Vissza

 


Ajánlások, számok

Hazánkban 2020. március 4 – 2023 november 6. között 48,881 ember halálos áldozata volt a járványnak.

  • 16-szor nagyobb valószínűséggel betegedtek meg 18-69 éves oltatlanok, mint a teljesen oltottak (a 70 év felettiek körében ez a kockázat 8-14-szeres volt),

  • 32-szer nagyobb eséllyel hunytak el a 18-79 éves oltatlanok, mint a teljesen oltottak (a 80 év felettiek körében ez a kockázat 17-szeres volt).

  • A koronavírussal összefüggő halálozás kockázatát a teljes oltottság a delta-hullám idején 90–95%-kal, az omikron-hullám során pedig 80% körül csökkentette.

Az oltások megerősítését ajánlja az omikron al-variánsaira frissített vakcinákkal az idei őszi-téli szezonra valamennyi nemzetközi járványügyi szervezet.

Németország elindította őszi oltási kampányát a légúti fertőzések megelőzésére, népszerűsítve egy frissített COVID-19 emlékeztető oltást csak idősek vagy magas betegségkockázattal rendelkezők számára.
Az Egyesült Királyság a 75 év felettieket, a gondozóotthonokban élőket és az immunszupprimált embereket sorolta az újraoltandók körébe. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja aláírta a frissített COVID-19 vakcinák széles körű alkalmazását a 6 hónapos és idősebb korosztály számára.
Az EU szabályozói a múlt hónapban zöld utat adtak a Pfizer és német partnere, a BioNTech frissített COVID-19 vakcinájának, amely az omikron XBB.1.5 változatát célozza meg. Próbálták megtudni a magyar járványügyi hatóságtól, hogy lesz-e újabb oltási kampány, illetve hol és milyen vakcinát kaphat a lakosság.
Ők a többi között azt írták: „Magyarországon a COVID-19 fertőzések döntő többsége jelenleg sporadikusan (elszigetelten) fordul elő, az új koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható.”

 

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére