Vissza

 


GSMA friss publikációja

Az évtized hátralévő részében nem nő már látványosan sem a mobilelőfizetők sem pedig a mobil szélessávú szolgáltatásokat használó ügyfelek száma Európában, azonban a meglévő hálózatokon keresztül bonyolított adatforgalom ez idő alatt a többszörösére nő majd.

A kézenfekvő megoldás a torlódások elkerülésére természetesen az 5G-s hálózatok széles körű elérhetővé tétele, ez azonban forrásigényes, illetve az európai szabályozási politika sem éppen kedvez az ilyen mértékű befektetéseknek - hívja fel újfent a figyelmet a GSMA jelentése.

A szervezet idei publikációjában igyekszik kontextusba helyezni a mobiltávközlés európai szerepvállalását, így többek között megemlíti, hogy a szektor csak tavaly 910 milliárd eurónyi értéket termelt az európai gazdaság számára, ezzel a mobilszolgáltatások és kapcsolódó termékek az európai GDP 4,3%-át adták.

A teljes ökoszisztéma ezen felül nagyjából 2,2 millió európainak adott munkát direkt vagy indirekt módon, illetve a mobilszektor összesen mintegy 110 milliárd eurónyi adót fizetett meg az európai nemzetgazdaságok számára.

A GSMA publikációja szerint a mobilhálózatok forgalma a következő öt évben jelentősen nő majd, így lényegében változatlan számú felhasználó a jelenlegi adatforgalom háromszorosát fogja generálni 2028-ra. A szövetség régiós szinten felsorolt forgalmi előrejelzései szerint öt év múlva a jelenleg is legaktívabbnak számító közel-keleti régióban lesz a legmagasabb az egy okostelefonra jutó havi adatforgalom (59 GB), míg a kelet-közép-európai térségben a legalacsonyabb (37 GB) - - jóllehet ennek okai sokrétűek lehetnek kezdve a fizetőképes kereslet nagyságától a vezetékes infrastruktúra-ellátottságon át a díjcsomagok árazásáig bezárólag..

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére