Hírek

Több tonnányi műanyag hulladékot termelő iparág

Black Friday 2018

Zaklatás az interneten

Életveszélyes termékek a magyar boltok polcain

Minden adatot letörölhet az új Windows-frissítés

Eredmények és új irányok a fogyasztóvédelemben

Méltányosabbá válik a Telekom fizetési felszólítási gyakorlata

Változtatnak a csomagszabályokon a késések miatt

Iskolakezdési akciók

Európa fürdőhelyeinek 85%-a kiváló minősítést kapott

Békéltetés

Utasjogok az EU-ban

A legjobb balatoni strandok 2018.

Jön a szuperbiztonságos Wi-Fi

Látható az internet globális állapota

Új programmal támogatnák a fogyasztókat

Az EP hadat üzenne a kilométeróra csalóknak

Idősek veszélyben

Védjegykisokos a Nébihtől

A tavalyi erős év volt, az idei még jobb lesz

Nincs anyagi kár ha felveszi a kétes külföldi hívást

Összefogás a biztonságosabb élelmiszerláncért

Feltöltőkártyák
Idén is egyeztetni kell a szolgáltatókkal

A tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege

Jönnek a nulla energiaigényű házak

Határokon átnyúló, uniós csomagkézbesítés

Microsoft erőszakos frissítések

Májustól lép életbe az EU új adatvédelmi szabályozása

Tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Ennyire sugárzik a mobiltelefon

Küzdelem a szörnyszülöttel

Egyszerűbb lesz online vásárolni

6800 magyar emailcímet és jelszót loptak a hekkerek

Hamis gyógyszerek a neten

Biztonsági tanácsok a közösségi oldalakhoz

Ünnepi bevásárlást - körültekintően

Óvatosan a kölcsönökkel!

Rákkeltő anyag került az IKEA-matracokba

Telefonja Galileo-t használ?

Akciókkal készülnek az áruházak

Élelmiszerpazarlás

Emelt díjas csalások

A netes vásárlás nem egyenlő a spórolással

Autós e-segélyhívás

Átvágás a homeopátia?

Új NMHH-kiadvány

Melyik szolgáltatónál legolcsóbb a korlátlan mobilnetet?

Nem lesz tolakodó többé a Microsoft?

Energiatermelő „okos járda” Londonban

A fogyasztóvédelem uniós szintű fejlesztése prioritás

Fogyasztóbarát lakáshitel program

Nem kell többé fizetni a roamingért

Viszlát cookie-k?

„Panasza van? Segítünk!”

Túlterheltség a mobilszolgáltatóknál

Jelentős elismerés négy gyógyfürdőnek

Álhírek és félretájékoztatás a közösségi oldalakon

Átverős utazási portálok

Nem csak a dízelek szennyeznek a megadottnál jobban

Késnek a repülők

Telefonos átverések

Növekedett a szélessávú internet elterjedtsége hazánkban

A közszolgáltatókra vonatkozó "5 perces szabály"

Tizenegy millió tévé kémkedett tulajdonosa után

A közösségi gazdaság előnyei

A rák világnapja

Rákot okozhat a Nutella?

Megszűnik az NFH

[Régebbi hírek]
 


Még több hír

 

Jó tudni az ajándékvásárlásnál

Nyakunkon a karácsony, így az ajándékok beszerzése is egyre sürgetőbbé válik. Ebben az időszakban mindenki szeretné megtalálni a tökéletes ajándékot. Sokakban felmerülhet a kérdés, mi van, ha valamilyen okból mégis vissza kell vinni a boltba a megvásárolt terméket.
A kereskedők minden évben 30-90 napos pénzvisszafizetési akciókat hirdetnek meg. Ez nem keverendő össze a termék működésére vagy sérülésére vonatkozó garanciával.
Az érvényes jogszabályok szerint, ha egy megvásárolt készülék rendeltetésszerűen működik és nincs semmilyen hiányossága, akkor a kereskedő nem köteles a vételár visszafizetésére. Ez alól kivételt képeznek az online vásárlások, melyek esetén 14 napon belül még visszakérhetjük a termék árát a jogszabályban meghatározott feltételek alapján (45/2014. Kormányrendelet).
Egyes áruházláncok, illetve kereskedések a karácsonyi időszakban olyan pénzvisszafizetési akciókkal is készülnek, melyeknél a vásárlók akkor is visszavihetik a termékeket, ha meggondolták magukat. Ezek a promóciók azonban bizonyos termékekre és adott cikkszámokra vonatkoznak. Éppen ezért vásárlás előtt érdemes tájékozódni a pénzvisszafizetési garancia pontos feltételeiről. Így utólag nem érheti kellemetlen meglepetés a vásárlót.
Ha a vásárló mégsem kapja vissza a vállalkozás, vagy kereskedő által megszabott feltételek alapján a pénzt, akkor panasszal élhet az illetékes kormányhivatalnál.

(FVA 2018. november)

Még több hír (...)


Több tonnányi műanyag hulladékot termelő iparág
Cél a palackozott vizek fogyasztásának csökkentése

Vajon miért költjük a csapvíz árának sokszorosát a boltok polcain sorakozó termékekre?
A palackozott ásványvíz ára 50 forinttól kezdődik, és ebből általában többet veszünk. Nem tűnik ez sok pénznek, de a számot az ivóvíz árával összehasonlítva megdöbbenhetünk.
A csapvíz literjének ára ugyanis Budapesten körülbelül 0,22 forint körüli, de még a csatornadíjjal kiegészülve is maximum 0,5 forintról van szó.


A magyarok lassan kezdtek el rászokni a palackozott víz fogyasztására, a kilencvenes évek elején az egy főre eső évi fogyasztás 3 liter körül mozgott.
A fogyasztás 1993-ban kezdett el lendületesen felfelé ívelni, innentől kezdve évente 20-30%-kal nőtt, és 2017-ben elérte az évi, fejenkénti 125 litert.
Ezzel az Európai Unió első négy országa között vagyunk – a szóda hazája ásványvízfogyasztó nemzetté nőtte ki magát.
Az eladás napjainkban is dinamikusan nő: 2018 április végéig Magyarországon 222 millió palackot adtak el 208,5 milliárd forint értékben.

Mi van a palackban?
Gondolhatjuk, hogy a palackban mégiscsak valami több lehet, mint ami a csapból folyik. Pedig valójában nem.
Mi az ásványvíz?
Ásványvíznek nevezhetünk minden olyan terméket, amelynek összetételében az összes oldott ásványianyag-tartalom eléri a legalább 500 mg/l-es értéket. Valójában azonban a meghatározott érték, sőt 50 mg/l ásványi anyag tartalom alatti értéknél is használhatják az elnevezést, ilyenkor annyi a megkötés, hogy a „csekély ásványianyag-tartalmú" és a „nagyon csekély ásványianyag-tartalmú" feliratot kötelező feltüntetni a csomagoláson. Emellett pedig még jelen vannak a palettán azok a termékek is, amelyek valójában a csapvíz palackozott verziói.

Ami víz általában a magyarországi csapokból folyik, abban körülbelül 300-500 mg/l között találhatók meg az emberi szervezet számára fontos anyagok, a kálciumtól a magnéziumig. Az ugyanolyan ásványianyag-tartalommal bíró vizekkel kapcsolatban eltérő módon viselkedünk: az egyikért pénzt adunk a boltban, a másikat pedig fogyasztás helyett gyakran a lefolyóba engedjük. Pedig hazánkban a legtöbb helyen az ivóvízminőség megfelelősége 95 százalék feletti. Talán nincs is még egy annyira ellenőrzött élelmiszer a piacon, mint a csapvíz.

Miközben az ásványvizek marketingkampányai hosszantartó egészséget ígérnek, a palackozottvíz-ipar évente körülbelül 50 millió hordó olajat használ fel, a végtermékek által tartalmazott vízmennyiségnél több vízre van szüksége az előállítás során, illetve a PET-palackok gyártása révén több tízmillió tonna széndioxid-kibocsátásáért felelős – nem is beszélve a keletkezett műanyaghulladékok problémájáról. Azt se felejtsük, a mikroműanyagok a műanyag palackokból lehúzott kortyok nyomán is a szervezetünkbe juthatnak.Felső-Tisza 2016.
A PET palack 450 év alatt bomlik le

A becslések szerint 6.350 és 245.000 tonna műanyaghulladék (nagyrészt műanyagpalack) lebeg az óceán felszínén. Évente 5 és 12 millió tonna kerülhet az óceánokba - írja a Science

A döntéshozók már dolgoznak rajta, hogy a közművek, így a csapvíz iránt is növekedjen a fogyasztói bizalom. Cél, hogy erősítsék a fogyasztói bizalmat a vízszolgáltatási hálózatban, terjesszék a csapvíz fogyasztását és csökkentsék a műanyagszemetet. A 2018-ban elfogadott műanyag-stratégia lényeges eleme, hogy 17%-kal csökkenjen a palackozott vizek fogyasztása.

(Forrás: Chikansplanet 2018. november - FVA)

Még több hír (...)


Black Friday 2018
Idén november 23-ára esik a fekete péntek

Internetes vásárláskor a webáruház árukészletének közzététele nem ajánlattételnek, hanem ajánlatra történő felhívásnak minősül. Az internetes áruházakban a szerződés a kereskedő elfogadó nyilatkozatával jön létre, nem pedig a fogyasztó megrendelésével. Így valójában csak akkor, ha a kereskedő visszaigazolta a megrendelést, ami nem azonos az automatikus elektronikus visszajelzéssel. 
A fekete péntek idején is érvényes, hogy a kedvezményes ár nem jelenti azt, hogy a termékkel kapcsolatban a vásárló ne élhetne utólag reklamációval. Minden árucikkre két év szavatossági időszak biztosított, amelyből jótállásos termék esetén egy év a kötelező jótállás. A szavatossági szabályok a hitellel, akár hitelfelvétel nélkül vásárolt akciós termékre is vonatkoznak, hibás termék esetén a fogyasztó szavatossági igényt érvényesíthet a kereskedőkkel szemben.
Akár üzletben, akár internetről rendeli a fogyasztó a terméket, ha hibásnak bizonyul, a kereskedő nem követelheti meg, hogy azt a vevő eredeti, gyári csomagolásban küldje vissza.

Hitel
Az akciós hitelnél meg kell győződni a hitelfelvétel előtt, hogy a kedvezmény mely termékre, kondícióra vonatkozik, melyek az igénybevétel feltételei, és milyen időszakban benyújtott hitelkérelemre vonatkozik. A nullaszázalékos kamatnál is minden esetben meg kell győződni a THM (teljes hiteldíj mutató) mértékéről, ami mutatja, hogy valójában mennyibe fog kerülni a hitel az összes egyéb felmerülő költséggel együtt.

Vigyázz!
A webáruházaknál is előfordul, hogy az akció előtti napokban felemelik a termék árát, majd abból számítják akciójuk mértékét.

(FVA 2018. november)


Félezer jogsértő webáruház

A Black Friday napjáig már félezer súlyosan jogsértő webáruházat talált a fogyasztóvédelem, az utolsó húszat egy nappal előtte hozták nyilvánosságra.
A legnagyobb webshopok buktak le a legtöbbször. Az első vétkező, jogerős határozatban elmarasztalt webáruházat 2017 márciusában tüntették fel a fogyasztóvédelem honlapján. A jogsértő cégek két évig maradnak az oldalon, ennyit ír elő a jogszabály. Az eddig legnagyobb ellenőrzési hullám idén söpört végig a webáruházak tájékán. A folyamatosan bővülő dicsőséglistát itt lehet megtekinteni.

(Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium, Kormány.hu, 2018. december - FVA)

Még több hír (...)


Zaklatás az interneten

A virtuálisan terjedő internetes jelenségeknél (például a fenyegetéseknél), amelyekhez akár egyetlen hamis profil és egy ijesztő profilkép is elég, nehéz az eredeti szándék és az eredeti szerző elkülönítése a gyorsan feltorlódó következményektől. A jelenség rögtön másolataival és a médiában bemutatott képeivel együtt terjed el, és kelt egyszerre félelmet és érdeklődést egyre szélesebb körökben. Ez megnehezíti, hogy a nevesített fenyegetések tényleges helyi jelenlétéről, veszélyéről valós képet alkothassunk. Nem feltételezhető, hogy terjedésüket egyetlen szándék irányítaná országokon, kontinenseken, nyelvi határokon keresztül. Sokkal inkább egy folyamat, amelybe sokan bekapcsolódhatnak, változatos szándékokkal és lépésekkel, az ijesztgetéstől a bűncselekményekig.
Bármilyen szándék álljon is a figura egy-egy megszemélyesítése mögött, rémítő megjelenése és fellépése, a képi és verbális agresszió valós ijedelmet okozhat a gyerekek között. A szülőknek fontos tehát tisztában lenniük azzal, hogyan védhetik meg gyermeküket maguk, és hová fordulhatnak segítségért.

Technikai lépések, amelyek segíthetnek

A közösségi médiás platformok, az instant üzenetküldési alkalmazások igyekeznek biztonsági beállításokkal és panasztételi, jelentési lehetőségekkel segíteni felhasználóikat. Egy-két kattintás is megoldást jelenthet, ha például letiltjuk a zaklató profilját vagy a profilhoz tartozó URL-címet jelentjük a közösségi oldalnak.

Ha azt tapasztalja, hogy ismeretlen számról, felhasználótól kap fenyegető, zaklató üzenetet, a platformtól függően az alábbi lehetőségeket veheti igénybe:

Ha a gyermek a környezetében nem tud kihez fordulni és az online megoldások sem hoznak megoldást, telefonon, névtelenül is segítséget lehet kérni a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványtól  a 116-111-es Lelkisegély-Vonalon. Az online térben zajló megfélemlítés, zaklatás kérdésében az Internet Hotline jogsegélyszolgálat munkatársai is segítő tanácsokkal látják el a hozzájuk fordulókat az internethotline @ internethotline.hu e-mail címen, vagy weboldaluk bejelentési részén keresztül. Ha szükséges, a jogsértő internetes tartalom eltávolításában is közbenjárnak.

(Forrás: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, NMHH – FVA 2018. október)

Még több hír (...)


Életveszélyes termékek a magyar boltok polcain

Megkezdődött a fűtési szezon, hamarosan mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek. A hatósági vizsgálatok szerint rengeteg a problémás termék a magyar boltokban.
A tragédiák néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők lennének. A magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid. Ennek ellenére csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van. A legtöbb baleset megfelelő mennyiségű szellőztetéssel elkerülhető lenne.

A veszélyt egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő azonnal jelzi. Viszont az érzékelő csak jelzi a veszélyt, a szivárgást előidéző állapotot nem szünteti meg.

Hogyan válasszunk érzékelőt

Nincs könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek. A közzétett megbízható és negatív terméklista alapján érdemes válogatni a boltok polcain.

(Forrás: Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság – FVA 2018. október)

Még több hír (...)


Minden adatot letörölhet az új Windows-frissítés

A Microsoft felfüggesztette a csomag letöltését A Microsoft pár napja tette elérhetővé a Windows 10 legújabb frissítését, amely olyan funkciókkal bővíti a rendszert, mint például a felhőalapú vágólap, vagy a Your Phone alkalmazás.

Sokan választották az automatikus frissítés helyett a manuális letöltést, azonban kiderült, hogy ennek súlyos következményei vannak.
Több felhasználó számos problémáról számolt be: például Intel CPU-kkal gyűlt meg a baja a rendszernek, valamint az MS Edge böngészőt sem bírta, sőt, a Windows Store-ból letöltött alkalmazások sem működtek.

A Redditen, valamint a Microsoft fórumán sokan jelezték, hogy a frissítés telepítése után minden adatuk eltűnt. Akiknek nem volt biztonsági mentése a fájlokról, már nem tudták visszaállítani az adatokat, így minden egyes zene, dokumentum, kép és fájl elveszett.

Nem tudni még jelenleg, hogy hány felhasználót érintett a probléma.

A Microsoft az októberi frissítést (1809-es verzió) felfüggesztette. Innentől kezdve az aktuális Windows 10 update a 2018. áprilisi.

(FVA 2018. október)

Még több hír (...)


Eredmények és új irányok a fogyasztóvédelemben

Digitális fogyasztóvédelmi stratégiát dolgozott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy hatékonyabban reagálhasson a piacok új kihívásaira. A Hivatal egyúttal összegezte a tíz éve hatályba lépett, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény alkalmazásának eddigi eredményeit és az újabb irányokat is.

Egy évtized telt el azóta, hogy hatályba lépett a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény. A GVH – fogyasztóvédelmi feladatkörét az MNB-vel, valamint a fogyasztóvédelmi hatóságokkal megosztva végzi. 10 év alatt folyamatosan töltötte meg tartalommal a konkrét esetek által a fogyasztóvédelmi keretszabályokat és ezáltal támogatta a fogyasztókat abban, hogy döntéseiket torzításmentesen hozhassák meg.

A GVH jelentős fogyasztóvédelmi tevékenységének tíz évének sarokszámai

 • a Versenyhivatal 401 ügyben hozott döntést a jubiláló jogszabály alkalmazásával,

 • több mint 5 milliárd forint bírságot szabott ki fogyasztóvédelmi jellegű jogsértésekért,

 • 34 kötelezettségvállalást fogadott el, amellyel a vállalkozások maguk korrigálhatták jogsértésüket,

 • 16 megfelelési program kialakítását írta elő, amely biztosítja a vállalkozások jogszabályoknak megfelelő működését,

 • 12 ügyben írta elő fogyasztói tudatosságot növelő kommunikációs kampány kialakítását,

 • 5 figyelmeztetést alkalmazott kis- és középvállalkozásokkal szemben,

 • 2 közérdekű keresetet indított a fogyasztók védelmében,

 • 275 sajtóközleményt adott ki,

 • 4 kommunikációs kampányt folytatott le a fogyasztók tudatosságának erősítésére,

 • és 6 nemzetközi piacvizsgálatban vett részt. ZOLI, IDE tedd be kérlek a mellékelt PDF fált(nagyításért klikk a képre)

A Hivatal fogyasztóvédelmi vizsgálatai számos piaci szektorra és termékre terjedtek ki.

Az évtized elején a hitelintézeti szolgáltatásból kirekesztetteket (BAR-listások, nyugdíjasok) célzó fogyasztói csoportok működése adott jelentős munkát a GVH-nak, a 2010-es évek második felében pedig az üdülési jogok értékesítésének piaca igényelt fokozott figyelmet. Az egyes termékek gyógyhatásával vagy egészségre gyakorolt hatásával összefüggő megtévesztő állítások visszatérő tárgyai a Hivatal vizsgálatainak, csakúgy, mint az infokommunikációs és a telekommunikációs szektor jogsértő reklámgyakorlatai. Az elmúlt években egyre inkább a digitális és adatalapú gazdasághoz köthető tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra fordult figyelme.

Útmutatót tett közzé a közösségi médiában aktív szerepet vállaló, ún. véleményvezéreken (influencereken) keresztül történő reklámozással kapcsolatban. Továbbá vizsgálta egyes online szolgáltatók személyes adatok kezelésével kapcsolatos tájékoztatásait annak érdekében, hogy a fogyasztók ezek ismeretében vehessék igénybe termékeiket. Az online piactereken és kommunikációs csatornákon megjelenő tartalmakat is egyre inkább monitorozta fogyasztóvédelmi vizsgálatai során.

Az új típusú fogyasztói sérelmek minél hatékonyabb kezelésének érdekében a GVH szükségesnek találta egy digitális fogyasztóvédelmi stratégia kialakítását. A digitális piacok dinamikája, a kereslet és kínálat speciális jellemzői, de különösen a fogyasztói döntések különleges, más piacoktól eltérő sajátosságai ugyanis szükségessé teszik új eszközök alkalmazását és prioritások felállítását a jövőben.

A GVH ezzel az új megközelítéssel törekszik arra, hogy lépései, gyakorlatai, beavatkozásai, üzenetei összhangban álljanak a digitális gazdaság által életre hívott üzleti modellek és kereskedelmi gyakorlatok gyors fejlődésével.

A Középtávú digitális fogyasztóvédelmi stratégia elérhető a GVH weboldalán.

(Forrás GVH, 2018. szeptember - FVA)

Még több hír (...)


Méltányosabbá válik a Telekom fizetési felszólítási gyakorlata

Novembertől módosítja általános szerződési feltételeit (ÁSZF) a Magyar Telekom, és enyhíteni fogja az előfizetők fizetési felszólításokkal összefüggő terheit. A szolgáltató számlalevelekben értesíti ügyfeleit szeptemberben folyamatosan arról, hogy ezentúl az SMS-ben küldött első fizetési felszólítás díjmentessé válik.
A felettes szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hasonlóan előremutató, az előfizetőkkel együttműködő, méltányos megoldásokat vár a piac többi szereplőjétől is.

Sokféle szolgáltatói gyakorlat

A telefon-, internet-, illetve kábeltévé-előfizetéseket kínáló hírközlési szolgáltatók gyakorlata nagyon eltérő abban, hogy a fizetési késedelembe esett előfizetőiknek – levélben, SMS-ben vagy e-mailben – kiküldött, akár többszöri felszólítás díját hogyan és milyen mértékben állapítják meg.
Van szolgáltató, amely a felszólításért díjat számít fel – ami hozzávetőleg bruttó 50 és 300 forint közötti összeg a piacon –, és azt az előfizetők következő havi számlájára terheli, mások az első felszólításért nem vagy csak alacsonyabb mértékű díjat számláznak. Arra is akad példa, hogy az előfizető a közelgő fizetési határidőről ingyenes előzetes értesítést kap, vagy a szolgáltató akár meg is hosszabbítja a befizetési határidőt.

A Magyar Telekom általánosságban bruttó 750 forintos fizetési felszólítási „eljárási” díjat számít fel alkalmanként – ami méltánytalanul magas a piac többi szereplőjéhez viszonyítva –, és ezt már az első felszólítás esetében is kiszámlázza. Az ÁSZF-ből, illetve a honlapján található tájékoztatóból ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a késedelem hányadik napjától, milyen gyakorisággal küldhet felszólításokat, ahogy az sem, hogy milyen feltételek mellett kerülhet sor a díj felszámítására, annak mellőzésére, illetve utólagos jóváírására.
Bár kifejezetten a kiküldött felszólítás díjáról jogszabály nem rendelkezik, van jogi lehetőség a kirívóan magas díjak vagy a méltánytalan díjszámítási gyakorlat megváltoztatására. A Magyar Telekom fizetési felszólítási gyakorlata miatt a biztosi hivatalhoz tavaly október óta több panasz érkezett, ezek a méltánytalanul magas díjat és a tájékoztatás módját kifogásolták.

A panaszok nyomán a biztos egyeztetést kezdeményezett, és javaslatokat fogalmazott meg a Telekomnak egy ügyfelei számára egységes, méltányos gyakorlat kialakítására. A szolgáltató egy ezzel párhuzamosan az ügyészség által indított per nyomán végül vállalta, hogy a biztos javaslatai szerinti, méltányosabb díjszámítási gyakorlatot vezet be ősztől.

Jó tudni

A szolgáltatóknak a kiküldött felszólításban minden esetben fel kell hívniuk az előfizető figyelmét a fizetés késedelmének, elmaradásának lehetséges következményeire: a szolgáltató az előfizetői szolgáltatást korlátozhatja, a szerződést felmondhatja, a késedelem miatt szerződésszegésbe eső előfizetőkkel szemben a követelést jogi úton érvényesítheti, akár behajtási vagy végrehajtási eljárást is kezdeményezhet.

(Forrás: NMHH 2018. szeptember - FVA)

Még több hír (...)


Változtatnak a csomagszabályokon a késések miatt

Több légitársaságnál is novembertől változnak a kézipoggyász-szabályzatok. Megváltozhatnak az ingyenesen fedélzetre vihető kézipoggyászok száma, a feladott poggyász súlyhatára, valamint a díja is. Azok, akik nem vásárolnak elsőbbségi beszállást, akár csak egy darab kis méretű táskával (maximum 40x20x25 cm nagyságúval) szállhatnak majd a fedélzetre.
Várhatóan az új szabályok miatt többen adnak majd fel poggyászt a z 2-3 órával a felszállás előtt a repülőtérre érkeznie annak, aki fel szeretné adni a táskáját vagy bőröndjét. Az új szabályozással a késéseket akarják majd visszaszorítani. Hiszen nagyon sokan utaztak két kézipoggyásszal, ami jelentősen lelassította a beszállítási folyamatokat és ez késésekhez vezetett. A díjszabást is egyszerűsítik, egységes feladott poggyász díj lesz utanként, amely a kiemelt, forgalmasabb időszakokban - nyár, karácsony, húsvét - történő repülés esetén növekedhet.

Nem csak a fapados légitársaságok trükköznek

Egy brit fogyasztóvédelmi lap szerint a légitársaságok szándékosan növelik járataik menetidejét, hogy ne kelljen kártérítést fizetniük. bban a fapados légtársaságokkal kapcsolatban hallhatunk, de egy friss kutatás megmutatta, hogy a hagyományos légi fuvarozók sem kivételek. A Which? vizsgálata kimutatta: a technológiai fejlesztések ellenére a repülőutak többsége tovább tart, mint nyolc éve. Ennek szerintük az az oka, hogy a légitársaságok szándékosan tartalékot építettek be a menetrendjükbe, elkerülendő a háromórás késések után fizetendő kártérítést.

A British 87 százalékánál volt ez tapasztalható, a Ryanairnél 82, a Virgin Atlanticnél 75, míg az easyJetnél 62 százalék volt ez a mutató. A tervezett menetidő általában 10-30 perccel nyúlt meg. A légitársaságok képviselői azt mondták a magazinnak, hogy gépeik lassabban repülnek, mint nyolc éve, mert így kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, ami alacsonyabb jegyárakat tesz lehetővé. A British Airways emellett a légi irányítási problémákra is hivatkozott, mondván, manapság sokkal zsúfoltabb az európai légtér, mint 2009-ben. Emellett a repülőgépek földi gurulóútjára korábban kiszámolt idők túlságosan optimisták voltak - tették hozzá.
A ője szerint azonban inkább arról van szó, hogy a lazább menetrend ritkábbá teszi a három órát meghaladó késéseket, amikor az uniós szabályozás szerint kompenzációt kell fizetni az utasok számára. Ráadásul ez sokszor azt jelenti, hogy az utasoknak több ideig kell ücsörögniük a beszállókapunál vagy az álló gépen.
Ha késik egy járat, akkor az végiggyűrűzik az adott légitársaság egész hátralévő napján. Ezt minden cégnél szeretnék elkerülni, ezért a menetrend rendszeres felülvizsgálatakor igyekeznek tartalékot képezni. Számos nagy légitársaság pontossága így is romlott az utóbbi években. A Airways, a Ryanair és az easyJet is rosszabbul teljesít ezen a téren 2009-hez képest, az utóbbinál ennek mértéke eléri a 10 százalékot. Egy közelmúltbeli felmérés szerint Nagy-Britanniában tavaly a Wizz Air volt a legkevésbé pontos, járatai átlagosan 23 percet késtek.

(FVA 2018. szeptember)

Még több hír (...)


Iskolakezdési akciók

Az áruházláncok már közzétették a leárazott tanszereket, egyéb kedvezményeiket, a nagy választékban nem árt több mindenre ügyelni.
Ha hibás a termék, a leárazás ellenére is ugyanolyan fogyasztóvédelmi lehetőségek illetik meg a vásárlókat. Nincs kötelező, egyéves garancia a 10.000 Ft feletti iskolatáskára, van viszont az ilyen vételár feletti íróasztalra, székre, számológépre, diktafonra, hangszerre, sporteszközre, laptopra.
Az áruház biztosíthatja, ha a termék nem olyan, mint amilyet vártak, akkor adott időn belül esetleg vissza lehet vinni. A vállalkozásoknak nem kötelességük visszavenni a terméket, ha az hibátlan, erről saját maguk dönthetnek.
Amennyiben tényleg hibás volt az árucikk (például gyári hiba), a vásárló kérheti a vállalkozástól - az akció ellenére is, hogy ingyenesen javítsák meg a terméket. Ha ezt nem tudják vagy nem akarják megtenni, akkor díjmentesen cserélniük kell. A vételár leszállítását, illetve a teljes vételár visszatérítését is kérni lehet.
Ha a megvételtől hat hónapon belül merült fel probléma, az áruháznak be kell bizonyítani azt, hogy a hiba oka csak a vásárlást követően keletkezett, amennyiben ezt nem teszi meg, úgy köteles eleget tenni a fogyasztó fenti igényének. Hat hónapon túli hiba esetén viszont már a fogyasztónak szükséges bizonyítani, hogy eleve hibás volt az árucikk, amit megvett (például független szakvéleménnyel).
A hiba miatt a vásárlástól számított két évig lehet reklamálni, ezt követően már nem lehet fordulni a vállalkozáshoz a kijavítási, kicserélési igénnyel.


Augusztus 20-a után indul a nagy roham. A legtöbb boltban már június végén kirakták a polcokra a füzeteket, a tolltartókat, a táskákat. Az alapvető iskolai eszközökre - egy gyermek esetében – a szülők egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, és szintén ennyien 20-30 ezer forintot költ.
A füzetet, tolltartót, írószereket a szülők kétharmada személyesen választja ki, egyharmada az áruházi és online vásárlást kombinálja. A tanszerek kiválasztásánál a tartósság a legfontosabb szempont.
Körülbelül a családoknak a fele mondja azt Magyarországon, hogy az iskolakezdés az egy jelentős kiadás. Megterheli a családi költségvetést és mindig van körülbelül öt százalék, akik azt mondják, hogy ez egy vállalhatatlanul nagy kiadás.

Ha a jótállási jegy átadása nem történt meg, úgy a számlával-nyugtával ugyanúgy lehet a jótállási jogokat érvényesíteni a jótállási időn belül. Azért nem utasítható el a fogyasztó igénye, ha a jótállási jegy esetleg rosszul lett kiállítva az áruház részéről.
Ha a jótállási jegy megvan, nem követelheti a cég még mellé külön a számla-nyugta bemutatását. Ez utóbbi csak akkor kötelező, ha esetleg a fogyasztónál nem lenne meg maga a jótállási jegy. Ha a tartós fogyasztási cikkek esetében egy évnél hosszabb garanciát biztosítanak, vagy pedig a tartós fogyasztási cikknek nem minősülő termékre vállal az áruház saját garanciát, akkor azt már külön feltételhez köthetik.

Ha a fogyasztók a vásárlás után azt tapasztalják, hogy hibás a megvett termék, akkor haladéktalanul, de legkésőbb két hónapon belül vigyék azt vissza. Amennyiben ezt nem teszik meg, akkor az ebből fakadó kárt ők viselik. A hibás árucikk miatt bejelentett igényről jegyzőkönyvet kell felvennie az áruház alkalmazottjának és annak egy példányát a fogyasztónak kötelező átadni. Ezt a jegyzőkönyvet a vállalkozások három évig kötelesek megőrizni és bemutatni az ellenőrző hatóságnak, ha azt kérik.
Ha kijavításra vette át a vállalkozás az adott árucikket, úgy külön elismervényt kell adni a fogyasztónak arról, mikor mehet érte vagy pedig ezt az időpontot a jegyzőkönyvben szükséges feltüntetni számára.
Az előírások szerint törekedni kell a 15 napon belül történő kijavításra, vagy épp az e határidőn belül történő cserére, ha ilyen célból vették át a vállalkozások a terméket.

(Forrás:Budapesti Békéltető Testület – FVA 2018. augusztus)

Még több hír (...)


Európa fürdőhelyeinek 85%-a kiváló minősítést kapott

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és a Bizottság  éves jelentése szerint az európai tengerpartok és fürdőhelyek vize egyre tisztább.

A kiváló vízminőségű fürdővizek aránya az európai országokban A vízminőséget rendszeresen ellenőrzik, hogy mindenki tudja, hol lehet biztonságosan fürdeni Európában.lyek közül 21.509 (95,9%) található az EU 28 tagállamának területén, csaknem kivétel nélkül megfelelt az uniós jogszabályok vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeinek

Az európai, köztük a magyar fürdőhelyek 85%-a kiérdemelte a legmagasabb „kiváló” minősítést, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a fürdővíz jórészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas szennyezőanyagoktól.

A fürdőhelyek 96%-a megfelelt az európai uniós szabályok alapján felállított minimum követelményeknek.

(Forrás Brüsszel, FVA 2018. augusztus)

Még több hír (...)


Békéltetés

Több mint kétezer fogyasztóvédelmi tanácsadás a mérlege a Budapesti Békéltető Testület első félévi tevékenységének. Leggyakrabban kereskedelemmel kapcsolatos ügyben érkeznek panaszok, gyakorta vitatottak a mobiltelefon- és internet-előfizetések, a parkolási bírságok, a javító- karbantartó szolgáltatások, továbbá a közszolgáltatások.
Pénzügyi tárgyú ügyekben, építőipari problémák kapcsán, illetve utazással összefüggő esetek rendezése miatt fordulnak még a testülethez. A termékek esetén a legtöbbször valamilyen lábbeli hibájával volt kapcsolatos az ügy tárgya, míg az összes termék közül az ügyek 13 százalékában háztartási és kerti gépekkel támadt gond. Gyakori még a híradástechnikai termékek miatti békéltető eljárás is, ami a legtöbbször mobiltelefon, televízió-, rádiókészülék adásvételével kapcsolatos.
A vállalkozások 73 százaléka tett önként eleget a békéltető testületi ajánlásoknak. Tudatosabbak a magyar fogyasztók, egyre többen már interneten is érvényesítik jogaikat.
Mintegy kétezren használták itthonról az uniós fogyasztóvédelmi vitarendező honlapot az elmúlt időszakban.

(FVA 2018. augusztus)

Még több hír (...)


Utasjogok az EU-ban

Mindenki tökéletes nyaralásra vágyik, de néha becsúszhatnak apróbb hibák. Érdemes tudni, hogy milyen jogaink vannak utasként az Európai Unióban. Az európai utasoknak mindennél fontosabb, hogy jogaikat érvényesíteni tudják, bárhová is utazzanak Európában. Ez azonban nem volt mindig így, és a jogszabályok sem voltak tökéletesek sokáig, ezért az EP számos lépést tett, hogy garantálja, hogy az utasok mindig megkapják, ami jár nekik, legyen szó járattörlésről vagy egy légitársaság csődjéről.

Az európai utasokat ennek köszönhetően számos esetben megilleti a szállás, étkezés biztosítása és kártérítés is, amely elérheti akár a 600 eurót is. Ez a maximum összeg azonban csak a 3 500 kilométernél hosszabb utak esetében törölt járatokra vonatkozik. Vannak további kivételek is, például, ha a légitársaság felajánl egy kényelmes, az eredeti utazáshoz hasonló alternatívát, vagy ha a járatot valamilyen előre nem látható, extrém körülmény miatt kell törölnie. Érdemes ezért utazás előtt tájékozódni a jogainkról és a pontos feltételekről.

Az utasok jogai az EU-ban

((FVA 2018. július)

Még több hír (...)


A legjobb balatoni strandok 2018.
Harminckét strand nevezett a megmérettetésre

Vizsgálták a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítését, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket és a gyerekbarát szempontokat. A vendéglátóhelyek és az egyéb szolgáltatások (wifi, értékmegőrző) is górcső alá kerültek. Egytől öt csillagig értékelték a pályázó strandokat.

Tizenkét fürdőhely kapott ötcsillagos minősítést:

a vonyarcvashegyi Lidó strand,

a balatongyöröki Községi strand,

a gyenesdiási Diási Játékstrand,

a szigligeti Községi strandfürdő,

a balatonfüredi Kisfaludy strand,

az alsóörsi Községi strand,

a balatonfüredi Esterházy strand,

a csopaki Községi strand,

a keszthelyi Városi strand,

a balatonalmádi Wesselényi strand,

a balatonberényi Községi strand,

és a balatonföldvári Keleti strand.

Négy csillagot kaptak:

Keszthely Libás strand, Balatonudvari Fövenyesi strand, Balatonudvari Községi strand, Balatonmáriafűrdő Központi Fizető strand, Zamárdi Nagy strand, Révfülöp Császtai strand, Ábrahámhegy Községi Strand, Balatonfűzfő Fövenyfűrdő, Balatonakali Községi strand, Balatonlelle Napfény strand, Siófoki Nagystrand, Zánka Községi Strand, Balatonszárszó Mikszáth utcai Központi Strand, Fonyód, Panoráma strand, Badacsonytomaj Badacsony strand.

Három csillagos strandok:

Badacsonytomaj Városi strand, Balatonfűzfő Tobruk strand, Keszthely Helikon strand, Balatonboglár Platán strand, Révfülöp Szigeti strand, Balatonederics Zöld Hullám strand.

Két csillagot a balatonszemesi Berzsenyi utcai szabad strand kapott.

Különdíjas. Fővédnöki különdíjat a gyenesdiási Diási Játék Strand kapta.

A Balaton "Legzöldebb Strandja” különdíjat a Községi strand kapta Balatongyörökön. A vonyarcvashegyi LIDO Strand lett a legsportosabb zalai strand.

(FVA 2018. július. Fotók: Internet. Lidó strand, Kisfaludy strand, Keleti strand, Siófoki Nagystrand,Platán strand, Községi strand – Balatongyörök.)

A világ legjobb strandjai

Még több hír (...)


Jön a szuperbiztonságos Wi-Fi

A Wi-Fi Aliance kiadta az új WPA3 biztonsági protokollt. A legújabb protokoll-készlettől mindenki azt várja, hogy orvosolni fogja a legfrissebben felfedezett sebezhetőségeket, és kiküszöböli a KRACK támadások veszélyét. A WPA3 legfontosabb újítása, hogy elődjével szemben nem egységes, hanem minden eszköz esetében külön-külön titkosítókulcsot használ. Az egyik legfontosabb veszélyforrás, amit az új előírásoknak kezelniük kell, a KRACK nevű támadástípus, amelyről kiderült, hogy érinti a mindannyiunk által használt WPA2 biztonsági protokollt.

A nyilvános WiFi-hálózatok forgalma titkosítva lesz a jövőben, a brute force jellegű támadások ellen pedig olyan védelmet iktatnak be, ami blokkolja a hitelesítést több sikertelen belépési kísérlet után. Amint a szabványt véglegesítik, onnantól kezdve csak a gyártókon múlik, hogy a piacon megjelenő routerek, PC-k, okostelefonok, táblagépek és IoT-tok (elektronikus eszközök) támogassák a WPA3-at. Csaknem egy évtizedig tartott az átállás a WPA2-re, így várhatóan időbe telik a WP3 elterjedése is – addig érdemes mindent frissíteni. Felhasználóként majd csak át kell kapcsolnunk rá, amikor azt látjuk, hogy a Wi-Fi kapcsolatunk számára rendelkezésre áll.

(FVA 2018. július)

Még több hír (...)


Látható az internet globális állapotaForrás: Oracle

Az Oracle elérhetővé tette az Internet Intelligence Map szolgáltatását, mely ország-szintű elemzésekkel nyújt betekintést a világháló technikai hátterébe.
Az Internet Intelligence Map segítségével a felhasználók egyszerű, grafikus formában követhetik a világháló állapotát és ingyenesen betekintést kaphatnak olyan események hatásába, mint a természeti katasztrófák vagy az államilag elrendelt beavatkozások.

A Border Gateway Protocol (BGP) eltérítésétől kezdve a tengeralattjárók okozta kábelszakadásokig az Oracle Internet Intelligence csoport rendszeresen közöl objektív adatokat és elemzéseket, amelyek a nyilvánosság számára is megérthetővé teszik az internet technikai alapjait és a hálózat hatásait a geopolitikára és az e-kereskedelemre.

Az Internet Intelligence Map nyomkövetések, BGP és DNS kérések alapján országokra lebontott kapcsolódási statisztikákat nyújt, egyetlen kezelőfelületen. Az internetkapcsolat ezen három dimenziójának bemutatásával párhuzamosan a felhasználók megvizsgálhatják egy incidens internetkapcsolatokra gyakorolt hatását világszerte.

Az Internet Intelligence Map csak egyike azon eszközöknek, amelyek segítenek az Oracle számára a felhő alapú megoldásokhoz kapcsolódó élmények javításában.

A kezdeményezés alapját az Oracle Cloud Infrastructure adja, amely alapvető infrastruktúra-szolgáltatások révén teszi lehetővé az ügyfelek számára a munkafolyamatok futtatását a felhőben.

(Forrás: CW – Oracle – FVA 2018. június.)

Még több hír (...)


Új programmal támogatnák a fogyasztókat

Az Európai Bizottság a 2020 utáni uniós költségvetés keretében 4 milliárd eurós célzott programot javasol a fogyasztók védelmére és helyzetük megerősítésére, valamint arra, hogy az európai kis- és középvállalkozások teljes körűen élhessenek az egységes piac előnyeivel.

Az Egységes piac elnevezésű program biztosíthatja a fogyasztók jogainak érvényesítését, szavatolja a fogyasztóvédelem és a termékbiztonság magas szintjét, és segíti a fogyasztókat problémáik megoldásában, így például az online vásárlással összefüggésben. Előmozdítja az uniós élelmiszergyártók piacra jutását, hozzájárul az unión kívüli országokba irányuló exporthoz, és jelentős támogatást ad az agrár-, illetve élelmiszeriparnak. Támogatja az élelmiszerek biztonságos előállítását, az állat- és növénybetegségek megelőzését és felszámolását, valamint az állatjólét javítását.

Segíteni kívánja azon informatikai eszközök és szakismeretek fejlesztését is, amelyek révén a bizottság hatékonyan érvényesítheti a versenypolitikai szabályokat a digitális gazdaságban, illetve javítja a tagállami hatóságokkal és bíróságokkal folytatott együttműködését. Segíteni fogja a nemzeti statisztikai hivatalokat az európai statisztikák előállításában és terjesztésében.

(FVA 2018. június)

Még több hír (...)


Az EP hadat üzenne a kilométeróra csalóknak

A használt autók több mint felénél visszatekerik a kilométer-számlálót, ezzel nem csak a vásárlót károsítják meg, de súlyosan veszélyeztetik a közúti biztonságot és szennyezik a környezetet.
A kilométeróra-csalásokkal átlagosan 2–5 ezer euró közötti összeggel emelik meg illegálisan egy használt autó árát. Ez európai szinten 5,6–9,6 milliárd eurós kárt jelent a használtautó-kereskedőktől kezdve a gyártókon át a vásárlókig számos érintettnek.
A csalások jellemzőbbek a nemzetközi eladásoknál: a behozott autók 30-50%-a érintett, míg az országon belüli értékesítéseknél ez az érték csupán 5-12%. Nehéz pontosabb becslést adni, de Magyarországon 13-52% lehet a kilométeróra-csalással értékesített használt autó.

Legyen bűncselekmény

A Parlament az egész EU-ban bűncselekménnyé nyilvánítaná a csalásokat. Jelenleg 25 tagország lép fel ellenük, és szankciók is változók. Szlovákiában például 226 eurós bírság jár érte, Franciaországban viszont akár két év börtön.
A gyártókat arra ösztönöznék, hogy olyan csalást akadályozó, modern technológiákkal lássák el a gépjárműveket, mint például a blokkláncon alapuló kilométeróra.

Uniószerte nemzeti kilométer-számláló nyilvántartást kellene felállítani, és az egyes nemzeti regiszterekhez más uniós tagállam is hozzáférhetne. A használt autót vásárlók így az autó korábbi regisztrációs helyétől függetlenül ellenőrizhetnék a futásteljesítményt.
Gyakoribb adatrögzítéssel feltűnik a csalás
A kilométer-számlálók adatait az autó üzembe helyezésétől fogva minden műszaki vizsgálatnál, karbantartáskor, javításkor és egyéb szervízeléskor kötelezően rögzíteni kellene.

(Forrás: Európai Parlament 2018. május - FVA)

Még több hír (...)


Idősek veszélyben

Az idősebb (55 évnél idősebb) felhasználók egyre többen vannak jelen digitális platformokon, s ezzel párhuzamosan a családtagjaik amiatt aggódnak, hogy nem elég körültekintőek az informatikai biztonság kapcsán. Ugyanakkor az emberek egyharmada nem tesz semmit, hogy megvédjék idősebb rokonaikat az online veszélyektől. Az 55 év felettiek többsége, 84 százaléka naponta többször használja az internetet, 44 százaléka hetente legalább 20 órát van online.
A rokonok 60 százalékát nyugtalanítja, hogy az idősebb hozzátartozók nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket, amikor online vannak. Az internetet használók 44 százaléka elismerte, hogy idősebb rokonaik találkoztak kiberfenyegetéssel – 15 százaléka online átverés, 15 százaléka rosszindulatú szoftverek és/vagy vírusok, 13 százaléka kémprogram áldozata lett.

A válaszadók mindössze 34 százaléka telepített biztonsági megoldást idősebb rokonaik készülékeire, 32 százaléka rendszeresen oktatja és segíti szeretteiket. 33%-a bevallottan nem segít és nem fordít elegendő figyelmet a kibercsapdák elleni védelemre. Az idősebb felhasználók igencsak sebezhető és rendkívül jól jövedelmező célcsoportot jelentenek a kiberbűnözők számára, akiket könnyen lehet malware, kémprogram vagy adathalász e-mailek segítségével becsapni.
Az állandóan fejlődő kiberfenyegetések elleni küzdelem egyetlen módja a fokozott éberség és a hatékony biztonsági megoldások telepítése minden készülékre, a mobil eszközökre. Ezek kombinációjával inkább elkerülhetőek az adatvesztések vagy a pénzügyi visszaélések.

(Forrás: TF 2018. május)

Még több hír (...)


Védjegykisokos a Nébihtől

Véget vetne az élelmiszerpiaci védjegyek között uralkodó zűrzavarnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Egy online tudástár segítségével a tudatos fogyasztók egy helyen és kereshető formában nézhetik meg az élelmiszereken szereplő tanúsító védjegyek listáját.

A vásárlók zöme nem tudja, hogy egyes védjegyek pontosan milyen eredet- vagy minőségjelölést takarnak. A Nébih tudástára a tanúsító védjegyek közti eligazodást segíti. Az összesítésben jelenleg 47 védjegy szerepel, kisokosát a jövőben további információkkal bővíti majd a Nébih.

Védjegynek azokat a jelöléseket nevezzük, amelyek grafikailag ábrázolhatók és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala lajstromba vett, valamint az egyes áruk és szolgáltatások azonosítására, mások áruitól, illetve szolgáltatásaitól való megkülönböztetésére szolgálnak. A csoporton belül is kiemelkednek a tanúsító védjegyek.

A kormány 2017. augusztusi határozatában az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését tűzte ki célul. Az akcióterv egyik fő pontja volt egy átfogó, a védjegyeket bemutató tudástár létrehozása. A védjegyek egyik funkciója ugyanis, hogy segítsék a fogyasztókat a tájékozódásban, így hozzájárulnak ahhoz, hogy vásárlásaik során tudatosabban dönthessenek.

(Forrás: Nébih, 2018. május)

Még több hír (...)


A tavalyi erős év volt, az idei még jobb lesz

Még nem zárult le az utazási irodáknál az előfoglalási időszak, de már most látható, hogy nagyon jók az idei mutatók.
Egyre többen kötik le az utakat korábban, ami az utazási irodáknak azért kedvező, mert tervezhetőbbé teszi kapacitásukat, az utazóknak pedig azért, mert utak és szállások tekintetében nagyobb kínálatból tudnak válogatni.
Nagyfokú áremelkedések nem voltak, a főbb célországok is hasonlóak, mint az elmúlt években. Sok foglalás érkezik Görögországba és Horvátországba, egyre népszerűbb Egyiptom. Ismét többen keresik Törökországot és Tunéziát. Sok hazai utazót vonzanak a Földközi- vagy Karib-tengeri hajóutak, akár egyénileg, akár csoportosan.

Körültekintően válasszunk utazási irodát

Tisztul az utazási irodák piaca, kevesebb a jogosulatlan utazásszervező, de még mindig vannak olyan magánszemélyek és szervezetek, amelyek a jogszabályi feltételek nélkül végzik tevékenységüket. Ezért fontos az utazási iroda körültekintő kiválasztása – hívja fel a figyelmet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.  A hivatalosan működő utazásszervezői piac megfelelően szabályozott, ellenőrzött, és jól működik a kauciós biztosítási rendszer is.

A külföldi utazásszervezőkkel érdemes elővigyázatosnak lenni.

(2018. április)

Még több hír (...)


Nincs anyagi kár ha felveszi a kétes külföldi hívást

Belföldön nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha a külföldi számról kezdeményezett hívást fogadja. Amennyiben a mobiltelefont használó visszahívja a külföldi számot, akkor viszont adódhatnak problémái: felmerülhetnek pluszköltségek, de később érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is.

Idén számos panasz érkezett külföldi számról indított rejtélyes telefonhívásokról az NMHH és a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálataihoz. Elsősorban ugandai, orosz, cseh, vagy lengyel ország-előhívószámmal jelzett hívást a telefonjuk, de volt Burundiból, Grenadából, Szamoából, Ausztriából és Romániából érkező hívásra is. A legtöbben nem reagáltak a hívásra, aki mégis felvette, az általában a vonal azonnali bontását tapasztalta.

A jelenség vélhetően egy újabb ún. wangiri (vagy más néven scam hullám), melynek lényege, hogy csalók nemzetközi telefonszámról tömegesen próbálnak embereket rávenni arra, hogy az adott – vélhetően emeltdíjas – számot a fogadó fél visszahívja.

Ezek a csaló kezdeményezések bizonyos időközönként felütik fejüket, vissza-vissza térnek a gyanútlan fogyasztók megtévesztésére.

A bizonytalan eredetű külföldi hívásokat és SMS-eket hagyjuk figyelmen kívül.

A belföldön, hazai mobilszámon vagy vezetékes telefonon külföldi számról érkező hívásfogadás nem növelheti az előfizető telefonszámláját. Az emelt díjas hívás vagy SMS fogadása alapbeállításként tiltva van minden ügyfélnek. (Kivétel jelent ez alól az, aki kifejezetten kérte a szolgáltatót a blokkolás feloldására.) Probléma csak abban az esetben jelentkezhet, azaz csak akkor érheti belföldön anyagi kár a mobiltelefon-tulajdonost, ha a gyanús számot visszahívja.
Más a helyzet akkor, ha a hazai előfizető valahol külföldön tartózkodik és fogadja az adott hívást, azonban ebben az esetben is csak az adott szolgáltatóval kötött szerződés külföldi hívás fogadására vonatkozó általános díjtételeivel kell kalkulálnia akár a hívás fogadása, akár visszahívása esetén. Az Európai Unió országaiban, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben a legtöbb díjcsomagban már nem kell fizetni a bejövő hívásokért, de a többi országban jellemzően igen. Célszerű figyelni erre az Európán kívüli országokba utazva.
Vajon hogyan jut a hívó birtokába a számunk, amikor azt nem adjuk meg?
A telefonszámokat az eddigi tapasztalatok alapján véletlenszerűen egy szoftver generálhatja, így bármilyen szám hívását megkísérelhetik.
A hazai szolgáltatók folyamatosan figyelve a külföldi számokról hazai hívószámra érkező tömeges híváskezdeményezéseket, valamint az ügyfélszolgálatokra érkező bejelentések nyomán egyesével megvizsgálva folyamatosan tiltják le az érintett és már ismert számokat.

(Forrás: NMHH - Magyar Telekom - Telenor - Vodafone 2018. április, FVA)

Még több hír (...)


Összefogás a biztonságosabb élelmiszerláncért

Április 16-19. között tizennégy ország részvételével Budapesten megrendezett workshop központi témája volt az élelmiszerlánc biztonságosabbá tétele a lakossággal való jobb kapcsolattartás és a háztartások életét segítő technikai innovációk révén.
Az élelmiszeripari termékek évről évre egyre biztonságosabbak, de a szigorúbb szabályozás és a fejlődő technológia ellenére sem csökken az élelmiszer eredetű megbetegedések száma. Ennek legfőbb oka a fogyasztók figyelmetlensége, a tudatosság, esetenként pedig a tudás hiánya.
Az Európai Unióban az összes élelmiszerbiztonsági esemény száma évente körülbelül 23 millió, amelyből mintegy ötezer megbetegedés halálos kimenetelű. Ezeknek csaknem a fele vagy akár 70-80 százaléka is megelőzhető lenne.
Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának támogatásával 2017 májusában létrejött SafeConsumE elnevezésű kutatási együttműködés fő célkitűzése, hogy mérhető javulást érjen el az élelmiszer eredetű megbetegedések vonatkozásában.
A szakmai tanácskozás központi témái: a hatóságok élelmiszerbiztonsági kockázatkommunikációjának új irányai, a gyermekkori élelmiszerbiztonsági oktatás szerepe, a háztartások élelmiszerbiztonsági gyakorlatainak elemzése, továbbá az élelmiszerbiztonságot elősegítő technikai innovációk.

(Forrás: Nébih 2018. április)

Még több hír (...)Feltöltőkártyák
Idén is egyeztetni kell a szolgáltatókkal

A hírközlési törvény szerint 2017-ben június 30-ig, majd azután évente kell szolgáltatójukkal egyeztetniük adataikat a feltöltőkártyás előfizetéssel rendelkezőknek. Ha elmulasztják az adategyeztetést, akkor kártyáikra megszűnhet az előfizetés.
Az idei adategyeztetés határideje minden kártyatulajdonos számára más és más; attól függ, ki mikor kötötte meg a szerződését. Az adategyeztetést a szerződéskötéstől számított fordulónapig kell elvégezni.

Idén körülbelül 3,5 millió SIM-kártya adategyeztetése várható.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kéri az előrefizetős SIM-kártyás ügyfeleket, hogy ha a szolgáltatójuk SMS-ben értesíti őket az aktuális adategyeztetésről, tegyenek ennek eleget a törvényi előírásoknak megfelelően.

Csak a szolgáltató SMS-es értesítése után kell elvégezni az adategyeztetést. Az adategyeztetés mindhárom nagy szolgáltató honlapján online is elvégezhető.

 Adategyeztetések linkjei
 

(NMHH 2018. április - FVA)

Még több hír (...)


A tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege

Javuló eredmények a 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzésen.

Az egy hónapos mustra során 4.715 vizsgálatot végeztek, amelyből 88 figyelmeztetéssel, 154 bírsággal zárult, összesen mintegy 13,5 millió forint értékben. A több mint 20 ezer megvizsgált élelmiszer tételből 349-et, összesen mintegy 9,5 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból.
Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálta, míg magukat az ellenőrzéseket a járási hivatalok és a Nébih szakemberei végezték. A vizsgálatok az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területére egyaránt kiterjedtek.

A vizsgálatok az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területére egyaránt kiterjedtek. Ellenőrizték az olyan hagyományosan népszerű termékeket, mint a sonkák, a tojás, a különböző édességek vagy az alkoholos italok. Nem maradhatott el a szezonális zöldség- és gyümölcsfélék vizsgálata sem, újdonságként pedig a tojásfestékek kerültek górcső alá.
A szankciók között 18%-al kevesebb figyelmeztetés és 5%-al kevesebb bírság született az előző évhez képest.

((NÉBIH 2018. április - FVA)

Az ellenőrzés zárójelentése

Még több hír (…)


Jönnek a nulla energiaigényű házak
Az EU támogatná az energiatakarékos házak építését és a régi épületek felújítását

Lehet, 2050-re az EU-ban minden otthon energiatakarékos lesz. Ezzel nem csak a fűtésszámla csökkenne, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátása is.
2021. január 1-jétől az EU-ban minden újépítésű háznak nulla vagy ahhoz közelítő energiafelhasználással kell működnie, beleértve a hűtéshez, fűtéshez és a világításhoz használt energiát is. Emellett az Unió bevezet egy egységes minősítési rendszert az épületek energiateljesítményére.

Az EP-képviselők az áprilisi plenáris ülésen szavaznak az új szabályokról.

A módosítás kitér az alábbiakra:

a régi, energiapazarló épületek felújítására hosszú távú stratégiát kell kidolgozniuk a tagállamoknak. Az új szigeteléssel 2050-re az európai épületek alig fogyaszthatnak majd energiát;

ösztönözni kell az olyan okostechnológiák használatát, amellyel csökkenthető az energiafogyasztás;

a jövőben minden új épület parkolóhelyein elektromos töltőállomásokat kell telepíteni. Az

EU-ban fogyasztott energia 40%-át fordítjuk az épületeink hűtésére és fűtésére. Az európai házak közel 75%-a pazarolja az energiát. Magyarországon fűtésre, meleg vízre és főzésre használják a háztartási energiafogyasztás 80%-át, és a KSH szerint körülbelül 4,4 millió otthon szigetelése nem felel meg a modern elvárásoknak.

Videó 

(EP 2018. április)

Még több hír (…)


Határokon átnyúló, uniós csomagkézbesítés

(EP 2018. március)

Még több hír (…)


Microsoft erőszakos frissítések

A Windows 10 Fall Creators Update több PC-re a felhasználó megkérdezése nélkül települt fel.
2015-ben, a Windows 10 kiadásakor a Microsoft szokatlanul erőszakos stratégiát választott a terjesztéséhez, és sok gépre a tulajdonos hozzájárulása nélkül telepítette fel az operációs rendszert.
Ugyanez ismétlődött meg a Windows 10 Fall Creators Update-re történő frissítéskor, még olyan esetekben is, amikor a Windows Update ki volt kapcsolva.
Az erőszakos frissítés a Windows 10 Anniversary Update és Windows 10 Creators Update rendszereket egyaránt érintette.

 

Üzenet jelent meg, amely szerint új biztonsági frissítések érkeztek, és ezekkel a teljes operációs rendszer frissült. Ez azért különös, mert a Windows 10 Anniversary Update-et és a Creators Update-et továbbra is támogatja a Microsoft, és gondoskodik a biztonsági frissítéseikről. Az eredeti, 1511. változatra viszont már nem érvényes a támogatás, és a Microsoft szerint kulcsfontosságú, hogy ezeket a gépeket a legújabb Windows 10-re frissítsék. Ez azonban csak a felhasználó engedélyével történhet.

Jön a Windows 10 új kiadása

A Microsoft Windows 10-es operációs rendszere tavasszal kaphatja meg a legújabb nagy frissítőcsomagot, ami a a Tavaszi Alkotói Frissítés nevet viseli. Ebben a csomagban a korábbi, 1708-as verziószámot viselő buildhez képest számos újítás kap helyet, valamint a hibajavításokat is integrálják.

A Tavaszi Alkotói Frissítés egyebek mellett frissített adatvédelmi beállításokat is kap. (Ezeket a Windows Insider Program résztvevői már kipróbálhatják.)
Az adatvédelmi beállítások között két fontos új opció jelenik meg.
Az egyik a kézírással és szövegbevitellel kapcsolatos adatok gyűjtését szabályozza: ha a felhasználó hozzájárul, a begépelt szavakat és a kézzel írt tartalmakat felhasználja a Microsoft a szolgáltatások javításához. Így javul a kézírás-felismerés hatékonysága, de a gépelés alatt álló szavak automatikus kiegészítése és a begépelt szósorrend alapján valószínűsíthető következő szavak felajánlása is pontosabban működhet. Az adatgyűjtés önkéntes és anonim, plusz kikapcsolására is van mód.

A „Találd meg az eszközömet” funkció az elvezett konfigurációk felderítésében segíthet. A funkció engedélyezésével a helymeghatározással kapcsolatos adatokhoz hozzáférhet a Microsoft, hogy az esetlegesen elveszett vagy elhagyott eszköz megtalálása könnyebb legyen.

 (Forrás: Computerworld, Ipon 2018. március - FVA)

Még több hír (…)


Májustól lép életbe az EU új adatvédelmi szabályozása

Az Általános Adatvédelmi Szabályozás volt a fő a téma a 2018. február 16 – március 1. között Barcelonában megrendezett Mobil Világkongresszuson 

Az Általános Adatvédelmi Szabályozás idén májustól lép hatályba, és az Európai Unió eddigi adatvédelmi keretrendszerét váltja fel. Az új szabályozás minden adatra kiterjed Európában, mindenkire, aki Európában tevékenykedik, akár uniós állampolgár, akár nem. Az EU kívüli cégek is kezelik uniós állampolgárok adatait, ezért rájuk is vonatkozni fog az új adatvédelmi törvény.
Világunk egyre inkább digitálissá válik, tavaly már nyolc és fél milliárd eszköz csatlakozott az internetre, ezért az adatok védelme most fontosabb, mint valaha. Néhány országban már ma is ki lehet kérni a cégektől, hogy milyen adatokat tárolnak rólunk. A jövőben ez minden állampolgárra érvényes lesz Európa egész területén.
Mindenkinek joga lesz megtudni, hogy milyen információkat tárolnak róluk a cégek. Amely cégek és szervezetek nem tesznek eleget az Általános Adatvédelmi Szabályozásnak, éves forgalmuk 4%-át fizethetik büntetésnek, de maximum 20 millió eurót.

(2018. március - FVA) 

Még több hír (…)


Tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Idén tavasszal is sor kerül a Húsvétkor hagyományosan fogyasztott, valamint a szezonális élelmiszerek fokozott ellenőrzésére. Az egész országra kiterjesztett ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei végzik.

Az átfogó vizsgálatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el a 2018. március 1-je és április 2-a közötti időszakra.

Az ellenőrzés középpontjába kerülnek a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (különösen a sonka), az édesipari termékek, a különféle borok és szeszes italok, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, valamint – az élelmiszerlánc szemléletet érvényesítve – a bárányok és nyulak szállítása is.
Húsvéti időszakban jelentősen megemelkedik a tojásfogyasztás, így a szakemberek kiemelten figyelik az értékesítésre kerülő étkezési tojást. Idén először a tojásfestékeket is vizsgálat alá vonja a hatóság. Az agrártárca célja, hogy az ünnepi időszakban is kizárólag biztonságos, kiváló minőségű, lehetőség szerint hazai gyártású élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára.

(Forrás: Nébih 2018. március)

Még több hír (…)


Ennyire sugárzik a mobiltelefon

A Német Sugárzásvédelmi Hivatal (BfS) adatbázisa megmutatja, hogy mely típusú mobil telefonnal mekkora sugárzásnak vagyunk kitéve, amikor használunk. A Bfs kétféle értéket rögzített: a telefonálás során fejünket érő sugárzást, és azt, hogy nyomkodás közben mennyi energiát nyel el a testünk.

A listában mintegy 50 gyártó több mint 3.000 modellje szerepel. A lista csak a konkrét értékeket mutatja meg, arra nem tér ki, hogy a sugárzásnak milyen egészségügyi hatásai lehetnek.

A nagyobb gyártók többsége az átlagot hozza, a Sony, a Huawei, az LG és az Apple némileg fölötte van, a HTC kicsit alatta.
Kifejezetten jó, masszívan az átlag alatti értékeket mutattak a Samsung mobiljai.

Az időseknek szánt mobilokat gyártó svéd Doro, a német Medion és a kínai Xiaomi készülékeit viszont érdemes nyújtott kézzel nyomogatni, ezeknél jóval átlag feletti értékeket mértek.
A telefonálás közben a fülnél mért sugárzás esetében már kevesebb a 2 közeli érték, és ezeket többségében kifutott modelleknél mérték. Ebben a mutatóban a nagyobb gyártók közül a kínaiak teljesítettek a legrosszabbul: a Top húszban a One Plus, a Xiaomi, a Huawei és a Lenovo modelljei is szerepelnek.

Abban továbbra sincs tudományos konszenzus, hogy a rádiófrekvenciás sugárzás emberi szervezetre gyakorolt hatása káros-e vagy sem, s ha káros, mennyire.
Több vizsgálat is arra jutott, hogy a mobiltelefonálás rákkeltő, egy többéves svéd kutatás azt mutatta ki, hogy agydaganatot okoz. Egy vizsgálat szerint a nyálmirigyek jó és rosszindulatú elváltozásának valószínűségét növeli jelentősen.

A témáról részletesen írtunk 2011-ben

(2018. február - FVA)

Még több hír (…)


„A jelenlegi közösségimédia-habzsolás és az okostelefon-függőség hipnózishoz hasonló öntudatlan transzállapot. Ebből a függőségből ki kell lépni.”

(Tristan Harris, a digitális detoxikáló mozgalom kitalálója, a Google korábbi termékfilozófusa.)

Küzdelem a szörnyszülöttel

Center for Humane Technology néven hoztak létre szövetséget többen, akik a korai időszakban a Google és a Facebook vezető alkalmazottai voltak.

Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az okostelefonok és a közösségi oldalak miféle veszélyeket rejtenek. Céljuk, hogy a diákokat, tanárokat és szülőket is felvilágosítsák, hogy a közösségi oldalak túlzott használata milyen veszélyeket hordoz. Például kimutathatóan károsak a mentális egészségre.

A Common Sense Media vállalat  50 millió dollár értékű reklámidővel és műsorsávval támogatja a kezdeményezést.

A szövetséghez csatlakozott a Facebook egykori operatív menedzsere, az Apple és a Google egykori kommunikációs igazgatója, egy Facebook-igazgató, a Facebook Like-gombját megalkotó Justin Rosenstein, a Facebook egyik korai befektetője.

A csoport egy weboldalt hoz létre, melyen különféle technológiák egészségre gyakorolt hatásáról lehet információkat olvasni. A csoport lobbizni akar a törvényhozásban olyan jogszabályokért, melyek például előírnák, hogy készüljenek kutatások a technológia gyerekekre gyakorolt hatásáról.

Sean Parker, a Facebook első elnöke arról beszélt a Timesnak, hogy azért csatlakozott a projekthez, mert megrémítette, hogy mit segített létrehozni. Nagyon megbánta, hogy szerepet vállalt a Facebook történetében.

Az egykori Facebook-alelnök, Chamath Palihapitiya javasolta; „egy dolgot tehetsz, nem használod azt a szart”. Ő a gyerekeinek nem engedte, hogy a Facebookra regisztráljanak. Kevés szó van arról, a Facebook az emberiség történelmének legnagyobb megfigyelési és adatgyűjtő vállalkozása, szélsőjobboldali tartalmaknak is teret engedett, és sorolhatnánk más negatívumait, káros hatásait.

Valamelyest megnyugtató, a most netre lépő generációk számára már nem oly vonzó a Facebook, ráadásul a fiatalok „elvándorolnak” más közösségi médiára.

Érdekesség

Bill Gates gyermekei 14 éves koruk után kaphattak csak mobil telefont, később Facebook használatukat ellenőrizték a szülők. Steve Jobs nem engedte gyerekeinek az iPad használatát.

(2018. február - FVA)

Még több hír (…)


Egyszerűbb lesz online vásárolni

Év végéig eltörli az EU a területi alapú korlátozást, a geo-blokkolást, így könnyebb lesz beszerezni valamit egy másik országban lévő cégtől az interneten. Sokak számára az online vásárlás a mindennapi élet része lett, 2017-ben az európaiak 57%-a vásárolt valamit az interneten. Az online vásárlás nem áll meg a határoknál:
Tavaly az interneten vásárlók harmada egy másik uniós országban működő kereskedőtől szerezte be az adott terméket. Ők azonban még mindig számos akadályba ütközhetnek, ami miatt végső soron nem valósul meg a tranzakció. Az Európai Bizottság több ezer weboldalt megvizsgált az EU-ban, és megállapította, hogy csupán az esetek 37%-ában tudtak a külföldről vásárlók valóban megvenni egy terméket. Az esetek fennmaradó részében a felhasználók területi alapú tartalomkorlátozásba ütköztek (geo-blokkolás).

A területi alapú korlátozás az a gyakorlat, amikor a cégek földrajzi helyhez kötik termékeik online történő megvásárlását. Ennek a formája lehet az, ha külföldi IP-címre, irányítószámra, vagy a bankkártyát kibocsátó országra alapozva elérhetetlenné tesznek bizonyos termékeket és szolgáltatásokat a felhasználók számára. A geo-blokkolás tipikus formája, amikor egy cég indoklás nélkül meggátolja az árucikkei interneten keresztüli vásárlását egy másik országból érkező igény esetén és visszairányítja a felhasználót egy helyi áruházhoz, ahol azonban más áron kaphatók a termékek.
Az EP-képviselők azért dolgoznak, hogy megszűnjön ez a fajta diszkrimináció és a vásárlók online és offline egyaránt élvezhessék az EU egységes piacának előnyeit. Az Európai Parlamentnek köszönhetően a megállapodásba bekerült egy záradék, amelynek értelmében a Bizottságnak két éven belül meg kell vizsgálnia, hogy szükséges-e a törvényt kiterjeszteni további termékekre, például az e-könyvekre, letölthető zenére, és az online játékokra.

(Forrás: EP 2018. február- FVA)

Még több hír (…)


 

6800 magyar emailcímet és jelszót loptak a hekkerek
Hackertámadás ért a Telekomhoz is kapcsolódó több elektronikus postafiókot

Ügyvédek, ügyvédi irodák, állami és önkormányzati dolgozók emailcímei és jelszavai is kerültek nyilvánosságra a Pastebin oldalon közzétett adatbázisban – tájékoztatott a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Bár az ügyvédek email címei az ügyvédi kamara honlapjáról egyszerűen hozzáférhetőek, jóval nehezebben szerezhették meg a Telekom rendszeréből, vagy a januártól életbe lépett Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatásból. Az ügyfélkapus belépési metódus éppen a hetekben alakult át, és viszonylag könnyen leszűrhetően tartalmazhatja ügyvédek és ügyvédi irodák ügyfélkapus címét és jelszavait is. Az is előfordulhat tehát, hogy a levelezőrendszerekkel közvetlen összefüggésben nem loptak jelszavakat, hanem azok fiókjába sikerült belépni a támadóknak, akik ugyanazt a jelszót használják ezeken a helyeken (is).

(FVA 2018. január)

Figyelem! Ne fizessen!
Hibás magyarsággal hónapok óta érkeznek a Telekom nevében küldött hamis számlák, az alábbi egy ilyen:(nagyításért klikk a képre)
 

Még több hír (…)


Hamis gyógyszerek a neten

Elárasztják Magyarországot a hamis készítmények és a semmit sem érő gyógyászati kiegészítők. A külföldön bejelentett cégek úgy működnek, hogy keresnek egy olyan egészségügyi problémát, amely sokakat érint. Bár ezeket csak műtéttel lehetne megoldani, ők mégis olcsó megoldásokat kínálnak. A honlapjukról pedig meg is lehet rendelni a termékeket. Ilyen a lábfejen keletkező bütyök, melynek eltávolítására kínál "forradalmian új megoldást" egy külföldi domainnév alatt futó honlap. A szokásos vevőcsalogató és meggyőző eszközök teljes tárházát felvonultatja: olvashatóak rajta pozitív fogyasztói visszajelzések, egy szakember tapasztalatai, vannak akciók és kedvezmények és egy felugró ablak is, ami folyamatosan mutatja, hogy éppen ki vásárol és honnan.
A honlap igazán meggyőző, van magyar telefonszám és pénzvisszafizetési garancia, így a legtöbb vásárló nem gondolja, hogy átverés is lehet. Elutalják a termék árát, majd amikor megérkezik a csomag, jön a fekete leves. A bütyöktapasz vagy az eltüntető kötés ugyanis nem ér semmit. A vevők ilyenkor megpróbálhatják visszakérni a pénzüket - sikertelenül.
A legtöbb ilyen kamuoldal mögött egy egész céghálózat működik. A terméket egy Kuala Lumpur-i cégtől rendeljük, a pénzt egy svájci számlára utaljuk, a csomagot Kínából adják fel, az ügyfélszolgálat ellátásával pedig egy magyar nyelvű ügyfélszolgálatot bíznak meg - a gyártó ismeretlen marad. Az emberek általában két okból vesznek a neten ilyesmit: mert olcsó és mert nem kell a recepttel vesződni. Ezekkel a szerekkel csak a kisebb probléma az, hogy sokszor nincs bennük hatóanyag. De előfordulhat, hogy nem azt a hatóanyagot tartalmazza a megrendelt készítmény, amit feltüntettek, és ebben az esetben az nem várt kölcsönhatásba léphet a már szedett gyógyszerekkel.

(FVA - 2018. január)

Még több hír (…)


Biztonsági tanácsok a közösségi oldalakhoz
A kéretlen hirdetések is lehetnek veszélyesek

A közösségi hálózatokon való részvétel aránya az EU-n belül Magyarországon a legmagasabb - derült ki az Eurostat 2017-es felméréséből.
A magyarok 83 százaléka szokta a közösségi oldalakat böngészni, a 16-24 év közötti korosztály körében pedig az arány eléri a 97 százalékot.

Olvassuk el, mire szerződtünk
A különböző közösségi oldalak (Facebook, Twitter stb.) és az internetes keresők használata is ugyanolyan megkötött szerződésnek minősül, mintha a való életben írtunk volna alá egy jogi dokumentumot. Ebből pedig ugyanúgy jogok és kötelezettségek származnak ránk, és az oldalt üzemeltető vállalkozásra nézve is. Ismerjük meg a közzétett és nyilvános általános szerződési feltételeket.

Ne feledjük, figyelnek
A közösségi oldalak és a keresők használatakor folyamatosan összesítik és gyűjtik rólunk az adatokat, legyen szó életkorunkról, nemünkről, tartózkodási helyünkről, a közösségi oldalon az adatlapunkon megadott adatokról, bármilyen bejegyzés kedveléséről vagy megosztásáról és az egyéb internetezési szokásaikról. A bejelentkezés előtt és a kijelentkezés után sem marad feltétlenül rejtve, hogy mely internetes oldalakat kerestük fel, és tovább folyhat az adatgyűjtés. A számítógépeken kis méretű fájlok (az úgynevezett cookie-k: "sütik") gyűjtik az adatokat, és ezáltal is mód nyílik az internethasználati szokások feltérképezésére.

Legyünk óvatosak a hirdetésekkel
A közösségi oldalakon megjelenő hirdetésekre ne válaszoljunk közvetlenül. A válaszüzenetekben a hirdetésre való hivatkozással, annak kedvelésével, megosztásával vagy akár a hozzászólással adott esetben olyan különleges és bizalmas adatokat adhatnak át akaratukon és tudtukon kívül a hirdető vállalkozásnak.

Módosítsuk az alapbeállításokat
Adatlapjainkon állítsuk be minimálisra a rólunk gyűjthető adatok körét, távolítsuk el az automatikusan beállított érdeklődési területeket, tiltsuk le a szolgáltatói helymeghatározás lehetőségét. Használjunk olyan úgynevezett "adblocker" alkalmazást, amely meggátolja, hogy adatokat gyűjtsenek rólunk. Tiltsuk le a sütiket az internetes böngészőnkben.

Körültekintően vásároljunk
Mielőtt rendelnénk ellenőrizzük, hogy az eladó magánszemély vagy vállalkozás, hiszen csak utóbbi esetben lehet például visszaküldeni az árut tizennégy napon belül!

Ellenőrizzük a kereskedőt
Ne vásároljunk olyan kereskedőtől, akinél cégnév, postacím sem áll rendelkezésre, és például csak egy e-mail-cím szerepel megadott elérhetőségként. Ilyen esetben kérjünk további adatokat levélben. Nézzük meg, hogy a hirdető rendelkezik-e internetes honlappal.
Olvassunk utána, hogy a többi felhasználó milyen bejegyzéseket tett közzé!

(FVA 2018. január)

Még több hír (…)


Ünnepi bevásárlást - körültekintően

A vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát meg kell őrizni.
A reklamációt csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha bizonyítjuk, abban az üzletben vásároltuk a terméket. A vásárlást követően még az üzletben, ellenőrizzük, hogy a számlán valóban a termékkel kapcsolatban feltüntetett ár, valamint a megfelelő darabszám szerepel-e. Ellenőrizzük azt is, hogy nyugtát kaptunk-e, mert sokszor a számológépből nyomtatott szalagot adják át a pénztárnál, ezen azonban nem szerepel sem a termék megnevezése, sem a kereskedő neve.
Sokan hiszik tévesen, hogy a boltban vásárolt terméket, ha három napon belül visszaviszi, akkor annak árát a kereskedő köteles visszafizetni. Hibátlan termékeket a kereskedő nem köteles visszavenni.
Amennyiben a termék hibás, és a vásárlástól számított három napon belül a fogyasztó visszaviszi a boltba, akkor a kereskedő köteles a terméket kicserélni. Online vásárlás esetén viszont a termék átvételétől vagy a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződés megkötésének napjától számított 14 naptári napon belül élhetünk az elállással.

Jótállás és szavatosság
Kötelező, egyéves jótállás vonatkozik a tízezer forintos vételár feletti termékekre. A tízezer forintos vételár alatt nem jótállás, hanem kétéves szavatossági időszak vonatkozik a termékekre. Ha ezen időszakon belül a termék gyártási eredetű hibával romlik el, a kereskedő köteles azt ingyenesen javítani, cserélni, vagy ha egyikre sincs lehetőség, árleszállítással élni a vásárló felé.
Fizetés előtt mindig kérdezzük meg, hogy az ünnepek után a nem tetsző, vagy nem megfelelő ajándékot az adott üzletben vissza lehet-e cserélni, árát le lehet-e vásárolni. A karácsonyi bevásárlásokon nem árt az akciókkal vigyázni, mert megtévesztőek lehetnek. A meghirdetett kedvezményeket a kereskedőknek be kell tartani, tehát a pénztárnál, kérés nélkül is annyit kell, hogy fizessünk, ami a kedvezményes árú terméken fel van tüntetve. Sok áru és az automatikus pénztárrendszerek miatt előfordulhatnak hibák az üzletekben, áruházakban.

(2017. december)

Még több hír (…)


Óvatosan a kölcsönökkel!

Az áruházakban, bevásárlóközpontokban egymást érik a nullaszázalékos kamattal, gy csáberőt jelenthet. Érdemes azonban utánaszámolni, hogy nem csak vevőcsalogatásról van szó.
Előfordulhat, hogy a kamat valóban nulla százalék, a THM viszont korántsem, mert abba rejtették a kereskedő és a bank hasznát. Még a nullaszázalékos thm sem jelent biztosítékot a pluszköltségek ellen, hiszen vannak olyan ajánlatok, ahol külön tételként jelenik meg egy tetemes összeg. (Pl. ügyintézési költség, egyszeri díj). Így viszont már szó sincs arról, hogy ingyenes lenne a hitel. Aki vásárlásra készül, annak érdemes összevetnie a karácsonyi akciós áron vagy akciós hitellel kínált termékek árát a korábbi árakkal, hiszen előfordulhat, hogy csak nevében akciós a termék, akár még drágábban is kínálhatják, mint néhány hónappal azelőtt.
Az is előfordulhat, hogy ugyanaz máshol olcsóbb. Ennek is érdemes az internetes felületeken utánanézni - sokat spórolhatunk meg a figyelmes böngészéssel. Lényeges ellenőrizni, nem kötik-e a kedvezményt számlanyitáshoz, vagy vásárlói kártya kiváltásához. Ha mindenképpen kölcsönt akar felvenni, rangsorolnia kell a hitellehetőségeket. Ha a fentiek szerinti valóban ingyenes hitellel kínálják, akkor annak igénylése lehet a legolcsóbb megoldás. Ekkor is számba kell azonban venni, hogy befolyik-e a törlesztési időszak alatt akkora jövedelem, amelyből gond nélkül fizethetők a havi részletek. Ennek persze minden más hitel esetén is gondosan utána kell számolni. Ha nagyobb összegről van szó szóba jöhet a személyi hitel, amelynek futamideje több év is lehet, és akár tíz százalék alatti kamattal is kínálják. Ez esetben azonban figyelembe kell venni, hogy hosszabb időre adósodik el a vásárló, mint az áruhitelnél. Ugyanakkor kétségtelen előny, hogy relatíve nagyobb összeghez is viszonylag gyorsan, kevés adminisztrációval juthat a vásárló, ráadásul szabadon költheti el.

Rosszabb megoldás, ha hitelkártyával szerezzük be a karácsonyi ajándékot, mert így kifejezetten rövid idő alatt, legjobb esetben is negyvenöt napon belül vissza kell fizetni az igénybe vett összeget. Hasonló a helyzet a folyószámlahiteleknél. Ha nem tudjuk idejében törleszteni a fölhasznált összeget, igen magas kamatot fizethetünk.

Ne felejtsük a régi közmondást: Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.

(2017. december)

Még több hír (…)


Rákkeltő anyag került az IKEA-matracokba

A multinacionális cég több országban leállította a szóban forgó termékek árusítását, nálunk még csak vizsgálódik.
Minap az volt a hír, hogy Amerikában 29 millió komódot hív vissza a cég, mert azok már a nyolcadik gyerekre dőltek rá, halálos sérülést okozva, most meg az, hogy technológiai hiba miatt rendkívül magas, mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyag bukkant fel a bútoróriás matracaiban. A diklórbenzol erősen rákkeltő szer, légzőszervi megbetegedéseket, valamint a bőr és a szemek károsodását okozhatja. Az alapanyagot a BASF német vegyipari cég szállította.
Az IKEA több országban azonnal leállította a szóban forgó termékek árusítását, a vásárlók pedig visszaválthatják a már megvett termékeket.

Az IKEA által megindított vizsgálat jelenleg is tart, első megállapításai arra utalnak, hogy a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA terméket érinthet, úgy mint a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVAG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Az IKEA tájékoztatása szerint ugyanakkor a megnövekedett diklórbenzol szintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem fenyegeti semmilyen veszély. Az IKEA később közölte, vizsgálatuk szerint a szennyezett termékek nem kerültek magyarországi áruházakba, így termékeit nem is hívja vissza itthon.

(2017. november)

Még több hír (…)


Telefonja Galileo-t használ?

Ha új okostelefonja van, akkor valószínűleg nap mint nap használja a Galileo műholdas rendszerét. A Galileo az EU saját, műholdas navigációs rendszere, a világ legpontosabb GPS-e, amelyet direkt civil célokra fejlesztettek ki.

Ki használja a Galileót?

Elsősorban a globális gazdasági környezet profitál a saját európai műholdból. A globális GDP 11 százalékát ugyanis a helymeghatározó eszközök, vagyis a GPS-ek hatékonysága adja ki. Ha valamiképpen az összes többi GPS megszűnne működni, Európának meglesz a sajátja.
Másodsorban pedig azok a felhasználók használják, akiknek új okostelefonjuk van. Ma azok a cégek, akik az okostelefonok áramkör ellátásáért felelősek, kapcsolatban állnak a Galileó csapattal. Ez azt jelenti, hogy az újgenerációs telefonok nagy többsége, Galileó-kompatibilis.

A készülékek listája:

Apple: iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 10/X
BQ: Aquaris V Plus, Aquaris V, Aquaris X5 Plus, Aquaris X, Aquaris X Pro
Google: Pixel 2, Google Pixel 2 XL
Huawei: P10 plus, Mate 9 pro, P10, Mate 10 Pro, Mate 9
LG: V30
Mediatek: Meizu Pro 7 Plus, Meizu Pro 7
Motorola: Moto X4 Nokia: Nokia 8
Oneplus: Oneplus5
Samsung: S8, S8+, Note 8
Sony: Xperia XZ Premium
Vernee: Apollo 2

Mennyire pontos a Galileo?

Jelenleg egy épületekkel körbevett területen, a helymeghatározó szolgáltatások 50-100 méteres pontossággal tudják megállapítani, hol tartózkodik a készülék használója. Ehhez több, különféle technológiát használnak. Ez azonban nem elég pontos, hiszen előfordul, hogy valaki azt szeretné látni, az út melyik oldalán áll, mikor át kell mennie egy kereszteződésen, vagy tudnia kellene, hogy melyik sávban vezet.

A Galileo „dupla frekvencia” technológiájával ideális körülmények között a helymeghatározás kevesebb, mint egy méter pontosságú lehet, és pár méteres, ha nem ideálisak a körülmények. (A városokban az épületek rontják vagy blokkolják a műholdjelet.

Milyen előnyei vannak ennek a rendszernek?

A pontos navigáció jó szolgálatot tehet a segélyszolgálatoknak. Játékok: Azok a játékok, amiknél fontos a helyszín vagy a virtuális valóság, például a Pokémon Go vagy a hamarosan debütáló The Walking Dead: Our World.

Reklámozás: A helyszín alapú reklámozás a vállalkozások szempontjából is megtérülő: az Önhöz közel lévő üzletek kuponokkal vagy diszkonttal tudják Önt bevonzani.

A rendszer hátrányairól többek között ebben az interjúban is olvashat.

(Forrás: Euronews 2017. november - FVA)

Még több hír (…)


Akciókkal készülnek az áruházak

A fekete péntek 2017-ben két hullámban érkezik: november 17- én és 24-én. Elsősorban az internetes kereskedők akcióznak, de több hipermarket és műszaki cikket kínáló áruházlánc, illetve más, hagyományos üzlet is jelentős alkalmi kedvezményekkel csábítja a vásárlókat. A black friday eddig vegyes fogyasztóvédelmi tapasztalatokat hozott. Volt olyan év, amikor a novemberi fekete pénteken egymást taposták a vásárlók a hipermarketekben egyes, fél áron hirdetett termékek miatt; előfordult, hogy rendőri fellépésre is szükség volt.
A webáruházak esetében a legjellemzőbb probléma, hogy alábecsülik a vásárlói érdeklődést, és az előre rendelt árukészlet az akciós napon hamar elfogy.
Gyakori, hogy a kedvezményes időszakra meghirdetett árak valójában nem is tartalmaznak túl nagy engedményt, mert korábban az adott árucikket nem az eredetiként hirdetett tarifán, illetve az akcióshoz közel azonos áron kínálták. (Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül.) Ha egy weboldal valószínűtlenül alacsony áron hirdet meg egy terméket, arra is számítani lehet, hogy nem jutunk hozzá, mivel tévesen szerepel az ár. Nem árt tudni, hogy az üzletben vagy a webáruházban feltüntetett kétféle ár közül a kereskedő köteles az alacsonyabbat felszámítani.
Internetes vásárláskor a webáruház árukészletének közzététele nem ajánlattételnek, hanem ajánlatra történő felhívásnak minősül. Az internetes áruházakban a szerződés a kereskedő elfogadó nyilatkozatával jön létre, nem pedig a fogyasztó megrendelésével. Így valójában csak akkor, ha a kereskedő visszaigazolta a megrendelést, ami nem azonos az automatikus elektronikus visszajelzéssel.
A fekete péntek idején is érvényes, hogy a kedvezményes ár nem jelenti azt, hogy a termékkel kapcsolatban a vásárló ne élhetne utólag reklamációval. Minden árucikkre két év szavatossági időszak biztosított, amelyből jótállásos termék esetén egy év a kötelező jótállás.

Figyeljük mi áll az apró betűs részben!

A „korlátozott mennyiség”, a „csak bizonyos ideig” és a diszkontár óvatosságra intő jelek.

A témában még

(2017. október)

Még több hír (…)


Élelmiszerpazarlás

(Forrás Nébih)

Hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek jelentős hányadát a háztartások termelik. Ez éves szinten fejenként mintegy 68 kg-ot jelent. A hulladék közel fele az élelmiszerpazarlás eredménye, amely tudatos fogyasztói magatartással elkerülhető lenne.
Fejenként a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában 2030-ra, ha megvalósulnak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az EU szándéknyilatkozatában kitűzött célok.
Az új szándéknyilatkozat létrejöttét az a felismerés indokolta, miszerint globálisan az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer harmada – 1,3 milliárd tonna – vész kárba évente, amely a természeti források elpazarlása mellett komoly anyagi veszteséget is jelent. Az EU becslése szerint csak Európában mintegy 88 millió tonna élelmiszer-hulladék képződik egyetlen év alatt, melynek anyagi vonzata megközelíti a 143 milliárd eurót.
Az összes élelmiszer-veszteség fele a rendelkezésre álló élelmiszerkészlet etikátlan pazarlásának eredménye. Mivel a jelenlegi, irreális mértékű hulladékképzés tudatos fogyasztói magatartással elkerülhető lenne, a FAO – EU közös szándéknyilatkozata elsősorban a társadalom, azon belül az egyének felelősségére hívja fel a figyelmet.

A nemzetközi akcióhoz a NÉBIH is csatlakozott a „Maradék nélkül”  elnevezésű programja révén.

AMR

A FAO és az EU az antimikrobiális rezisztencia (AMR) növekvő fenyegetésére is felhívja nyilatkozatában a figyelmet.

Az antimikrobiális gyógyszerkészítmények megnőtt felhasználása mind a humán-, mind az állati gyógyászatban hozzájárult az antimikrobiális szereknek, antibiotikumoknak ellenálló, ártalmas mikrobák számának növekedéséhez. Emiatt az AMR növekvő fenyegetéssé válik, mely egyes tanulmányok szerint évente akár 10 millió halálesethez és globálisan több mint 100 millió dollár veszteséghez is vezethet 2050-re.

(2017. október)

Még több hír (…)


Emelt díjas csalások

Lényegük, hogy az előfizetőt szándéka nélkül terhelik költségekkel.

Az internet-SMS átjárást, összekapcsolást biztosító okostelefonok az átlag felhasználó számára nehezen átlátható és kontrollálható képességein alapulnak. Csalók a gyors és könnyű pénzszerzés reményében olyan, a telefonon online felugró ablakokkal hirdetnek, amelyek nyereményvágyra alapozva a haszon illúzióját vagy az azonnali fenyegetettséget a félelemérzetre alapozva teremtik meg. Ilyenkor a nem körültekintő okostelefon-használók olyan szolgáltatásra fizetnek elő egy böngészőben felugró ablak hatására, amelyre nem is akartak költeni.

A magyarországi emelt díjas számról küldött, de általában külföldi székhelyű szolgáltatásokat nem, vagy csak igen nehezen lehet lemondani, a díjakkal gyakran csak utólag, a számlán lehet szembesülni. Az apró betűs részben megadott ügyfélszolgálati elérhetőségek sokszor nem is elérhetők.

Bár formálisan teljesítik a fogyasztóvédelmi szabályokat, de valójában előfizetéses tartalomszolgáltatások, nem vírusirtók vagy nyereményjátékok, amellett emelt díjas áron - csalásnak számítanak az efféle lehúzások.


Nagyításért klikk a képre

(Forrás: NMHH 2017. október)

Még több hír (…)


A netes vásárlás nem egyenlő a spórolással

Úgy tartják, hogy az online vásárlás segít megóvni a környezetet, hiszen a házhoz szállítással temérdek károsanyag-kibocsátás takarítható meg. Elég egy kattintás, és a hitelkártya segítségével már meg is ejtettük a vásárlást, lehet várni a futárt a csomaggal.

 A folyamat minimálisan terheli a környezetet, hiszen legfeljebb az átlagos esetben egy-két óránál rövidebb géphasználat, a villany, a fűtés vagy légkondicionálás energiaigényét kell kielégíteni. A kiválasztott futárcég összegyűjti a megrendeléseket, és szoftver által optimalizált útvonalon kiszállítja azokat, egy-egy csomagra kiszámítva minimális környezetterheléssel. A termék a legtöbb esetben közvetlenül a raktárból érkezik, azaz lerövidül az útja, amivel szintén energiát és károsanyag-kibocsátást lehet spórolni.

A helyzet ennél sokkal árnyaltabb.

Az USA Delaware államának Newark nevű városában megmérték, milyen hatással van a környezetre az online vásárlás. Begyűjtötték a megrendelések és a kiszállítások adatait, az úton lévő furgonok és teherautók számát, felmérték, hogy ennek növekedése milyen hatással volt a közúti forgalomra, és kiszámolták mindennek a következményét a károsanyag-kibocsátásra.

Kiderült, a környezetterhelés semmiképpen sem csökkent a várt mértékben, mert megszaporodott a kiszállítást végző teherautók száma. Másrészt a jól végzett online vásárlás örömétől hajtva és a felszabadult időt kihasználva a newarkiak nem maradtak otthon, hanem elmentek étterembe, moziba, szórakozni. A sikeres vétel öröme újabb vásárlásra sarkallt, ami már nem feltétlenül szükséges terméket, így pazarlást jelentett. S ez új munkát adott a futárnak (környezetterhelés).

Az UPS amerikai gyorspostacég felmérése szerint a megkérdezettek 38 százaléka mondta, hogy a kattintás előtt még körülnéz az üzletben, biztos, ami biztos. Az is jellemző, hogy sokan nem házhoz szállítást kérnek, hanem a boltban vagy postaboxban veszik át a terméket, ami szintén károsanyag-kibocsátással járó utat feltételez. Nem túl környezetbarát a türelmetlenség sem. Ha valaki másnapra vagy két napon belül kéri a kiszállítást, akkor megnehezíti a futárcégnek azt a feladatát, hogy optimalizálni tudja a csomagokkal telerakott teherautó útvonalát.

Mennyi a csomagolás?

A legnagyobb környezeti probléma a csomagolás. Az USA-ban egy évben kartondobozhoz 35–38 millió tonna papírt gyártanak,s ebből egyre többet használnak fel a forgalmukat gyorsan növelő online kereskedők. Kínában tavaly 31 milliárd darab, interneten megrendelt csomagot szállítottak házhoz.

Az Amazonon, az Alibabán és társaikon megvett termékeket különös gonddal csomagolják, hogy egyediségük miatt az úton ne érje őket károsodás. Ehhez pedig a termék eredeti csomagolása, illetve az azt körülvevő kartondoboz mellett több más dolgot felhasználnak. Az ilyen kiegészítő anyagok sokkal inkább környezetterhelők, mint a papír, és mivel könnyűek – hiszen feladatuk a térkitöltés a súly növelése nélkül –, a teljesítményüket tonnában mérő újrafeldolgozók nem kérnek belőlük.

Mi a megoldás?

A környezetvédők szerint az, ha a kereskedő visszavenné a csomagolást. Ez az ötlet még nem nyert teret, mert a vevővel közvetlenül nem ő, hanem a futárcég áll kapcsolatban.
 Vannak nagy cégek, amelyek zöldötletekkel próbálkoznak. Az Amazon például „frusztrációmentes” környezetbarát csomagolást kínál, amivel csökkenti a felhasznált anyagok körét és súlyát. A Dell pedig egyrészt tíz százalékkal csökkentette a kartondobozai méretét, másrészt a sérüléseket megakadályozó helykitöltésre bambusznyesedékből és szalmából készített anyagot kezdett alkalmazni.

(Forrás HVG 2017. október)

Még több hír (…)Autós e-segélyhívás

Október 1-től lépett életbe az autókba beépített automata e-segélyhívókra vonatkozó szabályozás.

Ez uniószerte egységesen lehetőséget ad az e-segélyhívók jelzéseinek továbbítására a mobiltelefon-hálózatokban, valamint fogadásukra is a 112-es számon hívható Egységes Segélyhívó Rendszerben. Az NMHH a magyar szabályozásban is ettől a naptól vezeti be az e-segélyhívások megfelelő irányításához szükséges azonosítót, amelyet a mobiltelefon-szolgáltatóknak alkalmazni kell az e-segélyhívásokban.

Az alkalmazás lényege, hogy balesetnél a készülék automatikusan és azonnal vészjelzést küld a 112-es segélyhívószámra és továbbítja a szerencsétlenség legfontosabb adatait, így a diszpécser hamarabb értesítheti a hatóságokat, a mentő és védelmi illetékes szervezeteket, így gyorsabban kezdődhet meg a mentés.

A törvényben meghatározott, kötelezően átküldött adatok közt szerepel – többek közt – a gépjármű típusa, a használt üzemanyag, a baleset időpontja és a baleset helyszíne.

Az e-segélyhívó rendszert 2018 márciusa után kötelező beszerelni minden új személy-, illetve könnyű teherautó típusba.

(FVA 2017. október)

Még több hír (…)
Átvágás a homeopátia?

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC)  állásfoglalást adott ki.
A dokumentum - amely az összes alapkutatási és klinikai vizsgálatok áttanulmányozása alapján készült, és amelynek végkövetkeztetéseit számos egyéb nemzetközi és nemzeti szakmai testület is megfogalmazta már – leszögezi, nincs bizonyíték a homeopátia hatásosságára, és ennek jövőbeli bizonyítása sem várható, mivel a homeopátia alapjai tudományos szempontból tarthatatlanok. Ez alapján javasolja a homeopátiára vonatkozó speciális, kivételező jogi megkülönböztetések megszüntetését.

Gyógyhatása nulla
A tudományos közösség - orvoskutatók, biológusok, fizikusok, kémikusok - már korábban felismerték, hogy a homeopátia nem hatásos módszer. A 2005-ös nagy analízis (Lancetben jelent meg), az azóta végzett kutatások és elemzések, és végül a mostani, európai szintű EASAC-állásfoglalás mind ezt erősítik meg.

Korábban az egyik legmérvadóbb orvosi szaklap, a Lancet elemzést közölt, amely összefoglalta a homeopátiával kapcsolatos komolyabb klinikai vizsgálatok eredményét. A nagy analízis, a rendelkezésre álló információk összessége azt mutatta, hogy a homeopátiás szereknek semmilyen speciális hatásuk nincs. Mindegy, hogy a kezelés során homeopátiás szert vagy közönséges cukorgolyócskákat kap-e a páciens, az eredmény ugyanaz lesz. Némelyik beteg állapota javul, másoké nem. Ehhez semmi köze a homeopátiának - sem a sokszor extrém hígításnak, sem a rázásnak, sem a hasonlót hasonlóval elvnek, sem a víz memóriájának, de még a holisztikusnak mondott megközelítésnek sem.

Az EASAC bejelentésére a Semmelweis Egyetemen többé nem indul a Bevezetés a homeopátiába tantárgy. (Az orvosképzésben eddig sem volt homeopátiás tantárgy, csak a védőnőket, dietetikusokat és hasonló szakembereket képző Egészségtudományi Karon.)

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (napjainkban OGYÉI)  több száz homeopátiás készítményt regisztrált gyógyszerként. Homeopátiás szerek a hazai gyógyszertárakban is kaphatók, pedig ami a patikák polcaira kerül, annak garantáltan biztonságosnak és hatékonynak kell lennie. E készítmények viszont, mint az EASAC tudományos testületének szeptemberi állásfoglalásából kiderült nem azok.

Ahhoz, hogy ezek szerek lekerüljenek a gyógyszerek mellől a patikai polcokról az Európai Bizottságnak módosítania kellene a homeopátiás szerek forgalmazásáról is gyógyszerkönyvet.

(FVA 2017. szeptember)

Még több hír (…)


Új NMHH-kiadvány

Online is elérhető kiadványt készített a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  a digitális tartalmakat fogyasztóknak arról, milyen ügyekben érdemes a hatósághoz fordulni.

A füzet útmutatást adhat bárkinek, aki könnyebben szeretne eligazodni a digitális mindennapokban, aki telefont, internetet, postai szolgáltatást vesz igénybe, újságot olvas, filmet néz, rádiót hallgat. Vagyis mindenkinek. Hét részterület tíz témakörében mutatja be, hogy milyen ügyekben tudnak gyors és hatékony segítséget kapni a hatóságtól, és erősíti az olvasók tudatos szemléletét mind hírközlési, mind médiatéren.

A legtöbben általában akkor találkoznak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nevével, ha a televízióban vagy a rádióban olyan tartalmat sugároztak, amely kifogásolható volt, ezért a hatóság eljárást indított vagy valamilyen szankciót alkalmazott. Akkor hallunk még a hatóságról, amikor egy-egy rádiós vagy tévés frekvencia értékesítéséről tudósítanak a hírekben, vagy akkor, ha valamelyik hírközlési szolgáltató jogszerűtlenül viselkedett a fogyasztókkal szemben és ezért bírságot kapott.

Az NMHH-nak azonban ezen túl is sokrétű feladata van, a kiadvány pedig végigveszi mindazokat, amelyekkel a fogyasztók közvetlenül is találkozhatnak.
A televízió, rádió, telefon, internet, sajtó, posta és film területeire felosztva olvashatók hasznos tudnivalók:

 • miként, milyen ügyekben fordulhatnak fogyasztói kifogásokkal a hatósághoz;

 • mit kell tudni a telefon-, tévé vagy internet-előfizetések apró betűiről, hogyan válasszunk;

 • mik a legújabb roamingszabályok;

 • miért érdemes a hatósági internetsebesség-mérő oldalt használni;

 • hogyan küszöbölje ki elektromos eszközeinek egymást zavaró működését;

 • mi kell ahhoz, hogy rádióamatőr legyen vagy újságot indítson;

 • miként igényelhet ingyenes elektroszmog-mérést;

 • milyen adatbázisokban, nyilvántartásokban böngészhet az NMHH honlapján;

 • hogyan védje gyermekét a digitális térben;

 • valamint belelapozhat a fogyasztói tudástárba digitális tanácsokért, feltörekvő trendek közötti eligazodásért.

A kiadványt elolvashatja vagy akár le is töltheti.

(Forrás: NMHH 2017. szeptember - FVA)

Még több hír (…)


Melyik szolgáltatónál legolcsóbb a korlátlan mobilnet?

Utolsóként a Telekom is bevezette a korlátlan mobilnet csomagját. A Telekom közleményben hangsúlyozza, hogy őszi promóciós ajánlatról van szó; a Net Korlátlan mobil adatcsomagra csak október 31-éig lehet egyedi előfizetői szerződést kötni. A Telenor  és a Vodafone már korábban beépítette csomagjaiba a korlátlan mobilnetet. A Telenor kezdte a sort, május közepétől kínálja a Hello Data csomagot, a Vodafone pedig pár hete dobta piacra a Red Infinityt. A Telekom a moduláris díjcsomag-családját egészítette ki a korlátlan netet kínáló opcióval. Ezek a csomagok némileg javítanak azon a képen, amit korábban mutattak a nemzetközi összehasonlítások. Azok szerint ugyanis a hazai mobilnet meglehetősen túlárazott. A Telekom sokáig arra hivatkozott, hogy a teljes korlátlanság mögött nincs valódi ügyféligény, végül egy nyári akció erejéig mégis belevágott. (Idén június elseje és augusztus 31-e között a Mobil L és XL csomagjaira kétéves hűségidővel előfizetők számára korlátlan netet biztosítottak a fesztiválszezonra hivatkozva.)

Mindenki máshogy számol

A Telekomnál a legolcsóbb lehetőség két év hűséggel 12 ezer forintba kerül. Ekkor a net mellé 80 percnyi beszédet vagy SMS-t kapunk. A csomag havidíj-kedvezménnyel (ez a hűségidő alatt jár) 11 700 forint. Ez tovább csökkenthető, ha az előfizető nevén kettő (20 százalék kedvezmény) vagy három (25 százalék kedvezmény) telekomos vezetékes szolgáltatás van. Ha korlátlan beszédet és SMS-t is szeretnénk, az 22 ezer forintba kerül kétéves hűséggel, de a hűségidő alatt a havidíj-kedvezmény miatt csak 18 ezer forintot kell fizetni. A korlátlanság azonban csak itthon érvényes, az EU-ban, romaing esetén csak havi 7 GB az adatkeret.
A Telenornál a legolcsóbb Hello Data csomag 5 990 forint. Ehhez azonban csak 50 percnyi beszélgetést vagy SMS tartozik, és EU-s romaing-környezetben csak 5 GB a havi adatkeret. Van azonban ehhez egy alap 10 csatornás MyTV csomag, valamint az, hogy nem kell két évre leköteleződni, az ajánlat ugyanis hűségidő nélkül értendő – a Telenor az összes Hello Data csomagot hűség nélkül kínálja. A legdrágább csomag – korlátlan beszélgetés és SMS, havi 14 GB adatforgalom EU-s roaming esetén – 19 900 forint, amihez jár még a MxTV Max is (72 csatorna). A legegyszerűbb ajánlattal a Vodafone állt elő. Egy olyan csomagja van, ami korlátlan netet is tartalmaz, a Red Infinity. Ez havi 15 990 forintba kerül, két év hűséggel. A csomag része a korlátlan beszélgetés és SMS is, valamint 50 percnyi nemzetközi hívás vagy SMS az EU irányába. Szintén része a csomagnak a korlátlan beszélgetés és SMS, valamint 10 GB adatforgalom EU-s roaming környezetben.
A Telenornál és a Vodafone-nál a SIM-et kizárólag okostelefonban lehet használni. A Telekomnál nincs ilyen megkötés. Korlát azért van a Telekom korlátlan mobilnetes csomagjában A mobilszolgáltató szerződésében a kisbetűs rész felsorol néhány korlátozást, köztük kettő olyat, ami sokaknál érdemben korlátozhatja a netezést.

Az egyik kisbetűs megjegyzés szerint a Telekom csak promóciós jelleggel, október 31-éig teszi lehetővé korlátlan netes előfizetés megkötését. A “Net Korlátlan” csomag kizárólag személyes felhasználásra vehető igénybe, valamint a “Net Korlátlan díjcsomaghoz tartozó SIM kártya kizárólag mobiltelefon készülékbe helyezhető be”. Ez azt jelenti, hogy sem táblagépbe nem szabad beletenni, sem pedig olyan modembe, melyet aztán egy laptopba dugva használunk, számítógépes netezésre. A legfőbb korlátozás, hogy “Net Korlátlan díjcsomaggal a wifi-megosztás nem engedélyezett”. Azaz a szolgáltató nem engedi wifi hotspot létrehozását.

(Forrás: HVG, BitPort, FVA 2017. szeptember)

Frissítés: 2017. szeptember 20.

A nagy számú felhasználói reklamáció miatt a Magyar Telekom megváltoztatta a hónap elején bevezetett, adatforgalom mennyiségét tekintve korlátlan havidíjas mobilnet-opciójának felhasználási feltételeit. A távközlési cég ezentúl a tethering és a Wi-Fi hotspot működést is engedélyezi a konstrukciókban. Ezzel a korlátlan net megosztható több kliens, jellemzően okostelefon, tablet vagy PC között.
 

Még több hír (…)


Nem lesz tolakodó többé a Microsoft?

A Microsoftot sokat kritizálták, amiért túl erőszakosan próbálja rábírni a Windows 10-et a felhasználókra. A cég bejelentette, véget vet az új OS-változatok automatikus letöltésének. A Windows továbbfejlesztő fájljai ezentúl csak akkor töltődnek le, ha a felhasználó erre határozottan igent mond.
A Microsoft ígéretet tett, hogy az új változatoknál már csak a felhasználó hozzájárulása esetén töltődnek le a fájlok. Mindez Németországban történt, ahol a fogyasztóvédelem a Windows 10 továbbfejlesztésével kapcsolatos nagy számú panaszt kezdte vizsgálni.
Az automatikus továbbfejlesztés miatt a Microsoftnak már eddig is sok baja volt, még kártérítést is fizetett olyan magánszemélynek, akinek a telepítés után lelassult a számítógépe.

(FVA 2017. augusztus)

Még több hír (…)


Energiatermelő „okos járda” Londonban

A közeljövőben kivitelezhető lesz, hogy az utcai lámpák energiaszükségletét a városi járdák termeljék meg. A Londonban interaktív lapokkal fedtek egy kis járdaszakaszt, hogy energiatermelő „okos utcává" alakítsák azt. A projekt június végén indult egy kis forgalmú londoni utcácskában a Bird Streeten, írja az interaktív burkoló elemeket gyártó Pavegen cég közleményében.

Amikor a látogatók végigsétálnak a Bird Streeten, a burkolólapos ösvény felveszi a lépéseikből származó energiát, és áramot termel, amely működteti az út mentén elhelyezett hangszórókat, amelyekből madárcsicsergés árad, és a két oldalt elhelyezett éjszakai ledes fényjátékokat.

Az installációhoz egy másik technológiai innováció is tartozik. Egy üldögélésre alkalmas rész, amelyet légtisztító padnak neveznek. Az ülőalkalmatosság felületét olyan speciális festékkel vonták be, amely elnyeli a kipufogógázból származó nitrogén-oxid gázt. A 10 négyzetméter felületet borító lapelrendezés által termelt elektromosság még a járdába épített, alacsony energiájú Bluetooth jeladókat is működtet. Ezek a jeladók összeköttetésben állnak a járókelőknek adott telefonos alkalmazásokkal, amelyek tájékoztatják az arra járókat, hogy hány lépést tettek meg és mennyi energiát termeltek ezek a lépések.

A járókelők kuponokat is kapnak a lépéseikért, amelyeket az út menti kis boltokban válthatnak be. A Pavegen 2009. évi alakulása óta több mint 150 projektet hajtott végre világszerte. Padlórendszereiket vasútállomások, bevásárlóközpontok, repülőterek rendelték meg, ahogy nyilvános tereken is megtalálhatóak környezetbarát termékeik. Hitvallásuk az intelligensebb, fenntarthatóbb épített környezet kialakítása.

(2017. július)

Még több hír (…)A fogyasztóvédelem uniós szintű fejlesztése prioritás

A megkérdezett európaiak 27 százaléka úgy gondolja, hogy a fogyasztóvédelem fejlesztése az EU egyik elsődleges feladata kell, hogy legyen.

A fogyasztóvédelem fejlesztéséért
Június 15-én megszűntek a roaming-díjak. Ugyanakkora tarifát fizetünk, mintha belföldön használnánk a telefonunkat. 2018-tól pedig egy másik uniós országból is elérhetjük majd az online tartalmakat, amelyekre otthon előfizettünk. Az Unió 2013 júniusában új fogyasztóvédelmi irányelvet fogadott el, amelynek köszönhetően az eredeti 7 helyett 14 nap áll a fogyasztók rendelkezésére, hogy indoklás nélkül visszavonják egy online rendelt termék megvásárlását. Amikor másik EU-tagországban vásárolunk árut vagy szolgáltatást, sok esetben ugyanazok a fogyasztói jogok illetnek meg minket, mint a helyi lakosokat.

A közegészség-védelem és a biztonság fejlesztéséért
A betegbiztonság javításáról és az antibiotikum-rezisztencia problémájának megoldásáról 2015-ben fogadott el állásfoglalást a Parlament. A képviselők tavaly arról fogadtak el állásfoglalást, hogy az EU tegye kötelezővé a származási ország vagy az eredet helyének feltüntetését a tej, valamint tej- és hústermék valamennyi fajtája esetében. Az EP arra kérte a Bizottságot és a tagállamokat, hogy vegyék fontolóra a származási ország vagy az eredet feltüntetésének kiterjesztését más, egyetlen összetevőből álló termékekre, vagy olyan termékekre is, amelyek egyetlen fő összetevővel rendelkeznek.

Fogyasztóvédelem az új digitális technológiák esetében
Az európaiak 67%-a szerint a digitális technológiák pozitív hatással vannak az életminőségükre, az internetezők nagy része azonban aggódik amiatt, hogyan használják fel az online összegyűjtött adatokat. A Parlament belső piaci szakbizottsága már dolgozik az online elérhető adatok kezeléséről szóló új jogszabályon, amely teljes körű védelmet biztosítana a magánadatainknak - kezdve a böngészésről szóló információt tároló cookie-k reformjával.

(Európai Parlament 2017. június)

Még több hír (…)


Fogyasztóbarát lakáshitel program

Az MNB pozitív elbírálásban részesítette a Minősített fogyasztóbarát lakáshitel program első pályázatát benyújtó FHB Zrt.-t, így megkezdheti a minősített termékek forgalmazását.

 Az MNB pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakáshitelek piacán élénk verseny alakuljon ki. A jelen helyzetet vizsgálva a nemzetközi összehasonlításban is magas átlagos kamatfelárak, s a hitelkiváltások alacsony aránya alapján az MNB megítélése szerint indokolt versenyélénkítő eszközök alkalmazása.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa egy standardizált, egyszerűen összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshiteltermék elterjesztését tűzte ki célul egy minősítési keretrendszer megalkotásával.

Az elérhető Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek termékismertetőit a pályázati kiírással együtt a http://www.mnb.hu/minositett-fogyasztobarat-lakashitel oldalon érhetik el a fogyasztók.

(Forrás: MNB 2017. június)

Még több hír (…)


Nem kell többé fizetni a roamingért
Június 15-től nem kell többé roamingdíjakat fizetni az Európai Unión belül.

Az EU-n belül utazók ugyanolyan díjszabás mellett telefonálhatnak, küldhetnek SMS-t és csatlakozhatnak az internetre mobileszközeikkel mint belföldön. A Magyarországon élő mobilhasználók évente 105 eurónak (32 ezer forintnak) megfelelő összeget takaríthatnak meg az uniós roamingdíjak eltörlésének köszönhetően.
A mobilszolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy ügyfeleik, akiknek szokásos tartózkodási helye a szolgáltató működési helye szerinti tagállamban van, illetve akiket szoros szálak fűznek a szóban forgó országhoz, a saját hazájukban érvényes díjakon tudják telefonjukat használni, amikor az EU-n belül külföldre utaznak. Szükség esetén a szolgáltatók megkövetelhetik ügyfeleiktől, hogy igazolják lakóhelyüket, illetve bizonyítsák be, hogy szoros szálak fűzik a kérdéses tagországhoz.
A roamingszolgáltatók tárgyilagos mutatókon alapuló méltányos, ésszerű és arányos eszközökkel ellenőrizhetik, hogy fennáll-e a visszaélésszerű vagy nem rendeltetésszerű – az időszakos utazás keretein túlmutató – belföldi díjas barangolás kockázata.

A szabályok lehetővé fogják tenni az utazóknak, hogy SIM-kártyájukat, amelyet a lakóhelyük szerinti országban vagy egy olyan másik uniós országban szereztek be, amelyhez szoros szálak fűzik őket, ugyanolyan feltételekkel használhassák bármely más EU-országban. (Szoros szálak fűznek jellemzően valakit egy országhoz akkor, ha ott dolgozik vagy tanul, és ebbe a kategóriába sorolhatók többek között a határ menti ingázók és a kiküldött munkavállalók.)
Az utazási szokások EU-szerte nagyban különböznek, és a hálózathasználatért felszámított díjak is nagy szórást mutatnak országonként. A kiskereskedelmi ajánlatok eltérőek az egyes tagállamokban. 2016-ban például a legolcsóbb havidíj, mely 1 GB-nyi adatforgalmat, 600 híváspercet és 225 SMS-t foglal magába, ha a két végletet nézzük, Magyarországon 60 euró volt, Észtországban pedig 8 euró (áfa és készülékkedvezmény nélkül).

(Európai Parlament, 2017. június)

Még több hír (…)


Viszlát cookie-k?
Új online adatvédelmi szabályok jöhetnek

Az online elérhető adatok kezeléséről szóló új jogszabály teljes körű védelmet biztosítana a magánadatainknak - kezdve a böngészésről szóló információt tároló cookie-k reformjával.

Mik azok a cookie-k, vagy internetes sütik?

Az új szabályozás nemcsak az általunk online megosztott információkra terjed ki, hanem azokra a nyomokra is, amelyeket magunk után hagyunk az internetes böngészés során.

 Ezeket általában az internetes cookie-k (sütik) rögzítik, amelyeket az egyes honlapok megnyitásakor el kell fogadnunk - naponta sok alkalommal.
Az Európai Bizottság javaslata szerint a jövőben nagyobb mozgásterünk lesz az internetes beállításaink kapcsán, és elég lesz csak egyszer megadni, hogy elfogadjuk-e a nyomkövető cookie-k és más azonosítók használatát. Ezentúl a böngészőnk, okostelefonunk beállításainál tudunk dönteni róluk. A szabályok köteleznék a fejlesztőket és szolgáltatókat, hogy elégséges, de könnyen érthető információt szolgáltassanak a fogyasztók számára, akikkel fokozatosan interaktív kapcsolatot alakíthatnának ki.

(Európai Bizottság 2017. június)

Még több hír (…)


„Panasza van? Segítünk!”
 Fogyasztóvédelmi kiadványokat jelentetett meg a MEKH

A felhasználóváltással, valamint a védendő fogyasztói státusszal kapcsolatos tudnivalókra hívja fel a figyelmet új kiadványaival a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A legtöbb fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy milyen teendői vannak a felhasználóváltás során, és azt is kevesen tudják, milyen lehetőségeik vannak akkor, ha nehézséget okoz a rezsi kifizetése. A MEKH ezekre a kérdésekre ad közérthető válaszokat.

Felhasználóváltás

A villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változás bejelentése jogszabályi kötelezettség. A vitás ügyek sokszor abból adódnak, hogy az adásvétel, bérbeadás vagy költözés során a fogyasztók megfeledkeznek a változások bejelentéséről a szolgáltató felé.

A bejelentés elmulasztása szerződésszegésnek minősül, amelynek következménye kártérítés, kötbér vagy kikapcsolás is lehet.

Védendő fogyasztók

Nehézséget okoz a rezsiszámlák kifizetése? Olyan szociális helyzetbe került, amikor szükség lehet a védendő fogyasztókat megillető kedvezményekre? A tájékoztató részletesen ismerteti a védendő fogyasztók jogait és kötelezettségeit, valamint útmutatást nyújt abban, hogy ki, mikor és milyen módon kérheti a védendő fogyasztói státuszt.

A „Panasza van? Segítünk!” kiadványsorozat célja, hogy tájékoztassa a fogyasztókat a legfontosabb fogyasztóvédelmi ügyekben, növelve a fogyasztók tudatosságát és megelőzve ezzel a vitás helyzeteket.

(2017. június)

Még több hír (…)


Túlterheltség a mobilszolgáltatóknál
SIM-kártyás átvilágítás

Minden feltöltős sim-kártya tulajdonosának június 30-ig kell egyeztetnie személyes adatait a szolgáltatónál. Aki ezt nem teszi meg, annak a telefonszáma megszűnik. Hazánkban a használatban lévő közel 12 millió sim-kártyából majd 5 millió a feltöltős. Ilyen szolgáltatást azok használnak, akik keveset telefonálnak, illetve akiknek inkább az elérhetőségük számít.

A szolgáltatóknál óránként ezres nagyságrendű hívást fogadnak, az üzletekben pedig egyre nehezebb a mindennapi feladatokat ellátni, mert már minden nyolcadik-tizedik ügyfél adategyeztetésre érkezik.

A Telenor , a Telekom  és a Vodafone  weboldalán keresztül az adategyeztetés sorban állás nélkül otthonról is elvégezhető. Eddig közel másfél millió sim-kártya tulajdonosát ellenőrizték, de a nehezen elérhető ügyfelek miatt nem elég a hátralévő másfél hónap.
A hírközlési hatóság hajlik a határidő meghosszabbítására.

Ismertető az NMHH megújult honlapján.

(2017. május)

Még több hír (…)


Jelentős elismerés négy gyógyfürdőnek

Az Európai Fürdőszövetség (ESPA) MED minőségbiztosítási védjegyét vehette át négy magyarországi gyógyfürdő képviselője.
A több mint 1500 európai gyógyfürdőt és gyógyhelyet tömörítő brüsszeli érdekképviseleti szervezet tanúsítványát egy alapos auditálás után a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, a Hévízi Tófürdő és a hozzá tartozó szálloda, a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, valamint a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum kapta meg.

A rangos tanúsítvány azt jelzi, hogy a vendégek azt a magas európai minőséget kapják, legyen szó gyógyászatról, szálláshely kínálatról, gasztronómiáról, higiéniáról, vagy éppen fürdőszolgáltatásokról, amelyet a saját országukban már megszoktak. A magyarországi gyógyfürdők és élményfürdők elismerésre méltó fejlődésen mentek át, ennek köszönhetően nő a vendégforgalom, a vendégek többsége pedig az Európai Unió országaiból érkezik.
A minőség megtartása érdekében a fürdőkben folyamatos fejlesztésekre van szükség.

(FVA 2017. május)

Még több hír (…)


Álhírek és félretájékoztatás a közösségi oldalakon

Az európaiak közel fele, a magyarok pedig több mint fele elsősorban a közösségi média oldalain követi a híreket és továbbítja azokat - nagyrészt anélkül, hogy leellenőrizné a forrásukat. A valódi hírnek tűnő félretájékoztatás és álhírek célja, hogy manipulálják az olvasókat - hamis információt terjesztenek. A jelenség a közösségi médiának köszönhetően mára vírusszerűen is terjedhet az interneten.
Az álhírek terjesztésének egyik gyakori módja a „clickbait”, vagy a szenzációhajhász, figyelemfelkeltő szalagcímek, melyek célja, hogy minél több felhasználó kattintson az oldalra, ami így több pénzt keres a hirdetésekkel. A másik gyakori jelenség a félretájékoztatás vagy félrevezetés, amikor azért hozzák létre az adott cikket, videót, vagy fotót, hogy egy bizonyos irányba tereljék az olvasókat.

Mit lehet tenni?
Az önkéntes szabályozást kell előmozdítani vagy töröltetni kell a tartalmakat és bírságot kell kiszabni?
Talán, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogyan tegyenek különbséget a valódi és a hamis hírforrások között.

(2017. április)


Még több hír (…)


Átverős utazási portálok

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi illetékesei 352 európai utazási portált vizsgáltak meg, az eredményt a napokban tették közzé.

Az internetes ügynökségek azt ígérik, hogy összehasonlításuk után a legjobb árakat kínálják az utazni vágyóknak. Az uniós vizsgálat azonban feltárta, hogy a portálok kétharmada hazudik. A 235 magát megbízhatónak nevező árösszehasonlító és utazásfoglalási ügynökség becsapja a leendő utazókat. A portálok 32 százaléka rendkívül kedvező teljes árat kínál például egy tengerparti nyaralásért.

De ha valaki a foglaláskor is figyelmes, kiszúrhatja, hogy a tényleges ár magasabb, mint amit a portál főoldalán ígértek. Az ügynökségek 30 százalékánál nem egyértelmű, hogy a sok kedvezménnyel együtt végül is mennyi a tényleges költség. Sok esetben jóval magasabb, mint amit a portál főoldalán sejtetnek.

Az internetes ügynökségek 26 százaléka alkalmazza „last minute” technikát, vagyis azt írja, hogy most van az utolsó pillanat a kedvezményes utazás lekötésére. Az esetek többségében ez sem igaz. Hogy lesznek-e szankciók, az már a tagállamoktól függ, mert „Brüsszelnek” ebben nincs hatásköre.

(2017. április)

Még több hír (…)


Nem csak a dízelek szennyeznek a megadottnál jobban

A 19 millió tagnál többet számláló német autóklub, az ADAC  tesztsorozata azt vizsgálta, hogy valós körülmények között milyen károsanyag-kibocsátással működnek az egyes járművek. Nem szabványos körülmények között számos típus túllépi a határértékeket. Egyes Euro 6-os modellek még az Euro 5-ös norma határértékeit is túllépik. Példa a Renault Captur dci90 változata, amelynél 725 mg/km nitrogén-oxid kibocsátást mértek, miközben az Euro6-os norma legfeljebb 80 mg/km-t engedne meg. Egyes benzines autók sem feleltek meg az előírásoknak Nagyrészt a manapság divatos kis hengerűrtartalmú turbómotorokkal van a baj: ezeknek a részecske-kibocsátása haladja meg a megengedett szintet, kormot bocsátanak ki. Ezt tapasztalták például a VW Tiguan 1,4 literes TSI motorja, vagy az Opel Corsa ezres háromhengerese esetében. Emellett a közvetlen befecskendezéses benzinmotorok esetében a nitrogén-oxid kibocsátás is jelentősen, akár ötszörösen is túllépi azt a szintet, amely 2017 szeptemberétől kötelezővé válik.

Az autógyártókra több többirányú nyomás nehezedik. Egyfelől tartaniuk kell magukat az alacsony károsanyag-kibocsátási határértékekhez, másrészt csökkenteniük kell a szén-dioxid-kibocsátást, és ezzel párhuzamosan fogyasztást – ez a két szempont már önmagában is szembe megy egymással – miközben a motoroknak használhatóknak kell maradniuk.
Úgy tűnik, csak az autógyártók egy kis hányada képes tartani magát az előírásokhoz. A 77 megvizsgált típus közül csak 14 kapta meg a legjobb, ötcsillagos minősítést az ADAC-tól, és ezek közül egy sem volt dízelmotoros, pedig 38 ilyen típus szerepelt a merítésben. AZ ADAC EcoTest eredményeit itt  olvashatja típusokra lebontva.

(ADAC, Totalcar – FVA 2017. március)

Még több hír (…)


Késnek a repülők

Tavaly a tízmillió európai repülőútból minden tizedik legalább fél órás késést szenvedett. Ez nem csak az utasok problémája, hiszen a légitársaságoknak, a légi irányítóknak és a környezetnek is rossz.
Műszaki problémák, rossz időjárás, sztrájkok, kapacitáshiány a reptereken – sok oka lehet, hogy miért késik egy repülőjárat. A legtöbb késés ott van, ahol a repülőtér maximális kihasználtsággal működik. Itt elég egy kis csúszás, a dominóhatás miatt ez minden légitársaságot érinteni fog. Késések mindig lesznek A technikai problémákat a légitársaságok alapos vizsgálatokkal minimalizálhatják, de sok késési okra nincs ráhatásuk. Ezek kiküszöbölése csapatmunkát igényel a többi szereplővel.

Mit lehet tenni azért, hogy a helyzet javuljon?

Az a kérdés, hogyan, milyen eszközökkel kezelik őket. Olyan eszközöket fejlesztettek már ki, amelyekkel a csoporton belül és más légitársaságok gépei között is lehetővé teszik a helyek cseréjét, így a hálózat kapacitásait nem vesztegetik el.

A brüsszeli székhelyű Eurocontrol a zökkenőmentes pán-európai légi forgalomért dolgozik. A 41 tagállammal rendelkező szervezet azon is őrködik, hogy a légi közlekedés környezeti ártalmait minimalizálja. Ehhez a leggyorsabb és a legkevesebb üzemanyagot használó útvonalakat kell megtalálnia. Ha késik a repülő - A légi utasok jogai

(FVA 2017. március )

Még több hír (…)


Telefonos átverések
Hall engem? Igen? Köszönjük megrendelését!

Virágzik a telefonos átverések kora.
Egyik új módszer, hogy ismeretlen számról jön a hívás. A vonal végén legtöbbször néma csönd, de olykor előfordul, hogy egy kedves női hang némi várakozást követően kérdez: hallani-e a hangját.
A kéretlen esetek több mint felében előforduló, egyébként a telefonhívások során nem ritka kérdést azért teszik fel az egyébként az előre felvett hanganyagban (robocall), hogy az áldozat hangját és igenjét bizonyítékként használhassák fel, mintha szolgáltatást rendelt volna. Amennyiben a készülék kijelzi a hívó számát, lehetőség van annak blokkolására vagy jelenteni is lehet a szolgáltató felé, amelyik intézkedhet.
Többféle módon is védekezhetünk az ilyen típusú csalások ellen. Például nem vesszük fel az ismeretlen vagy rejtett számról érkező hívásokat. Ha mégis felvesszük a telefont és kiderül, hogy robothívást kaptunk, semmiképp ne kezdjünk "navigálni a menüben" élő operátor után kutatva, hanem bontsuk a vonalat.

Százakat károsítottak már meg országszerte a bűnözők úgy, hogy valamelyik mobilszolgáltató cég vagy a Szerencsejáték Zrt. nevében hívták fel őket. A csalók legtöbb esetben azt mondták, hogy a hívott fél nagyobb pénzösszeget nyert, de hivatkoztak már nyaralásra, lakásnyereményre is.
A sértettől a nyereményért cserébe azt kérték, hogy egy megadott mobiltelefon egyenlegét töltse fel. Az is előfordult, hogy egy bediktált kódot kellet a sértettnek beütnie egy bankautomatánál – amiről utólag kiderült, hogy valójában szintén egy feltöltendő mobiltelefonszám volt. Volt, akit arra tudtak rávenni, hogy regisztrációs díjként egy bankszámlára utaljon pénzt.
A telefonos átverések mellett egyre nagyobb számban érkeznek azok a kéretlen levelek (SPAM-mok), melyben - rossz magyarsággal - óriási nyereményről kapunk értesítést. Ezekben vagy személyes adatokat (pl. bankszámlaadatokat) is kérnek, vagy egy linkre kell rákattintani...
A linkre semmiképpen ne kattintson, az e-mailre pedig ne válaszoljon.
Amennyiben úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, érdemes a szolgáltatója tájékoztatása mellett a rendőrségen feljelentést tennie.

(2017. március 10.)

Még több hír (…)


Növekedett a szélessávú internet elterjedtsége hazánkban

A magyarok 78%-a használ internetet A magyarok 51 százaléka rendelkezik legalább alapfokú digitális ismeretekkel - derül ki az Európai Bizottság DESI jelentéséből. A digitális gazdaságról és társadalomról szóló dokumentum szerint hazánk a 21. helyen áll az Unióban. A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2017-es mutató szerint a 2016-os adatokhoz képest javítottunk digitális készségeinken, hazánk jó az összekapcsoltság területén, ami főként a nagy sebességű vezetékes széles sáv és a 4G elterjedtségének, valamint a széles sávú internethasználat növekedésének köszönhető.
A magyar internetezők 55%-ának van legalább 30 megabites kapcsolata, amely jelentős javulás a 2016-os 37%-hoz képest. Európai összevetésben a tizedik legmagasabb nálunk a szélessáv elterjedtsége. Mobilnetben viszont jelentős a lemaradásunk, száz emberre csak 43 előfizetés jut, miközben az EU-ban ez a szám 84. Ezzel hazánk a huszonnyolcadik, utolsó helyen áll ebben a mutatóban.
Magyarország uniós összehasonlításban idén a 21. helyen áll - közölte az Európai Bizottság.

A jelentés arra is kitért, hogy mire használjuk a leggyakrabban az internetet.

A legmagasabb arányt a híreknél mérték (88%), ami Európában az ötödik legmagasabb arány. Emellett 83% használt közösségi oldalakat, amivel pedig éllovasok vagyunk az EU-ban. Ellenben a bankolásban és a vásárlásban továbbra is le vagyunk maradva.

(Forrás: Európai Bizottság – FVA 2017. március)

Még több hír (…)


A közszolgáltatókra vonatkozó "5 perces szabály"

2014. január 13-a óta hatályos, de eddig nem volt következménye annak, ha mégis hosszasan várakoztatták az ügyfelet a telefonos ügyintézéskor. 2017. szeptemberétől szigorodik a szabályozás, és már nem csak az lesz törvényi előírás, hogy rövid időn belül fogadni kell a fogyasztó hívását, hanem kötelező lesz meg is kezdeni az érdemi ügyintézést.

Az ügyfélszolgálat működtetésére kötelezett vállalkozásoknak, közszolgáltatóknak a kapcsolás létrejöttétől számított öt percen belül meg kell kezdeniük a fogyasztó ügyének érdemi intézését. A vállalkozások kötelesek a panasszal kapcsolatos élő hangos ügyintézés választását a fogyasztó beazonosítása nélküli módon a telefonos ügyfélszolgálat menüsorrendjének első helyére tenni.

A fogyasztók a lakóhelyük szerint illetékes járási hivatalokhoz fordulhatnak, amennyiben a közszolgáltató nem tesz eleget a fenti kötelezettségének.
Rögzítik és tárolják a beszélgetést
A hívás fogadása után jelezni kell az ügyfélnek, hogy a beszélgetést rögzítik, és megőrzik a hangfájlt öt évig. A hangfelvételt szükség esetén díjmentesen a fogyasztó rendelkezésre kell bocsátania a szolgáltatónak.

(2017. február)

Még több hír (…)


Tizenegy millió tévé kémkedett tulajdonosa után

Kémekkel vagyunk körülvéve: figyel a böngészőnk, az okostelefonunk, a gyerekjátékok, még a televíziónk is.
Az amerikai VIZIO  a világ egyik meghatározó okostelevízió-gyártója. Kiderült, titokban adatokat gyűjtött több mint 11 millió tévénézőről, és az információkat eladta különféle cégeknek a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül. A VIZIO okostelevízióiban van egy Smart Interactivity nevű funkció, amely programokat ajánl, s ezzel egy sor adatot is be tud vele gyűjteni a nézőkről, azok tudta nélkül.

Fel lehetett jegyezni tévézési szokásaikat, azt, hogy milyen csatornákat néznek, az élő műsort vagy inkább a felvettet preferálják, milyen a demográfiai megoszlásuk, segítségével megszerezték az IP-címeiket és az irányítószámaikat is. Az adatokat miután értékesítették, a harmadik fél célzott hirdetéseket zúdíthatott a mit sem sejtő nézőkre.
Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (Federal Trade Commission) 2,2 millió dollárra büntette a VIZIO-t, arra hivatkozva, hogy a VIZIO adatgyűjtése tisztességtelen és megtévesztő, sérti az FTC törvényt. A VIZIO nem perel, kifizeti a büntetést. A céget arra is kötelezték, hogy törölje az összegyűjtött adatokat.

Nemrégiben a BBC tudósított arról, hogy német hatóságok figyelmeztetése szerint a Cayla névre keresztelt beszélő babák révén hackerek személyes adatokhoz juthatnak gyerekekről. Egy nem biztonságos beépített bluetooth jelentett fenyegetést.

(2017. február)

Még több hír (…)


A közösségi gazdaság előnyei

Guillermo Beltrà, az Európai Fogyasztók Szervezetének jogi- gazdasági vezetője szerint a megosztáson alapuló, közösségi gazdaság átalakítja a vásárlási formákat, és számos előnnyel járhat az európai fogyasztók számára.

A közösségi gazdaság például lehetővé teszi, hogy a korábbinál sokkal hatékonyabban bérbe adjanak egy nyaralót, szerződtessenek egy építészt vagy ügyvédet, ráadásul mindezt olcsóbban is.

Az új platformok gyakran könnyebbé teszik a fogyasztóknak, hogy megosszanak javakat és szolgáltatásokat. Már most nagyon könnyű megosztani egy utazás költségét valakivel, akit nem is ismerünk, vagy kölcsönözni egy szerszámot bárkitől.

A közösségi gazdaság arra is jó, hogy magánemberek felajánlják tulajdonunkat, például egy lakást, egy autót, vagy egyszerűen az idejüket és szakértelmüket, és ezzel többletbevételhez jussanak. Ugyanakkor a közösségi gazdaság olyan feladatok elé állítja a fogyasztóvédelmi politikáinkat, amelyeket az európai és a nemzeti döntéshozóknak is meg kell oldaniuk. A vásárlóknak biztonságos környezetre van szükségük, amely révén megbízhatnak a közösségi gazdaságban.

A döntéshozóknak meg kell érteniük, hogyan vonatkoznak, illetve nem vonatkoznak az európai és a nemzeti jogszabályok a közösségi gazdaság tevékenységeire. Ez jelenleg még nem világos. Ahol a döntéshozók felfedezik, hogy a szabályozás nem védi megfelelően a fogyasztókat, gyorsan kell cselekedniük, hogy megerősítsék a törvényeket, és garantálják, hogy azok, akik javakat és szolgáltatásokat vesznek igénybe a közösségi gazdaság révén, megfelelően védve legyenek.

(Forrás: Euronews, Beuc - FVA 2017. február)

Még több hír (…)


A rák világnapja

A megelőzés és a korai felismerés elsődleges

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  kimutatása szerint évente több mint 14 millió ember betegszik meg rákban a világon, 8,8 millióan pedig belehalnak a daganatos kórba.

Pedig a gyógyulás esélyei egyes ráktípusoknál egyre jobbak, feltéve, hogy idejében felismerik és gyógyítani kezdik. Sok esetben túl későn diagnosztizálják a rákot, így a kezelése bonyolultabb, költségesebb és kevésbé hatékony.
A rákbetegségek egy része kivédhetetlen, de rendszeres szűrésekkel - Magyarországon például a vastagbél- és végbélrák, az emlőrák, a prosztatarák, a méhnyakrák vagy a bőrrák is - sokkal kisebb arányban válna végzetes betegséggé.

Hazánkban az évente felfedezett tízezer vastagbélrákból ötezer halálos, holott az 50 év felettiek vastagbéltükrözésével a rákhoz vezető polipok még a rosszindulatú betegség kialakulása előtt eltávolíthatók lennének.
Évente hétezer nőnél állapítanak meg emlőrákot, a betegek közül többen meggyógyulnának, ha a mammográfiás szűréseken nagyobb lenne a részvételi arány.

Magyarországon évente 400-500 nő hal meg méhnyakrákban, pedig a nőgyógyászati szűréssel a rákmegelőző elváltozások felfedezhetők, ezzel csaknem mindenkinél el lehetne kerülni a halálhoz vezető szövődményeket. Sokkal kevesebb férfi kapna áttétes prosztatarákról diagnózist, ha 50 év felett rutinná válna az urológiai vizsgálat, a PSA-szint ellenőrzése.

Az évenkénti bőrgyógyászati rutinvizsgálattal a bőrrák is kevesebb áldozatot szedne, hiszen egy minimális beavatkozással sokkal többeknél időben, a szétterjedés előtt eltávolítanák a gyanús anyajegyeket vagy kezdeti stádiumú melanomát.

(Forrás: euronews, WHO -2017. február – FVA összeállítás)

Még több hír (…)


Rákot okozhat a Nutella?

Az édesség több mint fél évszázada kedvelt közel 160 országban.

A Nutella története a második világháborút követő kakaóhiányig nyúlik vissza. Pietro Ferrero olasz cukrász ekkoriban készített egy cukros, kenhető édességet mogyoróból, cukorból és kakaóból. Később apja receptjét alapul véve alkotta meg a Nutellát 1964-ben Ferrero Michele. Az édesség hazánkban 1994 óta vásárolható.

Káros vagy sem?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) múlt májusban közölte, hogy a pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius-fok fölé hevítjük.

ÖSSZETEVŐK: Cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaópor (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgeálószer: lecitinek (szója), aroma (vanillin).

A botrány miatt a Nutella eladásai Olaszországban visszaestek.

Nemrég a legnagyobb olasz élelmiszerlánc, a Coop úgy döntött, hogy bojkottálja a pálmaolajjal készült termékeket az EFSA tanulmányára hivatkozva - indoklásuk szerint elővigyázatosságból. (A legnagyobb olasz tésztagyártó, a Barilla szintén pálmaolajtól mentes termékeket kezdett el gyártani.)

A pálmaolaj évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Tudományos kutatások sora igazolja a pálmaolaj semleges hatását az anyagcserére, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén - olvasható a Ferrero honlapján.

A Ferrero állítása szerint a Nutella teljes biztonsággal fogyasztható. A Ferrero azt állítja, hogy 200 fok alá hevítik csak a pálmaolajat nagyon alacsony nyomáson, hogy minimalizálják a rákkeltő szennyeződést.

A pálmaolajat egy ideje támadják környezeti és egészségügyi hatások miatt, ráadásul nemcsak a Nutellában találkozhatunk vele, hanem az Unilever és a Nestlé is használja a csokoládékban, süteményekben és margarinokban.

(Forrás: European Food Safety Authority, DailyDept.com, Portfolio – FVA összeállítás 2017. január)

Még több hír (…)


Megszűnik az NFH

A fogyasztóvédelmi szabályok megsértése esetén a fogyasztók 2017. január 1-től panaszaikkal elsősorban a területileg illetékes járási hivatalokhoz fordulhatnak. 

Január 1-től a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) beolvadásos különválás útján jogutódlással szűnik meg, általános jogutódja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A megszüntetés mellett a Kormány a fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró szerveket is kijelöli közigazgatási hatósági ügyekben: a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalát, a fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási (fővárosi kerületi) hivatalát, a Pest Megyei Kormányhivatalt, valamint a fogyasztóvédelemért felelős minisztert. Az NFH munkatársainak egy része a Pest Megyei Kormányhivatalhoz kerül.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) feladatai átkerülnek a Földművelésügyi Minisztériumhoz, a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, illetve a megyei kormányhivatalokhoz. A Nébih élelmiszer-rendőrséggé alakul.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) beolvadásos különválás útján 2017. március 31-től szűnik meg, általános jogutódja az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) beolvadásos különválás útján szűnik meg. Jogutódja a Pest Megyei Kormányhivatal.

(1312/2016. (VI. 13.) Korm. határozat, FVA)

Még több hír (…)


 

 
 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére