Vissza

 


Karácsonykor jön el a hamisítók ideje

Fogalmak

Mi az a védjegy?

Meg kell különböztetni a szerzői jogot és az iparjogvédelmet. Ugyanis míg a szerzői jogi oltalom a törvény erejénél fogva jön létre szerzői művek tekintetében, addig az iparjogvédelmi oltalmak esetén az oltalom létrejötte egy hosszadalmasabb, hivatali procedúra eredménye. Ha iparjogvédelemről beszélünk, akkor az alábbi oltalmi formák jöhetnek szóba:

  • Szabadalom, amelyet találmányok esetén igényelhetünk. Ezzel javarészt a gyógyszeriparban találkozhatunk, az oltalom tartalma húsz év a bejelentés napjától számítva.

  • Védjegy (márka), amellyel meg tudja különböztetni egy cég a termékeit vagy szolgáltatásait a piacon található konkurencia áruitól és szolgáltatásaitól, illetve a fogyasztókat segíti a termékek és szolgáltatások azonosításában. Tulajdonosa tízévente korlátlan alkalommal megújíthatja, és másnak is felhatalmazást adhat a védjegy használatára.

  • Formatervezési minta vagy más néven design, amely az iparilag előállítható termékek külső formáját védi. Ezt öt-öt éves periódusokra, de legfeljebb huszonöt évre lehet megszerezni.

  • Használati minta: egy tárgy kialakítására, szerkezetére vagy részeinek elrendezésére vonatkozó olyan megoldás, amely feltalálói lépésen alapul, és iparilag alkalmazható. Ezt maximum tíz évre lehet megszerezni.

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére