Vissza

 


KISOKOS

Van külön díja, ha a telefonommal fizetek?

Nincs, ez ugyanolyan bankkártyás fizetés, mintha a sima kártyáddal fizetnél. Akkor lehet plusz költség, ha a virtuális kártyádnak van költsége.

Tudok-e fizetni, ha nincs internet a telefonomon?

Igen. A terminál csatlakozik a hálózathoz, nem a telefon. Ugyanakkor a sikeres fizetéshez úgynevezett token kulcsokra van szükség, melyekből Android rendszer esetén biztonsági okokból csak korlátozott számút tölt le a telefon.
Ha többször próbálsz fizetni úgy, hogy közben nem csatlakoztál az internetre, akkor kifogyhatsz ezekből a tokenekből. (Az Apple másként működik, ott elvileg korlátlan számú tranzakciót lehet offline végezni.)

Kell-e külön aktiválni a kártyán ezt a funkciót?

Nem. A bankod vagy aktiválta az adott kártyára, vagy nem.

FIZETÉS MOBILLAL, ÉS BIZTONSÁG

Sokan tartanak attól, hogy az ilyen jellegű telefonnal történő fizetés nem teljesen biztonságos. Azonban éppen ellenkezőleg: a mobilos fizetés a biztonságosabb megoldás.

Miért biztonságos a mobilos fizetés?

Például azért, mert a tényleges pénzügyi információ nem kerül átadásra a tranzakció során. Ehelyett az aplikációk a bankkártya titkosított változatát használják a fizetés engedélyezéséhez. Így kevésbé vagyunk kitéve bizonyos támadásoknak.
Ha a bankkártyánkat veszítjük el, akkor azzal azonnal fizethetnek a rosszindulatú megtalálók online, vagy boltokban. A telefonunkon ugyanez viszont nem lehetséges, hiszen azonosítanunk kell magunkat, vagy kódot kell megadnunk.
Míg a bankkártya letiltáshoz “tönkre kell tennünk” a bankkártyánkat, a telefon letiltása pusztán a telefon és a bankkártya kapcsolatának megszűntetését egy internethozzáférés segítségével mi magunk megoldhatjuk. Pusztán szét kell kapcsolni az applikációt és a regisztrált kártyákat.

Tippek a nagyobb biztonságoz

Használj virtuális kártyát, és ne tölts át egyszerre túl sok pénzt. Így korlátozod a maximálisan elbukható összeget! (Vagy, limitek beállítása) Kérj SMS értesítést, ha valaki használja a bankkártyád!
Ha nem találod a telefonod, azonnal kérdezd le a helyét. Ezt online meg tudod tenni. (Androidra, Appelee, Windowsra)
Rögtön ki is tudsz jelentkezni a készülékből, így megszakítva a kapcsolatot a fiókjaiddal. Csak megbízható applikációkban adj meg fizetési adatokat! Az itt bemutatott alkalmazások a hivatalos Google és Apple rendszerek.

A telefonod PIN kódja erős legyen.

 
Kezdőlap   Fogyasztóvédelem   Hírek   Levelek   Üzenetek   Tesztek   Oldalajánló   Könyvajánló   Kapcsolat   A lap tetejére