ez nagyon káros a társadalmunkra.

Hogyan ismerhetem fel és akadályozhatom meg ezek terjedését?

A félretájékoztatás azokon múlik akik elhiszik és megosztják a valótlan információt. Könnyű az áldozatául esni. Legyünk résen, ha egy szalagcím szenzációnak tűnik, úgy fogalmazták meg, hogy erős érzelmeket váltson ki, vagy egy történet túl szórakoztató, vagy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Ilyenkor az azonnali megosztása helyett keressünk rá az interneten, hogy hiteles, megbízható honlapok, ismert híroldalak is foglalkoztak-e a témával.

Mit tehetünk, ha a saját baráti körünkben valaki valótlan történetet oszt meg?

Próbáljunk beszélni az ismerősünkkel, aki megosztotta, valószínűleg nem rossz szándékkal tette. Ne állítsuk célkeresztbe, hanem a mutassunk empátiát és észérvekkel próbáljuk meggyőzni.

(2020. március)

Még több hír (...)


A szappanos kézmosás a leghatékonyabb

A koronavírus-fertőzés megelőzésében az egyik legjobb módszer a gyakori, szappanos kézmosás, amelynek a WHO ajánlása szerint minimum 20-30 másodpercig kell tartania.

Szappanos kézmosás előtt és után

Kirten Bell amerikai színésznő egy fotósorozatot tett közzé, amely UV-lámpa segítségével készült. A képeken jól látszik a különbség az épphogy- és az alapos kézmosás között.
Az első fotó a kézmosás előtt készült, az UV-fény teljesen világoskékben mutatja meg a kórokozókkal teli kézfejet.
A második kép alig különbözik az előbbitől, itt csak vízzel leöblítették és lerázták a kezet.
A harmadik fotó előtt 6 másodpercig mosott kezet szappan nélkül –ez is nagyon szennyezett.
A negyedik fotó készítése előtt az illető 6 másodpercig szappannal mosott kezet, míg az ötödik fotó 15 másodperc szappanos kézmosás után készült.
A hatodik képen a 30 másodperc szappanos mosás utáni tiszta állapot látszik.

(2020. március)

Még több hír (...)


37 milliárd eurós segítség az uniós tagállamoknak

A COVID-19 járvány kezelésében elengedhetetlen az alapvető áruk és a létfontosságú orvosi berendezések és védőfelszerelések folyamatos biztosítása.
Az EP Belső piacért és fogyasztóvédelemért felelős bizottságának elnöke, Petra De Sutter üdvözölte az uniós közlekedési miniszterek döntését arról, hogy a Tanács a Bizottság és a képviselők javaslatával összhangban támogatja a kiemelten fontos áruk - többek között élelmiszerek, orvosi berendezések és védőfelszerelések - szállítására fenntartott zöld út létrehozását. A sürgős intézkedések célja az, hogy biztosítsák az egészség védelmét és az áruk és alapvető szolgáltatások elérhetőségét az Unió egységes piacán. A legfontosabb áruk, például az élelmiszerek akadálytalan szállításának, és az életbevágóan fontos orvosi és védőfelszerelések zavartalan ellátásának biztosítása garantálja csak, hogy a válság nem fordul katasztrófába.
A Közlekedési bizottság elnöke, Karima Delli szerint a válság megoldásában kulcsszerepet játszik az, hogy a határok akadálytalanul átjárhatóak maradjanak, és a tagállamok egyeztessenek egymással. „A szellemjáratokat leállító intézkedéseket azonnal életbe kell léptetni. A légitársaságoknak garantálni kell, hogy később is megkapják a résidőket.
Csak így előzhető meg, hogy üresen járjanak a repülők Európában" - tette hozzá. A Bizottság az uniós büdzséből összesen 37 milliárd eurót a tagállamok rendelkezésére bocsát egészségügyi védőeszközök beszerzéséhez, a kkv-k megsegítéséhez és a munkaerőpiac stabilizálásához.

(Európai Parlament 2020. március)

ECDC

Még több hír (...)


Koronavírus: Sokasodnak a csaló levelek
A koronavírus globális terjedése kapcsán egyre több felhasználót bombáznak álhírekkel a kiberbűnözők.

Először különböző termékeket, így például maszkokat kínáló spameket találtunk. Majd felbukkantak csaló e-mailek adathalász célokkal és rosszindulatú mellékletekkel. Egy spames akció során a WHO-t (Egészségügyi Világszervezetet) utánzó e-mailek tűntek fel.ilek látszólag a WHO-tól érkeznek, és gyakorta koronavírus-fertőzést megakadályozó biztonsági intézkedésekről ígérnek információkat. Amint a felhasználó rákattint az e-mailben található linkre, akkor egy adathalász weboldal nyílik meg a böngészőben. Ezen a weblapon általában a személyes adatait kérik tőle, amiket ha megad, akkor azok végül kiberbűnözők kezébe kerülnek.
Hasonlóan problémás a helyzet akkor, ha a levelek csatolmányt is tartalmaznak, amelyek kártékony programokat is terjeszthetnek.


A hamis e-mail

Tanácsok fogyasztóknak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt javasolja a vásárlóknak, hogy legyenek körültekintőek, ha magukat orvosoknak, egészségügyi szakértőknek, hivatalos intézeteknek kiadó személyek, vállalkozások a vírussal szembeni hatékony fellépést ígérő termékeket, szolgáltatásokat népszerűsítenek. Főleg, ha azt az eredményességéről beszámoló fogyasztói ajánlással, véleménnyel együtt hirdetik.

A meggyőzés része lehet, ha népszerű, ismert személyek nevével, fotójával reklámoznak valamely olyan terméket, szolgáltatást, amely a vírus ellen hatásos. Gyanús, ha teljesen ismeretlen, ámde hihetetlen gyorsaságú gyógyulást ígérő, csodahatású készítményeket kínálnak. Annak is gyanúsnak kell lennie, ha a termék adatainak, a vásárlás részleteinek megismeréséhez ismeretlen oldalakra kell továbbkattintani, vagy indokolatlanul kérnek be személyes adatokat. Ugyanígy gyanús, ha a koronavírussal összefüggő, a fogyasztói érdeklődés középpontjába kerülő termékeket kedvezményes áron elérhetőként kínálják.

(FVA összeállítás 2020. március)

Még több hír (...)


Koronavírus: fokozott ellenőrzés a boltokban

A kézfertőtlenítőkön a figyelem a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken.
A hatóság szigorúan ellenőrzi azokat a kereskedelmi üzletekben, áruházláncokban megtalálható termékeket, amelyek iránt a koronavírus európai terjedése miatt megugrott a kereslet.
Külön figyelmet fordítanak a kézfertőtlenítő termékekre, amelyek vizsgálata során a fogyasztóvédelmi szakemberek az ITM vegyipari laborjában arra helyezik a hangsúlyt, hogy ezeknek valóban van-e a gyártó által feltüntetett fertőtlenítő hatásuk, nehogy hamis biztonságérzetet keltsenek a fogyasztókban.

Vizsgálják azt is, hogy az alapvető élelmiszerekre, a tisztítószerekre és az egyéb, koronavírus-fertőzés miatt keresett eszközökre vonatkozó ártájékoztatás megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. Kiszűrik a megtévesztő árfeltüntetéseket, és azt is figyelik, hogy az üzletek ténylegesen a kiírt áron értékesítik-e a termékeket.

Az ellenőrzések folyamatosak.

(2020. március)

Még több hír (...)


Azonnali fizetési rendszer

A szolgáltatás plusz költséggel nem jár, s minden belföldi bank kötelezően biztosítja.
Márciusban indul az azonnali fizetési rendszer. Az eddigi maximum négy óra helyett - belföldön - 5 másodpercen belül jóváírják az átutalást a kedvezményezett számláján, nemcsak munkanapokon, de az év minden napján és bármelyik időszakában.
Az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni. Minden egyedi forintátutalás azonnali fizetés lesz, ha forint számláról indították, 10 millió forint alatti és jellemzően magánszemélyek közötti vagy magánszemélyek és vállalatok közötti a pénzforgalom.
A sikertelen tranzakciókról minden esetben érkezik visszajelzés.
Ha véletlenül rossz helyre utaltunk, vagy rossz összeget, akkor lehetséges lesz visszahívni az adott tranzakciót. Erre 13 hónap áll rendelkezésre, viszont ez a csalók ellen nem véd meg, mert a visszavonást az ellenoldalnak is jóvá kell hagynia.
A nyugdíjfizetések továbbra is az éjszakai elszámolásban maradnak, a bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, amely továbbra is a napközbeni elszámolásban marad.
Azonnali Fizetési rendszerben egymással versenyeznek a nyílt, átlátható és átjárható piaci megoldások és szolgáltatások, így a fogyasztók számára könnyedén összehasonlítóvá válnak.

(FVA 2020. március)

Frissítés:
Sikeresen vizsgázott az azonnali fizetés
Az azonnali fizetés központi infrastruktúrája az indítástól eltelt két és fél napban több mint 1 millió darab tranzakciót, több mint 150 milliárd forint értékben számolt el. A rendszerbe küldött tranzakciók feldolgozása folyamatos, a rendszer hibamentesen működik – áll a GIRO  közleményében.

Még több hír (...)


BEAST
Vírusirtó program, mely utólag képes visszafordítani a kártékony változtatásokat

A G Data kiberbiztonsági cég vírusirtója egy gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken. A cég ígéri, programja segítségével akit kár ér, az helyrehozhatja számítógépét.

A BEAST (behavior storage, azaz viselkedés-nyilvántartás) névre keresztelt védelmi technológia tárolja a rendszer eseményeit, a hálózati kommunikációt, valamint a különböző folyamatok egymás közötti kapcsolatát. Amikor valamilyen új esemény történik, a G Data megkeresi, hogy a végrehajtott műveletek hasonlítanak-e valamilyen kártékony mintához az adatbázisban.
Például, ha a böngésző letölt egy fájlt, amely ki akarja kapcsolni a Windows helyreállító funkcióját és törölni szeretné a fájlok automatikusan elkészített árnyékmásolatait, majd tömegesen elkezd megváltoztatni képeket és dokumentumokat – pont úgy, ahogyan a titkosító kártevők szoktak viselkedni a rendszeren.

A gráfadatbázis használata ott hoz újdonságot a védekezésben, hogy ebben az esetben nem csupán az adatok (például a fájlok) fontosak, hanem a köztük lévő kapcsolat is. Mivel a rendszer csak azokat a kapcsolatokat térképezi fel és adja vissza, amelyek megfelelnek a keresési feltételeknek, ezáltal – ígérik – nagyméretű adatbázisok esetében jóval hatékonyabb és gyorsabb működést kínál.
Mivel a fájlok közötti kapcsolatot is eltárolja a program, ezért visszakövethető a számítógépen bekövetkezett minden változtatás. A gráfadatbázisra alapozva a G Data vissza tudja forgatni a kártékony kód által végrehajtott változtatásokat, és képes visszaállítani az eredeti állapotot.
A BEAST technológia a vállalat lakossági termékében a 25.5.5.43 verziótól található meg, a vállalati biztonsági szoftverben pedig a 14.3 verzióba építették be először.

(2020. február, FVA)

Még több hír (...)


Brexit: nem változnak az alapvető fogyasztói jogok

Az átmeneti időszakban és azt követően sem maradnak védelem nélkül azok a magyar fogyasztók, akik valamely szigetországbeli céggel kerülnek vitás helyzetbe. Az Európai Fogyasztói Központ a jövőben is ingyenes szakmai segítséget és nyelvi támogatást nyújt, emellett folyamatos kapcsolatot tart brit társszervezetével. Az érvényes európai uniós hátterű fogyasztóvédelmi szabályozás marad hatályban 2020. december -31-ig. A magyar fogyasztók leggyakrabban az online vásárlások és a turisztikai szolgáltatások miatt adnak be határon átnyúló panaszt.

Az egyesült királyságbeli vállalkozások által elkövetett fogyasztóvédelmi jogsértések esetén továbbra is együttműködik a magyar fogyasztóvédelmi hatóság az angol fogyasztóvédelmi hatósággal az uniós hatóságok együttműködését szabályozó, úgynevezett CPC-rendszerben.
A légi személyszállításban a járattörlés, járatkésés és visszautasított beszállás esetén az utasok jogait rögzítő uniós rendelet továbbra is alkalmazandó. Ebben az ellátásról, az átfoglalásról, a jegyár-visszatérítésről és távolságtól függően 250, 400, 600 eurós kártalanításról rendelkeznek. Az Egyesült Királyságból induló bármely légitársaság utasaira, az Egyesült Királyságba az EU-ból (továbbá Izlandról, Norvégiából, Svájcból) érkező bármely légitársaság utasaira, továbbá az Egyesült Királyságba harmadik országból EU-s (további izlandi, norvég, svájci és egyesült királyságbeli) működési engedélyű légitársasággal érkező utasokat változatlanul megilletik az EK-rendeletben foglalt jogosultságok.
2021-től a fogyasztói jogok és a fogyasztói lehetőségek terjedelme az EU és az Egyesült Királyság között létrejövő partnerségi megállapodás tartalmától függ majd.

(2020. február - FVA)

Még több hír (...)


Rákellenes világnap

Húsz éves a rák elleni küzdelem világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és a megelőzés, a megfelelő kezelés fontosságát hangsúlyozza.
2018-ban az EU-ban 3 millió új esetet diagnosztizáltak, és 1,4 millió ember életét követelte a rák a Bizottság adatai szerint.
A vezető halálozási oknak az érrendszeri megbetegedések számítanak, ezeket követik a rákos megbetegedések. Számos tagállamban azonban a 45 és 64 év közöttiek körében már ez az első számú halálok.

 • Minden 9. másodpercben új rákos megbetegedést diagnosztizálnak az EU-ban

 • 2035-re megduplázódhat a rákos megbetegedések száma, és a lakosság 40%-át érintheti a betegség élete egy szakaszában

 • A ráknak csaknem 100 fajtája van

Rák elleni harc
Az EU 2007 óta mintegy 3 milliárd eurót költött a kutatási projektekre és egészségügyi programokra. A rákos megbetegedéseknek 40%-a megelőzhető.
Az EU segíti az együttműködést a tagállamok között a kutatás, megelőzés és kezelés területén. Számos uniós jogszabály garantálja a hatékonyabb fellépést a rák kockázatát növelő tényezők (Dohányzás, növényvédő szerek használata stb.) ellen.
Emellett egy új uniós akcióterven is dolgozik az EU.

(FVA 2020. február)

Még több hír (...)


Már tervezik a 6G mobilhálózatokat

Világszerte megkezdődött az első 5G mobilhálózatok végső tesztelése és kiépítése, de még nagyon kevés szolgáltató jutott el, hogy ténylegesen elérhetővé tegye a technológiát az ügyfeleinek. Igaz, jelenleg alig néhány az 5G-hálózatokkal, a technológia támogatása csak idén fog általánossá válni a felső kategóriás mobilok piacán, majd bemutatkozni a középkategóriában.
Előzetes becslések szerint a 6G nyolcezerszer lehet majd gyorsabb az 5G-nél, akár 1 TB/s átviteli sebességet nyújthat. (Ezzel a sebességgel 40-50 darab 4K felbontású film tölthető le egy másodperc alatt.)
A 6G mobilhálózatok megjelenésére nem mostanában kell számítani, hiszen az 5G-n 2008-ban kezdődött el az érdemi munka, azaz bő tíz évet kellett várni a piacon való tényleges megjelenésére.

(FVA 2020. február)

Még több hír (...)


Kötelező biztosítás: listázzák a rossz sofőröket

350 ezer autós szembesülhet azzal, hogy a károkozói pótdíj miatt a normál tarifa másfél-kétszeresét, de akár az ötszörösét számítják fel a biztosítók.
A biztosítók néhány évvel ezelőtt bevezették az úgynevezett károkozói pótdíjat, ami azt jelenti, hogy bónusz-fokozattól függetlenül megemelik a díját annak az autósnak, akinek a kgfb-szerződésének a terhére az elmúlt 3-5 évben kárkifizetés történt. A pótdíj mértéke akár a bónusz-fokozatban ajánlott éves díj többszöröse lehet.
A gyakorlatot az autósokon kívül a Magyar Autóklub is kifogásolta. A szervezet az alapvető jogok biztosához fordult. A vizsgálat, amelynek során az ombudsman a MABISZ mellett a Pénzügyminisztériumot és az MNB-t is megkereste, még nem zárult le. A biztosítók azt állítják, ez a gyakorlat helyes, mivel kockázatosabbak azok az ügyfelek, akik az elmúlt években kárt okoztak. A 15 fokozatú bonus-malus rendszer nem elég pontos ahhoz, hogy megfelelően árazzák a kgfb-t. Épp ezért jóformán mindegyik piaci szereplő alkalmazza a károkozói pótdíjat, amely alapján a saját hibájukból kárt okozó autósok díját jócskán megemelik.

Kötelező befogadni a rossz ügyfelet is
A biztosítójuktól elküldött autósok kénytelenek másik szolgáltatót keresni, az ajánlatukat pedig a kgfb-ről szóló törvény alapján el kell fogadnia az új biztosítónak. Kötelező biztosítás nélkül nem maradhat egyetlen gépjármű sem. A rossz ügyfélért pedig nem lelkesedik a konkurencia. Mivel direktben elküldeni nem lehet, úgy próbálják elijeszteni, hogy igyekeznek felsrófolni a díját jó magasra, hátha másik biztosítót keres.

(2020. január)

Még több hír (...)


A 2019-es téli élelmiszerlánc-ellenőrzés záró eredményei
A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

A téli ünnepekhez kapcsolódó ellenőrzés-sorozat célja az volt, hogy az ebben az időszakban megnövekedett forgalom ellenére is csak biztonságos élelmiszer kerülhessen a lakosság asztalára. Kiemelt figyelmet kapott a szezonálisan jellemző élelmiszerek előállítása és forgalmazása, a forgalomba hozott termékek minősége és nyomon követhetősége. A célterületek között szerepelt a karácsonyi ünnepi vásárokon, rendezvényeken kitelepült vendéglátás is.
A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 83 alkalommal figyelmeztetést, 100 esetben bírságot szabtak ki, utóbbit összesen 9,8 millió Ft értékben. Az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben a feltárt hiányosságok, illetve szabálytalanságok miatt 33 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni. A nyomon követhetőségre vonatkozó problémák előfordulási aránya emelkedett, míg a minőséggel és összetétellel kapcsolatos szabálytalanságok száma csökkent.

Az ellenőrök országosan összesen 13.849 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, melyek közül 491-et kellett kivonni a forgalomból. A kivont tételek aránya nőtt az előző évhez képest. A magyar termékek megítélése szempontjából azonban kedvező, hogy a külföldi élelmiszerekhez képest alacsonyabb volt a hazai kivont tételek aránya. A forgalomból kivonás leggyakoribb oka a fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési idő lejárta volt. Emellett az ismeretlen eredet és a jelölési hibák vonták maguk után leggyakrabban ezt a szankciót. Az ellenőrzött termékek között 11 tétel bizonyult fogyasztásra alkalmatlannak.
Az ünnepi vásárokra kitelepült vendéglátó egységek közül 212 ellenőrzésére került sor. Esetükben jellemzően csak kisebb súlyú problémák fordultak elő.
Az Állami Halőri Szolgálat 78 halboltban és vendéglátó egységben ellenőrizte a haltermékek származását. A 643 vizsgált tételből nyolccal akadt probléma. A szakemberek elrendelték a termékek megsemmisítését, emellett összesen 850.000 Ft halvédelmi bírságot szabtak ki.

Nébih zárójelentés

(FVA – Nébih 2020. január)

Még több hír (...)


2020-tól jöhetnek az internetblokádok
Az intézkedést fogyasztóvédelmi ügyekben alkalmazhatják majd

A CPC nevű európai uniós fogyasztóvédelmi szabályozás lehetővé teszi, hogy ez évtől a hivatalok fogyasztóvédelmi okokból akár internetes doméneket is letilthassanak.
Mindez akkor válik majd lehetővé, ha a fogyasztói kollektív érdekek súlyos megsértésének kockázata merül fel, mert azt mindenképpen meg kell akadályozni. Tavaly novemberben kiderült, hogy az Európai Unió megreformálná a fogyasztóvédelmet. Akkor még arról volt szó, hogy az állami fogyasztóvédelmi hatóságok lehetőséget kapnának a csalást elkövető online áruházak bezárására és lefoglalhatnák az érintett doménneveket. Mindez hatékony megoldásnak tűnhet, hiszen megelőzheti a további károkozást, azonban komoly visszaélésekre adhatna okot.
Az európai uniós rendelet minden tagállamra vonatkozna és nem kellene a helyi jogba átültetni. Problémát jelentene, hogy az intézkedésekhez nem lenne szükség bírósági ítéletekre.

(2020. január)

Még több hír (...)


Veszélyes az új E10?

Érdemes körültekintően eljárni az új, megemelt bioetanol-tartalmú benzinnel, ám a kockázatok esélye csak elenyésző – tájékoztat Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség (MÁSZ) főtitkára.
Kiemelte: a január 1-je óta kötelezően forgalmazott E10-es jelölésű, 95-ös oktánszámú üzemanyag kapcsán aggodalomra nincs ok, de a használhatóság ellenőrzése indokolt lehet. Bizonyos szilikon- vagy gumitömítések, illetve csövek érzékenyebbek lehetnek az etanolra, de ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy az E10-es benzin használata komolyabb kockázatot jelentene a motornak. Huzamos használat esetén előfordulhat, hogy az etanol hatással lesz az üzemanyag-ellátó rendszer nem fémből készült alkatrészeire.

A 15 évnél fiatalabb autók gyártásánál már úgy választották meg az alkatrészeket, hogy azok ellenálljanak az üzemanyag alkoholtartalmának. Az évszámot csak tájékoztató jelleggel érdemes értelmezni, hiszen már korábban is gyártottak olyan modelleket, amelyeknél nincs kockázat, de egyes márkáknál egy fiatalabb típus is tartozhat az érintettek közé. Az etanol kocsonyásodása csak teoretikus, és legfeljebb azoknál a háztartási kisgépeknél fordulhat elő, amelyeket néhány hónapra leállítanak, mivel a kocsonyásodásra – szintén igen kis eséllyel – csak egy ilyen időszak eredményeként van esély. A kockázat minimalizálására ezért például a fűnyírókba, motorcsónakokba, veterán járművekbe érdemes a téli leállás előtt prémium, vagyis alacsonyabb üzemanyagot tankolni – javasolja a szakember. Az etanol valóban képes megkötni a vizet, ám a gépjárművek zárt üzemanyag-ellátó rendszerében értelemszerűen igen csekély mennyiségben van levegő, aminek a nedvességtartalmát felvehetné, és ennek is nagy lenne az időigénye. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy még az E10 jelzésű üzemanyag etanoltartalma is kevesebb mint tíz százalék, mivel ennek egy része kötötten, etil-tercier-butil-éter formájában van jelen, vagyis nincs meg az a koncentráció, ami ebből a szempontból komolyabb kockázatot jelenthetne.
Az E10 benzin minőségre már több európai uniós országban is átálltak, ahol utóbb nem jeleztek problémákat. Ráadásul a fogyasztásban sem jelentkezhet lényeges változás.

A szövetség közleménye

(2020. január)

Még több hír (...)


 

 
 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére